Czy pokrycie Polski w TT jest takie jak w tym linku...

• 11 Odpowiedzi
  • 2655 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Transpolmar

• *
  • 54
  • Sprzęt: TomTom Pro Truck 5150 Live
« dnia: Marzec 11, 2007, 16:24:07 »
kliknijcie na http://mapinsight.teleatlas.com/cfl?Language=EN&ClientId=MapInsight&PlaceFindCountry=POL&PlaceFindAdministrativeArea= to jest mapa Polski na stronce Teleatlasu. Czy w TomTom-ie jest właśnie takie pokrycie Polski jak na stronce teleatlasu?

Re: Czy pokrycie Polski w TT jest takie jak w tym linku...
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2007, 18:53:09 »
Cytat: "Transpolmar"
kliknijcie na http://mapinsight.teleatlas.com/cfl?Language=EN&ClientId=MapInsight&PlaceFindCountry=POL&PlaceFindAdministrativeArea= to jest mapa Polski na stronce Teleatlasu. Czy w TomTom-ie jest właśnie takie pokrycie Polski jak na stronce teleatlasu?

tak, jest tak gówniane niestety :(

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2007, 16:18:59 »
Cytat: "MarcinW."
Ogolnie Teleatlas przyznaje sie do 26% pokrycia Polski. NIe ma nic wiecej od ponad roku - obserwuje to, bo sam chce kupic mapy naszego kraju ale chyba przyjdzie nam poczekac...

34% I to pełnej bazy adresowej.
Ogólnie jest tak, że w niektórych rejonach jest bardzo słabo, a w innych lepiej niż np. w Automapie :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2007, 13:52:17 »
kwieto
Byłbyś w stanie ocenić czy Trójmiasto zalicza się do tej drugiej kategorii :) ?

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2007, 15:20:54 »
Trudno ocenic, czy lepszy TT czy AM - ew. mozesz sam sie przejechac w te okolice - ewidentna roznica w nazewnictwie ulic (koziorozca-Szafera, Perseusza - Cefeusza, itp)

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2007, 17:26:37 »
lechupe
Dzięki. Akurat dałeś przykład z Osowy, a dla tej dzielnicy dobrych, to nawet papierowych planów nie ma.
Na moje oko i zawodną pamięć - przewaga po stronie TT.
P.S.
AM pokazuje nieco mniejszy obszar, stąd może błędnie zlokalizowałeś wymienione ulice.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 16, 2007, 22:01:24 »
Cytat: "lechupe"
Trudno ocenic, czy lepszy TT czy AM - ew. mozesz sam sie przejechac w te okolice - ewidentna roznica w nazewnictwie ulic (koziorozca-Szafera, Perseusza - Cefeusza, itp)

Eee, wystarczy zmienić podziałkę AM i widoczne są wszystkie wymienione ulice, a więc tutaj AM napewno nie odstaje  :P

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2007, 22:27:53 »
Wg mnie występują takie zależności
W miejscowościach gdzie AM ma plany szczegółowe lekka przewaga AM
(choć czasami TT ma mniej błędów)
W dużych miejscowościach gdzie AM nie ma planów szczegółowych (np Tarnów) TT bije na głowę AM
W mniejszych (ale kilkudziesięciotysięcznych) miastach (Brzesko, Bochnia) znów przewaga AM
Na trasach wg mnie lepiej sobie radzi TT (przynajmniej dla mnie trasy TT są tworzone pod mioje preferencjE)
To oczywiście moje odczucia i to z Małopolski
PS
Procentowego pokrycia podanego przez producentów nie da się porównać (inna metoda obliczania)

*

Offline AsDur

• 34
Odp: Czy pokrycie Polski w TT jest takie jak w tym linku...
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2007, 18:50:00 »

Ta mapa to porazka. Podaje kod pocztowy swojej miejscowosci, nazwe znajduje poprawnie ale na mapie wskazuje jakas ulice w innej gminie 20km obok.

*

Offline psg

• *
  • 85
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2007, 12:23:06 »
tak to prawda ze jak AM ma plan szczegolowy to widac lekka przewage jednak nie to jest najważniejsze. TOMTOM zreszta tak jak destonator potrafi poprowadzić "pod zakaz" wjazdu albo pod jednokierunkową (np rondo w biskupcu(warm.maz) jadac w kierunku na granice tomtom i dest prowadzi w 2 wyjazd wprost na zakaz istniejacy tam od 5lat, jest jeszcze kilka takich przypadkow) automapa nie ma takich błędów(jak dotąd nie mialem takiej pomyłki)

jednak od kiedy mam tomtom'a w e50 zadko biore na krotkie trasy PDA z AM. poprostu komorka jest mniejsza i mam zawsze przy sobie.

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2007, 13:27:56 »
ja jezdzac po Trojmiescie wole korzystac z TT  ::)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2007, 16:45:33 »
tak to prawda ze jak AM ma plan szczegolowy to widac lekka przewage jednak nie to jest najważniejsze. TOMTOM zreszta tak jak destonator potrafi poprowadzić "pod zakaz" wjazdu albo pod jednokierunkową (np rondo w biskupcu(warm.maz) jadac w kierunku na granice tomtom i dest prowadzi w 2 wyjazd wprost na zakaz istniejacy tam od 5lat, jest jeszcze kilka takich przypadkow) automapa nie ma takich błędów

Ma, a w każdym razie miała wtedy gdy jej używałem (a TT w tym samym czasie tych samych błędów nie miał) - np. AM traktuje (traktowała) prom w Baranowie jako most (i kierowała nań w późnych godzinach nocnych), piesze przejście graniczne zamieniła na drogowe, i szereg innych przypadłości (np. nieśmiertelne ignorowanie w Warszawie niektórych wiaduktów biegnących nad skrzyżowaniami - obecne z tego co wiem nawet w najnowszych mapach).
Kwestia rejonu, w jednym wygrywa AM, w innym wygrywa TT
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.