Ciężarowym po polnych drogach ??

• 9 Odpowiedzi
  • 1277 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 25, 2006, 15:48:00 »
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość ustawienia TomTom'a 5, tak aby wyznaczał trasy po większych drogach (żeby można było przejechać tam samochodem ciężarowym). Jeśli w TomTom'ie sie nie da, to jaki program taką funkcję posiada?
Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2006, 16:31:55 »
Tak w opcjach trzeba wybrać Trasę najszybszą.

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2006, 16:42:24 »
Mimo wszystko jednak brakuje czegoś pomiędzy trasą najszybszą i najkrótszą. Powinna być jeszcze taka opcja że trasa najkrótsza ale nie drogi typu osiedlowe po jakich tomtom czasem prowadzi a gdzie np. teraz to nawet śniegu nikt nie usunął :lol:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2006, 16:43:26 »
Cytat: "radoskur"
Tak w opcjach trzeba wybrać Trasę najszybszą.

sorki ale nie... po wybraniu trasy najszybszej także każe jechać drogami polnymi. spróbuj wyznaczyc drogę z centrum Wrocławia do centrum Hanulina (koło Kępna). I zobacz co się będzie działo za Oleśnicą. Będzie kazał zjechać z drogi krajowej nr 8 w jakąś polną, po to aby po 20km kazać z powrotem na nią wjechać...

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2006, 16:45:20 »
Cytat: "JuBE"
Mimo wszystko jednak brakuje czegoś pomiędzy trasą najszybszą i najkrótszą. Powinna być jeszcze taka opcja że trasa najkrótsza ale nie drogi typu osiedlowe po jakich tomtom czasem prowadzi a gdzie np. teraz to nawet śniegu nikt nie usunął :lol:

dokładnie o to mi chodzi.. żeby było coś takiego jak "najszybsza trasa dla samochodów ciężarowych" albo "najszybsza trasa ale wyłącznie większymi drogami".

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2006, 16:51:59 »
Właśnie znalazłem taką funkcję w Automapie. Znajduje się w opcjach planowania trasy i brzmi: "Dłuższe trasy tylko po drogach: a) głównych, b) oraz krajowych, c) oraz lokalnych". Ale mi zależy głównie na tym, aby taką funkcję posiadały mapy innych państw (szczególnie Niemiec, Czech i Słowacji)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2006, 22:24:31 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:46:39 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2006, 15:33:17 »
Opcje, które zacytowałeś, służą do wytyczenia trasy, gdy nie zamierzamy przekraczać jakiejś prędkości (np. jadąc ciągnikiem rolniczym). A mi zależy na tym, żeby TomTom wyznaczał dłuższe trasy tylko pod drogach głównych (tak aby dało się przejechać samochodem ciężarowym). Patrz: jedna z opcji w Automapie.

PS. Być może że jest to błąd na mapie (bo wyznaczając tą trasę z powrotem, nie każe mi zjeżdżać z drogi głównej 8)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2006, 22:08:08 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:44:56 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 27, 2006, 13:22:57 »
eh.. czyli z TomTom'a nie uda nam sie wycisnąć takiej funkcji.. A zna ktoś może jakąś porządną mapkę Europy, która posiada taką funkcję...?