Ciekawostka do TomTom

• 11 Odpowiedzi
  • 2219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciekawostka do TomTom
« dnia: Sierpień 24, 2006, 16:08:25 »
Znajomy mi podrzucil fajna mapke do TomTom, produkcji jakiegos rosjanina (podobno) - zajmuje 190 mb, zawira wszystko od iberii po moskwe, od polnocnej skandynawii po prawie irak z calutka europa z nastawieniem na wschodnio-poludniowa (te bardzo szczegolowe) ... mapa jest brzydka jesli chodzi o kolorystyke, ale np, pokrycie  polski (w tym miast) porownywalne ze starszymi wersjami automapy (w moim miescie oficjalna mapa tomtoma pokazuje SIEDEM ulic - na tej ruskiej wszystkie jak automapa, czesc z nazwami czes tylko drogi bez nazw ulic)
Jakby ktos chcial sie pobawic - walic na mejla janciownik@wp.pl wystawie na serwerze ftp do sciagniecia
Pozdrawiam

*

Offline amleczko

• *
  • 51
  • x800, nexus s
Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:13:00 »
Jak to się ma do legalności takiej mapy ?  ;)

Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:56:10 »
amleczko - a ty co w detektywa rutkowskiego sie zabawiasz  :proud:  ??
kazdy ma swoj rozum i wie co jest najlepsze dla niego :)

Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2006, 22:16:44 »
powiem tak - nie wiem jak to sie ma do legalnosci - ja dostalem od kumpla to jako ciekawostke, ja TomToma nie uzywam - nie jezdze poza granice :)
Jak napisalem w temacie - jako ciekawostka, byc moze zainteresowani tematem znaja te mape - jesli tak to niech jakis admin sie okresli do tematu, dla mnie byl lekki szok ze 190 mega daje tyle dokladnosci ...
chcialem kiedys kupic TomTom go - ale odpadl wlasnie ze wzgledu na mape polski i teraz mecze sie z AutoMapa. A mapa ta jest zadowalajaca,
Pozdrawiam

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2006, 10:34:52 »
a nie jest to przypadkiem Eastern Europe v608,
jezeli nie to poprosze o linka

Koledzy ile razy mozna prosic:
nie macie nic do dodania w temacie to nie piszcie, a glupkowate uwagi na temat legalnosci zachowajcie dla siebie, jezeli ktos uzywa/chce uzywac takiej mapy to zna jej pochodzenie
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2006, 11:38:18 »
Katalog sie tak nazywa - co do wersji to jakos nie moge sie doszukac ...  pytalem kolegi, sciagnal ja z jakiegos serwera ruskiego, podpisana bylo po rusku - stad skojazenie ze to jakas ruska mapa. Jesli znacie te mape  to sorki za zamieszanie ;)
Pozdrawiam

*

Offline kwieto

• 2785
Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 25, 2006, 11:52:18 »
Cytat: "janciownik"
Katalog sie tak nazywa - co do wersji to jakos nie moge sie doszukac ...  pytalem kolegi, sciagnal ja z jakiegos serwera ruskiego, podpisana bylo po rusku - stad skojazenie ze to jakas ruska mapa. Jesli znacie te mape  to sorki za zamieszanie ;)
Pozdrawiam

Tak, to jest dokladnie ta mapa. (sciagnalem i porownalem).
Problem w tym, ze po sieci "chodza" jej rozne wersje - oznaczone np. "updated-fixed xx-yyyy" (gdzie xx to miesiac, yyyy to rok). Porownywalem wielkosci tych plikow (oraz daty stworzenia) w kilku takich wersjach, i wszedzie byly te same. Poniewaz jednak wiadomy jest problem z kalibracja tej mapy (im dalej na poludnie/wschod, tym bardziej rozjezdza sie pozycja z rzeczywistym miejscem - w PL i SK jest jeszcze ok, w HU w miare, RO to juz 200-300m roznicy), zastanawiam sie czy owo "poprawiona-zaktualizowana" nie dotyczy wlasnie kalibracji... Niestety nie mialem okazji ostatnio wyjezdzac na poludnie Europy, wiec nie mam jak sprawdzic :/
Tak czy siak, chcialbym zeby TT sie wreszcie do tej mapy przyznal (lub nie), wiadomo by bylo na czym stoimy... Mimo problemow z kalibracja jest to jednak przydatne narzedzie, nawet tam gdzie roznice sa spore.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:36:44 »
Cytat: "kwieto"
Tak, to jest dokladnie ta mapa. (sciagnalem i porownalem).
Problem w tym, ze po sieci "chodza" jej rozne wersje - oznaczone np. "updated-fixed xx-yyyy" (gdzie xx to miesiac, yyyy to rok). Porownywalem wielkosci tych plikow (oraz daty stworzenia) w kilku takich wersjach, i wszedzie byly te same. Poniewaz jednak wiadomy jest problem z kalibracja tej mapy (im dalej na poludnie/wschod, tym bardziej rozjezdza sie pozycja z rzeczywistym miejscem - w PL i SK jest jeszcze ok, w HU w miare, RO to juz 200-300m roznicy), zastanawiam sie czy owo "poprawiona-zaktualizowana" nie dotyczy wlasnie kalibracji... Niestety nie mialem okazji ostatnio wyjezdzac na poludnie Europy, wiec nie mam jak sprawdzic :/

policz sumy np.: MD5 tych plikow jesli beda takie same tzn ze sa to fake'i jesli inne tzn ze cos zmienilo sie w plikach, rowniez mozesz porownywac pliki ale jak masz i 5 to wychodzi duzo kombinacji a z sumami jest latwiej - od razu widac. Latwy kalkulator MD5 - http://dione.ids.pl/~sem/programy/frator/

pozdr
Sebastian

*

Offline kwieto

• 2785
Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2006, 21:26:26 »
Cytat: "smiodus"
policz sumy np.: MD5 tych plikow jesli beda takie same tzn ze sa to fake'i jesli inne tzn ze cos zmienilo sie w plikach, rowniez mozesz porownywac pliki ale jak masz i 5 to wychodzi duzo kombinacji a z sumami jest latwiej - od razu widac. Latwy kalkulator MD5 - http://dione.ids.pl/~sem/programy/frator/

pozdr
Sebastian

Mow do mnie jeszcze... co to jest MD5? Pracuje na Maku wiec pecetowy odpowiednik na wiele mi sie nie zda - musze zas wiedziec czego szukac po sieci.

Rozumiem ze tego typu soft sie nada?
http://www.macupdate.com/info.php/id/21455
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 26, 2006, 02:29:54 »
Coż ja tej mapy wcześniej nie znałem i musze powiedzieć, że w stosunku do tej najpowszechniej używanej czyli PL-CZ-SK-HU jest sporo dokładniejsza. Np. Szczecinek (skąd jestem) ma już rozrysowane ulice chodź bez nazw, a na PL-CZ-SK-HU tylko zarys miasta i drogi przelotowe.  Jest też znacznie więcej miejscowości (np. Dąbrowica koło Szczecinka). Więc myśle, że szczegółowość jest sporo lepsza. Nie wiem jak z kalibracją. Dopiero jak pojade w jakąś trase to sprawdze. Mam nadzieje, że bedzie jak pisał kwieto - ok. Mam nadzieje, że niedługo pokażą się oficjalne mapy do tom toma z jeszcze lepszym pokryciem Polski. W nawigacji korzystam ze smartphona więc niestety automapa odpada. W każdym razie bardzo chciałem podziękować janciownikowi za udostępnienie mapy![/quote]

*

Offline kwieto

• 2785
Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 26, 2006, 15:14:39 »
Cytat: "adamus2001"
Coż ja tej mapy wcześniej nie znałem i musze powiedzieć, że w stosunku do tej najpowszechniej używanej czyli PL-CZ-SK-HU jest sporo dokładniejsza.

Ta mapa nie jest dokladniejsza. Jest "gestsza" (wiecej drog), ale nie dokladniejsza - tutaj odwzorowanie mapy PL_CZ_SK_HU jest o niebo wiarygodniejsze (wystarczy porownac sobie ulice w duzych miastach, typu Warszawa lub Krakow) Mapa ta ma rowniez gorsza numeracje adresowa.

Ciekawostka do TomTom
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 26, 2006, 23:35:04 »
Cytat: "kwieto"
Mow do mnie jeszcze... co to jest MD5? Pracuje na Maku wiec pecetowy odpowiednik na wiele mi sie nie zda - musze zas wiedziec czego szukac po sieci.

Rozumiem ze tego typu soft sie nada?
http://www.macupdate.com/info.php/id/21455

:) taki duży chłopiec ... a nie używa szukaj :) http://pl.wikipedia.org/wiki/MD5 - co do programu to nie wiem czy sie nada czy nie, powinno działać, daj znać jak poszło

pozdr
Sebastian