Chora polityka polskiego dystrybutora.

• 28 Odpowiedzi
  • 10310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Chora polityka polskiego dystrybutora.
« dnia: Lipiec 26, 2011, 12:59:05 »
Po raz kolejny traktuje się polski rynek jak śmietnik Europy, ewentualnie okazję do wydarcia kasy napaleńcom.
Najsensowniejszym obecnie zakupem są urządzenia Live - dają Traffic HD bez opłat za transmisję danych, zawierają też pierwszy rok abonamentu za darmo.
Problem jest taki, że w Polsce oferowane są wyłącznie najdroższe modele: GO Live 1000 Europa (1099 zł) i GO Live 1005 Europa (1299 zł).
Do sprawdzenia na stronie www.tomtom.com

Tymczasem wystarczy zmienić na tej samej stronie kraj na Niemcy i już widzimy w ofercie modele Go Live 825 Europe (€ 249, € 30 cashback, co daje 836 zł), GO Live 820 Europe (€ 229, € 30 cashback czyli 796 zł) a nawet VIA Live 125 Europe (€ 199, € 30 cashback czyli 676 zł).

Tzw. Tomtom Polska (czyli agencja PR zajmująca się promowaniem sprzętu sprzedawanego przez dystrybutora) przyciśnięta do ściany odnośnie chorych cen i oferowania przestarzałych modeli duka tylko coś, że nie gwarantują poprawnego działania (czyżby jakieś felerne modele importowali?), polskiego języka (bzdura, wystarczy sprawdzić na tej samej stronie tomtom.com, że polski język jest zarówno na ekranie jak i w komunikatach i cspeech) itp.

Pełna żenada, później się dziwią, że firma notuje milionowe straty i zrzucają to na darmowe nawigacje.

W każdym razie jak ktoś nosi się z zamiarem zakupu, to warto się wybrać do Niemiec - np. w Cottbus jest olbrzymie centrum handlowe gdzie jest Media Markt mający w ofercie pełną gamę (przynajmniej powinien), to ledwie kilkanaście kilometrów od granicy.

Odp: Chora polityka polskiego dystrybutora.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2011, 13:28:13 »
Nie dość, że rzucili na rynek najdroższy możliwy produkt w swojej ofercie to jeszcze niedopracowany - użytkownicy najnowszych modeli (tylko tych na polski rynek) LIVE 1000 i 1005 raportują wieszanie urządzeń po podłączeniu do MyTomTom. Zalecenie TomTom Polska na FB - nie podłączać urządzeń z polskiej dystrybucji LIVE do komputera ;)

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
  • Sprzęt: TomTom
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2011, 17:04:42 »
Urządzenia GO Live 820/825 mają zintegrowany uchwyt, a to przynajmniej w mojej ocenie całkowicie dyskwalifikuje ten sprzęt, podobnie jak całą serię Via.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2011, 19:27:54 »
No wiesz, dla innych dyskwalifikująca jest cena ponad 1000 zł za go live 1000/1005. Dlatego najlepiej nie decydować za klienta, tylko pozostawić wolność wyboru ... A ten uchwyt zintegrowany to rzeczywiście porażka ;)

*

Offline Akwafan

• **
  • 116
  • Sprzęt: TomTom
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2011, 19:58:28 »
No wiesz, dla innych dyskwalifikująca jest cena ponad 1000 zł za go live 1000/1005. Dlatego najlepiej nie decydować za klienta, tylko pozostawić wolność wyboru.
Zgadzam się z tym.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2011, 21:53:32 »
Dlatego też wybrałem Go Live 1000 bo przyjemniejszy uchwyt :)
Zastanawia mnie tylko czy w serii Go 82x coś tam nie pokombinują z tym wejściem na kartę SD. I czy znowu nie będzie wykrywalny przez komputer jako dysk ;)

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2011, 07:59:23 »
Nie dość, że rzucili na rynek najdroższy możliwy produkt w swojej ofercie to jeszcze niedopracowany - użytkownicy najnowszych modeli (tylko tych na polski rynek) LIVE 1000 i 1005 raportują wieszanie urządzeń po podłączeniu do MyTomTom.

Ten najdroższy możliwy produkt jest na rynku od roku, więc ... chyba tak szybko nie będzie dopracowany :)

Zalecenie TomTom Polska na FB - nie podłączać urządzeń z polskiej dystrybucji LIVE do komputera ;)

ROTFL !!!  :mrgreen:

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2011, 21:34:36 »
Zastanawia mnie tylko czy w serii Go 82x coś tam nie pokombinują z tym wejściem na kartę SD. I czy znowu nie będzie wykrywalny przez komputer jako dysk ;)

Nie, z pewnością nie, bo nie może.
Microsoft tak ich gonił po sądach o stosowanie FAT, że całkowicie się z tego wycofali. Tam jest teraz partycja linuxowa, więc nie bardzo jest to jak wykryć z komputera. Musieliby Sambę instalowa i inne hocki-klocki.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 31, 2011, 22:24:49 »
Tam jest teraz partycja linuxowa, więc nie bardzo jest to jak wykryć z komputera.
Z komputera żaden problem, z windowsa też nie jakiś specjalnie trudny :wink:
http://www.ext2fsd.com/
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
Subskrypcja na fotoradary
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2012, 21:42:58 »
Ponieważ skończyła mi się subskrypcja na fotoradary postanowiłem ją przedłużyć. Ze strony TomTomHome wynika, że kosztuje to 82 zł/rok. Kiedy jednak doszło do płacenia okazało się, że muszę zapłacić 29,95 euro(!) czyli o ponad 50% więcej. Z jakiegoś dziwnego przelicznika korzysta TT, wprowadzając w błąd klientów? Nieładnie.             
Ale z drugiej strony nie powinno mnie to dziwić, bo np wg. TT dopuszczalna prędkość w polskich miastach wynosi 60 km/h i mimo wielu aktualizacji map nie potrafią tego zmienić. A swoją drogą ciekawe co powiedzą o nawigacji TT goście z zagranicy, którzy z nią przyjadą na EURO 2012 i przyjdzie im płacić mandaty za przekraczanie dopuszczalnej prędkości w mieście.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2012, 00:04:28 wysłana przez Ian »

*

Offline mago

• 325
Ceny TomTom
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 28, 2012, 12:28:05 »
Ostatnio doszedlem do wniosku, ze firmie TT zalezy jedynie na klientach amerykanskich, natomiast polskich chca chyba odstraszyc.
 No bo jak inaczej wytlumaczyc fakt, ze TT Poland an iPhone kosztuje EUR 50 a USA & Canada EUR 36? Gdzie tu jakis stosunek ceny do wielkosci mapy czy tez wielkosci terytorium?
Forma rasizmu?

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
Odp: Ceny TomTom
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 28, 2012, 14:04:05 »
ja bym to nazwał bardziej nie wiedzą bądź też przypadkowością lub chęcią wyrwania paru groszy
 a chociażby od turystów którzy przyjadą do egzotycznego Państwa  jakim jest Polska. Dla Zachodniaka 50 euro to nic w porównaniu z możliwością straty auta - pytając o drogę.  :]   B)  :E

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
  • Sprzęt: TomTom Go 600 / Go 1005 Live
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 28, 2012, 15:31:21 »
Moze cena wynika w jakos sposob z nakladow pracy nad danym krajem / regionem?
W pl wszystko sie buduje, zmienia, nad mapami non stop pracuja.
Ameryka nie ma tego stanu, juz jest pokryta w wysokim stopniu, podobnie jest europa zachodnia - jak pamietam cala kosztuje (z pl) 89,99€...

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2012, 17:09:58 »
Ostatnio doszedlem do wniosku, ze firmie TT zalezy jedynie na klientach amerykanskich, natomiast polskich chca chyba odstraszyc.
Jakaś teoria spiskowa
A wystarczyłoby wejśc na główną stronę TT...
No bo jak inaczej wytlumaczyc fakt, ze TT Poland an iPhone kosztuje EUR 50 a USA & Canada EUR 36? Gdzie tu jakis stosunek ceny do wielkosci mapy czy tez wielkosci terytorium?
Forma rasizmu?
A co tu tłumaczyć?
Mapa Europy ma o ponad 50% większą objetość i jest droższa również w wersji na inne urządzenia niż mapa USA+Kanada

Połączone: [time]Maj 28, 2012, 20:48:49[/time]
Ponieważ skończyła mi się subskrypcja na fotoradary postanowiłem ją przedłużyć.
A ja chciałem przedłużyć zanim mi się skończy. Nie wiecie czy mi się okresy użytkowania zsumują czy nowa subskrybcja wystartuje od dnia zakupu?
Ze strony TomTomHome wynika, że kosztuje to 82 zł/rok.
Też mam taką ofertę. Aż tyle podskoczy?
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2012, 20:49:28 wysłana przez Slavekk »

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2012, 20:59:51 »
A ja chciałem przedłużyć zanim mi się skończy. Nie wiecie czy mi się okresy użytkowania zsumują czy nowa subskrybcja wystartuje od dnia zakupu?
Zsumują się, nowa subskrypcja obowiązywać będzie po zakończeniu starej

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2012, 08:46:25 »
Zsumują się, nowa subskrypcja obowiązywać będzie po zakończeniu starej
A jest jakieś miejsce gdzie mozna odczytac do kiedy jest ważna subskrybcja?
Wydawało mi sie że gdzies widziałem ale teraz nie mogę znaleźć

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2012, 09:09:14 »

A jest jakieś miejsce gdzie mozna odczytac do kiedy jest ważna subskrybcja?
Wydawało mi sie że gdzies widziałem ale teraz nie mogę znaleźć

W myTomTom można sprawdzić należy na stronie kliknąć w myTomTom następnie wybrać "Zarządzaj zawartością"  tylko trzeba mieć podłączone urządzenie i być zalogowanym na konto.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2012, 10:39:59 »
A co tu tłumaczyć?
Mapa Europy ma o ponad 50% większą objetość i jest droższa również w wersji na inne urządzenia niż mapa USA+Kanada

Owszem byłoby co tłumaczyć - swego czasu jak pojawił się model TT750 można było go kupić w USA z mapa całego świata o 35% taniej niż w Europie z mapą samej Europy. Na dodatek w Europie darmowe aktualizacje były przez rok a w USA przez 4 lata! (to akurat w ramach promocji, ale w Europie nigdy takiej nie było).
Takie relacje cenowe panują od wielu lat i dotyczą również wielu innych branż. Dwa razy tańsze komputery, samochody, czy RTV to przecież standard a o paliwie już nie wspomnę.   :-?

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 29, 2012, 11:08:05 »
Jakaś teoria spiskowa
Forma rasizmu?
A co tu tłumaczyć?

Ze strony wynika, że kosztuje 82 zł ale jak będziesz chciał kupić to okaże się, że jest to 29,99 euro a więc w przeliczeniu ponad 120 zł czyli o ponad 50% drożej. I to jest ta chora polityka cenowa polskiego dystrybutora TT.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2012, 11:10:19 wysłana przez Ian »

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 29, 2012, 11:16:05 »
A co tu tłumaczyć?
Owszem byłoby co tłumaczyć [...]
Ale to jest ogólna prawidłowość dotyczaca rynku amerykańskiego i nie tylko - generalnie na duzym i konkurencyjnym rynku ceny są niższe.
To nie ma nic wspólnego z indywidualną "polityką TT"
Tzn ma o tyle, że oni się musza dostosować do rynku.
Rojenie jakichś chorych teorii, że TT chce Polaków pognębić cenami to są bzdury że szkoda prądu.
A akurat teraz relacje cenowe są jak najbardziej prawidłowe - mapa Europy zawiera wiecej danych i jest droższa.
Pytajacy domyślnie sobie załozył że "Ameryka jest większa" i się niepotrzebnie dziwił.
Jesli chodzi o mapę to akurat "Ameryka mniejsza jest" ;-)

*

Offline mago

• 325
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 29, 2012, 17:00:09 »
Rojenie jakichś chorych teorii, że TT chce Polaków pognębić cenami to są bzdury że szkoda prądu.

Zgadza sie, to miala byc ironia :]

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 30, 2012, 15:33:46 »
Jakaś teoria spiskowa
Forma rasizmu?
A co tu tłumaczyć?

Ze strony wynika, że kosztuje 82 zł ale jak będziesz chciał kupić to okaże się, że jest to 29,99 euro a więc w przeliczeniu ponad 120 zł czyli o ponad 50% drożej. I to jest ta chora polityka cenowa polskiego dystrybutora TT.

Zgłosiłem to do Supportu 2 tygodnie temu, jedyna odpowiedź jaką dostałem to że zajmą się tym i przepraszają za zwłokę. Porażka i bez dalszego komentarza.
Dziś sprawdziłem i już to poprawili, za aktualizację pobrano mi z karty 82 zł, tak jak było na początku. Zakup zrobiłem z TomTomHome

Muszę coś jeszcze dodać. Sprawdziłem starego maila, na którym była cena 82 zł. W tego typu mailingach obrazki są dociągane przez program pocztowy z sieci. Dziś po sprawdzeniu tego maila już nie było tam 82 zł, lecz 118,30 zł. Czysta kpina z ludzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2012, 15:43:01 wysłana przez bogdani »

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 31, 2012, 14:23:57 »

Zgłosiłem to do Supportu 2 tygodnie temu, jedyna odpowiedź jaką dostałem to że zajmą się tym i przepraszają za zwłokę. Porażka i bez dalszego komentarza.
Dziś sprawdziłem i już to poprawili, za aktualizację pobrano mi z karty 82 zł, tak jak było na początku. Zakup zrobiłem z TomTomHome
Faktycznie wczoraj zmienili
Przedtem miałem tak:
TTHome oferuje mi za 82,00zł fotoradary na 12+6 mies
Klikam KUPUJE - 82,00zł
Klikam 2x POTWIERDŹ - 82,00zł za kazdym razem
Wybieram płatność kartą - w formatce do wpisania nr karty pojawia się 29,95 EUR
Rezygnuję
Potem 2. próba z tym samym efektem

W efekcie w MyTomTom mam 2 nieopłacone zamówienia po 29,95 EUR

Wczoraj było tak:
TTHome oferuje mi za 82,00zł fotoradary na 12+6 mies
Klikam KUPUJE - 82,00zł
Klikam 2x POTWIERDŹ - 82,00zł za kazdym razem
Wybieram płatność kartą - w formatce do wpisania nr karty nie  pojawia się żadna kwota
Zatwierdzam płatność
Wyskakuje okienko "Operacja zakończona powodzeniem"
W MyTomTom od wczraj mam INPROCESS

No nie wiem, czy to jest postęp. Poprzedni zakup został zrealizowany natychmiast...

Muszę coś jeszcze dodać. Sprawdziłem starego maila, na którym była cena 82 zł. W tego typu mailingach obrazki są dociągane przez program pocztowy z sieci. Dziś po sprawdzeniu tego maila już nie było tam 82 zł, lecz 118,30 zł. Czysta kpina z ludzi.

To akurat nic dziwnego.Obrazek był typu "aktualna cena" i widocznie taka jest dziasiaj ich oferta.

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 06, 2012, 14:37:59 »
Zatwierdzam płatność
Wyskakuje okienko "Operacja zakończona powodzeniem"
W MyTomTom od wczraj mam INPROCESS
Mija tydzień
Karta obciązona 82,00zł
W MyTomTom - INPROCESS...
Jeszcze poczekam z reklamacją...
A może oni zakończą PROCESS kiedy mi się skończy poprzednia subskrypcja i wtedy wystartuje nowa ?
Hmmm, do lipca będą czekać INPROCESS?

*

Offline kolczan

• *
  • 92
  • Sprzęt: GO Premium - były GO 500, 825 LIVE, GO 920, PDA
Dziwna polityka
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 10, 2012, 08:11:21 »
Czołem!

Jakiś czas temu dostałem maila od TT o kończącej się subskrypcji na Live. W ubiegły czwartek po wahaniach postanowiłem ja przedłużyć mimo sporej ceny widocznej na stronie TT - 199,95 zł. Kliknąłem na przedłuż i po chwili zobaczyłem podsumowanie koszyka:
1     LIVE Services – 12 months prepaid     zł 119.95
Prawie połowę taniej! - oczywiście zapłaciłem  :D
Nie wiem co to za polityka, ale przeszedłbym z tym do porządku dziennego, gdyby nie dzisiejszy mail od TT - informują, że okres darmowy Live właśnie się skończył (raczej nie spodziewam się problemów, bo na urządzeniu sprawdzałem subskrypcję i jest OK) i proponują przedłużenie za... 199,59 zł.
Zastanawiam się ilu klientów machnie ręką i nie przedłuży subskrypcji, bo to dla nich za drogo? Być może na te 119,95 by się skusili?
Cos nie tak się dzieje z TT - chyba olali zupełnie klientów z urządzeniami dedykowanymi - na Androida dają mapy za friko i jedyne za co trzeba płacić to właśnie Live - podejrzewam, że w podobnej cenie, czyli sporo taniej dla użytkownika. Zastanawiam się co robić...
Pozdrawiam - Mirek

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
Odp: Dziwna polityka
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 10, 2012, 09:14:39 »
Lepiej sie o to spytać na facebooku, może ktoś to wytłumaczy  :worried:

*

Offline kolczan

• *
  • 92
Odp: Dziwna polityka
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 10, 2012, 09:51:35 »
napisałem - zobaczymy co odpowiedzą :)
Pozdrawiam - Mirek

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 14, 2012, 15:55:24 »
W przypadku korzystania ze strony tomtom w uk jest podobna sytuacja. Cena okolo 80 funtow za rok hd traffic jest do przyjecia, ale... no wlasnie ale. po zalogowaniu sie na www ceny ktore proponuja roznia sie znacznie. zamiast 80 £ 37, itp itd. Chodzi o to ze jako uzytkownik przedluzajacy subskrypcje mam znaczny upust. Poza tym otrzymuje od tomtom maila z oferta w ktorej jest wyraznie napisane na jaki upust moge liczyc. Maila takiego otrzymuje zawsze okolo miesiaca przed uplynieciem sybskrypcji na mapy lub hd traffic.I to moim skromnym zdaniem jest prawidlowe podejscie do klienta. Sprawdz czy w twojej korespondencji nie ma czegos takiego.

Pozdrawiam

*

Offline kolczan

• *
  • 92
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 07, 2013, 21:04:35 »
Niestety - nie w PL :(
https://www.dropbox.com/s/qbz3umrfkflt4qr/live.jpg

Takiego maila dostałem 11.11.2012, a 10.12 rano kolejnego - nadal z ceną 199.95 zł
Pozdrawiam - Mirek