brak gps tomtom 5

• 9 Odpowiedzi
  • 1671 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brak gps tomtom 5
« dnia: Luty 21, 2006, 18:37:11 »
Witam
Posiadam pda Typhoon 3500 z wbudowanym odbiornikiem gps. Jak mam zainstalowaną Automape to bez problemu znajduję sygnał gps (odbiornik dział na com2).
Postanowiłem zainstalować tomtom5, wszystko pięknie działa do momentu kiedy przy konfiguracji mam podać rodzaj odbiornika. Jest wymienionych kilka tomtom…, bt, inne bt i inne, wybieram inne wyskakuje nowe okno z podanymi portami, tylko że com 2 niema. Instalowałem gps3.03 i tez nie widzi com2.
Co zrobić aby działało.

*

Offline lipciopda

• 6801
brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2006, 05:43:40 »
sprawdz jeszcze opcje "inne polaczenie kablowe"

*

Offline marek9111

• **
  • 154
  • Sprzęt: iPhone 4, Nokia C5
brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2006, 22:36:58 »
proponuje upgrade do wersji 5.21. W niej program rozpoznaje pod którym COM jest odbiornik GPS (przynajmniej na JASJAR-ach).

automapa i tomtom
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2006, 11:33:43 »
Dzięki, przy konfiguracji tomtom pyta się jak się łączę z odbiornikiem i podaje kilka sposobów: Usb cable, serial cable on sp2. serial cable on com1, com3, native Ir. Okazało się że serial cable on sp2 jest to połączenie przez com 2. Wszystko dział.
Ale mam jeszcze pytania :), czy jest możliwość używania automapy i tomtoma razem. Automapa ma dokładną mapę polski, tomtom ma dokładną mapę europy itd., ale polska porażka. Jak zainstaluje dwa programy i uruchomię pierwszy z nich czy to automape czy tomtoma działa ładnie pięknie, znajduje odbiornik gps i wszystko działa, tylko że jak go wyłączę i włączę drugi to już program nie może znaleźć odbiornika. Jak chcę powrócić do tego który był używany jako pierwszy to on też już nie może znaleźć odbiornika. Czy jest jakiś sposób aby działały dwa programy?

brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2006, 11:51:51 »
A jedna nie działa, cieszyłem się za szybko. Uruchamiam tomtoma 5 i wszystko działa, ale po kilku uruchomieniach itd. Pokazuje brak urządzenia gps, a jestem cały czas w tym samym miejscu.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2006, 12:01:17 »
Dwa programy na raz nie będą ci działały jeśli  nie zainstalujesz np GPSGate'a który stworzy port wirtualny dzielący sygnał.

TO jest powód twoichproblemów!
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
  • Sprzęt: ibm x40
brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2006, 12:33:19 »
Cytat: "MaDuch"
Dwa programy na raz nie będą ci działały jeśli  nie zainstalujesz np GPSGate'a który stworzy port wirtualny dzielący sygnał.

TO jest powód twoichproblemów!

Nie chodzi o to żeby używać dwóch programów do navi naraz, bo to bez sensu jest raczej...(ale mogę być w błędzie), i tak otwarty jest tylko jeden na raz (w sensie - widoczny), tylko (jak sądzę), żeby mieć zainstalowane 2 programy na PDA, i tu faktycznie problemy kiedyś były, TT i AM się gryzły, TT blokował permanentnie dostęp do portów, zostało to poprawione , ale fakt pozostaje faktem, na niektórych PDA TT 5 nie działa, u mnie nie zadziałało na Ipaqu 3660 z pleckami Navman, rób co chcesz, nie działało i tyle, nie pomogły patche ani upgready ani downgready…
Cos musi być z sortem do gps TT5, bo dokładnie ten sam program zainstalowany przeze mnie na MIO 168 zadziałał od strzału…, na 3660 z pleckami, widział sterownik plecków ale gpsu w nich już nie, co ciekawe… po zainstalowaniu TT3 na tym 3660/Navman, program od razu zobaczył gps i rozpaczał normalne działanie, AM raz zainstalowana działała cały czas bez problemu

brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2006, 12:59:13 »
Oczywiście że programy nie są uruchamiane w tym samym czasie. Jak jeżdżę po Polsce to chcę używać Automapy, a po Europie TomToma 5. obecnie jestem zmuszony do restartu całego pda i na nowo instalować oprogramowanie z którego w danym momencie chcę korzystać. Trochę bez sensu.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2006, 18:15:08 »
Jak zobaczysz na post gibcia to zrozumiesz, że można go było interpretować właśnie tak jak ja go zrozumiałem, że chce mieć uruchomione na raz dwa programy. To raz.

Można jeździć z uruchomionymi dwoma programami korzystającymi z GPS'a i nie jest to żaden wymysł ani dziwactwo, zależy co kto robi i do czego i jakie programy wykorzystuje, ale wtedy, tak jak napisałem należy mieć GPSGate bo inaczej nic z tego nie wyjdzie. To dwa.

Ja (najpierw h6340 teraz hx2790) mam zainstalowane i używane przemiennie zarówno AM jak i TT5 wersja 5.21. Nie miałem żadnych problemów z instalacją, konfiguracją oraz z ich współpracą z GPS'em. To trzy.

We wcześniejszych wersjach TT występował problem "widzenia" przez TT GPS'a, ale był on rozwiązywany update'm oprogramowania GPS'owego, a w wersji 5.21 pracującej na WM5 został ponoć zlikwidowany. Piszę ponoć bo ja, jak wspomniałem wyżej nie miałem żadnych problemów, natomiast niektórzy takie problemy na forum sygnalizują. To cztery.

A pięć to to, o czym gibcio pisze - widoczny jest tylko jeden program. I tu  może być "pies programowy" pogrzebany. To, że program jest niewidoczny wcale nie musi znaczyć, że nie działa!! Może działać nadal tylko w tle. Dlatego najprościej będzie sprawdzić w Start>Settings>System>Memory czy i jakie programy są nadal uruchomione gdy gibciowi wydaje się, że je zamknął.

Więc może trzeba po prostu od początku, krok po kroku, zgodnie z instrukcją, a nie przyzwyczajeniem z poprzednich urządzeń lub/i wersji oprogramowania zainstalować najpierw jeden, potem drugi program.

No i przejrzeć jeszcze raz instrukcję, żeby sprawdzić, jaki przycisk ma jaką funkcję ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
  • Sprzęt: ibm x40
brak gps tomtom 5
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2006, 18:56:38 »
Cytat: "MaDuch"

widoczny jest tylko jeden program. I tu  może być "pies programowy" pogrzebany. To, że program jest niewidoczny wcale nie musi znaczyć, że nie działa!! Może działać nadal tylko w tle. Dlatego najprościej będzie sprawdzić w Start>Settings>System>Memory czy i jakie programy są nadal uruchomione gdy gibciowi wydaje się, że je zamknął.

Fakt… to, że nie jest widoczny nie znaczy ze nie działa, a jak zadziała pierwszy to dostępu do portu nie puści, ale z AM i TT nie ma problemu, wystarczy wejść w funkcje i odpowiednią go wyłączyć... samo wyłączenie krzyżykiem u góry może nie wystarczyć…