blondynki pytan kilka (dot. GO 930)

• 6 Odpowiedzi
  • 1167 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pchela

• 7
blondynki pytan kilka (dot. GO 930)
« dnia: Czerwiec 03, 2009, 23:57:24 »
Mam pytanie:
- mieszkam w ROI i rozwazam zakup mapy UK, NI i ROI. Ale zanim wydam pieniadze, chcialabym dowiedziec sie, czy wczesniej wspomniana mapa jest jakos znaczaco bardziej szczegolowa niz mapa Europy Zachodniej. Jak uwazacie - warto inwestowac w druga mape, czy uaktualniac ogolna europejska?
- dwa - pomimo poszukiwan, nie udalo mi sie znalezc ani POI, ani danych wspolrzednych gps zamkow i pokrewnych obiektow w ROI. Czy moglby ktos pomoc mi cos takiego wyszukac?
blondynka jestem i nic, co blondynskie, nie jest mi obce

*

Offline paw_brz

• 27
  • Sprzęt: Loox N560
Odp: blondynki pytan kilka (dot. GO 930)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2009, 01:09:06 »
Hej!
Też mieszkam w ROI. Niestety mapy a także POI przez "mapotwórców" traktowane są mniej poważnie niż reszta Europy. POI są bardzo ubogie tak w mapach Teleatlasa jak i Navteqa. Z tym, że Navteq ma znacznie obszerniejszą bazę niż TA, szczególnie stacje benzynowe są w miarę aktualne. Pewnie dlatego każdy sprzedawca w Irlandii wciska Garminy na siłę. Mapy są już w miarę kompletne. Jak przyjechałem tu 3 lata temu TT miał raptem kilka głównych dróg, teraz jest już ok, choć tego co znajdziesz w mapach Navteqa nie znajdziesz w TA i na odwrót :) pewnie jak w całej Europie. Jak fatalne drogi są w Irlandii, poza nielicznymi, każdy mieszkający tu wie (oduczyłem się narzekać na polskie :) więc żadne IQ Route tu nie pomoże choć robi co może.
Co do map UK i ROI to powinny zawierać to samo co mapy Europy Zachodniej choć w moim przypadku np. przy mapach 8.25 mapa Europy Zachodniej była mniej szczegółowa (Hiszpania) niż ta sama wersja samej Iberii (dla niedowiarków proszę porównać np. sieć dróg na parkingu przed lotniskiem Alicante). Co do POI z ciekawostkami dla Irlandii to mogę podesłać te co sam zebrałem. Częśc znajdziesz napewno w TT Home lub:
http://www.gps-data-team.com/poi/ireland/
http://www.poiplaza.com/index.php?p=dc&c=21
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 12:24:11 wysłana przez paw_brz »

*

Offline Pchela

• 7
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2009, 02:13:28 »
bardzo, bardzo prosze - podeslij mi je na maila - pchela1980@tlen.pl

najlepiej z instrukcja dla polglowkow, jak je zaladowac...

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2009, 09:12:15 »
- dwa - pomimo poszukiwan, nie udalo mi sie znalezc ani POI, ani danych wspolrzednych gps zamkow i pokrewnych obiektow w ROI. Czy moglby ktos pomoc mi cos takiego wyszukac?

Poszukaj poprzez TomTom HOME. Tam powinny być gotowe POI.

A jak chcesz z innego źródła, to pliki POI wystarczy skopiować do folderu mapy.

*

Offline Pchela

• 7
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2009, 19:52:13 »
wiec pytan porcja kolejna:
- jak dodac ikony do dodawanych z innych lokalizacji punktow i jak zmusic je do wyswietlania sie?
- jak zarzadzac kategoriami UMow - np chce stworzyc kategorie zamki (ruiny i kilka innych) - do kazdej z nich przypisac inna ikone i inny sygnal. jak tej sztuki dokonac?

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2009, 10:30:39 »
wiec pytan porcja kolejna:
- jak dodac ikony do dodawanych z innych lokalizacji punktow i jak zmusic je do wyswietlania sie?
- jak zarzadzac kategoriami UMow - np chce stworzyc kategorie zamki (ruiny i kilka innych) - do kazdej z nich przypisac inna ikone i inny sygnal. jak tej sztuki dokonac?
Może zacznij od podglądania jak to robią inni - ściągnij sobie zamki dla innego kraju i je obejrzyj w urządzeniu.
Plik z ikoną i plik ze współrzędnymi mają taką samą nazwę tylko różne rozszerzenia.
Urządzenie po podłączeniu do kompa jest widoczne jako dodatkowy dysk, więc czego nie znajdziesz przez TTHome możesz po prostu skopiować do katalogu z mapą
No i poklikaj trochę po menu, to nie boli...;-)
Na początek "zarządzaj UMami"

*

Offline Pchela

• 7
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2009, 17:08:35 »
udalo sie - dziekuje Panowie :D:D:D:D