aktualna mapa?

• 13 Odpowiedzi
  • 4699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aktualna mapa?
« dnia: Maj 15, 2011, 09:36:23 »
Witam
W grudniu 2010 zakupiłem urządzenie TT Go 750 live z mapą Europy.Z tego co pamiętam to raczej nie było darmowych aktualizacji w następnych miesiącach.W tym roku już chyba są aktualizacje do TT ,raczej nie pobierałem żadnych plików a w Tom Tom Home na górze w okienku jest informacja że mapa jest aktualna.Czy mam się tym sugerować?

pozdrawiam

Odp: aktualna mapa?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2011, 09:43:59 »
W grudniu 2010 zakupiłem urządzenie TT Go 750 live z mapą Europy.Z tego co pamiętam to raczej nie było darmowych aktualizacji w następnych miesiącach.W tym roku już chyba są aktualizacje do TT ,raczej nie pobierałem żadnych plików a w Tom Tom Home na górze w okienku jest informacja że mapa jest aktualna.Czy mam się tym sugerować?
Którą masz wersję mapy?
Utworzyłeś konto na www.tomtom.com ?
Korzystałeś z gwarancji najnowszych map?

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2011, 10:50:29 »
wersje mapy mam 860.3102
konto też mam utworzone
Teraz właśnie sprawdziłem przez TT Home gwarancje najnowszych map ,no i wyszło że jest nowsza mapa ale 30 dniowy okres już opłynął i muszę zapłacić za najnowsza mapę.
Pytanie tylko dlaczego w TT Home w prawym górnym rogu pisze " Twoja mapa jest aktualna"

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2011, 13:41:46 »
wersje mapy mam 860.3102
konto też mam utworzone
Teraz właśnie sprawdziłem przez TT Home gwarancje najnowszych map ,no i wyszło że jest nowsza mapa ale 30 dniowy okres już opłynął i muszę zapłacić za najnowsza mapę.
Gwarancja najnowszych map nic by ci nie dała bo najwyraźniej kupiłeś urządzenie z aktualną mapą. W grudniu/styczniu nie było nowszej mapy niż 860.
Ta gwarancja przydaje się gdy kupisz urządzenie które trochę przeleżało w magazynie i ma starszą mapę niż jest dostępna w momencie zakupu
Pytanie tylko dlaczego w TT Home w prawym górnym rogu pisze " Twoja mapa jest aktualna"
Bo przez rok TTHome ściąga ci do tej mapy poprawki MapShare i melduje, że masz mapę aktualną bo wyposażoną w najnowsze poprawki w liczbie xxxx
Aktualna nie znaczy najnowsza dostępna

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2011, 21:12:07 »
dzięki za odpowiedź
zakupiłem dzisiaj aktualizacje map na cały rok,na jakiej to działa zasadzie?Dostanę jakiś plik?
Na razie dostałem potwierdzenie zamówienia i fakturę,ale sprawdzam na moim koncie TT i w zamówieniach nic niema.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 15, 2011, 22:58:00 »
w dniu ukazaniu się mapy TT Home - zaproponuje Ci sam jej pobranie....

urządzenie nic nie pokazuje .... jedynie TT Home , kontrolka świeci się na zielono w przypadku wykupionej usługi ....

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2011, 08:53:57 »
zakupiłem dzisiaj aktualizacje map na cały rok,na jakiej to działa zasadzie?Dostanę jakiś plik?

W TT Home wybierz "aktualizuj urządzenie" - powinno pobrać mapę 8.65 (pisałeś że masz 8.60) a za kilka dni powinna być dostępna kolejna aktualizacja.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2011, 11:23:13 »
ok dzięki,już wszystko działa
A propos tych wycinków map, bo widzę że są dostępne to mogę przełączać sobie za każdym razem ?I tylko po podłączeniu do TT home?

*

Offline sbi

• 592
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2011, 12:57:46 »
A propos tych wycinków map, bo widzę że są dostępne to mogę przełączać sobie za każdym razem ?I tylko po podłączeniu do TT home?
Tylko po podłączeniu do TTH - taki wycinek to jest po prostu kompletna mapa. TT zrobił "wycinki" bo wielkość mapy całej Europy zaczęła przekraczać pamięć dostępną w urządzeniu. W twoim przypadku najwygodniej w pamięci urządzenia zainstalować sobie wycinek obejmujący obszar po którym najczęściej jeździsz.
W przypadku Go750 jeśli mapa nie mieści się w pamięci urządzenia to możesz dołożyć kartę SD i tam również instalować mapy.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2011, 17:43:36 »

No właśnie mam kartę pamięci i widzi pamięć urządzenia i pamięć z karty ale cały czas  instaluje wycinki mapy w pamięci urządzenia zastępując stare.
Nawet podczas uruchamiania TT Home wybieram ta pamięć z karty ale i tak instaluje mapy na pamięci urządzenia.
Nie wiem co robię nie tak

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2011, 19:34:37 »
No właśnie mam kartę pamięci i widzi pamięć urządzenia i pamięć z karty ale cały czas  instaluje wycinki mapy w pamięci urządzenia zastępując stare.
Nawet podczas uruchamiania TT Home wybieram ta pamięć z karty ale i tak instaluje mapy na pamięci urządzenia.
Nie wiem co robię nie tak
Nie czytasz FAQ  :wink:
Na stronie TomTom jest opisana krok po kroku procedura umozliwiająca zainstalowanie mapy na karcie.
Chyba też była cytowana na tym forum w watku o nie mieszczących się mapach

*

Offline swierszcz.33

• 42
  • Sprzęt: TomTom GO 740 Live
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2012, 16:37:15 »
Witam

Czy się ktokolwiek orientuje ile było aktualizacji map od lipca 2010r.?
Prawdziwi Mężczyźni nie piją miodu Prawdziwi Mężczyźni żują pszczoły.

*

Offline sbi

• 592
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2012, 17:20:52 »
1. 2010 sierpień
2. 2010 listopad
3. 2011 luty
4. 2011 maj
5. 2011 sierpień
6. 2011 listopad

*

Offline swierszcz.33

• 42
  • Sprzęt: TomTom GO 740 Live
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 14, 2012, 19:33:52 »
Dzięki  :ok:
Prawdziwi Mężczyźni nie piją miodu Prawdziwi Mężczyźni żują pszczoły.