Darek, kupiles finalnie x40? Ktory? Smiga wszystko ok?
Napisz conieco..
Używam GO 940 Live i uważam. że jest to obecnie jeda z najlepszych nawigacji dostępnych na rynku. Obliczanie tras z uwzględnieniem HD Traffic oraz IQ Routes2 jest bardzo precyzyjna, gdyż dane są aktualizowane w odstępach 5-minutowych i urządzenie oblicza "w tle" trasę alternatywną. Jeżeli trasa alternatywna jest szybsza od aktualnej, urządzenie proponuje zmianę trasy lub zmienia ją automatycznie (w zależności od ustawień).
Wyszkiwanie przez Google jest również bardzo przydatną funkcją, niestety podobnie jak pozostałe składniki pakietu LiveService wymaga wykupienia subskrypcji (po wykorzystaniu bezpłatnego okresu próbnego).
Do nowych inowacyjnych funkcji GO x40 należy również sterowanie urządzenia głosem, ale jak już wcześniej pisałem narazie niestety nie są dostępne polskie głosy komputerowe, aczkolwiek wygląda na to, że firmware GO x40 zostało zaprojektowane i przystosowane do obsługi glosów komputerowych w j.polskim, więc jest bardzo prawdopodobne, że TT planuje udostępnienie ich dla tych urządzeń.
TomTom wprowadzając funkcje sterowania głosem również zrezygnował z dostarczania w komplecie (w modelu GO 940) pilota zdalnego sterowania, który można oczywiście nabyć jako wyposażenie dodatkowe (piloty są identyczne jak w modelach Go x20/x30)
Uważam, że aktywny uchwyt zastosowany w GO x40 jest jednym z najlepszych, jakie do tej pory stosował TT w swoich urządzeniach, bardzo dobrze trzyma się szyby, jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Uchwyt dostarczany w komplecie z urządzeniem posiada (niestety) tylko wejście miniUSB. Uchwyty multimedialne (miniUSB, Ipod/TMC, Audio Out) są dostępne jako wyposażenie dodatkowe (ok.35 €). Modele te mają również bardzo ładną nowoczesną stylistykę zewnętrzną oraz zmienioną stylistykę menu (ale to już zaleta drugoplanowa).
Podsumuwując, jestem ogoónie bardzo zadowolony z Go 940, oczywiście w PL nie da się wykorzystać pełnej funkcjonalności tego urządzenia, ale ja używam go głównie w Niemczech, w związku z tym nie stanowi to dla mnie żadnego problemu.

Pozdrawiam