Dziękuję za pierwsze sugestie. Postanowiłem zacząć od przetestowania tośki pod ładowarką. I pech chciał ze po dziesięciu minutach ładowania dziecko szarpnęło ładowarką... telefon na podłodze a ładowarka z jednoczęściowej zrobiła się dwuczęściowa...

Tak wiec pozostało mi jedynie ładownie z komputera przez kabel usb. Przez dłuższy okres czasu ładowania (myślę, że nawet do godziny) nie zauważyłem poprawy zarówno z karta sim jak i bez karty... zazwyczaj szybki reset... Ale postanowiłem odczekać i teraz testuję cały czas z podłączonym kablem usb... Nie zauważyłem gubienia zasięgu i chyba brak resetowania się... Trudno stwierdzić ze 100% pewnością bo nie patrze na telefon non stop, ale chyba przyczyna jest bateria... Jutro zamawiam nową... i zobaczymy czy problem zostanie rozwiązany... Oczywiście poinformuje o tym. Ponieważ nie dokonywałem jeszcze update'u romu odczekam z tym do czasu, aż sprawdzę baterię. Niestety nie mam oryginalnego softu na płycie, pewnie wypadałoby zachować oryginalny rom z telefonu (swoją drogą jestem ciekaw czy jest na niej coś godnego uwagi). Jeśli nie znajdę wskazówki poproszę Was o pomoc