Zastanów się co zajmuje mniej miejsca i mniej waży: a) Smartfon z dużym wyświetlaczem, czy b) PDA z dużym wyświetlaczem + telefon komórkowy.
Oczywistym jest, że gdziekolwiek jestem, zawsze potrzebuję telefonu komórkowego (takie czasy). Jeśli mam do tego nosić 2gą cegiełkę, to wolę mieć wszystko w jednym. Pewnie, że można obyć się bez dobrodziejstw PDA i go wtedy zostawiać w domu, ale skoro tak uważasz, to chyba pomyliłeś fora. W domu mam laptopa, czy nawet PC i PDA nie jest mi potrzebne. PDA potrzebne jest w terenie, czyli wszędzie tam, gdzie potrzebny jest też telefon. Nie ma chyba masochisty, który mając w domu komputer z wyświetlaczem 17 cali, prawdziwą klawiaturą itd. wolałby edytować pliki exela na 4 calach za pomocą rysika.
Piszesz, że do dzwonienia masz telefon, a do nawigacji i PDA masz touch pro. Mówisz, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. To może najlepiej byłoby nosić ze sobą komórkę, laptopa i prawdziwą nawigację? Przecież touch pro ma mniejszy ekran od prawdziwej nawigacji a do pracy biurowej lepszy jest komputer. Sam sobie przeczysz.
dla mnie kluczowe nie jest "co mniej miejsca zajmuje" czy "co mniej wazy"
poruszam sie samochodem
jezeli przechodze z auta do budynku, czasem mam ze soba torbe/aktowke, w ktorej jest PDA 5" lub mini laptop albo normalny laptop 15" (w zaleznosci od potrzeby). Nie robi mi to roznicy, w koncu kilkadziesiat metrow moge sie przejsc z bagazem. Generalnie jednak staram sie tak urzadzac, zeby komputery czekaly na mnie, a nie zebym je targal ze soba
W budynku i tak korzystam z laptopa
poruszam sie samolotem
czasem nie biore laptopa, nie jest mi potrzebny. PDA 5" z Windowsem, WiFi itd. doskonale sie sprawdza
nigdzie sie nie poruszam, siedze w domu
laptop
w kazdym z podanych przypadkow pod reka mam mala, zgrabna komorke z klawiatura. Znam ja na pamiec i bez zastanowienia, blyskawicznie wybieram co chce (do kogo dzwonie.pisze smsa itp rzeczy nie zwiazane z korzystaniem z sieci). Korzystalem z HTC, zwyklych telefonow z dotykowymi ekranami. Wszystkie leza gleboko schowane, albo sa sprzedane. Sprobuj wyciganac sobie telefon, blyskawicznie wybrac abonenta, zrealizowac polaczenie, rozlaczyc, wybrac innego, napisac smsa itp itd. Nie ma szans. Naprawde bylem dobrze nastawiony do tych wynalazkow. Robilem experymenty z kolegami. Zwykly, porzadny telefon bez zbednych bajerow jest najlepszy do dzwonienia. Smsowanie tez ujdzie, jezeli nie pisze sie poematow. Reszta w zasadzie wymaga komputera i klawiatury
Byc moze ludzie prowadza taki tryb zycia, pracy, ze lubia wpatrywac sie w miniaturowe ekrany z Windowsem i paznokciem wybierac poszczegolne pozycje menu. Ja nie widze u siebie uzasadnienia dla takiego postepowania poza jednym przypadkiem. Wyjezdzam do obcego miasta/panstwa, zwiedzam je. Wtedy przydaje sie taki HTC z zainstalowana nawigacja. Bo czasem jednak mozna sie zgubic

Ale taka potrzeba zdarza mi sie raz na jakis czas.
Nie pisz tekstow w stylu "zastanow sie co mniej miejsca zajmuje". Uwazasz mnie za idiote ?
Piszesz "Oczywistym jest, że gdziekolwiek jestem, zawsze potrzebuję telefonu komórkowego (takie czasy). Jeśli mam do tego nosić 2gą cegiełkę, to wolę mieć wszystko w jednym". Byc moze naprawde duzo chodzisz na nogach, nosisz bagaze. Wtedy jak najbardziej ma to sens
"Pewnie, że można obyć się bez dobrodziejstw PDA i go wtedy zostawiać w domu, ale skoro tak uważasz, to chyba pomyliłeś fora" Bywam tu z premedytacja od dawna i wreszcie ktos mi uswiadomil, ze pomylilem adresy

A na powaznie, nie chodze wiele na nogach. A jak ide pobiegac, czy pograc w tenisa, biore najmniejsze z mozliwych MP3. Ostatecznie mala komorke, jezeli spodziewam sie telefonu (nie wideo polaczenia przez Skypa

)
"PDA potrzebne jest w terenie, czyli wszędzie tam, gdzie potrzebny jest też telefon" Mi nie jest potrzebny PDA wszedzie tam, gdzie korzystam z komorki. Z PDA korzystam TYLKO wtedy kiedy nie moge skorzystac z wygodnego komputera. Czyli tak naprawde w niewielu miejscach (takie czasy)

"Sam sobie przeczysz". Byc moze wedlug Ciebie, ja tutaj sprzecznosci nie widze. Wrecz przeciwnie, zycie ma byc wygodne - w aucie nawigacja, wszedzie komputery z dostepem do sieci. Ostatecznie zabieram HTC Athene lub HTC Touch Pro jezeli naprawde musze. A mala, zgrabna komorka jest i tak zawsze przy mnie "(takie czasy)"