TG01 nie ładuje się!

• 22 Odpowiedzi
  • 2540 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline miziak

• 21
  • Sprzęt: MDA Compact V, TG01
TG01 nie ładuje się!
« dnia: Sierpień 26, 2010, 12:29:00 »
Witam

Mam problem z ładowaniem Tośki. To znaczy jest jak w temacie. Bateria wyczerpała się a ładowania brak. Wszystko do pewnego momentu było w porządku. Rano naładowałem ją i użytkowałem sobie cały dzień. Pod koniec dnia bateria zaczęła padać. I padła... Po podłączeniu do ładowarki sieciowej, samochodowej czy do po USB do PC nie ładuje. Tośka nie żyje.
Proszę o pomoc zanim wyrwę sobie resztki włosów z głowy a później jeszcze osiwieje...

*

Offline Curtis22PL

• **
  • 113
  • Sprzęt: SG Note 4 + MS Lumia 950XL
Odp: TG01 nie ładuje się!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:00:35 »
Spróbuj naładować baterię innym sposobem na tyle aby uruchomić telefon, a później włóż baterię do TG01, uruchom tel i poczekaj aż się windows załaduje no i wtedy podłącz telefon do ładowarki. Daj znać czy pomogło? Mi ten sposób pomagał przy SPV C500.

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:05:22 »
OK. Spróbuję...
Tylko... w jaki "inny" sposób mogę naładować baterię?

*

Offline kamis133

• **
  • 119
  • Kom 2 Da Hud
  • Sprzęt: Kaiser, TG01, DHD
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:35:34 »
Innego raczej nie ma ... Warto sprawdzić czy bateria nie padła poprostu, w serwisach napewno mają możliwość sprawdzenia czy bateria się ładuje, sam tak raz byłem z moim Kaiserkiem, okazało się, że właśnie bateria padła.

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:43:08 »
OK. Spróbuję...
Tylko... w jaki "inny" sposób mogę naładować baterię?
normalnie,bierzesz jakąś stara ładowarkę i podłączasz baterię na krótko.tylko nie pomyl się z polaryzacją :mrgreen:

Połączone: Sierpień 26, 2010, 15:46:29
z moja tg01 też miałem podobne problemy ale po pewnym czasie ładowania w końcu wswała .z tego co pamiętam g900 też lubiła takie coś odwalić
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 15:46:29 wysłana przez xander122 »

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2010, 16:38:29 »
Dziękuję za pomoc. Zacznę od naładowania baterii a później ewentualnie będę się dalej martwił :)

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:30:22 »
Bylem wczesnije posiadaczem G900, a w tej chwili mam TG01.

G900 miala tak kilka razy, moim zdaniem bylo to rozladowanie baterii do "0' przez co system nie mial pradu na wznowienie procesu. Choc nie mam dowodow na to.
Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2010, 00:18:27 »
Masz ładowarkę sieciową na polskie warunki czy z wtyczką angielską?
Miałem podobny problem w pewnym momencie-podłączyłem ładowarkę gdzie dioda dosłownie mrugnęła w TG01 i zgasła na dobre.
Wiem też że nie wszystkie ładowarki samochodowe (szczególnie te z wyjściem na USB) działają z TG01.
Telefon ładował mi się jedynie z USB po wybraniu Storage w połączeniu z PC (naszczęście nie rozładowałem jej do totalnego 0 i udało mi się na szybko wybrać tę opcję)
Kupiłem sobie mocną ładowarkę od nokii(1200 mA) i odziwo zaczął się wkońcu ładować.
Potem kupiłem zwykłą jednolitą ładowarkę do samochodu-bez przejściówek i kabli pośrednich i też zaczęło działać.

Tosia jest wybredna jeśli chodzi o ładowarki.

Ja polecam podłączyć mocną ponad 1000mA ładowarkę bez przejściówek na microUSB

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 27, 2010, 07:28:23 »
G900 miala tak kilka razy, moim zdaniem bylo to rozladowanie baterii do "0' przez co system nie mial pradu na wznowienie procesu.
Tez tak myślę. Aczkolwiek każdy, że tak powiem "normalny" telefon z okienkami potrafi wstać po podłączeniu ładowarki. Po prostu zaczyna się ładować i koniec. W TG01 nastąpiła po prostu martwica. Możliwe, że jest to związane z hostem USB a właściwie z funkcją oszczędzania energii przez system. Kiedy zaczyna brakować prądu, wyłącza USB. No i koniec... Bateria pada, USB wyłączone i ładowarki nie mają jak ładować. To takie trochę moje gdybanie ale coś mi mówi, że mam rację...

Połączone: Sierpień 27, 2010, 07:31:48
...a baterii za cholerę nie mogę naładować. Mam dwie i niestety podłączone na krótko nie chcą się ładować. Może macie jeszcze jakieś pomysły jak mogę ożywić baterie?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 07:31:48 wysłana przez miziak »

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 27, 2010, 09:52:13 »
Jezeli masz miernik pradu sprawdz napiecie baterii, tzn czy ma w sobie prad. Byc moze to nie jest wina baterii a telefonu.

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 27, 2010, 22:14:44 »

Połączone: [time]Sierpień 27, 2010, 07:31:48[/time]
...a baterii za cholerę nie mogę naładować. Mam dwie i niestety podłączone na krótko nie chcą się ładować. Może macie jeszcze jakieś pomysły jak mogę ożywić baterie?
to fizycznie rzecz biorąc nie możliwe.na pewno nie pomyliłeś polaryzacji?sprawdź tak jak kolega mówi baterie przed ładowaniem miernikiem i po naładowaniu.jesli wartość wzrośnie to znaczy ze bateria ładuje się prawidłowo 

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 28, 2010, 09:24:20 »
Hmmm. Polaryzacja jest w porządku. A jak długo mniej więcej powinna się ładować bateria podłączona na krótko? Tzn chodzi mi o to, żeby nie wywaliło jej w kosmos. Teraz ładowałem około 5 godzin i telefon nie wstał. Ale przyznam się szczerze, że miernikiem jej nie sprawdzałem...

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 28, 2010, 09:42:09 »
Moim zadaniem 5h wystarcza w zupelnosci, jesli nie wstal to juz na tej baterii na 99,9% nie wstanie.
Pamietam ze swego czasu dalo sie telefonu na ktorko podlaczac, i chodzily.
Moze ktos bardziej swiatly zna ta kwestie?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 28, 2010, 14:11:40 »
miziak: Z tego Co piszesz ciężko zgadnąć co robisz tak na prawdę. Jaka była ta ładowarka ( parametry) Jak ją podpiąłeś?

Normalnie bateryjkę do tel można naładować podając na nią napięcie 4-4,2V Można od biedy i mniejsze ale > 3,5 powiedzmy żeby ją do kilku procent podładować. Jak dasz za duże to elektronika odcina i ogniwo wewnątrz się nie ładuje. Zwykle bateria w stanie odcięcia pokazuje około 0V podczas gdy ogniwko wewnątrz na potencjał >3,3V, z tym, że jeśli mamy baterię dawno nie ładowaną ( 2-3 lata ) to może i ogniwko być rozładowane niemal do zera. Wtedy już nawet jak bateryjka da się reanimować to ma bardzo małą pojemność i duży opór wewnętrzny. Słowem - do wyrzucenia.

*

Offline Linksys

• 437
  • Sprzęt: TG01, HTC Wildfire S
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 28, 2010, 14:41:47 »
Podłącz ładowarke i próbuj ją włączyć
powinna się wtedy dioda na czerwono zaświecić i zacząć się ładować (telefon się jednak włączy dopiero przy drugim przyciśnięciu włącznika) polecam jednak doładować przed włączeniem, bo podczas włączania bateria się nie ładuje.
Ja tak właśnie miałem i to pomogło :)

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 28, 2010, 15:00:43 »
miziak: Z tego Co piszesz ciężko zgadnąć co robisz tak na prawdę. Jaka była ta ładowarka ( parametry) Jak ją podpiąłeś?

Normalnie bateryjkę do tel można naładować podając na nią napięcie 4-4,2V Można od biedy i mniejsze ale > 3,5 powiedzmy żeby ją do kilku procent podładować. Jak dasz za duże to elektronika odcina i ogniwo wewnątrz się nie ładuje. Zwykle bateria w stanie odcięcia pokazuje około 0V podczas gdy ogniwko wewnątrz na potencjał >3,3V, z tym, że jeśli mamy baterię dawno nie ładowaną ( 2-3 lata ) to może i ogniwko być rozładowane niemal do zera. Wtedy już nawet jak bateryjka da się reanimować to ma bardzo małą pojemność i duży opór wewnętrzny. Słowem - do wyrzucenia.
To zalezy czym kolega bedzie ladowal, jesli ladowarka od telefonu ktora ma po podlaczeniu do miernika srednio 6-7 V jednak jest malej mocy i gdy podlaczymy baterie wytwaza sie opor wlasnie w tedy spada do wartosci o ktorych piszesz. Jesli bedzie ladowal wzmacniaczem operacyjnym polecam jednak bezpieczne napiecie 3, 7 V
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2010, 15:04:03 wysłana przez xander122 »

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 01, 2010, 16:26:17 »
Problem z ładowaniem rozwiązał się na moją niekorzyść :( Dzięki uprzejmości jednego z kolegów wrzuciłem do Tośki prawie całkowicie naładowaną baterię. Niestety telefon nie uruchamia się...
Próbowałem zwierać 1 i 3 pin żeby zrobić HR ale też nic z tego. Po prostu Tośka umarła.
Czy wiecie może czy jest jakiś sposób żeby ją przywrócić do życia?
Dla przypomnienia: Telefon wcześniej działał bez problemu. Wgrałem oryginalny ROM ale Malezyjski. Wszystko chodziło dobrze do momentu kiedy bateria rozładowała się i po podłączeniu ładowarki Tośka już się nie ładowała. Przez jakiś czas po wciśnięciu przycisku on/off mignęła na sekundę dioda. Tak było może ze trzy razy. Teraz już nic się nie dzieje...

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 01, 2010, 19:31:48 »
wychodzi na to że telefon miał jeszcze na tyle baterii aby sie uruchomić a po chwili padł,jednak za którąś z twoich prób napięcie spadło do takiego poziomu że już nawet nie dało sie zainicjować procesu rozruchu.nie jestem pewien bo to mi się nie zdarzyło ale gdybyś uwalił bootloader to chyba telefon jednak powinien się włączać do pewnego momentu.Musiałeś coś zrobić że telefon nie wstaje.jakie bateria ma teraz napięcie po naładowaniu?

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 03, 2010, 10:21:36 »
Chyba jednak byl uwalony bootloader bo po wlozeniu naladowanej baterii i zwarciu pinow 1-3 wlaczyl sie backlight. Podpialem tel do PC i komp wykryl sterownik Toshiba DL. Pozniej odpalilem Downloadera i zaczalem wrzucac ROM. Wszystko bylo niby dobrze, bo dioda zrobila dyskoteke i ROM ladnie sie wczytywal ale niestety przy 99% podal mi ze nie moze znalezc portu USB i wykrzaczyl sie.
Teraz jest taka sytuacja, ze po podlaczeniu kabla USB albo ladowarki dioda zapala sie na czerwono na jakies 10 sekund i gasnie na 5 i tak w kolko. Tośka reaguje na przycisk SR bo przy zapalonej diodzie i wcisnieciu reset dioda gasnie i zapala sie po jakchs 10 sekundach. Teoretycznie Tośka reaguje tez na wcisniecie power-on i vol up bo wtedy dioda zaczyna migac na czerwono na 2 sekundy w odstepach 2 sekundowych. Tylko, ze teraz za cholere nie moge mui zrobic HR do trybu serwisowego za pomoca pinow1-3.
Help me :)

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 03, 2010, 13:16:51 »
Wyjmij karte sd i podlacz do komputera - wgraj nowy ROM do folderu prg i ew. SDDL. Wloz karte sd do telefonu i wtedy wyprobuj sposob ze zwieraniem pinow. Pamietaj, ze ROM wgra sie tylko wtedy, gdy masz batrie naladowana w 100%.

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 03, 2010, 15:01:11 »
Wyjmij karte sd i podlacz do komputera - wgraj nowy ROM do folderu prg i ew. SDDL. Wloz karte sd do telefonu i wtedy wyprobuj sposob ze zwieraniem pinow. Pamietaj, ze ROM wgra sie tylko wtedy, gdy masz batrie naladowana w 100%.
\
dokładnie tak.Na wszelki wypadek zmień na ta nazwę: TG01WP_5005030076 i pamiętaj o rozszerzeniu .enc

*

Offline miziak

• 21
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 03, 2010, 15:48:09 »
Nie no wszystko fajnie. Myślałem o takim sposobie, tylko działa on chyba wtedy gdy jest bootloader...tak? Ale jeśli po HR jest tylko backlight to czy Tośka będzie potrafiła zaczytać kartę? Mnie wydaje się, że nie ale oczywiście mogę się mylić...

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 03, 2010, 18:24:18 »
Nie no wszystko fajnie. Myślałem o takim sposobie, tylko działa on chyba wtedy gdy jest bootloader...tak? Ale jeśli po HR jest tylko backlight to czy Tośka będzie potrafiła zaczytać kartę? Mnie wydaje się, że nie ale oczywiście mogę się mylić...
masz racje,ale zawsze istnieje wyjątek od reguły warto spróbować,nic nie ryzykujesz.Jeśli to nie pomoże spróbuj tego:http://pdaclub.pl/forum/tg01/tsunagi-downloader-czyli-ratunek-nawet-przy-uwalonym-bl/] [url]http://pdaclub.pl/forum/tg01/tsunagi-downloader-czyli-ratunek-nawet-przy-uwalonym-bl/[/url]