ROM IT (ten niebrandowany)

• 86 Odpowiedzi
  • 8533 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Szakalabombas

• 366
    • Silesiarock.pl - Portal śląskiej społeczności muzycznej
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
Odp: ROM IT (ten niebrandowany)
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 04, 2010, 19:09:28 »
Potwierdzam :) mam to samo :) ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza :)
Powered by S5PV310 Exynos 4210™

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 04, 2010, 19:46:23 »
u mnie jest tak, że kody zaczynające na * mogę wklepać raz, a potem muszę wykonać SR aby telefon ponownie reagował na kod(na romie UK)

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 04, 2010, 23:59:46 »
sprobojcie podmienic USSD.exe ono jest odpowiedzialne za kody jesli nie pomoze pogrzebie ktore dll tez za to odpowiadaja

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 05, 2010, 18:01:59 »
mam problem z wgraniem romu.karta sformatowana gdy włączam plik exe. tel wyłącza się ale niestety pisze SD downlaading failed?

*

Offline pdakocjo

• **
  • 174
  • Sprzęt: Toshiba TG01
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 05, 2010, 18:39:40 »
mam problem z wgraniem romu.karta sformatowana gdy włączam plik exe. tel wyłącza się ale niestety pisze SD downlaading failed?
Nie wiem jakiego loadera używasz, ale w sumie, nie masz czego żałować...
Używam ROMu IT od tygodnia. I wniosek jest jeden: w wersji oryginalnej jest najlepszy z dostępnych, ale po wgraniu spolszczenia pojawiają się kłopoty.
Po pierwsze spolszczenie dedykowane jest dla ROMu DE, więc nie wszystko się przetłumaczyło. Wiele aplikacji zwariowało, a już praca WiFki, to tragedia.
Wysłanie MMSa, raczej jest trudne, bo okna się rozjechały i raczej trzeba domyślać się o co chodzi w aplikacji. O kodach *# już było: użycie ich zmusza do resetu.
Telefon wpada w niewybudzalny stan uśpienia.
W sumie, można było to przewidzieć. Kto lubi, niech eksperymentuje.
Ja wracam do ROMu EN, bez spolszczenia.
Można na szczęście przy pierwszym uruchomieniu zapobiec instalacji niektórych zbędnych aplikacji Orange (szukajcie recepty na tym forum).

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 05, 2010, 19:05:36 »
czyli wychodzi na to że nie warto instalować romu IT. Może nicus napisal by pod ten rom spolszczenie ponieważ na czas obecny to najlepsza alternatywa dla naszych tg

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 05, 2010, 19:09:57 »
no niestety w tym tyg potrzebny mi byl sprawny pda wiec odpuscilem sobie zabawe w zmiane romu moze w przyszlym znajde chwile zeby zmienic rom i posprawdzac co i dlaczego nie dziala... podstawowa sprawa to nie kopiowac spolszczenia poprzez Activesync... bo zauwazylem ze wtedy nie kopiuje wszystkich plikow...

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 05, 2010, 19:14:38 »
no niestety w tym tyg potrzebny mi byl sprawny pda wiec odpuscilem sobie zabawe w zmiane romu moze w przyszlym znajde chwile zeby zmienic rom i posprawdzac co i dlaczego nie dziala... podstawowa sprawa to nie kopiowac spolszczenia poprzez Activesync... bo zauwazylem ze wtedy nie kopiuje wszystkich plikow...
czyli rozumiem że uporasz się z tym,w takim razie ponawiam moje pytanie co może być nie tak z tym loaderem

*

Offline deeamon

• *
  • 70
  • Serwis Laptopów i GSM
  • Sprzęt: HTC DESIRE HD
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 05, 2010, 21:30:26 »
Mi też nie chciał się wgrać przez sddl. Polecam wgrać poprzez zwarcie 1 styku z 3 pod kartą sim. Trzeba też zmienić końcówkę z tsw na enc.

Co do tych problemów to się nie zgodzę. Telefon działa zajeb*****. Nie ma czegoś takiego że się nie wybudza itp. Zero resetów po wprowadzeniu kodów. Poprostu wcale one nie działają.

Spolszczenie się sypie tylko w mms. Nie działa cleanram. Nie spolszczone jest tylko parę drobnostek.

Jestem na TAK dla romu IT (brak problemów z jakością rozmów).
N95-8GB>>>N95>>>Iphone3g>>Samsung Omnia>>Toshiba TG01(nigdy więcej!!)>>Nokia N900>>HTC HD2>>HTC DESIRE HD

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 05, 2010, 21:39:40 »
osobiście nie mam problemów z rozmowami na romie orange

*

Offline deeamon

• *
  • 70
  • Serwis Laptopów i GSM
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 05, 2010, 21:44:16 »
No ja też nie miałem ale moi rozmówcy tak. Radzę się kogoś po minucie rozmowy spytać jak Ciebie słychać, czy nie przerywa.

Pozdrawiam
N95-8GB>>>N95>>>Iphone3g>>Samsung Omnia>>Toshiba TG01(nigdy więcej!!)>>Nokia N900>>HTC HD2>>HTC DESIRE HD

*

Offline xander122

• 514
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 05, 2010, 22:00:11 »
może masz i racje,nie sprawdzałem jak słychać po drugiej stronie  :shock:

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 06, 2010, 12:25:21 »
Używałem dwóch różnych ROM-ów Orange na dwóch Tośkach w obu przypadkach występował w efekt "głuchego radia" ja słyszałem OK a druga strona mnie średnio albo źle ... przeszedłem na IT i jest lepiej... ale mogło by być jeszcze lepiej .. bo śmiech jest jak ktoś wie że masz taki sprzęt a słychać cię  jak teściową ..co drugie słowo :P
Ja wrzuciłem spolszczenie na ten mój IT i jak na razie wszystko hula... :ok:

*

Offline darioaga1979

• 18
  • Sprzęt: TG01
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 06, 2010, 22:22:22 »
sorki, że zadam może dla nie których banalne pytanie. Mianowicie mam rom UK orange, chciałbym go spolszczyć dla siebie, a nie bardzo wiem jak choć czytam tu już od tygodnia. Próbowałem, ale dwa razy po restarcie przy "nakładce" ekran robił się czarny i musiałem zrobić HR. Ktoś pomoże w tej kwestii?

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 06, 2010, 22:55:32 »
sorki, że zadam może dla nie których banalne pytanie. Mianowicie mam rom UK orange, chciałbym go spolszczyć dla siebie, a nie bardzo wiem jak choć czytam tu już od tygodnia. Próbowałem, ale dwa razy po restarcie przy "nakładce" ekran robił się czarny i musiałem zrobić HR. Ktoś pomoże w tej kwestii?

Tak będziesz miał z tym ROM-em mnie też po instalacji nakładki spolszczenia wysadzało .... ale włoski łyknął :wink:

*

Offline darioaga1979

• 18
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 06, 2010, 23:01:06 »
no tak, ale włoskiego to ja ni w ząb. spagetti, ciao amore i uno. tyle znam :)

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 07, 2010, 08:55:02 »
no tak, ale włoskiego to ja ni w ząb. spagetti, ciao amore i uno. tyle znam :)
he, he ..... jak go wrzucisz to robisz HR i wrzucasz polską nakładkę..i ciao Italo...coś tam może zostać ale niewiele z włoskich opisów... :)

*

Offline darioaga1979

• 18
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 07, 2010, 09:47:25 »
nie wiem co robię nie tak? Wrzucam plik IT na mikroSD uruchamiam, wyskakuje coś po spagetti ..."Avviare il donload SD? Se si esegue il downloader SD..." Słów nie mogę przetłumaczyć niektórych i wciskam "SCARICA" i wyskakuje Download non riuscito Nome del file non valido. Nic nie łapię z tego :(  Jest ktoś w stanie pomóc? To tylko ja mam taki problem, czy coś jeszcze trzeba zrobić? HR też robiłem i nic :(

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 07, 2010, 10:14:09 »
nie wiem co robię nie tak? Wrzucam plik IT na mikroSD uruchamiam, wyskakuje coś po spagetti ..."Avviare il donload SD? Se si esegue il downloader SD..." Słów nie mogę przetłumaczyć niektórych i wciskam "SCARICA" i wyskakuje Download non riuscito Nome del file non valido. Nic nie łapię z tego :(  Jest ktoś w stanie pomóc? To tylko ja mam taki problem, czy coś jeszcze trzeba zrobić? HR też robiłem i nic :(
Avviare il donload SD? Se si esegue il downloader SD... - To start donload the SD? If the SD is executed downloader.
Download non riuscito Nome del file non valido - Download not successful Name of the rows not valid.
Zrób tak jak ja ... wrzuć ten pliczek  tg01_sddl+.zip i plik ROM-u który w tym wątku wcześniej kolega Szakalabombas dołączył i sprawdź jak masz sformatowaną kartę ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 10:18:47 wysłana przez januszjur »

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 07, 2010, 10:15:30 »
U mnie po wgraniu IT i spolszczenia jedynym problemem bylo to, ze wlaczyl sie ekran Today i wszystkie programy z menu start zniknely - nie mozna bylo zmienic zadnych ustawien z poziomu telefonu. Jesli ktos bedzie mial taki problem, to ja to zniwelowalem w taki sposob, ze zainstalowalem z poziomu komputera spb i w ten sposob uzyskalem dostep do ustawien.

Jedyna rzecza, ktorej nie podolalem, to ustawienie gps - w romie UK ustawialem w zewnetrznym gps w pierszej zakladce GPD2 i w drugiej COM4 i dzialalo. Teraz przestawiam w pierwszej na GPD2, w drugiej na COM4, ale nie zapisuja sie zmiany w drugiej zakladce w COM. GPD sie ustawia COM nie.
[edit]
GPS zadzialal na ustawieniach z tematu o GPS z dzialu TG01.

Co do ogolnej wartosci IT, to po kilku dniach nie zauwazam zadnych mankamentow, oprocz gps oczywiscie. Spolszczenie pokrywa wszystkie ustawienia, ktore byly mi potrzebne do tej pory i nic mi sie nie zawiesza.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 13:32:09 wysłana przez fangcm »

*

Offline darioaga1979

• 18
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 07, 2010, 11:16:03 »
:( Wszystko zgodnie z planem i nie działa. Chyba ta wersja nie rusza Tośki :(

Połączone: Marzec 07, 2010, 14:11:04
oki włoski ruszył, a teraz spolszczenie. Tylko nie mówcie że to jest to z DE? Bo próbowałem i wyskakuje mi czarny ekran i nic. Trzeba dłużej czekać aż się załaduje? bo czekałem z 2-3 min i nici. :(
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 14:11:04 wysłana przez darioaga1979 »

*

Offline deeamon

• *
  • 70
  • Serwis Laptopów i GSM
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 07, 2010, 14:30:26 »
No to jest te z DE, tylko że to z klawiaturką Toshiby. Musisz po prostu wgrać sobie klawiaturkę przed spolszczeniem.

I dobrze by było jakbyś po HR wywalił wpisy z folderu autocabinstall. Będziesz miał dodatkowo około 15Mb ramu gratis. Zrobisz to podłączając telefon do komputera przed kalibracją ekranu.

*

Offline rednaxelA

• 18
  • Sprzęt: G900 -> TG01
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 07, 2010, 18:16:07 »
U mnie rom ITA ze spolszczeniem sie wieszał podczas wybudzania (ekran czarny ale podświetlony) - ale wrzuciłem spolszczenie bezpośrednio na kartę a nie przez AS i jest OK.
Przy wrzucaniu przez AS nie wszystkie pliki wchodzą :-) tak jak nicus napisał :-)

Ja po HR a przed wrzuceniem spolszczenia wrzucam .NET frameworka 3.5 - wersje włoską ściągnąłem w razie czego :-) i CleanRam teraz działa mi prawidłowo i ComicReaderMobile też.

Procedura następującą stosuję:
1. Wgrywam ROM ITA poprzez zwarcie 2 pinów pod karta SIM
2. Podłączam telefon do kompa i CERegEditorem blokuje instalowane wbudowanych aplikacji
3. Kalibruje ekran ustawiam datę i czas, zmieniam ustawienia regionalne na Polacco (bez tego mi PIMBackup kaszanił datę w wiadomościach), wgrywam backup kontaktów i wiadomości PimBackupem
4. Instaluje klawiaturke i .NET Frameworka 3.5 włoskiego
5. Uruchamiam skrypcik do instalacji spolszczenia

*

Offline pdakocjo

• **
  • 174
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 07, 2010, 21:04:45 »
Miałem szczery zamiar wrócić do wersji EN, ale poprawa jakości rozmów na IT przeważyła.
Poprawiam to, co rozjechało się po wgraniu spolszczenia.
Na początek przywrócenie do używalności obsługi MMS.
Trzeba zainstalować poniższą paczkę na świeżo zrestartowanym systemie:

http://www.4shared.com/get/61611353/845f3628/CRCs_ArcSoft_MMS_v5.html

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 08, 2010, 08:07:01 »
Po HR?

*

Offline pdakocjo

• **
  • 174
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 08, 2010, 08:41:55 »
Może być i po HR, ale wystarczy po SR.

« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 08, 2010, 09:22:32 »
Czy w romie nie ma możliwości zmiany języka na angielski? Kiedyś miałem SPV E650 (smartphone z WM) i język mogłem zmienić w regional settings. Nie spodziewam się tutaj polskiego rzecz jasna, ale chociaż angielski:D Ja tam spolszczenia raczej nie będe instalował jeżeli można zmienić język na english. Jeżeli takiej opcji nie będzie to wogóle nie będe instalował IT romika-zniechęca mnie instalacja wszystkich programów i konfiguracja systemu na nowo:/

*

Offline pdakocjo

• **
  • 174
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 08, 2010, 11:10:26 »
Czy w romie nie ma możliwości zmiany języka na angielski?

Najprościej byłoby odpowiedzieć, że nie ma.
Jednak może też warto wiedzieć dlaczego?
Nie jest to problem techniczny, ale marketingowy.
Operatorzy zamawiają sprzęt na konkretny rynek i nie są zainteresowani "wielojęzykowością systemu".
Nikt nie chce dokładać do interesu, więc najlepiej dla operatora byłoby, gdyby kupiony u niego telefon był używany tylko w jego sieci.
Spadają też koszty wsparcia technicznego dla jedno językowych wersji aparatów.
Chyba, że w danym kraju są używane dwa języki. Np. w Szwajcarii Orange sprzedaje telefony z językiem francuskim albo niemieckim.
Jasne, że można wymienić sobie język wgrywając ROM w innej wersji językowej, ale rozumiem, że nie o to tu chodziło.
Jednak trzeba pamiętać, że jest to naruszenie licencji i o utrzymaniu warunków gwarancji dla takiego aparatu nie ma mowy.
Nie wchodząc w szczegóły, telefon i zainstalowana wersja Windows stanowią nierozerwalną całość.

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 08, 2010, 12:07:31 »
Hmm w teorii nie powinno byc problemow ze spolszczeniem na romie IT (powinno zachowywac sie tak jak na romie DE) kulejace USSD ktore dzialalo na romie DE i jest wziete z romu 6.1PL nie powinno sprawiac problemow ale na przyszlosc przed instalacja spolszczenia usuncie z folderu: PL/Windows:
USSD.exe.0415.mui
MMSTransport.dll.0415.mui
MMSTemplates0415.inf
MMSComposer0415.htm

zapobiegnie to niedzialaniu kodow oraz rozjechaniu sie MMS ale za to oba programy beda po wlosku :P jesli chodzi o dedykowane spolszczenie dla IT trace pewnosc czy warto ... narazie nie moge spobie pozwolic na zmiany lub prace na niestabilnym romie a prace nad flashowaniem na XDA sa bardzo daleko :)

*

Offline darioaga1979

• 18
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 08, 2010, 20:00:37 »
powiem szczerze że wygląd romu w IT jest fajny. Ale jak zainstalowałem spolszczenie, to wyszedł gorzej niż orange. A nie ma jakiejś opcji pozostawienia screnów wyświetlacza IT? Czy trzeba wszystko zmieniać?