Kabel host USB z funkcją ładowania

• 8 Odpowiedzi
  • 3641 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Irbis

• 22
Kabel host USB z funkcją ładowania
« dnia: Marzec 19, 2010, 12:24:12 »
Widział ktoś coś takiego lub wie jak wykonać samemu do tg01

http://fondo.pl/produkt.php?idg=10&idc=32&id=656

byłaby możliwość podpięcia pen-drive'a i ładowanie jednocześnie
a jakby dobrze pokombinować z przejściówkami można by podpiąć kabelek od słuchawek i podpiąć do głośników / radia samochodowego nie tracąc możliwości ładowania.

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
Odp: Kabel host USB z funkcją ładowania
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2010, 12:28:49 »
z tego ci mi wiadomo Toshiba nie obsługuje tych dwóch rzeczy jednocześnie.tylko nie wiem  czy jest to sprawa softwarowa czy  hardwarowa

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2010, 13:20:26 »
Zauwaz ze wtyczka do pda jest inna...
Nie da sie czegos takiego uzyskac na TG01 G900 XDA flame itp na zadnym pda ktory ma 1 zlacze usb do ladowania i hosta... bo normalnie tam gdzie idzie +5V do ladowania to w trybie host Tosia daje tym pinem prad...

*

Offline Irbis

• 22
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2010, 13:43:35 »
Hmm - to niedobrze
Teoretycznie można by zrobić kabelek który będzie zasilał tylko urządzenie zewnętrzne (zawsze trochę bateryjka dłużej wytrzyma)
Z tego co piszesz wynika że z słuchawkami/AUX  by się to powiodło bo rozumiem że wtedy TG01 nie działa w trybie host

Masz może schemat pinów w gnieździe tg01 - to jest standardiwe usb czy jest tam coś mieszane

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2010, 14:11:33 »
ja zrobiłem to troszkę inaczej.kupiłem zwykły przedłużacz usb i ładowarkę która miałem od jakiegoś starego telefonu.Niestety dawała ona zbyt duże napięcie i natężenie 7V i 1,3A na szczęście z tym drugim nie ma problemu ponieważ układ sam dobiera sobie odpowiednie natężenie,ale co do napięcia to kupiłem bodajże 2 rezystory i 2 condensatory, na wszelki wypadek wstawiłem szereg jeszcze zenerke żeby czasami prąd nie płynął w drugą stronę i wszystko działa.ładowarkę można z powodzeniem zastąpić bateria 4V za jakieś 3 zł(niestety nie wiem jak długo ona wytrzymuje) i w tedy wtyki nie na kablu tylko bezpośrednio połączone ze sobą otrzymamy tym sposobem przenośnego huba z zasilaniem

*

Offline maciek90

• **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2010, 19:59:50 »
nicus, akurat co do G900 się mylisz: Ładowanie + host
Niestety TG01 ma tylko 5 pinów w gnieździe, więc ich funkcja zmienia się w zależności od podłączonego kabelka.

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2010, 23:33:18 »
O musialem ten artykul przegapic... Szczerze mowiac nie rozwodzilem sie specjalnie nad pinoutem w microusb z TG01 ale na 1 rzut oka w trybie host nie da sie ladowac telefonu... conajwyzej mozna go odciazyc podajac prad przez przerobionego huba...

*

Offline macgar

• 24
  • Sprzęt: LG SWIFT 3D (p920)
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2010, 10:30:57 »
Mnie też zainteresował ten temat, miałem wcześniej g900 i tam nie miałem problemu z jednoczesnym słuchaniem muzyki na słuchawkach (kabelek) i zasilania tośki z ładowarki, a w TG01 rozwiązali to wszystko na jednym microUSB. Albo ładujemy albo słuchamy.

Tu chyba gościowi się udało:
http://forum.brighthand.com/toshiba/273451-toshiba-tg01-connected-external-hard-disc.html

a tu kabelek:
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=48106
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 10:32:56 wysłana przez macgar »

*

Offline maciek90

• **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2010, 12:17:05 »
Odłączył tylko + zasilania tośka->urządzenia usb, więc podłączone urządzenia nie ciągną prądu z tośki i wymagają swojej baterii. W dalszym ciągu nie można podłączyć zasilania do tośki, bo w trybie host usb to ona daje napięcie i podanie napięcia na pierwszy styk może się źle skończyć.

Lepsze to niż nic, ale nie ma fizycznej możliwości używania hosta i ładowania tośki jednocześnie.