RIP Toshiba - Update - Jak skutecznie zserwisowalem biala TG01.

• 18 Odpowiedzi
  • 3500 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
  • Sprzęt: X50v, x51v, TG01
RIP Toshiba - Update - Jak skutecznie zserwisowalem biala TG01.
« dnia: Grudzień 21, 2009, 21:32:33 »
Stala sie rzecz niebywala, Toska mi padla i nie chce wstac.  Zwyczajny, choc mrozny, dzien Toshiba sie po raz kolejny zwiesila (robila to dosc czesto ostatnio, ale sie nie doczekala leczniczego hardreseta z braku czasu wlasciciela :(  ), i juz potem wstac nie chciala. Zrobilem caly rezim badan i nic - kilka HR, zonglowanie bateria itd. Odpala, wibruje, zapala zielone a potem nic, tylko ekran podswietlony i sie grzeje w okolicach kamery. Wyjmowalem SIM, SD wkladalem i nic. Takze, albo zupelnie poszla pamiec, albo ekran - ale tu nie odpowiada na probe wbicia PINu na pamiec... . Po podlaczeniu do kompa, zostaje wykryte cos, ale zaraz znika.

1. Ma ktos pomysl  co jeszcze mozna sprobowac
2. Czy ktos ma juz doswiadczenie z kontaktem z serwisem Toshiby? Przez niemieckie O2 czy prosto do supportu?

Z gory dzieki
T.

UPDATE:

Telefon do mnie wrocil dzisiaj. Wgrali po prostu ROM od nowa, 6.5 build 21840.5.0.60 (nie wiem czy nowszy niz inne).
Kilka porad jesli Ci padnie Tosia - jak na dzisiejszy dzien:(z tego co bylo tutaj na forum, nie mozna serwisowac TG01 na gwarancji w Polsce)

- najlepiej sie udac osobiscie do punktu o2 w Niemczech (jest jeden duzy we Frankfurcie nad O.)
- telefonicznie nic sie nie da zalatwic praktycznie jesli nie jestes klientem o2. Toshiba wysle Cie do o2, o2 wysle Cie do firmy serwisujacej, a ta wysle z powrotem do o2. Jak zapytalem po angielsku to przekierowali rozmowe do o2 w Londynie, gdzie bylo nam do smiechu z anglikiem...
- miej dowod zakupu, najlepiej za gotowke (bardzo sie dopytywali o moj numer uzytkownika w o2) - mysle ze gdyby byl kupiony na abonament, albo jako darmowy upgrade, to by sie przyczepili.
- nie wspominalem nawet slowem o Ebayu, tylko o rodzinie w Berlinie ktora mi kupila na prezent (za gotowke) - wszystko, bo widac, ze malo respektuja nowe prawo o przechodzeniu gwarancji na przedmioty takze przy zakupach prywatnych (vide Ebay)
- zdecydowanie nie odbieraja paczek zza granicy, ani nie chca wysylac za granice. Brat w Berlinie musial wszystko odbierac i mi wysylac.

Natomiast po tym jak 2 milych, nie znajacych angola, niemcow w koncu ustalilo o co mi chodzi, i telefon ze nie dziala nawet po HRze, raz dwa wydali dowoc przyjecia do naprawy, wyslali, i po 3 tygodniach juz odeslali z powrotem. Nawet dostalem woreczek na telefon od o2 w prezencie (o wiele za maly na o2, Nokia 6220c wchodzi)

Mysle, ze do przyklejenia. Jesli sa jakies niejasnosci to prosze pytac.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 01:43:23 wysłana przez Khil »

I'm 12 and what's this?

*

Offline Szakalabombas

• 366
    • Silesiarock.pl - Portal śląskiej społeczności muzycznej
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
Odp: RIP Toshiba - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2009, 22:47:56 »
Moja ma problem z zimnem, dzisiaj wyładowała 50% baterii w 20 minut pobytu na mrozie...
Gratuluję kolego :) Chyba jako pierwszy ubiłeś Tośkę :)
Powered by S5PV310 Exynos 4210™

*

Offline maslak

• **
  • 136
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 21, 2009, 23:10:27 »
byla jeszcze osoba, ktorej wypadla bateria podczas upgrade romu do 6.5  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 16:47:51 wysłana przez maslak »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2009, 10:50:48 »
wpółczuję problemu - natomiast analogicznie do toshiby serwisowałem nokię orange UK w serwisie u nas i wystarczył telefon + sim karta
nie wiem czy toshiba respektuje prawa gwarancyjne - dzwonić trzeba do nich albo email

*

Offline Szakalabombas

• 366
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2009, 14:27:38 »
byla jeszcze osoba, ktorej wypadla bateria podczas upgrade romu 6.5  :mrgreen:

Uuuuuaaaa :D No ale zawsze można powiedzieć że miało się przez pewien krótki czas w życiu najbardziej zaawansowane technicznie PDA na świecie :P
Powered by S5PV310 Exynos 4210™

*

Offline maciek833

• 307
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2009, 16:35:56 »
Także współczuje ,stracić tak wierną przyjaciółkę jak Tosia :(
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 16:38:33 wysłana przez maciek833 »
N70--->G900---->TG01---->Samsung Galaxy SII

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2009, 01:22:01 »
1. Ma ktos pomysl  co jeszcze mozna sprobowac
2. Czy ktos ma juz doswiadczenie z kontaktem z serwisem Toshiby? Przez niemieckie O2 czy prosto do supportu?

napisz poprostu do supportu toshiby ...lub zarejestruj produkt na siebie, i napisz do polskiego dystrybutora ..... on najlepeiej doradzi ci co zrobic
pamietaj o dowodzie zakupu na TG01 bo sie pozniej przyda

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2010, 10:07:42 »
miałem angielską g910 która też padła, wysłałem do CCS z fakturą angielską i mi przeszło choć dostałem telefon z polskim romem.
próbuj
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
Odp: RIP Toshiba - pytanie - Update
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2010, 21:17:07 »
Troche bylem zajety przez 2 miesiace ale tak:
- kontakt z o2 germany jest fatalny na maila, chyba ze znasz dobrze niemiecki. Np. najpierw kolo milo odpisuje po angielsku ale jak doszlo do szczegolow reklamacji to dostalem od razu 2 strony copy/paste niemieckich instrukcji
- kontakt telefoniczny jest jeszcze gorszy. Po odebraniu zapytalem sie "do you speak english", kazali czekac i rzeczywiscie po chwili odebral facet poslugujacy sie czysta brytyjszczyzna. Mialem zle przeczucia. Tak, przekierowali rozmowe do Londynu. Tam Ci nie pomoga z biala Toska.
- Ogolnie wszystkie pytanie konczyly sie na sprawdzeniu mnie jako klienta o2, ktorym nie jestem. Na historie o bracie, ktory mi to kupil tez ciezko bylo, o ebayu nawet nie wspominalem.
- U mnie w Danii nie ma w ogole serwisu Toshiby, nawet lapka ciezko naprawic.

Co zrobilem wiec - po drodze do Polski zajechalem do duzego sklepu o2 w Berlinie :P. Byli tam bardzo podejrzliwi, ale uratowalo mnie, ze koles z ebaya, ktory mi to sprzedal zalaczyl rachunek na Toske sprzedana za gotowke w ich sklepie, co zbylo ich pytania o numer mojego uzytkownika w o2. Nie prowadza tez wysylek za granice, mimo ze proponowalem pokrycie kosztow przesylki, musi znowu isc do rodziny w niemczech.

Takze miejcie nadzieje, ze Wam Toshiba Polska to wezmie bez pytania :D, bo jak mi jeden z ludzi w sklepie GSM powiedzial tydzien temu, ze podobno latwiej zserwisowac telefon w Afganistanie niz w Polsce.

I'm 12 and what's this?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2010, 13:22:42 »
Takze miejcie nadzieje, ze Wam Toshiba Polska to wezmie bez pytania :D, bo jak mi jeden z ludzi w sklepie GSM powiedzial tydzien temu, ze podobno latwiej zserwisowac telefon w Afganistanie niz w Polsce.

bez urazy ale to akurat co opisales jest troche bez sensu ... piszac ze to dotyczy tylko toshiby, to dotyczy KAZDEGO sprzetu i KAZDEGO modelu
nie masz kompletu do obslugi gwarancyjnej (dowodu zakupu+karty gwarancyjnej) ... nie ma serwisu, end of story

tak samo jest w PL, sprobuj sewisowac bez powyzszych dokumentow htc, nokie, motorole etc ... zapomnij

powinno to dzialac tak ze po numerze IMEI gdzie podpiete sa wszelkie detale ale niestety czesto nie dziala, co wiecej zalezy to od checi i zawzietowsci aktualnego wlasciciela
bo ja tez musialem cyrki robic z siebie i tracic kupe czasu zeby mi aparatac cyfrowy naprawili z PL  :S

wiec w 90% nie jest to domena toshiby ze ma takie podejscie .....  tylko regulacji gwarancyjnych a to ze support o2 jest taki, to proste ni jestes ich klientem to nie "zawracaj nam glowy" i szukaja miliona sposobow zeby klienta zbyc, jesli jestes klientem o2 i sam kupiles u nich tel to rozmowa jest zgola inna

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2010, 19:11:30 »
Tylko zacytowalem wypowiedz kolesia z jednego z najstarszych punktow GSM w Toruniu, okraszony opowiescia zolnierza, co mu sie Nokia popsula w Afganistanie czy gdzies...

Co do tego numeru IMEI, to wlasnie sie przyzwyczailem w UK, ze daje telefon, sprawdzaja IMEI, i serwisuja bez pytania operatora, czy pochodzenie telefonu. Tak 2 razy serwisowalem Motorole V3 i jakiegos Samsunga w Carphone Warehouse. Spodziewalem sie w Niemczech tego samego conajmniej, bo przeciez niedawno (rok temu chyba) wyszlo w tam nowe prawo gwarancyjne, o tym, iz gwarancja podaza za produktem, a nie klientem, takze w przypadku zakupu miedzy osobami prywatnymi. Tylko dlatego kupilem w Niemczech. Jak widac, jeszcze sie nie wdrozylo za bardzo.

I'm 12 and what's this?

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
Odp: RIP Toshiba - Update - Jak skutecznie zserwisowalem biala TG01.
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 10, 2010, 01:44:13 »
Pierwszy post odswiezony dla potomnosci :D

I'm 12 and what's this?

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 10, 2010, 23:04:36 »
Skoro tosia działa to ok, natomiast zapewne pomogła by znana już dzisiaj wszystkim opcja zwarcia dwóch styków podczas wciśniętej karty m.SD z nowym romem w formacie .enc (mam nadzieje że nie przekręciłem literek:P ). Mi tak padł rom IT ze spolszczeniem. żaden reset nie pomógł-tylko nowy rom... tosia dalej śmiga jak szalona.

*

Offline Szakalabombas

• 366
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2010, 12:11:12 »
Mi tak padł rom IT ze spolszczeniem. żaden reset nie pomógł-tylko nowy rom... tosia dalej śmiga jak szalona.

Rozwiń tą myśl. Jak do tego doszło? Ja miałem wczoraj byc może podobny przypadek, najpierw zniknęła klawiatura toshiby, więc zresetowałem urządzenie, i już nie wstało, ekran z napisem "toshiba" i dalej nic. Romu nie wgrywałem, potraktowałem go hard resetem. Pomogło, ale przez moment było gorąco. Aczkolwiek dziwny przypadek.