Dziwna reakcja ekranu

• 16 Odpowiedzi
  • 2538 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwna reakcja ekranu
« dnia: Luty 25, 2010, 00:22:18 »
Witam,

Przeglądając forum Modaco natrafiłem na problem pewnego użytkownika. Postanowiłem sprawdzić jak wygląda sprawa u mnie. Otworzyłem notatnik i zacząłem rysować linie od lewej do prawej opuszkiem palca(nie paznokciem). To co powstało widać na zdjęciu. Nie dotykałem za mocno, im lżej naciskam tym większe anomalie powstają(ostatnie zdjęcie). Środkowe zdjęcie to linie naprzemian od lewej do prawej i na odwrót. Czy u Was też występuje takie zjawisko ? Sprawdziłem Acera m900 i omnie 2, tam jeżeli telefon nie wyczuje nacisku ( za słabo naciskam palcem) to nic nie rysuje) czyli tak jak powinno być. Dociskanie mocno w mojej TG  powoduje, że linia jest idealnie ciągła ale czasem powstanie na początku kreska skierowana ku górze. Osobiście operuję paznokciem i wtedy takie rzeczy się nie dzieją.  Ekran oczywiście poprawnie kilkukrotnie ustawiany.

*

Offline Szakalabombas

• 366
    • Silesiarock.pl - Portal śląskiej społeczności muzycznej
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
Odp: Dziwna reakcja ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2010, 08:15:52 »
Potwierdzam istnienie zjawiska u mnie w notesie. Ale wyjaśnienie jest proste, jeśli rysujesz opuszkiem palca to punktów nacisku może być tyle ile wynosi powierzchnia opuszka. Wystarczy minimalne przechylenie palca w prawo czy lewo i linia się szarpie bo ekran odnalazł jakby kolejne punkty przyłożenia.

To świadczy o czułości ekranu właśnie, natomiast być może w innych urządzeniach producenci celowo poprawili to software'owo.

Edit: To aby napewno screen z Tośki? Wydaje mi się że baterie (ikonkę) mamy tam gdzie zegar i wygląda ona nieco inaczej (przynajmniej u mnie).
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 10:33:07 wysłana przez Szakalabombas »
Powered by S5PV310 Exynos 4210™

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2010, 11:36:56 »
tak, TG. Mam zainstalowany spb pocket plus, może on coś tam pozmieniał u góry.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2010, 12:59:26 »
Dociskanie mocno w mojej TG  powoduje, że linia jest idealnie ciągła ale czasem powstanie na początku kreska skierowana ku górze.
Tragedia. Czy przy rysiku też tak się dzieje?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2010, 13:08:26 »
nie, używając rysika/paznokcia jest idealnie. Najbardziej mnie niepokoi linia powstająca zaraz po przyłożeniu palca 2cm gdzieś indziej niż zaczynam rysować kreskę  :O Pamiętam, że w raphaelu też coś takiego się działo.

*

Offline Szakalabombas

• 366
    • Silesiarock.pl - Portal śląskiej społeczności muzycznej
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2010, 13:41:29 »
Może masz 6ty palec widmo?
Powered by S5PV310 Exynos 4210™

*

Offline maciek833

• 307
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2010, 14:13:36 »
U mnie wszystko w porządku ;) Jak naciskasz przypadkiem klawisz dotykowy od zoomu to może tak Ci się robić.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 14:16:17 wysłana przez maciek833 »
N70--->G900---->TG01---->Samsung Galaxy SII

*

Offline rednaxelA

• 18
  • Sprzęt: G900 -> TG01
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2010, 17:14:47 »
Potwierdzam, że takie zjawisko występuje
- jak sie bardzo delikatnie próbuje linie w notatkach narysowac to poczatek linii pojawia sie jak na obrazku kawał drogi od rzeczywistego miejsca dotkniecia ekranu

Ale nie uważam żeby to był problem jakikolwiek - trzeba sie naprawde bardzo postarac, żeby taki efekt osiągnąć.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2010, 16:04:05 »
co w tym dziwnego? Kompletnie nic
Wymaga zrozumienia pojęcie, że nie rysujesz naciskiem, tylko ładunkiem jaki posiadasz na palcu (z tego powodu da się też wywoływać reakcje jeżdżąc opuszkiem tuż nad ekranem)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 26, 2010, 17:39:32 »
rozmawiamy o ekranie oporowym, a nie pojemnościowym. Dziwne natomiast jest to, że inne urządzenia z ekranem oporowym nie mają takiego problemu i telefon "nie zmyśla" tylko pokazuje konkretne położenie nacisku. Możliwe, że jest to "wina" softu jak już ktoś wyżej napisał który nie został za bardzo "odczulony".

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2010, 17:45:48 »
oj, małe niedoczytanie z mojej strony. Rzeczywiście oporówka nie powinna mieć takich objawów :mysli:
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:56:07 »
Ma ktos moze pomysl co z tym zrobic,bo to jest dosc uciazliwe. Jezeli np.pisze na poziomej klawiaturze, to zdarza sie, ze naciskajc np. "f", to naciska sie "w". Zreszta jak za lekko przydusisz,to strasznie szarpie, przy przewijaniu, potrafi o caly ekran nagle przeskoczyc. :/

PS Przepraszam za brak polskich znakow, ale wlasnie z tosi pisze.

*

Offline Linksys

• 437
  • Sprzęt: TG01, HTC Wildfire S
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 20, 2010, 21:07:04 »
To nie ma zwiazku z tematem... chyba
Twój problem to raczej nie skalibrowany ekran
a jeżeli to nawet to to pisz paznokciem/rysikiem
po to on właśnie jest :))
urok ekranu oporowego... ale jego wielkim plusem jest dokładność...
nie dawaj ekranowi wielu punktów nacisku to mu nie będzie waliło :)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2010, 21:51:08 »
Tu nie choddzi o kalibracje, bo te przeskoki na klawiaturze zdarzają się co któryś znak i to właśnie o takie odległosci jak w notatniku. Podobnie to szarpanie ekranu podczas przewijania wygląda. Teraz ściągnołem nową klawiaturę, co widać po polskich znakach i jest lepiej, ale i tak czasem są przeskoki np. przed chwila kursor przeniósł się do środka posta, jakbym tam kliknoł.

*

Offline Linksys

• 437
  • Sprzęt: TG01, HTC Wildfire S
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:22:59 »
Proste... jak zdjęć się nie robi żelazkiem tak ekranu oporowego nie obsługuje się opuszkiem palca, nogą, dupą, uchem czy czym tam jeszcze...
zapuść jednego paznokcia a jeżeli uważasz to za gayowe to używaj rysika... np. kup od omni (wygląda... nieco lepiej od tego grubo ciachanego tosi) i jazda
zero przeskoków... niestety paluszkiem to tylko gayfona się obsługuje :P
nie żebym coś do iPhona miał ale tak mi sie powiedziało :P hehe

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:52:30 »
Aha, skoro to normalna przypadłość oporówek, to spoko. Pytałem, bo myślałem, że to coś dziwnego. Zwykle obsługuję paznokciem, ale na poziomej klawisturze raczej ciężko paznokciami. Zresztą nowa klawka dzała tysiąc razy lepiej i już można spokojnie pisać nawet w poziomie, palcami.

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2010, 01:22:26 »
A mi ten problem zniknal po update na najnowszy rom Toshiby:)