Duży problem z Tośką :(

• 19 Odpowiedzi
  • 2478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Duży problem z Tośką :(
« dnia: Luty 04, 2011, 01:34:40 »
Witam szanownych forumowiczów!
Mam poważny problem z moją tg01. Nie działa USB, ale nie całkiem ^^. Działa ładowanie ale tylko na wyłączonym telefonie. Gdy telefon włączę, ładowanie wyłącza się. Na włączonym telefonie z USB nie mogę zrobić nic :/. Ani podłączyć do komputera ( zero reakcji) ani host (co prawda odtwarzacz mp3 włącza się, ale nie ma opcji przeglądania plików). Przestało działać nagle z niewiadomej przyczyny. Zmieniłem nawet rom (2 razy, 1 ffboya 6,1 a drugi 6,5 od toshiby) ale nic nie dało :/. Może jest jakaś opcja, że trzeba jakoś wgrać sterowniki USB do telefonu? Bo sam już nie wiem, a muszę przyznać, że dużo kombinuje :p. Pozdrawiam i proszę o POMOC.

*

Offline Graf

• *
  • 67
  • Sprzęt: TG01
Odp: Duży problem z Tośką :(
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2011, 20:09:41 »
Pisząc wyłączony, masz na myśli wyłączenie ekranu, czy wyłączenie telefonu? Dzieje się  tak także na ładowarce czy tylko kablu USB? Oryginalne kable, zamienniki czy własna robota?
Czasem pomaga soft reset, jeśli nie, to hard (może). Przy hard system załaduje się od nowa razem ze sterownikami.

U mnie USB samo przechodzi w tryb słuchawkowy lub nie chce z niego wyjść (po oglądaniu filmów, podpięciu pendrive), czasem pomaga soft, zawsze podpięcie ładowarki, hard jeszcze nie próbowałem bo mam za dużo softu do reinstalacji, wychodzi na to, że nie rozpoznaje po odłączeniu osprzętu, że został odpięty i dalej pracuje w poprzednim trybie. Może zadziała podpięcie osprzętu. Kabel własnej roboty może mieć wpływ - zimny lut, zwarcie. USB to jest to co mnie najbardziej wkurza w TG01.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 20:42:29 wysłana przez Graf »
MDA I, MDA III, OMNIA, TG01

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2011, 21:01:44 »
Na wylaczonym telefonie. Hard robilem kilka razy i nawet rom zmienilem i nic. Kable oryginalne- 0 przerobek

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2011, 22:26:48 »
Witam,
aby nie zakładać kolejnego tematu podłączę się do już istniejącego. Mój problem jest podobny - mam problemy z ładowaniem i połączeniem przez kabel USB, ale jednak inny, bo działa ładowarka sieciowa i samochodowa. Nie mogę się połączyć z AS i jak zauważyłem często pojawia mi się manager programów... Poza tym na każdym kompie pojawia się ikonka z nieznanym urządzeniem USB  :( A z Tosią nie łączy się dalej...
Ma może ktoś jakiś pomysł czym to jest spowodowane? (za wszystkie z góry dziękuję)
PS. Jak zgrać SMS-y bez podłączania do kompa (bo chyba tylko na nich mi zależy)?

*

Offline Maxel

• 29
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2011, 01:42:07 »
Też mam ten problem z nieznanym urządzeniem usb i nie mam pojęcia już co zrobić żeby komputer normalnie widział ten telefon a już wszystkiego próbowałem  :undecided:

*

Offline Gazda15

• *
  • 88
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2011, 07:14:25 »
Settings >> USB to PC

Co macie zaznaczone?
Nie jestem leniwy tylko energooszczędny ...

*

Offline Maxel

• 29
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2011, 15:14:59 »
Sprawdzałem na każdej pozycji, czy to active sync, active sync z internetem i też mass storage mode i na każdym wyświetla mi na kompie że nie może rozpoznać urządzenia. Na laptopie próbowałem to raz połączyło się ale gdy już odłączyłem telefon a później chciałem ponownie podłączyć to już znów ten sam problem wystąpił.

*

Offline Linksys

• 437
  • Sprzęt: TG01, HTC Wildfire S
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2011, 13:57:06 »
Może problem z G900 się powtarza?
Patrzył ktoś jak tu siedzi gniazdo ?
Czy normalną lutownicą oporową da radę to przelutować?
Mi teraz czasem ładuje, a czasem nie a więc już pomału też muszę się przymierzyć do zrobienia z tym coś...

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2011, 22:29:23 »
Ja też próbowałem AS mode i Mass Storage Mode i nic  :(
Ale na pewno jest jakaś oznaka życia, ponieważ jak podłączę kabelek USB to tak jakby telefon na chwilkę sie wybudzał, a jak odłączę to znowu jest reakcja :)
Co Wy na to? :mysli:

*

Offline oskeram

• 45
  • i klamka zapadła ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 15, 2011, 20:18:06 »
A NETframework jest zainstalowany w komputerze? bez niego nie rozpozna sterowników.
Oczywiście jezeli jest to Win XP to musi być zainstalowany Actiwe Sync 4.5 a na Win 7 i viste Active Sync 6. Są do pobrania na stronie Microsoftu i na dołączonych płytach CD

*

Offline Linksys

• 437
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2011, 20:44:08 »
W trybie Mass storage działa bez AS ani Centrum obsługi urządzeń z systemem Windows Mobile (bo akurat mam W7)
A więc to jest albo kwestia oprogramowania telefonu, albo systemu w komputerze (jeżeli to XP bez SP2 to może mieć problem z obsługą niektórych urządzeń USB... ewentualnie może to być kwestia też sterowników płyty głównej).
Moja teoria jest jednak póki co taka, że to uszkodzenie gniazda w Tosi... może tylko jeden czy dwa styki ale jest to wielce prawdopodobne.

*

Offline Maxel

• 29
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 15, 2011, 21:28:35 »
A NETframework jest zainstalowany w komputerze? bez niego nie rozpozna sterowników.
Oczywiście jezeli jest to Win XP to musi być zainstalowany Actiwe Sync 4.5 a na Win 7 i viste Active Sync 6. Są do pobrania na stronie Microsoftu i na dołączonych płytach CD
Ja mam wszystko to poinstalowane, sprawdzałem i na XP i na siódemce i to samo :)

*

Offline Linksys

• 437
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 15, 2011, 23:26:09 »
Najprościej byłoby rozkręcić i sprawdzić przejścia między stykami a ścieżkami... wtedy byłoby wiadomo czy to wina gniazda czy software/płytki a może jeszcze czegoś innego (ale wyeliminujemy najprawdopodobniejsze - gniazdo)

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2011, 23:31:29 »
Chyba mam winowajcę...
Okzauje się że Tosia to w pełni zasłużone zdrobnienie, jakoż Toshiba jest kobietą. Na pewno kobietą...
Okazało się, że w moim przypadku winowajcą jest kabel - jest nieoryginalny. I Jaśnie Pani przestał po około roku odpowiadać :( A wykryłem to przypadkiem gdy zobaczyłem u kumpla "ogryzek" kabla USB-microUSB (długości max 10cm) i podłączyłem do Tosi. I wszystko poszło OK... Niestety na kablu jest napis Nokia. Sprawdziłem dzisiaj i okazało się, że Dama toleruje dluzszy kabelek ale tzlko Nokia (na razie tylko ten sprawdzilem). Moze to info Wam pomoze  :ok:

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2011, 00:14:37 »
Z mojej teorii wynika, że jest problem z płytą główną, bo w komisie sprawdzili mi styki i ścieżki i było wszystko w porządku :/

*

Offline Maxel

• 29
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2011, 13:29:59 »
Całkiem możliwe że to może być wina kabla bo mój też jest od nokii ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 28, 2011, 23:40:22 »
Wczoraj nie miałem co robić i wszedłem w folder windows w tośce. Znalazłem tam aplikację ServiceMode. I co się okazało :
jest tam 7 opcji do wyboru. 6 opcja to switch USB(Diag) tyle że gdy ją włączam pokazuje mi się komunikat invalid. Zobaczcie czy wy też macie taką opcję i czy możecie ją włączyć. Pozdrawiam

*

Offline Linksys

• 437
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 01, 2011, 19:37:07 »
Mi się osobiście nawet ServiceMode nie odpala... a widać go oczywiście po zaznaczeniu, żeby pokazywało wszystkie pliki ;)
ps. mam w tym momencie oryginalny Toshibowy rom brandowany (Orange UK)

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 02, 2011, 20:02:44 »
Hmm... No ja mam wm 6.1 ffboya więc może dlatego mogę odpalić aplikację  :wink:, a nie chce instalować oficjalnego bo jest moim zdaniem do du...y ;]

*

Offline oskeram

• 45
  • i klamka zapadła ;)
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 03, 2011, 11:38:26 »
Wczoraj nie miałem co robić i wszedłem w folder windows w tośce. Znalazłem tam aplikację ServiceMode. I co się okazało :
jest tam 7 opcji do wyboru. 6 opcja to switch USB(Diag) tyle że gdy ją włączam pokazuje mi się komunikat invalid. Zobaczcie czy wy też macie taką opcję i czy możecie ją włączyć. Pozdrawiam
A nie grzebałeś aby w rejestrach za pomocą total commander?