Powiem tylko tyle, że oby dwa podejścia są mylne. Nie wiem, gdzie widzicie podobieństwo do iPhone

Jeżeli chodzi o obsługę, można (mniej/więcej) zobaczyć na emulce, jak to wygląda.
Pawbrotm - jeżeli tak się zastanawiasz, dlaczego tak nad nią niektórzy pracują. Zerknij na xda, jest gdzieś status poparcia WP7, coś koło 2000 Euro, jak nie więcej teraz.
Jeżeli chodzi o pracę i dostosowanie, to wszystko w swoim czasie. Wyszła nowsza wersja WP7, która dostała parę poprawek.
Funkcjonowanie tej platformy, jest zupełnie inne, niż poprzedników. Nie można tego systemu porównać w sumie do żadnego.
Cały Design oparty jest na plikach *.xaml etc. co daje przepust i szybkość pracy.
Ogółem można powiedzieć, że jeżeli dostaniemy to cudo na urządzeni, wtedy zaczniemy oceniać. W danej chwili opinie wygłaszają osoby, nie mające wcale styczności z tą platformą. Zostało w niej zmienione, dosłownie wszystko w jakiś 98% - gdzie pozostałe 2%, jak zwykle dostaliśmy je w np WM6.5. Każda droga MS, polega na daniu nam skrawka oprogramowania, z przyszłej platformy. Również po to, aby zobaczyć, jak pracuje to z człowiekiem.
Długo by można opisywać, jednak nie mogę, kiedy ktoś porównuje WP7 do innych systemów. Schematy i działanie tego systemu jest opisane na stronach MS. Radzę nie kierować się opiniami innych użytkowników.