Popularne aplikacje w wersji na chiński tablet.

• 28 Odpowiedzi
  • 5573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

don.kamillo

Popularne aplikacje w wersji na chiński tablet.
« dnia: Październik 11, 2012, 12:17:22 »
Kupiłem chińszczyznę, nie ma co rozwodzić się nad sensownością. Kupiłem to kupiłem, na co drążyć temat? Nie wymagam od tabletu za 230 zł super działania, spełnia funkcje, jakie mu wyznaczyłem.

Dodatkowo nie miałem nigdy tabletu, nie wiem zatem, jak to działa. I czy działa to prawidłowo. (umówmy się, paranoidandroid na Nexusie One to była proteza z powodu nieczytelnej, małej czcionki).

Ale do rzeczy: aplikacje takie jak g+, facebook mają jakieś dziwne UI, porozciągane takie. Może ktoś wkleić jakiś screen, jak to powinno wyglądać na "normalnym", markowym tablecie? Nie wiem, czy to kwestia małej rozdzielczości, czy co?
Dodam, że reszta jest typowo tabletowa. Android 4.0.3.

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
Odp: Popularne aplikacje w wersji na chiński tablet.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2012, 14:15:05 »
Porozciągane? Może jakaś fotka? Chodzi o to, że jest tak w trybie portretowym czy horyzontalnym. Jeżeli chodzi o rozciągnięcie góra - dół w portretowym to też u mnie to jakoś dziko wygląda...
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

*

don.kamillo

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2012, 14:46:59 »
No tak to wygląda. Głównie w trybie horyzontalnym. Ikonka g+ dla tabletów ma zupełnie inny wygląd niż dla telefonów. Wygląd też taki jakiś... Inny? Dla FB też nie wygląda ładnie. Nie wiem teraz, czy to kwestia małej rozdzielczości, a DPI tabletowego, czy czego. A nikt ze znajomych w ogóle nie ma tabletu, więc nijak porównać :S

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2012, 19:55:20 »
a co konkretnie jest nie halo z tymi screenami?

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2012, 20:01:21 »
To trzeba zobaczyć na ekranie, bo słowamu ciężko to.opisać. Jutro wrzucę foto. Ekran jest po prostu jakiś ciasny w trybie portait!

*

don.kamillo

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2012, 20:04:16 »
Akurat w trybie portrait to jeszcze jakoś wygląda, gorzej w trybie horizontal.
G+ jest paskudne, porozciągane jakoś, jakby rozciągnięta aplikacja. Zauważyłem też, że jest to zupełnie inna wersja, niż mam na telefonie.

Pani Kapitan, pytam, czy to ma tak wyglądać, bo nie wiem :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2012, 20:09:20 »
właśnie o to mi chodzi, czy screeny oglądane na PC też to oddają, czy tylko na ekranie tabletu widać to porozciąganie. Bo jeśli tylko na tablecie, to żadna niespodzianka ani nowość, każdy tablet 7" WVGA tak ma, po prostu piksele nie są kwadratowe tylko prostokątne i te same napisy wydają się rozciągnięte lub ściśnięte po zmianie orientacji ekranu. Tyle, że żaden screenshot tego nie odda, conajwyżej zdjęcie ekranu, stąd pytam czy na tych screenach też jest coś źle - oczywiście nie oglądanych na owym tablecie ;)

*

Offline jirajamgo

• 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2012, 20:16:16 »
W poniedziałek powinien mi dojść a73, też będę to obczajał  :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2012, 20:19:43 »
to już Ci mogę powiedzieć że A73 też tak ma, jak i inne oglądane przeze mnie tablety z takim ekranem. Tylko nie wiem czy don_kamillo ma na myśli akurat to zjawisko, czy jeszcze coś innego

*

don.kamillo

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2012, 20:54:57 »
Może inaczej, może źle się wyraziłem: czy UI na markowych tabletach jest takie samo, jak na tych chińskich? Czy są jakieś różnice?
Bo np. G+ na Motoroli wygląda już zupełnie inaczej. Wersja także jest inna, niż ta, co mam na tablecie.

Poniżej screeny z Motoroli. Właśnie o różnice mi chodzi. Czy to normalne w tabletach, czy norma tylko dla chinoli.

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 11, 2012, 21:02:48 »
G+ gze screenu na tablecie to oo prostu werqsja z przed ostatniego uodate interfejsu. A fb nie ma innej apki, bo zuckerberg twierdzi, że tablet nie jest mobilny.

*

Offline jirajamgo

• 542
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 11, 2012, 21:15:09 »
Zmień nazwę urządzenia  :wink: Ja sobie zmieniłem bladym na desire  :mrgreen:

*

don.kamillo

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 11, 2012, 21:50:15 »
G+ gze screenu na tablecie to oo prostu werqsja z przed ostatniego uodate interfejsu. A fb nie ma innej apki, bo zuckerberg twierdzi, że tablet nie jest mobilny.
No właśnie widziałem, że FB nie różni się szczególnie. Intryguje mnie tylko to G+. Na co radzisz zmienić? Galaxy Tab P1000? Jak szaleć, to szaleć :P

*

Offline jirajamgo

• 542
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 11, 2012, 21:52:41 »
Nie lepiej note 2  :evil: Może s2  :E

*

don.kamillo

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 11, 2012, 22:12:13 »
Dobra, już nieistotne. Przesłałem sobie aplikację z Motoroli do Manty i już mam nowe G+. Swoją drogą, ciekawe czemu takie coś... Trzeba się chyba przyzwyczaić, że chinol działa inaczej :)
Opera Mobile na początku też miała widok inny, niż tabletowy, dopiero po chwili przybrała wygląd mobilny.

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 11, 2012, 22:16:21 »
Ustaw na Samsunga  G. Tab 8.9 i tyle.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 12, 2012, 10:16:42 »
A ja powiem Wam że to wcale nie zawsze tak jest że tanie urządzenie jest gorzej traktowane w Google Play niż "markowe". Oto na przykład okazuje się że aplikacja tvp.pl nie jest zgodna z moim telefonem, a na tablecie Goclever bez problemu zainstalowała się. Ciekawe wg jakiego kryterium nie mogę mieć tego programu na motce, bo akurat rozdziałka jest lepsza, zresztą ipla i TVN player instaluje się bez problemu. Tylko zakichane tvp nie, bo nie. Na iOS nie ma takich numerów, jeśli coś nie chce się zainstalować to wyskakuje okienko z konkretną informacja dlaczego. I jak tu lubić Androida?

*

don.kamillo

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 12, 2012, 11:29:32 »
To chyba raczej wina twórców aplikacji, a nie samego Google Play. Też nie mogę pogodzić się z faktem, że na Motce nie chciała się zainstalować Fifa z marketu. Nigdzie nie mogłem znaleźć wymagań, jakie musi spełniać telefon, aby móc pobrać grę.
Widocznie to nie kwestia wymagań, skoro wystarczy zmienić głupi wpis w build.prop.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 12, 2012, 13:23:11 »
no właśnie o tym mówię, nie podają wymagań, a muszą przecież je znać skoro ten czy inny sprzęt dostaje komunikat że aplikacja nie jest zgodna z urządzeniem. Korona by nie spadła gdyby napisali że nie jest zgodna bo to czy tamto. Wchodząc z poziomu urządzenia do App Store widzę przy każdej aplikacji wypisane wymagania co do sprzętu i wersji iOS, dodatkowo próbując ściągnąć daną apkę, jeśli instalacja się nie powiedzie dostaję komunikat że np. wymaga wersji iOS 5.1. Wtedy wiem na czym stoję. A w Google Play widzę suche zdanie że aplikacja nie jest zgodna z urządzeniem. I sam szukaj sobie przyczyn.

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 12, 2012, 13:49:53 »
Ja tam uważam, że powinien być tylko komunikat: "Aplikacja nie jest zgodna z Twoim urządzeniem i może nie działać poprawnie". I możliwość wymuszenia instalacji.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 12, 2012, 14:15:53 »
Tak chyba było przy Autocadzie, podane minimalne wymagania. W Google Play jest podana tylko wersja softu, nic więcej. Szkoda.
Ja miałem nadzieję (nie odżałuję tej Fify!), że na stronie Gameloftu będą może chociaż listy kompatybilnych modeli, ale gdzie tam. Nic, same linki do marketu.
Masz rację, Wiater, niejednokrotnie aplikacja działa na telefonie bez zarzutu, chociaż jest niezgodna.
Ech, ale tego nieprędko się doczekamy. Tak samo, jak nieprędko się doczekamy pełnej funkcjonalności Google Play. Wszyscy tak zachwalają Google, a olewa nas niemniej, niż konkurencja na A, nie dając pełnej funkcjonalności serwisu.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 12, 2012, 16:29:04 »
akurat od konkurencji na A Google mogłoby się dużo jeszcze nauczyć jeśli chodzi o funkcjonalność sklepu. Na przykład ta sytuacja z FIFĄ - na iOS bez problemu kupiłbyś ją przez iTunes z poziomu PC, nawet nie mając kompatybilnego urządzenia. Nie raz zdarzało mi się korzystać z promocji gier na iPada nie mając go jeszcze, bo A wychodzi z założenia że skoro chcesz coś kupić to proszę bardzo. A w Google Play nie da się, bo musisz najpierw mieć zgodne urządzenie podpięte pod swoje konto, a że promocje przelatują Ci koło nosa, no to cóż, nie ich problem.

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 12, 2012, 17:08:33 »
Hyhyh, mi na szczęście zostały wpisy po maaaaasie urządzeń potestowych. :D A z drugiej strony: skoro tak Google dba o kompatybilność: dlaczego przeglądając market mogę natrafić na soft aktywujący latarkę w konkretnym modelu a aplikacja przeznaczona na ogół urządzeń nie działa.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 12, 2012, 20:54:32 »
No właśnie o tym mówię, Pani Kapitan, że Google ma spore zaleglości w pracy domowej pod tym względem. I pod kilkoma innymi też. Zostaje czekać, może coś się zmieni.
A co do promocji to też bez sensu, ale tu raczej chodziło o coś innego: sam fakt podpięcia karty. Raz podpięta, może się później przydać. Chociaż patrząc na te promocje, to raczej nie wydam 20 zł za aplikację, bo za chwilę i tak ją przecenią. Więc sorry...

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 17, 2012, 13:12:03 »
po prostu piksele nie są kwadratowe tylko prostokątne i te same napisy wydają się rozciągnięte
Jak rozumiem miałeś na myli "piksele" wyświetlane, a nie fizyczne?  :mysli:

*

Offline BigStar

• **
  • 118
  • Sprzęt: HTC Wizzard, Raphael, Leo, Desire S,TF 101,NOŁTĘ 3
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 17, 2012, 23:36:20 »
Może to być faktycznie wina rozdzielczości. A wiesz w ogolę jaką masz? bo rozumiem że to tablet 7" ? Co do Google, i sklepu play... to nie jest wina samego sklepu, a twórcy aplikacji, który określa na jakim urządzeniu dana aplikacja będzie działać... to jest ten paradoks, że aby pograć w niektóre darmowe gry, muszę szukać... podczas gdy na identycznym urządzeniu (sprzętowo) jak np acer iconia, jest dostępne bez cudowań. Dużo tu ma też polityka "reklamy" czy może wręcz "dogadywanie się", Twórcy jak gameloft mogą sobie pozwolić na cudowania z aplikacjami i udostępnianiu ich tym, którym zechcą.. Tak przynajmniej ja to odbieram, patrząc na to co się w markecie dzieje. W sumie, szkoda gadać...

Co do pikseli, to z prostokątami się jeszcze nie spotkałem i w szkole mnie zawsze uczono o kwadracikach :P hehehe chyba że to jakaś nowinka technologiczna, albo chiński szczyt tandeciarstwa :P zawsze przy grafice rastrowej byłem uczony o kwadratowych pikselach ^_^

Dodatkowo w markecie masz aplikacje do zmiany podpisu (czyli rozpoznawania tabletu w markecie), chyba "Allwinner mod", jednak sam nie testowałem i nie wiem czy działa :)
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2012, 23:41:14 wysłana przez BigStar »
i już coś wymyśliłem :)

"Nie denerwuj się... to tak jakbyś mścił się na własnym ciele, za głupotę innych"
"I spojrzał Pan na pracę naszą, i był zadowolony... a zapytawszy o zarobki,usiadł i zapłakał"

*

don.kamillo

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 18, 2012, 07:50:30 »
Panowie, ale już wszystko zostało wyjaśnione: rozciągnięcie dotyczyło G+ i FB, a konkretniej ich paskudnego UI. Okazało się, że FB naprawdę jest taki paskudny ( :P ), a G+ był w starej wersji, po zaktualizowaniu wygląda już normalnie.

Rozdzielczość to oczywiście 480x800, no ekhm, ja w androidzie nie siedzę może aż tak długo, ale na sprzęcie się znam :) I zakup chinola był zakupem świadomym.

Ogólnie w ICS za to, co jest tabletem, a co telefonem odpowiada DPI. DPI wynoszące 120 = tablet, powyżej tej wartości to telefon. Na tej zasadzie działa np. AndroidParanoid, ale on selektywnie nadaje DPI poszczególnym aplikacjom. Moja Manta ma 120, więc wszędzie jest widziana jako tablet.

Jak rozumiem miałeś na myli "piksele" wyświetlane, a nie fizyczne?  :mysli:
I tak na marginesie: bobas007, względem Kapitan Pazur musisz używać formy żeńskiej :P

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 20, 2012, 21:39:12 »
bobas007, względem Kapitan Pazur musisz używać formy żeńskiej :P
Ups! Serdecznie przepraszam 8-)

*

Offline jirajamgo

• 542
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 29, 2012, 20:45:34 »
Jak ktoś chce zmienić nazwe urzadzenia to jest allwiner mod w sklepie play :)