A ja się zastanawiam jak z mobilnością, nie przeszkadza noszenie tabletu z klawą?
Jak dla mnie nie. Wtedy Transformer jest po prostu jak zwykły netbook
Jak wygląda sprawa etui, akcesoriów na dzien dzisiejszy?
Co do akcesoriów to głownym jest dock. Sporo można przypiąć na USB (niestety USB są tylko w docku). Można też wgrać odpowiedni ROM, sterowniki i podłączyć modem 3G. Co do etui to jest dedykowane, dostępne np. tu:
http://shop.asus.pl/shop/pl/pl-PL/Home/3-Akcesoria/4-Torby-na-komputery/92-Pokrowce/90-OK06BG00010--ASUS-Eee-Pad-Transformer-TF101-Sleeve.aspx . Ja osobiście najczęściej noszę tablet razem z dockiem, a do tego dobrze nadają się pokrowce na zwykłe netbooki. Ja kupiłem sobie prosty, żelowy pokrowiec w Lidlu i trzyma się bardzo dobrze.
Jak wygląda aktualizacja tzn. robi się z automatu
ASUS dba o aktualizacje. Jest już oficjalnie dostępny Android 3.2. Oczywiście jest mechanizm OTA. Custom ROMy też są dostępne. Ja 3.2 nie używam ze względu na "ulepszony" touchpad o czym wspomniałem już wcześniej.
Jestem na etapie kupna tabletu i rozmiar mnie trochę przeraża - to w zestawie wygląda jak netbook - mam Winda i to mi starcza. Bardziej skłaniam się ku Galaxy Tab (p1010), możesz to jakoś porownać?
ASUS daje radę też bez docka. Hardware Transformera jest w sumie ten sam co SGT 10.1 (Tegra 2), więc oba będą działać podobnie. Różnice będą głównie w interfejsie - ASUS ma czystego Honeycomba, a Samsung Honeycomba z Touchwizem. Szczegółów nt. Samsunga nie znam, bo go po prostu nie mam.
A do Samsunga też jest fajny dock z klawiaturą:
No jest, ale nie ma touchpada.
dowolny netbook przebije transformera (z dockiem) funkcjonalnością (z jakimś xp lub 7), ceną (z 2 razy taniej) i wagą pewnie też
Owszem przebije funkcjonalnością, ale co mi z tego? Internet też na tym przejrzę, film obejrzę, muzyki posłucham, nawet zedytuję dokumenty Office. Netbook służy do tego samego. Co do ceny to muszę się zgodzić - cena kompletu to ok. 2000 zł. Waga - nie wiem ile waży przeciętny netbook, ale Transformer bardzo mi nie ciąży. Za to moim zdaniem Transformer przebija netbooka czasem pracy na bateriach, ekranem (rozdzielczość to 1280x800 pikseli, a w netbookach (poprawcie mnie jeśli się mylę) standardem jest 1024x600), Transformer działa bezgłośnie i w ogóle się nie grzeje. No i tu mam jeszcze dotykowy ekran.
mi się też transformer podoba, ale poza dockiem nie zauważyłem unikalnych cech
No bo co jeszcze można. Tablety z Androidem są właściwie te same pod względem sprzętowym, a Transformera właśnie dock wyróżnia na tle konkurencji.
Ważny też jest HostUSB, Galaxy Tab tego niestety nie posiada. Fajnie jakbym sobie z kamerki i/lub aparatu mógł wszystko zgrać - Wind tu spisuje się idealnie ale nie jest poręczny.
Sensation w trybie pamięci masowej wykrywa - mogę przeglądać jego kartę pamięci, więc z aparatem, kamerą byłoby podobnie. Jednak niestety jak już mówiłem - USB są tylko na docku, to spora wada.
to tylko klawiatura, bez baterii
Tu się mylisz - klawiatura ma dodatkową baterię, która zwiększa w sposób widoczny czas działania. Poza tym dodaje porty USB i dodatkowy slot na karty SD.
taniej wyjdzie kupić coś na bt z myszką, o ile zadziała
Mysz na BT na pewno działa.
jak ma mieć klawiaturę to wystarczy netbook za 800 zł i będzie umiał więcej
Fakt. Jednak ile z tych dodatkowych mozliwości użyjesz. Do tego tu masz lepszą baterię, ciszę i chłód sprzętu. Czy to warte swojej ceny? Tutaj każdy musi to sam rozważyć.