mam acera iconia tab a500-co chcecie wiedziec?

• 37 Odpowiedzi
  • 13751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
  • Sprzęt: Note II/Iphone 4s/Lumia 520/Nexus 4/Nexus 7 2012
mam acera iconia tab a500-co chcecie wiedziec?
« dnia: Lipiec 28, 2011, 03:08:55 »
Cześć tak się składa że zakupiłem acera a500 i podobnie jak Damian założył wątek o xoomie tak ja chciałem założyć wątek od tablecie acera który staje się coraz popularniejszy, a część osób zastanawia się nad jego zakupem ich ma dylemat który wybrać . Także jeżeli są jakieś pytania to chętnie odpowiem. Zdjęcia dodam jutro (już nie mam siły robić ich o tej porze). Jeżeli wątek jest zbędny, to proszę o usunięcie
Pozdrawiam Bartek.
(jeżeli chcielibyście recenzje to chętnie coś naskrobie)

*

Offline adiko96

• 296
  • No HTC, no cry...
  • Sprzęt: Eldżikałkę Nexusiałkę Cztery :mrgreen:
Odp: mam acera iconia tab a500-co chcecie wiedziec?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2011, 07:15:38 »
Co do recki jestem za :ok:
1. Jaką masz wersję Androida, bo 3.1 już powinna być dostępna i jak się sprawuje Android.
2. Jakieś zalety od razu z początku, jakie rzeczy Cię w nim denerwują ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2011, 08:18:21 »
Dawaj recke jak najbardziej ;)

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2011, 10:18:03 »
mam andka 3.1 po aktualizacji,  Co uważam za zaletę? gniazdo host USB na wierzchu, dobra bateria (przy średnim katowaniu wytrzyjuje kolo ośmiu godzin, a trzeba wziąć poprawkę ze mam go tydzień), dobre głośniki z Dolby digital (naprawdę fajnie grają), to ze do hosta  poza pendrive'ami moce podpiec klapature i gryzonia, i caly on jest zaleta biorąc pod uwagę ze to moje pierwsze prawdziwe urządzenie z androidem (wcześniej tylko na leosiu) no i tegra 2 którą jest trudno zamęczyć, jeszcze nie zdarzyli by sie permanentnie zwiesil
Wady? hdmi w dziadowskim standardzie micro (HDMI typ d), to że z penów standardowo obsługuje tylko faty :O...  trzeba instalować drive mount i mieć root żeby poszły ntfs'y (co z powodzeniem czynie) i klawiatura w standardowej przeglądarce strasznie muli... tzn. piszemy tekst, a on na chwile sie wiesza i dopiero wklepuje tekst (na operze ten problem nie występuje) .
To byłoby  chyba na tyle po tygodniu katowania sprzętu  :)

*

Offline adiko96

• 296
  • No HTC, no cry...
  • Sprzęt: Eldżikałkę Nexusiałkę Cztery :mrgreen:
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2011, 11:08:23 »
Z tego co słyszałem, to klawa tnie też w przeglądarce na stronach z flashem.

Rootowałeś go już ? 
Jak z jakością wykonania ?
Gdzie i za ile go kupiłeś ?
Nie orientujesz się może, czy Acer daje tak samo gwarancje międzynarodowa jak Asus ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2011, 11:26:24 wysłana przez adiko96 »

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2011, 11:55:40 »
-oczywiście że go zrootowałem, inaczej nie mógłbym odpalać penów w ntfs'ie, co jest przydatne  :ok:
-wykonanie stoi na wysokim poziomie, plecki są z szczotkowanego aluminiuum fajnie chropowatego w dotyku, ogólnie jest dobrze, nic nie skrzypi, jednak co mógłbym zarzucić to to że w miejscu gdzie szkło ekranu łączy się z aluminium są małe szparki w które wchodzą paprochy, ale nie jest to jakiś uporczywy problem.
-kupiłem go na wakacjach w galerii jurajskiej (częstochowa) w komputroniku za 1669zł (wersja 16GB) , co ciekawe w Łodzi w MM kosztuje stówę taniej, a w manufakturze w komputroniku 2 stówy więcej od ceny mojego zakupu.
-co do gwarancji to niestety Ci nie odpowiem...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2011, 12:00:17 wysłana przez navaros »

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2011, 20:50:00 »
Jako posiadacz identycznego tabletu (też wersja 16GB) mogę tylko potwierdzić słowa przedmówcy.

Sprawuje się to to rewelacyjnie, cięcia się klawiatury nie doświadczyłem bo pierwszą rzeczą jaką zainstalowałem była Opera i chyba nie odpaliłem standardowej przeglądarki ani razu.

Sprzęt robi naprawdę dobre wrażenie, choć trzeba przyznać (nie mam bieżącego porównania do innych, np. motoroli) że trochę ciężki jest.

Ma za to dwie wady, jedną rozwiązał update do 3.1 (na początku nie widział aktualizacji, dopiero reboot sprawił, że zobaczył. Dodam, że 3.0 chodził koszmarnie) a była to fatalnie działająca automatyczna jasność ekranu. Na 3.1 jest już ok - wcześniej było potwornie ciemno, musiałem ustawić ręcznie.

Druga uwaga dotyczy nie samego tabletu ale akcesoryjnego oryginalnego futerału Acera - nie kupujcie go! Jest fajny ale …. strasznie śmierdzi tworzywem, do tego stopnia że musiałem urządzenie wynieść z pokoju na noc. Co prawda z każdym dniem zapach jest słabszy, ale wierzę że na rynku będą lepsze i nie mające tej wady futerały innych producentów…..

Przy okazji - co działa na 3.1 i umożliwia przeglądanie zdjęć (nie pojedynczych) z zasobu sieciowego po sambie (nie chodzi mi o peceta tylko dysk sieciowy!).

Podsumowując - generalnie jak ktoś nie potrzebuje wbudowanego modemu to ze względu na cenę (i dobre wykonanie) sprzęt jest rewelacyjny.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2011, 16:15:02 »
Witam
A jak z jakością wykonania u was? Czy obudowa nie trzeszczy ? Bo u mnie jak złapie za lewy górny róg to trochę trzeszczy.
Dopiero co go kupiłem. Poza tym wszystko ok jak na razie.
A jak u was z baterią? Po naładowaniu do pełna leżał przez 7 godzin i stracił 10%. WiFi było wyłączone. To moje trzecie ładowanie od nowości.

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 31, 2011, 19:27:26 »
u mnie nic nie trzeszczy... co do baterii to musi się ona trochę ułożyć, z każdym ładowaniem będzie coraz dłużej trzymać

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 06, 2011, 18:30:15 »
Mam A500 od miesiąca i nie mogę uporać się z następującymi problemami: system nie widzi aktualizacji do 3.1, nie obsługuje Javy i nie ma języka polskiego. Jako facet po 60-tce do tej pory nieżle radziłem sobie z Windowsami, ale z Androidem który chyba wywodzi się z Linuksa to mój pierwszy kontakt, w dodatku słabo znam angielski od strony informatycznej więc mam kłopoty z pełną konfiguracja potrzebnych mi aplikacji. Chciałbym wiedzieć jak?, kto ? lub gdzie ?, uzyskam pomoc , wiedzę itp. aby rozwiązać powyższe problemy. Przydała by się oferta świadczenia usług w tym zakresie (aktualizacja, root systemu, spolszczenie, modem 3G do USB, modem 3G wbudowany). Najważniejsze w tym momencie jest dla mnie spolszczenie systemu i łączność 3G - liczę na wyjaśnienie tych i innych poruszonych kwestii. Generalnie jestem z tabletu Acer Iconia A500 32 GB(+32 GB mikro) Wi-Fi bardzo zadowolony - jak na razie nie widzę żadnych wad, te o których wspominam wyżej to są sprawy softwarowe więc prędzej czy później zostaną rozwiązane, ale wolałbym prędzej. 

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2011, 07:37:15 »
nie obsługuje Javy
Bo Android jej nie obsługuje (w postaci pluginu do przeglądarki czy aplikacji dla "głupich" telefonów).
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2011, 14:47:51 »
tak myślałem, ale lepiej się upewnić (szkoda bo na stooq.pl jest fajna aplikacja giełdowa w javie (Aplikacja AT) - dzięki. Może ktoś podpowie jak spolszczyć system?

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 09, 2011, 12:41:52 »
Witaj, stałem się szczęśliwym posiadaczem acer iconia tab 500. Mam problem z językiem tj.mam tylko niemiecki. Sprawdzałem w ustawieniach i innych nie ma. Co zrobić aby był j.polski? Z góry dzięki za pomoc!

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2011, 13:07:56 »
czy aplikacji dla "głupich" telefonów).
Co do aplikacji, to można dograć odpowiedni program i będą śmigać.

Witaj, stałem się szczęśliwym posiadaczem acer iconia tab 500. Mam problem z językiem tj.mam tylko niemiecki. Sprawdzałem w ustawieniach i innych nie ma. Co zrobić aby był j.polski? Z góry dzięki za pomoc!
Nie wiem czy to działa z tabletami, ale na niektórych romach w telefonach z androidem pomagała aplikacja MoreLocale 2:
https://market.android.com/details?id=jp.co.c_lis.ccl.morelocale&feature=search_result

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 09, 2011, 18:09:03 »

Masz ten sam problem co ja i inni - sprawa jest chyba poważniejsza niż mogłem przewidywać poniżej cytuje odpowiedź w tej i innych sprawach jaką uzyskałem ze strony acera (ww.acer.pl) Proszę  mądrzejszych od nas o opinię co możemy zrobić w tej sytuacji
Cytuję bez poprawek "  Odnośnie zadanych pytań z załącznika:
1. Sprzęt zakupiony za granicą na chwilę obecną nie jest możliwo do
spolczenia. Dane modele na danym rynku dysponują jedynie pewnym zakresem
językowym systemu. Pański Tablet został zakupiony we Francji i jest
przystosowany pod ten rynek.

2. Upgrade można wykonać poprzez funkcję FOTA - wchodząc do Ustawień
tabletu a następnie wybierająć informacje o tablecie, po czym uruchamiając
sprawdzanie dostępnych aktualizacji. Natomiast należy pamiętać iż
aktualizacja do wersji 3.1 nie jest jeszcze wszędzie dostępna w wszystkich
krajach. Jeżeli jeszcze sprzęt nie wykrywa nowszej wersji to należy
cierpliwie poczekać. Aktualizacja taka powinna pojawić się nie bawem.
Aktualizacja dla Polskiego modelu jest natomiast już dostępna.

3. Nie ma możliwości doinstalowania modułu 3G w tym modelu. Moduł 3G jest
dostępny tylko w tablecie Acer Iconia Tab A501.

Z poważaniem,
Wojciech Karasiński
Call Center Agent
Numer identyfikacyjny 1961

Acer Czech Republic s.r.o
CTPark Brno
Turanka 110
627 00 Brno-Slatina
Czech Republic

Tel: 801 080650
     22 471 07 77
Fax: +42 0531 027 680
http://www.acer.pl"koniec cytatu.
Dla porządku dodam, że
- tablet kupiłem w Polsce w sklepie TIONS (tablet kupiony za granicą dotyczy zakupu dokonanego przez sklep)
- tak właśnie próbowałem wykonać upgrade
- sklep zapewniał, że będzie możliwość zainstalowania modułu 3G

navaros  pomóż, to Ty nas wywołałeś i dałeś nadzieję 

Połączone: Sierpień 09, 2011, 18:21:28
W uzupełnieniu mojego emaila - podaję dla porządku w kwestii spolszczenia systemu - informację uzyskana ze sklepu.
 cytuję: " Android 3.0 na tym urządzeniu jest na chwilę obecna dostępny tylko w j. angielskim, j. polski powinien przyjść wraz z update do android 3.1" - czy ktoś to może potwierdzić.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 18:21:28 wysłana przez torfenkar »

*

Offline Fabbeh

• 19
  • Sprzęt: iPod Touch 4g
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 09, 2011, 18:48:32 »
Jesli chodzi o zainstalowanie modulu 3g to TIONS chodzilo o to, ze moze Pan sobie podpiac pod USB zewnetrzny modem 3g.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2011, 14:50:46 »
O ile rozumiem wypowiedzi na forach to moduł 3G podpięty pod USB wymaga roota systemu (co jest problematyczne z punktu legalności czy raczej gwarancji), ja natomiast  miałem zapewnienie, że będzie można legalnie doinstalować moduł 3G w miejscu na to przewidzianym tak jak w tablecie A501 i korzystać ze slotu który jest przy gnieździe na kartę pamięci.
Panowie proszę o aktywność

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 10, 2011, 20:38:46 »
Tutaj masz opisane jak podłączyć mosdem na usb:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1118639
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 12, 2011, 14:21:24 »
Witaj, stałem się szczęśliwym posiadaczem acer iconia tab 500. Mam problem z językiem tj.mam tylko niemiecki. Sprawdzałem w ustawieniach i innych nie ma. Co zrobić aby był j.polski?

Na XDA są linki do różnych ROM-ów i opisy jak flashować. W ROM-ach w wersji COM język polski jest dostępny. W EMEA nie wiem.

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 03, 2011, 09:11:32 »
Ja mam pytanie odnośnie A501.. podpinam pendriva, pliki moge przeglądać przez program Doc to Go, ale nie umiem poradzic sobie ze skopiowaniem tych plików na tablet, jak to zrobić? Drugie moje pytanie odnosi się do dokumentów które są spakowane, normalnie mi je ściąga, ale nie mogę ich rozpakować. Ściągnąłem sobie rar'a no ale nie mam nawet jak tego przeciągnąć z folderu "pobrane" gdzie ten plik sie znajduje. Robię coś źle?

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 03, 2011, 09:27:33 »
a zainstalowales przegladarke plikow? jesli nie sciagnij z markietu es file explorer. Potem musisz wejsc w katalog mnt i USB storage. To wszystko

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 03, 2011, 09:36:49 »
znalazłem WIELKIE DZIĘKI ! :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2011, 09:51:13 wysłana przez Marbar »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 06, 2011, 10:13:59 »
A ja chcę wiedzieć czy Acera można ładować przez złącze microUSB przewodem (lub też ładowarką z takim złączem) czy tylko tym dedykowanym okrągłym?
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 10, 2011, 23:00:15 »
niestety tylko dedykowanym okraglym

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 10, 2011, 23:37:09 »
Do dupy (za przeproszeniem)... Trza specjalnie kolejną ładowarkę podłączać oraz kupować do auta :/

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 11, 2011, 09:00:41 »
Transformer też się ładuje tylko przez te swoje dziwaczne złącze....

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 13, 2011, 16:00:43 »
A czy działają wideo rozmowy na skypie? Wszak jest kamera z przodu...

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 13, 2011, 23:12:44 »
zaiste, milordzie jest taka opcyja dostepna z najnowsza latencja dla tego wynalazku. sprawuje sie to zacnie pomimo niezbyt trafnego umieszczenia szparki obiektywem zwanej. szparka ta ma idealne parametry do wideorozmow.

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 24, 2011, 21:01:49 »
Witam wszystkich :)
Poważnie zastanawiam się nad kupnem tabletu Acer Iconia Tab A501, który jest właściwie klonem A500, tyle że z modemem 3G. Kusi mnie ten model, bo spośród 10-calowców dostępnych na rynku naprawdę niewiele z nich posiada:
1) modem 3G
2) złącze USB i wejście na kartę microSD.
Oba warunki są dla mnie niezbędne :)
W związku z tym mam kilka pytań do szczęśliwych posiadaczy modelu A500/A501 i bardzo Was proszę o odpowiedź, ponieważ chcę być w 100% przekonana, że właściwie wydam niemal 2 tys. zł.
1.) Jak to jest z długością działania na baterii? Czytałam różne opinie, od ok. 4-5 h do nawet 8-10.
2.) Czy można do tego tabletu podłączyć bezprzewodową klawiaturę po bloototh? Taką np. w gotowym pokrowcu? Chciałabym, aby tablet zastąpił mi laptopa, a nieraz trzeba coś więcej popisać.
3.) Czy są jakieś proste ale funkcjonalne programy do obróbki zdjęć? Tablet ma być pomocny nie tylko na wycieczkach, kiedy można szybko zgrać zdjęcia, ale też w domu, by później obrabiać tysiące fotek z wakacji :)
4.) Czy ten program Polaris Office jest wygodny w obsłudze? Trzeba przyznać, że przyzwyczaiłam się do do Worda i boję się "przesiadki".
5.) Zaintrygowały mnie Wasze wpisy nt. podpinania pendrivów. Może jestem laikiem, ale wytłumaczcie mi proszę, co to znaczy: "inaczej nie mógłbym odpalać penów w ntfs'ie, co jest przydatne"? To są jakieś różne pędraki?
6.) I na koniec - jak myślicie, czy bardziej się opłaca kupić A500, zrootować go i wpinać modem 3G, który będzie wystawał z tabletu, czy lepiej dołożyć parę stówek i kupić od razu A501 z modemem?
Wiem, że się rozpisałam, ale wierzę że mi pomożecie :)
Pozdro