Jak to jest z tymi tabletami?

• 276 Odpowiedzi
  • 66515 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
Odp: Jak to jest z tymi tabletami?
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 25, 2012, 18:31:11 »
10 calowy netbook z Windows XP byłby idealny dla mnie gdyby "wstawał" po podniesieniu klapy w 5 sekund (na noc bym to ustrojstwo i tak wyłączał). W bliżej nieokreślonej przyszłości chyba jednak zastanowię się nad netbookiem, którego bym targał na uczelnię (w torbie kurzy się 15,6 ale to za wielkie by targać w plecaku, albo siedzieć z tym w łóżku). Z tym Androidem to też czasem odnoszę takie wrażenie, jakby wzięli gołą wersję, doinstalowali kilka aplikacji i wrzucili na urządzenie bez uprzedniego przetestowania systemu. Mając Windows przynajmniej "wiem co jem", a w razie niestrawności zawsze znajdzie się jakieś wyjście awaryjne.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 25, 2012, 19:31:43 »
10 calowy netbook z Windows XP byłby idealny dla mnie gdyby "wstawał" po podniesieniu klapy w 5 sekund (na noc bym to ustrojstwo i tak wyłączał). W bliżej nieokreślonej przyszłości chyba jednak zastanowię się nad netbookiem, którego bym targał na uczelnię (w torbie kurzy się 15,6 ale to za wielkie by targać w plecaku, albo siedzieć z tym w łóżku).

Taniego tableta też byś pewnie wyłączał na noc - potrafi wydrenować trochę baterii w trybie uśpienia. ;)

J kiedyś nosiłem na uczelnię ThinkPada T23. Dzisiaj nie mogę uwierzyć, że mogłem biegać po mieście z tym ciężarem w torbie. Obecnie posiadam EeePC 901 i też muszę stwierdzić, że po całym dniu noszenia torby ramię zaczyna to odczuwać. Mam nadzieję, że w końcu doczekam czasów, kiedy netbooki schudną do tego stopnia, że będą ważyły tyle, co współczesne tablety. Bo tych ostatnich nie czuje się właśnie wcale. ;) Tylko niestety jak mówiłem - nie do wszystkiego się nadają.
W chwili obecnej tablet noszę ze sobą zawsze, zamieniając go na netbooka tylko wtedy, gdy szykuje mi się wizyta w bibliotece, archiwum itp. :)

Z tym Androidem to też czasem odnoszę takie wrażenie, jakby wzięli gołą wersję, doinstalowali kilka aplikacji i wrzucili na urządzenie bez uprzedniego przetestowania systemu. Mając Windows przynajmniej "wiem co jem", a w razie niestrawności zawsze znajdzie się jakieś wyjście awaryjne.

Też mam wrażenie, że twórcy tanich tabletów nie robią prawie żadnych alpha/beta testów. Bo jak inaczej wyjaśnić choćby skłonność do zapadania w sleep of death?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2012, 21:21:34 wysłana przez Atlantis »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 25, 2012, 20:09:41 »
A czego spodziewacie się po firmach, które mają pewnie 3 programistów na etacie, i to raczej nie absolwentów Oxfordu :)

*

userPEST

« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 25, 2012, 21:08:42 »
A ja mam klona z Allwiner arm.8  I mali 400 takiego jak w szajsungu galaxy S II.  I nie narzekam..Wsio dziala co ma dzialac.  A najlepsze jest to ze zajecie w koncu z nowoczesna technika dzieki temu ma nawet tesciowa I zona wciagnieta przez moja corke. W czasie urlopu tablet mialem w rece kilka h jak wszyscy spali hihi.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #244 dnia: Maj 17, 2012, 21:37:52 »
Tak wracając do tematu tanich tabletów:

Dzisiaj miałem okazję wziąć na chwilę do ręki Larka 70.2S. Pierwsze wrażenie pozytywne, głównie dlatego, że urządzenie chodzi na ICS. System najwyraźniej przygotowany w myślą o polskich odbiorcach - świadczy o tym obecność pewnych widgetów (np. newsy z gazeta.pl domyślnie na jednym z pulpitów) oraz aplikacji (chociażby ipla albo nk) . Parametry sprzętowe porównywalne do Kyrosa, jednak sprzęt wydaje się lżejszy. Na plus obecność pełnowymiarowego gniazdka USB - można podpiąć Pendrive'a albo modem bez potrzeby korzystania z przelotki. No i Market jest dostępny w standardzie.

Tylko pytanie: czy pierwsze wrażenie odzwierciedla rzeczywistość? Tablecik nie ma tendencji do padania po miesiącu, tudzież system działa w nim stabilnie?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #245 dnia: Maj 18, 2012, 09:13:29 »
Dają gwarancje 24 miesiące.

Fajny, szkoda że nie ma wbudowanego modemu 3g

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #246 dnia: Maj 18, 2012, 09:27:54 »
Ten Lark był w promocji organizowanej przez Gazetę Wyborczą - trzeba było jakieś kupony wycinać itp. Podejrzewam że stąd ten widget z newsami ;)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #247 dnia: Maj 18, 2012, 10:02:13 »
A ktoś miał z nim bliżej do czynienia? Bo już z samego względu, że posiada ICS różnica między nim a Kyrosem jest ogromna (na plus rzecz jasna), a jest jeszcze kilka innych zalet. Jeśli faktycznie jest solidny i działa stabilnie, to faktycznie byłaby to jedna z najciekawszych ofert jeśli chodzi o tablety z tego przedziału cenowego.

Oczywiście wciąz wadą w stosunku do droższych urządzeń będzie brak modułu 3G oraz niska rozdzielczośc ekranu. Z drugiej strony trochę rekompensuje to pełnowymiarowe USB i złącze HDMI.

Naprawdę widać postęp w elektronice - takie możliwości, przy takiej cenie. :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #248 dnia: Maj 18, 2012, 10:14:24 »
Ale podobnej klasy tabletów "marketowych" z ICS jest przecież więcej - biedronkowy Goclever też już otrzymał aktualizację, czy choćby Tracer z Carrefoura, tak że sam fakt systemu nie powinien tu być decydujący.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #249 dnia: Maj 18, 2012, 10:40:35 »
Niby racja... Niemniej mam bezpoŚredni punkt odniesienia do Kyrosa i z racji tego wypada na wielki plus. Druga rzecz to właśnie to pełnowymiarowe USB.
Tak BTW istnieje szansa, że Kyros otrzyma jakiś oficjalny update do ICS czy producent całkowicie sobie darował i zostawił użytkowników z 2.3, zresztą nie powalającym na kolana pod względem stabilności...

Jeśli nie, pozostaje liczyć na CM9, chociaż o tym jak na razie nic mi nie wiadomo, a zresztą prace nad CM7 mają jeszcze daleko do końca...

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #250 dnia: Maj 18, 2012, 11:19:05 »
W dodatku kyros ma ekran oporowy a lark pojemnościowy

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #251 dnia: Maj 18, 2012, 11:24:13 »
Kyros też ma pojemnościowy

*

Offline sielik

• 45
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II, Galaxy Tab 7.7, Omnia W
« Odpowiedź #252 dnia: Maj 18, 2012, 12:20:40 »
Mam takiego larka 70.2s jako jeden z "testowych" System całkiem ok, nie wiesza się, trochę mało pamięci na programy, po instalacji kilku programów już komunikat, aby zwolnić miejsce. Bateria całkiem sprawnie jak na tak tani produkt porównując do innych w tej klasie. Wg mnie największa wada to ekran - nie za niska rozdzielczość, ale za kiepski dotyk, szczególnie na brzegach. Trzeba nieźle celować lub cisnąć. W trybie pionowym coś jest nie tak z rozdzielczością i wszystko co widzimy na ekranie jest jakieś wyciągnięte?! mam nadzieję, że to wada programowa. Minus ekranu/obudowy to ramka jak w smartfonach sprzed 3 i więcej lat.  Dostęp do Google Play niestety nie pełny, ale bez problemu można to obejść. System "fabrycznie" zrootowany. W cenie 350 zł to i tak najlepszy produkt, pełnowymiarowe usb działające ok z modemem 3g huawei. Jak ktoś chce dołożyć 50 zł to polecam model "Dante" za 399 lub bez napisu za parę złotych mniej na alledrogo. Lepszy design, obudowa, też duże usb, tylko bateria trochę krócej trzyma.
pozdr., sielik
Aktualnie Samsung Galaxy S II, Galaxy Tab 7.7 i Omnia W, były: Tab 10.1  LG P970, HTC 7 Trophy, Galaxy S, Mini [SE Xperia Neo V, Mini, X10i], Nokia E52, HTC HD2, Magic, Diamond, Eten DX900 i X800, [sporo WM5 i 6], na początku był ETEN P700

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #253 dnia: Maj 18, 2012, 12:41:37 »
W trybie pionowym coś jest nie tak z rozdzielczością i wszystko co widzimy na ekranie jest jakieś wyciągnięte?!

To zjawisko występuje chyba we wszystkich tabletach z WVGA i bywa rzeczywiście irytujące, szczególnie przy tekście (www, e-booki itp.) Moim zdaniem jest to kwestia nie programowa, tylko właśnie sprzętowa i wynika z kształtu pikseli. Można to przetestować za pomocą screenshota - to co na ekranie tabletu wydaje się wyciągnięte, oglądane na PC wygląda normalnie, nie ma też różnicy między tym samym tekstem w pionie i w poziomie, która na ekranie tabletu jest znaczna. Tak że jest to niestety najwyraźniej cecha ekranu.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2012, 13:19:28 wysłana przez Kapitan Pazur »

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #254 dnia: Maj 18, 2012, 13:00:24 »
Faktycznie. Dopiero teraz widzę, że w Kyrosie taki delikatny efekt również jest obecny. Gdyby nikt mi nie powiedział pewnie bym tego nie zauważył. ;)

Kiepskie ekrany są bolączką wszystkich tanich tabletów. Kupując takie urządzenie chyba nie powinniśmy się spodziewać Retiny. ;)

Swoją drogą w przypadku Larka problemem nie jest chyba instalacja programów na karcie pamięci? Zwłaszcza, skoro urządzenie posiada fabrycznego roota...

*

Offline xMaraSSx

• 32
  • Sprzęt: XOOM v4.0.4
« Odpowiedź #255 dnia: Maj 18, 2012, 15:13:41 »
Dla mnie denerwujące jest to, że "biedronkowe" wynalazki mają ICS a mój XOOM 3G nie..
-= Motorola XOOM 3G v4.0.4 =-

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #256 dnia: Maj 18, 2012, 16:18:47 »
Tak samo jak Galaxy Tab P1000. Wiem niby, że są nieoficjalne ROM-y. Wypadałoby jednak, żeby to sam producent zapewnił takie wsparcie, dające możliwość update'u bez utraty gwarancji. To samo z rootem - tanie tablety mają go nieraz już w stanie fabrycznym.
No ale przecież producentowi zależy, żeby klient po niecałych dwóch latach wymienił urządzenie na nowe. Sprzęt się przez ten czas jakoś tragicznie nie zestarzeje (prawo Moore'a zakłada w tym czasie podwojenie liczby tranzystorów) - po prostu urządzenie stanie się odpowiednikiem nowych modeli z nieco niższej półki i będzie wciąż całkiem nieźle realizowało swoje zadania.
Czymś więc trzeba zachęcić klienta do zakupu nowego sprzętu. Jeśli hardware odpada, to zawsze może to być odświeżony software...

A producentom tańszych tabletów aż tak bardzo na tym nie zależy. Żadna z tych firm nie może liczyć na absolutną dominację pewnej części rynku albo wierność fanatycznych fanboy'ów. Idą więc na dodatkowe ustępstwa względem klienta.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #257 dnia: Maj 18, 2012, 19:05:55 »
Kyros też ma pojemnościowy
W sumie to nie doprecyzowaliśmy o którym mówimy, bo niektóre mają pojemnościowe, a niektóre oporowe, mi chodziło o 7024

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #258 dnia: Maj 18, 2012, 19:12:15 »
a my w tym wątku cały czas mówiliśmy o 7022

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #259 dnia: Maj 18, 2012, 19:15:25 »
W takim razie zwracam honor, mój błąd ;)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #260 dnia: Maj 23, 2012, 08:30:31 »
Swoją drogą doczekaliśmy ciekawych czasów - bardziej użytecznym urządzeniem jest tani, low-endowy teblecik niż używany PDA z Windowsem Mobile - kiedyś szczyt możliwości technicznych, kosztujący po kilka tysięcy złotych. Nawet nieoficjalne ROM-y nie są już w stanie usunąć przepaści dzielącej te dwie kategorie urządzeń...

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #261 dnia: Maj 23, 2012, 13:09:30 »
Żadna nowość, takich przykładów można znaleźć masę, oglądając się na postęp technologiczny, w każdej dziedzinie życia.

*

Offline qwe

• 31
  • Sprzęt: g900
« Odpowiedź #262 dnia: Maj 23, 2012, 14:48:19 »
A ja mam pytanie z innej beczki... Kupiłem tableta w zimę i przyszło lato - i tablet stracił o połowę na funcjonalności... Nie da się do włożyć do kieszeni żadnej tak jak w zimę np. do kieszeni kurtki i noszenie do nie ma sensu. Macie jakieś ciekawe nosidła na tablety???

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #263 dnia: Maj 23, 2012, 16:21:11 »
Na 10" to chyba tylko plecak ;)
Ja tabletu poza dom nie wynoszę, bo nie mam takich potrzeb, a w samochodzie jako player filmów dla dzieci wisi sobie na uchwycie.

*

Offline cive

• **
  • 106
  • Sprzęt: Samsung I9070, Rhodium, Asus TF101G + dock
« Odpowiedź #264 dnia: Maj 23, 2012, 18:44:26 »
A ja mam etui do mojego TF i nosze go wszędzie gdzie tylko mam ochotę i możliwość ;-). Po to go mam, żeby korzystać, nie tylko w domu.
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #265 dnia: Maj 23, 2012, 19:45:57 »
No ale etui chyba w ręce nie nosisz ;)
Ja też noszę ipada i też oczywiście w etui, ale całość jak napisał Vonski - w plecaku

*

Offline BigStar

• **
  • 118
  • Sprzęt: HTC Wizzard, Raphael, Leo, Desire S,TF 101,NOŁTĘ 3
« Odpowiedź #266 dnia: Maj 23, 2012, 20:47:18 »
U mnie w zależności odległości do przebycia, plecak... pewnie, jak wypad gdzieś na spacer (nawet mam wszyty "uchwyt" na tablet/netbook , który składa się z zapięcia i pasków, :P ), gdy trzeba wyglądać... walizka/teczka/neseser , ale najczęściej przyznam że noszę właśnie w futerale od asusa ( takiej "skarpecie z ekspresem" :P ) i w ręku, jakoś mi nie przeszkadza, wręcz nawet mi wygodnie (pewnie przyzwyczajenie od nesesera). Co do noszenia, prawie wszędzie go zabieram, sprzęt przenośny, kupiony by był używany, a nie podziwiany :)
i już coś wymyśliłem :)

"Nie denerwuj się... to tak jakbyś mścił się na własnym ciele, za głupotę innych"
"I spojrzał Pan na pracę naszą, i był zadowolony... a zapytawszy o zarobki,usiadł i zapłakał"

*

Offline qwe

• 31
  • Sprzęt: g900
« Odpowiedź #267 dnia: Maj 23, 2012, 21:23:50 »
pewnie opcja noszenia w ręku w jakimś pokrowcu tylko pozostaje. Ale jakoś tak dziwnie po zimie mi się z tabletem obcuje. Nie dość że trzeba wymyślić coś do noszenia, to jeszcze widoczność w słońcu mniejsza...Generalnie używam X-peri mini pro (tej nowej) + 7 calowy tablet i dotychczas było to dla mnie połączenie idealne. Ale teraz coraz więcej skłania mnie do Note'a.

« Odpowiedź #268 dnia: Czerwiec 15, 2012, 14:46:57 »
ja w swoim plecaku też zamiast notebooka noszę już tablet, bo jest to bardziej praktyczne.
Tylko torba z odpowiednio dobrą przegródką jest strasznie dobra ok 200 zł, to chyba lekka przesada.

*

Offline wojnest

• **
  • 229
« Odpowiedź #269 dnia: Sierpień 13, 2012, 18:17:29 »
Siostra zamierza kupić tablet dlatego mam pytanie:

Czy na tablecie z Androidem np. w Operze Mobile albo w domyślnej przeglądarce można uruchomić aplikacje i gry w technologi Flash i Schockwave?