Lepszy używany netbook za 500 zł czy takie coś? I jedno powolne i drugie powolne 
To nie o powolność się rozchodzi, ale o stabilność.

Zależy do czego chcesz tego używać. Netbook to nie tablet, tablet to nie netbook. Jakoś nie wyobrażam sobie zabierania tableta z dodatkową klawiaturką o biblioteki i pisania w ten sposób przez cały dzień. Z drugiej strony wyjmowanie netbooka, żeby szybko sprawdzić coś w sieci też jest jednak nie dla mnie.

Niemniej w przypadku takiego EeePC wiesz przynajmniej, że zainstalujesz na tym Windowsa XP i będzie działał jak należy. No racja - jeśli to SSD, to trzeba parę rzeczy powyłączać, ale poza tym jest w miarę ok. System w tanich tabletach to loteria. Mam wrażenie, że nikt tego nie testuje dokładnie. Nieraz wypuszczają na rynek urządzenie z systemem, który ma stabilność późnej wersji alpha. Poważnie. Moim zdaniem ICS pod TouchPada (CM9 alpha 2) działa lepiej, niż niektóre stockowe systemy pod tanie tablety, z którymi miałem do czynienia...
Wiem, że ta porada zwykle potrafi rozdrażnić człowieka,a gdy akurat próbuje upolować tańsze urządzenie. Czasem jednak naprawdę opłaca się dołożyć do czegoś bardziej znanej marki. Moim zdaniem to właśnie jedna z tych sytuacji.

Ja w każdym razie taniego tableta bym już nie kupił.