Jak to jest z tymi tabletami?

• 276 Odpowiedzi
  • 66332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Jak to jest z tymi tabletami?
« Odpowiedź #210 dnia: Kwiecień 02, 2012, 20:26:15 »
Co do tego zwalniania to fakt, co do innych atrakcji - bardzo dużo zależy od routera. U mnie w domu Kyros podłączał się automatycznie w chwili wejścia w zasięg, w pracy - trzeba było łączyć się z ręki. Ale wieszać, nie wieszał się jakoś.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #211 dnia: Kwiecień 03, 2012, 10:01:16 »
BTW czy prawdą jest, że ten GoClever ma w bliższej przyszłości otrzymać oficjalny update do ICS?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #212 dnia: Kwiecień 03, 2012, 10:12:18 »
Chodziły słuchy że ma otrzymać, na przełomie marca i kwietnia, czyli jakby nie patrzeć już powinno to nastąpić. Więc cóż, pożyjemy, zobaczymy.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #213 dnia: Kwiecień 04, 2012, 09:45:47 »
Hmm... Natknąłem się na taką recenzję GoClevera A73. Autor także miał problem z pojawiającymi się od czasu do czasu samoczynnymi restartami lub zawieszaniem się urządzenia. Najwidoczniej niestabilny system jest cechą dość często występującą w tanich tabletach. Najwyraźniej nie we wszystkich egzemplarzach. Można sobie z tym poradzić do tego stopnia, żeby urządzenie było całkiem używalne (jak w moim Kyrosie) niemniej nie jest to taka sama sytuacja jak w markowych smartfonach i tabletach z Androidem, które odłożone na kilka tygodni będą miały odpowiedni uptime.

Mój wniosek: sprzęt dobry, jeśli chcemy go używać w roli odtwarzacza filmów, streamów z sieci albo przeglądania www w pozycji leżącej. Generalnie brak modułu GSM i tak dyskwalifikuje je w roli "centrum komunikacyjnego", ale nawet gdyby to i tak nie miałbym do nich zaufania - czekam na ważnego maila, a on się zawiesza. Liczę na to, że przypomni mi o spotkaniu, a on akurat się zawiesił. ;) Zresztą dochodzi jeszcze problem drenażu baterii.

Nie powiem, żebym był rozczarowany (kupując miałem niskie wymagania) jednak dzisiaj nawet biorąc pod uwagę pracę "WiFi Only" pewnie zdecydowałbym się na dołożenie pieniędzy do jakiegoś PlayBooka albo TouchPada. :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #214 dnia: Kwiecień 04, 2012, 10:24:32 »
U mnie takie restarty jak opisał, gdy włączy się ekran podczas ładowania z całą pewnością nie występują - często tak robię, z tym że sprawdzam nie godzinę a po prostu poziom naładowania. Co do wtyczki, też nic nie lata.
Jeśli chodzi o taką ogólną kapryśność i niestabilność, to zaraz po wyjęciu z pudełka faktycznie dobrze nie jest, głównie przez ten drenaż baterii. Zostawiasz sprzęcik z baterią na poziomie 50% na noc, rano chcesz włączyć a tu trup. Ale to mi się chyba udało opanować, urządzenie odłączone od ładowarki 8 godzin temu nadal ma 100%.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #215 dnia: Kwiecień 04, 2012, 10:30:24 »
Mogę zapytać w jaki sposób opanowałeś problem drenażu baterii?

Mnie nieco drażni też skopany sterownik WiFi w Kyrosie. Niby zainstalowałem programik, który podtrzymuje włączony moduł po wygaszeniu ekranu (co zapewne nie pozostaje bez wpływu na długość pracy na baterii) jednak to tylko półśrodek. Zresztą dziwi mnie, że jeśli wyłączę WiFi, wygaszę urządzenie, a za jakiś czas włączę je ponowni i odpalę WiFi jeszcze raz, to już będzie pracowało w wolniejszym trybie. Muszę zrobić restart, żeby znów pozwalało na osiągnięcie pełnego transferu...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #216 dnia: Kwiecień 04, 2012, 10:49:09 »
Mam wrażenie że goclever cierpi na jakąś odwrotność przypadłości Kyrosa. To znaczy, wifi niby usypia, rozłącza się, ale jednak bateria dostaje w kość. Wyłączenie komórkowej transmisji danych oraz automatycznej synchronizacji nieco pomogło zniwelować drenaż baterii, ale pełen sukces daje dopiero trzymanie się zasady żeby nie zostawiać na dłużej tabletu z włączonym wifi. Od kiedy to stosuję nie mam rano niespodzianek w stylu pustej baterii.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #217 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:00:31 »
I jak, chwycił ktoś A73 z Biedronki? Podobno rozeszły się zaraz po otwarciu bo po kilka sztuk zaledwie "rzucili"

*

Offline zaczek7

• **
  • 239
  • Sprzęt: HTC DESIRE  & HTC HD2 & Ipad 16GB 3G +WIFI :)
« Odpowiedź #218 dnia: Kwiecień 05, 2012, 13:10:22 »
Ja swoją sztukę dorwałem, o 9.30. Ale mam problem z napisami w filmach nie są dopasowane do filmu. Na kompie oczywiscie ok jest...
Ma ktos jakis pomysł ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #219 dnia: Kwiecień 05, 2012, 13:18:56 »
A który odtwarzacz?

*

Offline zaczek7

• **
  • 239
  • Sprzęt: HTC DESIRE  & HTC HD2 & Ipad 16GB 3G +WIFI :)
« Odpowiedź #220 dnia: Kwiecień 05, 2012, 13:41:44 »
Ten standardowy wbudowany.

Możliwe zeby tablet uzywany od 10 już sie kompletnie rozładował ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #221 dnia: Kwiecień 05, 2012, 14:20:20 »
Możliwe, przecież wyjęty z pudełka nie był w pełni naładowany. Tym bardziej jeśli oglądałeś filmy.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #222 dnia: Kwiecień 05, 2012, 19:56:07 »
A ja sobie odpuściłem. Po przeczytaniu wcześniej przytoczonej recenzji stwierdziłem, że najwyraźniej może trafić się lepszy albo gorszy egzemplarz. Nie bardzo mam ochotę brać udział w tej loterii i wymieniać Kyrosa na coś podobnego. Już prędzej właśnie poczekam, odłożę trochę pieniędzy i sprawię sobie TouchPada. Niby też WiFi only, ale za to większy i lepszy ekran, dwurdzeniowy procesor itp. ;)

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #223 dnia: Kwiecień 05, 2012, 20:35:13 »
a ja się skusiłem....nie jest zły, ale brakuje mi BT...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #224 dnia: Kwiecień 06, 2012, 13:58:51 »
Aha, zapomnialbym o jeszcze jednym plusie wynikajacym z zakupu Kyrosa. Moglem go sobie spokojnie zrootowac testujac mozliwosci bedace efektem tego kroku. Nie powiem... Kierowanie calego ruchu przez Orbota albo blokowanie reklam kusi, zeby zrobic to samo na Desire. Jednak HTC juz raz byl w serwisie i przeraza mnie wizja, w ktorej ta sytuacja sie powtarza, a ja pozostaje z uwalona cegielka, odrzucona przez serwis. W przypadku Kyrosa nie bolaloby to tak bardzo.

Heh... Dostep do uprawnien fabrycznych powinien byc dostepny fabrycznie. Nabywca ma prawo do zarzadzania swoja wlasnoscia...

BTW mam pytanie do uzytkownikow TouchPadow: Jak wyglada kwestia softu? Co jest, a czego brakuje najbardziej? Ta mozliwosc emulacji PalmOS pod WebOS w koncu wypalila, czy pomysl zostal zarzucony?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 14:01:35 wysłana przez Atlantis »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #225 dnia: Kwiecień 06, 2012, 14:28:20 »
A73 właśnie jest fabrycznie zrootowany

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #226 dnia: Kwiecień 06, 2012, 14:33:27 »
Mój T70 też ma fabrycznego Roota ;)
A nie było kiedyś takiej akcji że HTC pozwalał rootować swoje smartfony?
Nienawidzę Androida!

*

userPEST

« Odpowiedź #227 dnia: Kwiecień 06, 2012, 15:18:21 »
była ale akcja usuwania mozliwosci wgrywania innych romow CID lock o ile pamietam.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #228 dnia: Kwiecień 06, 2012, 15:43:56 »
Wiem, że niektóre mniej markowe urządzenia mają fabrycznego roota. Moim zdaniem jednak to powinno być regułą, a nie wyjątkiem. W czasach mojego pierwszego komputera nie do pomyślenia byłaby sytuacja, w której producent blokowałby możliwość pracy w trybie administratora, instalowania alternatywnego systemu itp. Zapłaciłeś za sprzęt - sprzęt jest twój. Dlaczego z telefonami i tabletami miałoby być inaczej?

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #229 dnia: Kwiecień 06, 2012, 15:50:55 »
Wiem, że niektóre mniej markowe urządzenia mają fabrycznego roota. Moim zdaniem jednak to powinno być regułą, a nie wyjątkiem. W czasach mojego pierwszego komputera nie do pomyślenia byłaby sytuacja, w której producent blokowałby możliwość pracy w trybie administratora, instalowania alternatywnego systemu itp. Zapłaciłeś za sprzęt - sprzęt jest twój. Dlaczego z telefonami i tabletami miałoby być inaczej?
Z tego samego powodu, dla którego montuje się coraz mniej części ruchomych/przycisków - użytkownicy to w większości tumani i ignoranci, a producenci tną wydatki gdzie tylko mogą.
Masz dostęp do ustawień - możesz uwalić sprzęt. Root to po prostu wymówka do udzielenia naprawy gwarancyjnej.
Poza tym, dbanie o markę. Masz wszystko fabrycznie ustawione, to będzie działać. Pozmieniasz coś, coś przytnie, coś się zawiesi i już sprzęt jest zły, bo się wiesza...
Sami jesteśmy sobie winni jako konsumenci  :(
Nienawidzę Androida!

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
« Odpowiedź #230 dnia: Kwiecień 06, 2012, 19:44:55 »
Dla tych, którzy nie załapali się na promocję w Biedronce może Tracer OVO będzie ciekawą alternatywą. Bebechy takie jak A73, tylko że wszędzie podają iż procesor 1,5GHz(jeżeli rzeczywiście jest w stanie wycisnąć 1,5GHz to bomba) to kwota 399 zł w Carrefour jest chyba niezłą ceną za coś takiego :)

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #231 dnia: Kwiecień 07, 2012, 01:02:16 »
A73 właśnie jest fabrycznie zrootowany

A po czym wnosisz?
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #232 dnia: Kwiecień 07, 2012, 07:49:45 »
Po reakcji na "su" w Android Terminal Emulator.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #233 dnia: Kwiecień 07, 2012, 08:52:16 »
Tak swoją drogą jestem ciekaw, czy za jakiś czas na Allegro nie zaczną się pojawiać "biedronkowe" A73, wystawiane przez ludzi, któzy kupili z ciekawości, stwierdziwszy potem, że to jednak nie jest to, czego szukali. ;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #234 dnia: Kwiecień 07, 2012, 10:36:17 »
Albo raczej od tych, ktorzy kupili na handel

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #235 dnia: Kwiecień 07, 2012, 10:42:54 »
Już widać tablety w cenie pomiędzy biedronkową a średnią sklepową

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #236 dnia: Kwiecień 07, 2012, 13:24:54 »
A73 nie powala na kolana ale cena robi swoje. Bolączka, bateria i problem z ewentualnym zakupem (rzucali po 5 sztuk na biedronkę, przynajmniej w Rzeszowie) ale moje dzieci są zauroczone. Chwila grozy po pierwszym całkowitym rozładowaniu. Po całkowitym padnięciu zero reakcji, ładowana pięć godzin i nic, jedynie chwilkę pojawiła się na czarnym ekranie bateria i nic. Cała noc na baterii i dzisiaj rano wciskanie klawisza power też nic nie dało. Dopiero wciśnięci o ile pamiętam vol+ i power i ruszył. A już myślałem że w tej cenie to jeden dzień ma działać :E. Pzdr

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #237 dnia: Kwiecień 07, 2012, 13:53:00 »
Z moich obserwacji wynika że po całkowitym rozładowaniu (a rozładował się niezliczoną ilość razy) zaraz po podłączeniu ładowarki faktycznie nie reaguje. Ale wystarczy dać mu chwilę, dosłownie kilkanaście sekund wystarczy żeby się włączył (oczywiście nadal musi się ładować). Trzeba też pamiętać że po rozładowaniu tablet wyłączy się, tak że nie wystarczy krótko naciskać power jak przy wybudzaniu z uśpienia, tylko dłużej przytrzymać.

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
« Odpowiedź #238 dnia: Kwiecień 25, 2012, 18:07:17 »
Hmmm Overmax OV-TB-06 w Tesco za 499 zł. Ekran 10 cali, 1024x600 ICS, 4 GB pamięci, 512 MB RAM, czyli standard. Nie mogę jednak znaleźć żadnej recenzji w necie...

Lepszy używany netbook za 500 zł czy takie coś? I jedno powolne i drugie powolne :)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #239 dnia: Kwiecień 25, 2012, 18:17:00 »
Lepszy używany netbook za 500 zł czy takie coś? I jedno powolne i drugie powolne :)

To nie o powolność się rozchodzi, ale o stabilność. ;)

Zależy do czego chcesz tego używać. Netbook to nie tablet, tablet to nie netbook. Jakoś nie wyobrażam sobie zabierania tableta z dodatkową klawiaturką o biblioteki i pisania w ten sposób przez cały dzień. Z drugiej strony wyjmowanie netbooka, żeby szybko sprawdzić coś w sieci też jest jednak nie dla mnie. ;)

Niemniej w przypadku takiego EeePC wiesz przynajmniej, że zainstalujesz na tym Windowsa XP i będzie działał jak należy. No racja - jeśli to SSD, to trzeba parę rzeczy powyłączać, ale poza tym jest w miarę ok. System w tanich tabletach to loteria. Mam wrażenie, że nikt tego nie testuje dokładnie. Nieraz wypuszczają na rynek urządzenie z systemem, który ma stabilność późnej wersji alpha. Poważnie. Moim zdaniem ICS pod TouchPada (CM9 alpha 2) działa lepiej, niż niektóre stockowe systemy pod tanie tablety, z którymi miałem do czynienia...

Wiem, że ta porada zwykle potrafi rozdrażnić człowieka,a gdy akurat próbuje upolować tańsze urządzenie. Czasem jednak naprawdę opłaca się dołożyć do czegoś bardziej znanej marki. Moim zdaniem to właśnie jedna z tych sytuacji. ;)

Ja w każdym razie taniego tableta bym już nie kupił. ;)