Jak to jest z tymi tabletami?

• 276 Odpowiedzi
  • 66212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Odp: Jak to jest z tymi tabletami?
« Odpowiedź #180 dnia: Marzec 29, 2012, 07:07:06 »
Nie wiem czym to jest spowodowane, niemniej robilem probe na Tabie i trzyma rowniez po wlaczeniu modulu komorkowego (tylko polaczenia alarmowe). Wyglada to tak,jak w przypadku starych Palmow albo PDA z WM - w trybie uspienia mogly lezec calymi tygpdniami. Kyros prezentuje sie gorzej od Nokii n800 - bardzo szybko drenuje baterie.

IMO tani tablet jest dobry do ogladania filmow czy przegladania sieci w pozycji lezacej. :) Mozna tez na nim w cos zagrac, posluchac muzyki/radia ze streema itp. Jednak stabilnosc systemu zauwazalnie gorsza, praca na baterii gorsza. Chcac miec szybki dostep do jakichs informacji (zaraz po wybudzeniu), np. Kalendarza czy maila zdecydowalbym sie na cos lepszego, zamiast zastanawiac sie czy sie akurat zawiesi czy nie.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #181 dnia: Marzec 29, 2012, 07:27:33 »
Co racja to racja, Goglever "poszedł spać" w nocy po 2 mając około 20% baterii, przed chwilą patrzę - 0% i trzeba podpiąć ładowarkę by go włączyć.
iPad miałby nadal 20%...

da rady obejrzeć w dobrym zasiegu jakiś serial na ipli alb tvnplayerze do końca bez zrywania ?

daje radę, Układ Warszawski z TVN Playera w jakości "wysoka" (hm, no powiedzmy) i Rodzina zastępcza z ipli czyli odcinki po 45 minut bez zacięć. Zeszło na to trochę ponad 30% baterii (od 60% do 27%)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #182 dnia: Marzec 29, 2012, 08:13:33 »
Co racja to racja, Goglever "poszedł spać" w nocy po 2 mając około 20% baterii, przed chwilą patrzę - 0% i trzeba podpiąć ładowarkę by go włączyć.
iPad miałby nadal 20%...

No i właśnie tego do pojąć nie mogę. Na Tabie mam Androida 2.2, a i tak nie odczuwam jakichś problemów z baterią. Z mojego punktu widzenia ta kwestia wygląda naprawdę nieźle. Może po wgraniu 2.3.3 faktycznie jest lepiej, ale jeszcze się za to nie zabrałem. ;)

Różnica między tanimi tabletami, a tymi markowymi jest wręcz kolosalna jeśli idzie o czas pracy na baterii i czas czuwania. Tego moim zdaniem nie da się wyjaśnić tylko wyłącznie ROM-em. Jeśli te pierwsze trzeba ładować praktycznie codziennie, nawet jeśli leżą na biurku, a w przypadku drugich nie zaszkodziłoby odłożenie na kilka tygodni, to przyczyna musi tkwić głębiej. Sprzęt niedostosowany do "mobilnego" sposobu używania?

Ale jeszcze raz powtarzam - same parametry nie są złe. Po doinstalowaniu flasha nawet uciągnie odtwarzanie filmów bezpośrednio na stronach.

Jeśli ktoś naprawdę nie ma środków finansowych i zakup lepszego tableta naprawdę nie wchodzi w grę - można spróbować. Jeśli jednak ktoś waha się: kupić tani czy poczekać i dołożyć do droższego - sugeruję to drugie rozwiązanie. ;)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #183 dnia: Marzec 29, 2012, 08:24:03 »
Ale Kyros tylko raz mi się przez noc rozładował do zera, przez 2 tygodnie testu. Pomimo że wybudzał się i tracił %, aż takich jaj jak tu jednak nie było.
Co do wersji systemu, miał 2.3.6 jeśli dobrze pamiętam, tutaj 2.3.4 choć z tego co wiem jest 2.3.5 do niego.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #184 dnia: Marzec 29, 2012, 08:37:46 »
Ale Kyros tylko raz mi się przez noc rozładował do zera, przez 2 tygodnie testu. Pomimo że wybudzał się i tracił %, aż takich jaj jak tu jednak nie było.

Kyrosowi czasem zdarzy się za to zawiesić przez noc. ;)

Mi chodzi o sam fakt drenażu baterii w stanie uśpienia. Występuje on chyba we wszystkich tanich tabletach z jakimi się spotkałem. Różny jest poziom tego zjawiska, ale różnica w stosunku do urządzeń markowych i tak jest naprawdę kolosalna.

Z urządzeń które posiadałem do tej pory najbliżej było pod tym względem Nokii n800 do takiego stanu. Ją też raczej wyłączałem wiedząc, że nie będę jej potrzebował przez następnych kilka(naście) godzin. Pamiętam, że dziwiło mnie to, bo rozmaite PDA potrafiły "spać" całymi tygodniami, zanim oczyściły baterię do punktu, w którym wołały o podłączenie do ładowarki.

Co do wersji systemu, miał 2.3.6 jeśli dobrze pamiętam, tutaj 2.3.4 choć z tego co wiem jest 2.3.5 do niego.

W Kyrosie jest 2.3.3, ewentualnie 2.3.7 po instalacji CM7. :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #185 dnia: Marzec 29, 2012, 09:05:15 »
Rzeczywiście, masz rację. Mimo to mój egzemplarz Kyrosa jednak nie sprawiał aż takich problemów, wiem że z Twoim jest inaczej. Dobrze wspominam ten tablecik. Goclever też mi się podoba mimo tego drenażu, nawet bardziej. I jest pozbawiony najgorszych wad Kyrosa - skaszanionego akcelerometru i beznadziejnego ekranu. To znaczy, rewelacji może nie ma, ale tam było gorzej. Jest też lżejszy, cieńszy i zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika niegrzebiącego - w standardzie Market, flash, wifi z ad-hoc.

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
  • Sprzęt: spełnia normy
« Odpowiedź #186 dnia: Marzec 29, 2012, 12:52:12 »
To skoro pomysł na wadliwy system został odrzucony to należy szukać przyczyny gdzie indziej. Skoro nie system to hardware więc zaczął bym konkretnie od dwóch komponentów: procesor, który w stanie uśpienia pobiera zdecydowanie więcej energii (Goclever jest na allwiner a10, Kyros nie wiem, galaxy tab to Samsung hummingbird S5PC110 * ) a drugi (tutaj moje przypuszczenie, nie wiem czy sensowne) to jakość zastosowanych ogniw zasilających (chodzi mi o samo-rozładowanie).
Jeśli winę ponosi procesor, to chińskie produkty typu Herotab, które oparte są na procesorze Samsunga S5PV210 powinny mieć lepszy przebieg na baterii w stanie uśpienia.

*są dwa warianty tego procesora, drugi to S5PV210; różnice to inny wymiar chipa oraz zastosowany typ pamięci co przekłada się na różnice w zużyciu energii

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #187 dnia: Marzec 29, 2012, 13:45:16 »
Może, ja jednak raczej skłaniam się do teorii że śmiecą tu pozostałości po funkcjach telefonicznych (a mówimy przecież o tabletach bez gsm). Jak dotąd potwierdziło się że mają wpływ na wybudzanie tabletów (różnych modeli) a także że jest pewien związek z restartami w Kyrosie Atlantisa.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #188 dnia: Marzec 29, 2012, 13:51:58 »
Całkiem możliwe. U mnie wygląda na to, że włączenie "flight mode" poprawia nieco kwestię czasu pracy na baterii. Nie wiem jeszcze czy w jakikolwiek sposób wpływa na stabilność samego systemu.
Swoją drogą dziwi mnie, że rozwiązano to w ten sposób. Naprawdę nie dało się przygotować systemu w wersji odpowiadającej hardware'owi?

I jeszcze jedno. Ktoś z was nie wie może, czy do tych tanich tabletów z funkcją hosta USB da się podłączyć kartę ethernetową (przewodową) na USB? System ją wykryje i pozwoli na podłączenie tabletu do lokalnej sieci przewodowej, czy nie rozpozna urządzenia, tudzież nie pozwoli na konfigurację sieci?

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
  • Sprzęt: spełnia normy
« Odpowiedź #189 dnia: Marzec 29, 2012, 13:55:51 »
Czyli jednak wina softu - wygląda to tak jakby był przeportowany jakiś rom z telefonu, btw. w takim razie nadal obstawiam na problem z dwoma procesami android które drenowały baterię.

Atlantis zdaje się, że widziałem kilka razy najtańsze chińskie tablety z dopinaną kartą LAN na USB

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #190 dnia: Marzec 29, 2012, 13:59:58 »
Na pewno dałoby się przygotować wersję systemu okrojoną całkowicie z obsługi gsm. Można też podobno zaingerować samemu w system, pousuwać to i problemy (przynajmniej z wybudzaniem) ustają. Niestety, w jednym i w drugim przypadku żegnamy się wówczas z możliwością podłączenia modemu na USB.

Co do pytania o ethernet, to całkiem możliwe. Goclever ma nawet w ustawieniach jakieś opcje dotyczące ethernetu, nie wiem czego miałyby dotyczyć jeśli nie karty na USB? Nie mam niestety takowej karty żeby to wypróbować.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #191 dnia: Marzec 29, 2012, 14:16:11 »
Te ROM-y prawie na pewno pochodzą oryginalnie z jakichś telefonów. Ich twórcy nawet nie postarali się o prawidłowe napisy i system w różnych komunikatach albo opcjach informuje np. "wyłączaniu telefonu" albo "informacjach o telefonie".
O metodzie z usuwaniem phone.apk słyszałem, ale jak na razie nie próbowałem. Chodziło mi raczej o coś innego. Chyba przecież powinno być możliwe przygotowanie systemu tak, aby wiedział, że urządzenie na którym pracuje nie jest telefonem, a jednocześnie umożliwiał podłączenie modemu na USB...

A te karty LAN na USB są obecnie tak tanie, że chyba spróbuję jedną kupić i zobaczę czy/jak działa. :)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #192 dnia: Marzec 29, 2012, 15:55:51 »
ja mam taką kartę lan z dwoma usb było razem z chińszczyzną, internet po lanie śmiga można podłączyć klawiature i myszkę i tez działają od razu, ogólnie nie wygodnie z takim odstającym badziewiem i przewodem
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline dzikidawid

• **
  • 196
  • Sprzęt: NOTE 2, TAB S 10,5, ONEPLUS ONE
« Odpowiedź #193 dnia: Marzec 29, 2012, 17:49:09 »
http://www.tabletowo.pl/2012/03/29/promocja-odnowiony-amazon-kindle-fire-za-jedyne-139/
Może warto zamiast goclevera z biedry?
nvm, nie wysyłają do PL
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 19:59:25 wysłana przez dzikidawid »
^^

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
  • Sprzęt: HTC Desire / HTC G1
« Odpowiedź #194 dnia: Marzec 29, 2012, 17:49:38 »
Na pewno dałoby się przygotować wersję systemu okrojoną całkowicie z obsługi gsm. Można też podobno zaingerować samemu w system, pousuwać to i problemy (przynajmniej z wybudzaniem) ustają. Niestety, w jednym i w drugim przypadku żegnamy się wówczas z możliwością podłączenia modemu na USB.

Co do pytania o ethernet, to całkiem możliwe. Goclever ma nawet w ustawieniach jakieś opcje dotyczące ethernetu, nie wiem czego miałyby dotyczyć jeśli nie karty na USB? Nie mam niestety takowej karty żeby to wypróbować.

Ktos na slatedroid testował baterie (na Ainolu Novo7, taki sam procek) po usunięciu jakichś dwóch plików odpowiadających za GSM... phone.apk i coś jeszcze... i w testach wyszlo mu że bateria trzymała prawie 30minut dłużej przy odtwarzaniu filmów.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #195 dnia: Marzec 30, 2012, 10:16:45 »
Ciekawe, od wczoraj od południa Goclever leżał większość czasu prawie nieużywany, i teraz po 22h ma 90% baterii. Czyli zdecydowanie jakiś soft doi baterię, hardware jest ok.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 30, 2012, 10:41:52 »
W przypadku Kyrosa tez wlasnie widze znaczna poprawe po wlaczeniu flight mode. Po kilkunastu godzinach poziom naladowania spadl o jakies 20%, w co wliczam tez normalne uzywanie. Bez tego bateria bylaby pewnie wydrenowana do reszty.
W tych okolicznosciach nalezy stwierdzic, ze do jego najwiekszych bledow naleza bugi obecne w systemie. Kto wie, moze rozwoj CM7 coa w tej kwestii poprawi za jakis czas. :)

Ciekaw jestem jak ten GoClover bedzie sie prezentowal w ostatecznej recenzji.

*

Offline dzikidawid

• **
  • 196
« Odpowiedź #197 dnia: Marzec 30, 2012, 16:16:36 »
Kapitan daj znać jak tam dalsze testy :). I na jakiej jasności ekranu go używasz?
^^

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #198 dnia: Marzec 30, 2012, 17:13:43 »
jasność mam ustawioną na minimum, zawsze tak zmniejszam bo nie lubię zbytnio walących po oczach ekranów
w a73 taka jasność w zupełności wystarcza, nawet do 2 testowanych filmów nie trzeba było rozjaśniać, a zazwyczaj trzeba
Kyrosa ustawionego na minimum nie dało się w ogóle używać

co do testów, chwilowo tablet leży odłogiem bo w tej chwili dopieszczam recenzję która ma się dzisiaj ukazać i nie mam czasu się nim bawić
dalsze testy przewidziane na weekend, mam zamiar potestować m.in. hdmi i może wreszcie jakieś gierki

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #199 dnia: Marzec 31, 2012, 11:46:34 »
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ten GoClover posiada silniczek do alarmów wibracyjnych? Niby w przypadku tabletów ma to mniejsze znaczenie niż przy telefonach (nie nosi się ich blisko ciała), ale jest jedno zastosowanie, w którym wibracja bardzo się przydaje - feedback wirtualnej klawiatury. Właśnie tego brakuje w Kyrosie. A dźwiękowe potwierdzenie naciśnięcia klawisza uważam za lekko "obciachowy" pomysł. ;)

*

userPEST

« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 31, 2012, 14:06:36 »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 31, 2012, 16:38:23 »
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ten GoClover posiada silniczek do alarmów wibracyjnych? Niby w przypadku tabletów ma to mniejsze znaczenie niż przy telefonach (nie nosi się ich blisko ciała), ale jest jedno zastosowanie, w którym wibracja bardzo się przydaje - feedback wirtualnej klawiatury.

jest możliwość włączenia wibracji jako reakcji na naciśnięcie klawisza

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 31, 2012, 17:05:50 »
W Kyrosie tez jest możliwość włączenia, tyko tam nie ma co wibrować. ;)
Rozumiem, że tutaj jest inaczej?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 31, 2012, 17:09:07 »
wibruje, wibruje
może nie jakoś przesadnie mocno, ale wyczuwalnie

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 31, 2012, 19:01:27 »
Hmm... Twoim zdaniem GoClover wyprzeda Kyrosa na tyle, że powinienem zacząć żałować, iż nie wstrzymałem się nieco? ;)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 31, 2012, 19:40:08 »
Całkiem możliwe, zważywszy że miałeś ze swoim Kyrosem przeboje, które u mnie nie występowały. Ale z tego co pamiętam, kupowałeś go z myślą o bardzo prostych zastosowaniach, w których powinien się sprawdzić. Poza tym niedługo zapewne wyjdą jakieś inne urządzenia, lepsze i tańsze w porównaniu z Gocleverem, na które pewnie warto by było zaczekać nie pakując się w A73. Gdyby w ten sposób na to patrzeć, człowiek albo nigdy nic by nie kupił, albo wiecznie żałował że nie zaczekał ;)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #206 dnia: Kwiecień 01, 2012, 00:06:49 »
Z tego oczywiście zdaję sobie sprawę. Po prostu wygląda na to, że te tablety należą do podobnej kategorii, a z tego co piszesz to GoClever wypada lepiej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 19:40:41 wysłana przez Atlantis »

*

Offline dzikidawid

• **
  • 196
« Odpowiedź #207 dnia: Kwiecień 02, 2012, 18:43:42 »
Jak tam Kapitan dalsze wojaże z gocleverem?
^^

*

userPEST

« Odpowiedź #208 dnia: Kwiecień 02, 2012, 19:48:39 »
Dzis bawilem sie Kyrosem dokladnie dwoma .Oba mialy skopane sterowniki wifi. Po utracie polaczenia zawieszal sie na probie polaczenia i koniec.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #209 dnia: Kwiecień 02, 2012, 19:54:51 »
Błąd niekiedy objawia się w mniej dotkliwy sposób - po uśpieniu i wybudzeniu WiFi przełącza się w jakiś wolniejszy tryb, transfer spada poniżej połowy megabita na sekundę. Dopiero po restarcie wszystko wraca do normy. Generalnie jedynym wyjściem jest przeciwdziałanie wyłączaniu WiFi po przejściu w stan uśpienia... Niestety - stockowy ROM Kyrosa ma trochę dokuczliwych bugów i do pełnej stabilności trochę mu brakuje...