Jak to jest z tymi tabletami?

• 276 Odpowiedzi
  • 66210 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Odp: Jak to jest z tymi tabletami?
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 22, 2012, 19:09:24 »
Jeśli chodzi o tą gotowość do pracy "zaraz po wyjęciu z pudełka" w przypadku czytników e-ink to jest tylko połowiczna prawda. Mi naprawdę w takim Kindle'u brakuje choćby namiastki systemu. Żeby tak się na nim dało instalować aplikacje, niechby nawet tak biedne, jak Homebrew na PSP... Pewnych rzeczy tam po prostu brakuje - chociażby mailera. Jest WiFi, jest klawiaturka. jest wygodny ekran do czytania. Poza tym przeglądarka WWW wymaga jeszcze dopracowania - nie wiem jak w nowszych wersjach, ale w Kindle 3 to ona niby jest, ale tak, jakby jej nie było. Bo używanie jej to katorga - taki fajny ekran do czytania, ale przeglądarka upiera się, żeby tekst pokazywać w odcieniu jasnej szarości. ;)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 23, 2012, 16:00:29 »
Z tą klawiaturką w Kindle to bym nie przesadzał - do wpisania nazwy książki się nadaje, może jeszcze notki do książki, ale do normalnego pisania nie - jest MASAKRYCZNA.
Numery z Fn, znaki z Fn, itp, itd..
Nie przypominam sobie innej równie niewygodnej i nienaturalnej w używaniu klawiatury. Dlatego obecnie znajomym polecam najtańszego Kindle, bez klawiatury. Szkoda za nią płacić. Inne funkcje jak e-mail czy www też działają masakrycznie. Rozsądniej jest przyjąć, że tych funkcji nie ma, bedzie zdrowiej dla wszystkich. To jest dobry czytnik książek i tyle.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 23, 2012, 16:23:45 »
Uważam podobnie, ale dodam jeszcze że klawiatura przydaje się również do wpisania hasła podczas konfiguracji wifi a także do skrótów klawiaturowych typu zrzut ekranu czy ciekawostki w stylu wbudowanych gier.
A przeglądarka chyba nie bez powodu została oznaczona jako funkcja eksperymentalna ;)

*

userPEST

« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 24, 2012, 10:29:38 »
Mam ip4 i pisanie na nim jest porównywalne z unim.
a na sgs ze swype pisalem juz duzo szybciej
co tam na Note się słabo pisze ? Jakie są wady ekranu pojemnościowego ? (pomijam rekawiczki i dlugie paznokcie)

Połączone: [time]Marzec 19, 2012, 21:13:41[/time]
http://pdadb.net/index.php?m=pdacomparer&id1=3150&id2=3138&id3=3196&id4=3022&id5=2956&id6=2870&id7=2817&id8=2787&id9=2775&id10=2734&id11=2722
A coś z tego nie brałeś pod uwagę ?
a uzywałeś ręki czy marchewki /tak tej prawdziwej z ziemi  :E /

swietnie zastepuje poza parówka patyczki do pisania takie jak w note muahahahaha
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2012, 10:31:46 wysłana przez userPEST »

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 24, 2012, 21:28:16 »
A tak swoją drogą jak wygląda sprawa tych najtańszych tabletów? Na Allegro widzę, że taki sprzęt jest sprzedawany nawet za kwoty rzędu dwustu kilkudziesięciu do trochę ponad trzystu złotych. Ze znanych mi marek jest chociażby Lark - dostałem od TP SA nawigację tej firmy i jakoś nie narzekam na jej działanie. Oczywiście parametry mizerne - procki rzędu 800MHz, pamięci mało, bo jedynie 256 MB, digitizer rezystywny. Chociaż z drugiej strony - ze trzy lata temu PDA o takich parametrach byłby uznany za naprawdę interesujące urządzenie. :)

W segmencie tabletów te urządzenia są odpowiednikami niegdysiejszych chińskich podróbek telefonów z "magicznymi ikonkami mocy" pod ekranem (krótko mówiąc: rozpadają się po paru dniach/tygodniach używania)? A może sekret leży gdzie indziej - elektronika faktycznie jest już tak śmiesznie tania, jeśli producent oszczędzi na łączności GSM/3G, dodatkowym sofcie, niektórych opłatach licencyjnych itp.?

Hmm... Nawet widzę, że któryś z tych Larków ma tuner DVB-T? To faktycznie działa? jeśli tak, dlaczego nie montują czegoś takiego w sprzęcie lepszej klasy?

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 24, 2012, 21:54:12 »
Porównaj sobie jakość takiego ekranu rezystywnego z jakiegoś 3-letniego modelu HTC, a szmelcu, który się rozpada po 3 tygodniach w takim GoClever T70 chociażby - zapewniam, to nie jest to samo. To jak porównywać markowe słuchawki do tych sprzedawanych w supermarketach po 12zł. Jedne i drugie grają, obie mają takie samo pasmo przenoszenia dźwięku, podobną moc, a jednak jakoś inaczej grają...
Oczywiście nie popadajmy w paranoję. Elektronika jest obecnie tak tania, że można kupić w miarę porządny sprzęt za grosze, rezygnując z marki, supportu i jakości materiałów.
Bawiłem się takim 7" chińczykiem nowszym, z oporowym ekranem i całkiem działa.
Podaruję sobie uwagę na temat androida, bo i na Note to jest porażka, więc taki chińczyk za 1/6 ceny Note wcale nie będzie aż taki zły.
W każdym razie ekranów oporowych w chińskich tabletach zdecydowanie nie polecam!
Nienawidzę Androida!

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 24, 2012, 22:07:37 »
Oczywiście nie popadajmy w paranoję. Elektronika jest obecnie tak tania, że można kupić w miarę porządny sprzęt za grosze, rezygnując z marki, supportu i jakości materiałów.

Właśnie o tą "jakość materiałów" mi chodzi. Czy to przypadkiem nie kłóci się nieco z pojęciem "w miarę porządnego sprzętu"? Co rozumiesz przez tą jakość? Bo wiadomo - może chodzić po prostu o trzeszczącą obudowę z plastiku i pleksi na wyświetlaczu, zamiast solidnego tworzywa, aluminium i gorilla glass. ;) Z drugiej strony gorsze materiału mogą oznaczać elektronikę, która rozpadnie się samoczynnie po paru tygodniach. :)

Bawiłem się takim 7" chińczykiem nowszym, z oporowym ekranem i całkiem działa.

Ja właśnie też miałem okazję (tylko przez chwilę) bawić się czymś takim w supermarkecie i muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem. Szybkość reakcji robiła całkiem pozytywne wrażenie, zwłaszcza jeśliby odnieść to do desperackich prób przerobienia hx4700 na "urządzenie do wygodnego przeglądania internetu" sprzed kilku lat. ;) Nokia n800 także miała daleko do ideału jeśli idzie o przeglądanie sieci, chociaż była projektowana z tą myślą. A tutaj, tani chińczyk działa całkiem sprawnie. Dziwnych czasów doczekaliśmy.

Oczywiście nie ma porównania z Tabem - GSM/3G, GPS, Bluetooth, nieporównywalnie lepszy ekran.
Z drugiej strony w tanich tabletach często występują cechy, które chciałoby się widzieć w droższych, a ich tam nie ma - weźmy takie wyjście HDMI albo host USB.

*

userPEST

« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 25, 2012, 08:19:03 »
Ja z racji sterowania nowoczesnych amplitunerow kina domowego /w tej kategori uwaga Daras tylko Denon i Marantz odrobil lekcje jak trzeba/, odtwarzaczy sieciowych/ best jest aplikacja do znowu zdziwie Darasa Sony/, odtwarzaczy BD /sony/, tv-ow /znowu Sony/ przez aplikacje na androZdrade mysle kupic jakis mantopodobny tablet jako pilot do takich sprzetow. Dodatkowo podczas podrozy samochodem nad morze bedzie to tani odtwarzacz multimedialny.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 25, 2012, 17:44:35 »
Któryś już raz z kolei nie wiem jak interpretować Twoja wypowiedź.  :P
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

userPEST

« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 26, 2012, 12:30:24 »
a co jest niejasne?

Połączone: Marzec 26, 2012, 12:31:38
za długie zdania albo interpunkcja niejasna?

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 26, 2012, 12:32:31 »
Składnia zdania, interpunkcja.  :P
Nienawidzę Androida!

*

don.kamillo

« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 26, 2012, 12:34:49 »
a co jest niejasne?

Połączone: [time]Marzec 26, 2012, 12:31:38[/time]
za długie zdania albo interpunkcja niejasna?
A jaka tam jest interpunkcja? :P

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 26, 2012, 12:37:46 »
Kropki na końcu zdań chyba można zaliczyć  :E

*

don.kamillo

« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 26, 2012, 12:41:05 »
Gdyby nie one, byłby piękny, biały wiersz ;)

*

userPEST

« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 26, 2012, 15:39:24 »
Niesprawiedliwi jestescie : E . Użyłem 3 przecinków i 2 kropki .

*

Offline abderyta

• 303
  • Sprzęt: takie tam
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 26, 2012, 15:55:13 »
Ja z racji sterowania nowoczesnych amplitunerow kina domowego
w tej kategori uwaga Daras tylko Denon i Marantz odrobil lekcje jak trzeba
odtwarzaczy sieciowych
best jest aplikacja do znowu zdziwie Darasa Sony
odtwarzaczy BD
sony
tv-ow
znowu Sony
przez aplikacje na androZdrade mysle kupic jakis
mantopodobny tablet jako pilot do takich sprzetow.

To by nawet nieźle wyglądało.

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 28, 2012, 12:33:48 »
W sumie nie wiedzialem gdzie to zamiescic(zakupy,nowosci ze swiata mobilnych technologii czy w tabletach z android) a chyba nie bylo na forum tak wiec robie to tutaj.Moze kogos to zainteresuje  http://nt.interia.pl/news/tablet-z-biedronki-za-369-zl,1777804

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 28, 2012, 12:56:49 »
Było, było

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 28, 2012, 13:58:47 »
pewnie dotyk rezystancyjny, wifi cienkie, bateria do kitu jaka cena taki sprzet
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 28, 2012, 14:15:48 »
Mam go teraz na testach. Wifi cienkie, bateria do kitu - to się zgadza. Ale ekran pojemnościowy, z pełnym multi touchem. Ogólnie tablecik nie jest zły, lepszy w każdym razie od poprzednio testowanego przeze mnie Kyrosa.

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 28, 2012, 14:35:50 »
Da się na tym przeglądać internet bez zbędnego czekania aż system załapie co nacisnęliśmy, czy jest to katorga jak w Spicy? Wifi cienkie, czyli? Złapie i utrzyma sygnał z routera z odległości kilku metrów i dwóch żelbetonowych ścian? Nie oczekuję cudów, ma działać, nie zamulać. W końcu kosztuje tylko 369 zł. Czy może lepiej odpuścić? Wolałbym przeglądać internet na czymś szybszym i większym niż Spica.

*

Offline dzikidawid

• **
  • 196
  • Sprzęt: NOTE 2, TAB S 10,5, ONEPLUS ONE
« Odpowiedź #171 dnia: Marzec 28, 2012, 14:49:11 »
Mam go teraz na testach. Wifi cienkie, bateria do kitu - to się zgadza. Ale ekran pojemnościowy, z pełnym multi touchem. Ogólnie tablecik nie jest zły, lepszy w każdym razie od poprzednio testowanego przeze mnie Kyrosa.
Ile to trzyma na baterii ? I przy jakim podświetleniu ekranu?
^^

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 28, 2012, 14:56:44 »
Wifi cienkie w sensie zasięgu. W pracy mam dość daleko do routera, inne piętro i parę metrów w bok. Wszystkie urządzenia podają że zasięg jest słaby, ale jakoś działają. Nawet Spica. A goclever co chwila zrywa połączenie. Natomiast w domu, przy dobrym zasięgu net śmiga jak burza. Moźe taki mi się trafił egzemplarz, nie wiem.

Co do baterii, to muszę trochę dłużej potestować, na razie mogę powiedzieć że rozładowuje się nawet nieużywany. Podczas użytkowania tak bardzo nie widać że bateria ucieka, ale raz dziennie przynajmniej trzeba będzie ładować.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 28, 2012, 15:52:43 »
jak bateria wytrzymuje dzionek to jest bardzo dobrze, ekran pojemnościowy to super, pozostaje kwestia wifi ja mam jakiegoś leader v70 i nawet metr od routera wifi siada po 10min, Najpierw niby wszystko ok smiga a potem pada, da rady obejrzeć w dobrym zasiegu jakiś serial na ipli alb tvnplayerze do końca bez zrywania ?
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline dzikidawid

• **
  • 196
  • Sprzęt: NOTE 2, TAB S 10,5, ONEPLUS ONE
« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 28, 2012, 16:03:06 »
Wifi cienkie w sensie zasięgu. W pracy mam dość daleko do routera, inne piętro i parę metrów w bok. Wszystkie urządzenia podają że zasięg jest słaby, ale jakoś działają. Nawet Spica. A goclever co chwila zrywa połączenie. Natomiast w domu, przy dobrym zasięgu net śmiga jak burza. Moźe taki mi się trafił egzemplarz, nie wiem.

Co do baterii, to muszę trochę dłużej potestować, na razie mogę powiedzieć że rozładowuje się nawet nieużywany. Podczas użytkowania tak bardzo nie widać że bateria ucieka, ale raz dziennie przynajmniej trzeba będzie ładować.
To pomęcz go trochę i daj znać, bo może go kupię żeby sobie pograć jak jadę autobusem (z 4 godziny) i na studia.
On ma 3000 czy 3200 mAh?
^^

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 28, 2012, 16:11:44 »
Sprawdzę z tymi filmami z netu, ale u mnie TVN player nawet na ipadzie zrywa, a w pracy bez problemu. Tu z kolei goclever traci zasięg... Bateria ma połowę pojemności ipada, może by nie było źle gdyby nie tracił na czuwaniu. Potestuję ile realnie bateria trzyma przy filmach, mp3 itp, ale to wymaga czasu, a mam go 2 dni dopiero. Poza tym kończę jeszcze inną recenzję, więc nie obiecuję ze wyrobię się z testami przed tą promocją w Biedronce. W każdym razie z pierwszych wrażeń mogę powiedzieć że sporo wad które miał Kyros tu nie występuje, ale są inne upierdliwości. Np. dziwnie okrojone ustawienia, znalezienie numeru Mac zajęło mi kupę czasu i bez powodzenia, znalazł się później, przypadkiem.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 28, 2012, 19:59:55 »
Mnie natomiast w tanich tabletach drazni jedna rzecz - dramatycznie krotki czas pracy w trybie uspienia. Taba mozna odlozyc na kilka dni i bateria nie zostanie prawie wcale ruszona. Takiego Kyrosa trzeba ladowac codziennie. Nawet jesli uzywa sie go rzadko w ciagu dnia. Najlepszym wyjsciem jest chyba twarde wylaczanie (i tak nie korzysta sie z niego jak z telefonu albo tableta z GSM/3G). Nie wiem czy winne temu jest samoczynne wybudzanie sie co jakis czas (chociaz nie sadze zeby samo to az tak drenowalo baterie). To chyba jakas kwestia sprzetowa? Czyzby w drozszym sprzecie stosowano komponenty projektowane z mysla o oszczednej pracy, a te z taniego braly prad z baterii bez opamietania?
Bo nie sadze, zeby byla to (tylko) kwestia ROM-u. Nowy system czasem poprawial sprawe w przypadku roznych PDA, ale nie byly to az TAKIE roznice...

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
  • Sprzęt: spełnia normy
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 28, 2012, 20:39:19 »
A ten drenaż tyczy się tez tanich tabletów na ICSie? pamiętam, że był jakiś bug w wersji androida 2.3 który bardzo drenował baterię w SGSie (a tam, że było połączenie z siecią GSM to efekt był bardziej odczuwalny) więc może i tutaj występuje ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 28, 2012, 21:50:37 »
Goclever ma w ustawieniach różne opcje dotyczące przesyłu danych przez gsm, chyba z myślą o modemie na usb (są nawet kreski zasięgu na górnej belce). Możliwe że powyłączanie tego wydłuży czas działania, oby, bo póki co było gorzej niż w Kyrosie. Pomimo że wybudzania takiego jak tam, nie widzę.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 29, 2012, 05:42:05 »
Mi po załadowaniu 2.3.3 zamiast fabrycznego 2.2 na P1000 bateria wytrzymuje dwa razy dłużej i nie znika nagle przy 50%. może to faktycznie kwestia dobrze dopracowanego romu?
Przyznam że sam się czaję na biedroniaka dla dziewczyny.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!