Coby Kyros 7022 samoczynnie się resetuje

• 6 Odpowiedzi
  • 3919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Coby Kyros 7022 samoczynnie się resetuje
« dnia: Luty 28, 2012, 08:03:29 »
Kupiłem wczoraj ten tablet. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było doinstalowanie Android Market, zgodnie z instrukcją dostępną na Youtube (a więc razem z bibliotekami i innymi aplikacjami Google - GMail, GTalk, Mapy). Zalogowałem się na moje konto GMail i wszystko działało.

Zauważyłem jednak dziwną rzecz. Tablet od wczoraj już kilka razy zdążył się zresetować. Nie jest to specjalnie uciążliwe, gdyż jak do tej pory miało miejsce tylko i wyłącznie w stanie uśpienia. Raz albo dwa razy zauważyłem, jak ekran się rozświetlił i pojawił się splashscreen. Innym razem o takim zdarzeniu wskazywał uptime wskazywany w opcjach. Raz miałem także do czynienia z zawiasem innego rodzaju - nie mogłem go wybudzić. Wyglądał jak wyłączony, nie pomagało dłuższe przytrzymywanie przycisku "power" - dopiero przycisk soft resetu go obudził. To z kolei wskazuje jednak na jakiś software'owy zawias.

W związku z tym mam pytanie. Czy duża jest szansa, że zainstalowanie wspomnianych plików (Market, GMail, Mapy, GTalk + biblioteki) mogło spowodować talki stan rzeczy? Po powrocie do domu, wieczorem oczywiście spróbuję wykonać hard reset i zobaczyć jak się będzie zachowywał. Teraz jednak chciałbym zapytać co bardziej doświadczeni użytkownicy Androida o tym myślą.
Czy może raczej powinienem już nastawiać się psychicznie na konieczność złożenia reklamacji?

Ewentualnie, jeśli Market z jakiegoś powodu nie może działać prawidłowo z systemem tego tabletu, to chyba większość programów mogę zainstalować z APK?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2012, 08:06:17 wysłana przez Atlantis »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Coby Kyros 7022 samoczynnie się resetuje
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2012, 10:10:43 »
zawsze możesz usunąć Market jeśli wydaje Ci się podejrzany - wystarczy przywrócić ustawienia fabryczne i potestować przez jakiś czas tablet na niemodyfikowanym systemie
oprócz instalacji z plików APK która oczywiście jest jak najbardziej możliwa, standardowo jest do dyspozycji sklepik AppsLib gdzie w najbardziej podstawowe oprogramowanie można się zaopatrzyć

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2012, 21:59:36 »
Okazało się, że faktycznie winny był Android Market. Po wykonaniu HR wszystko działa tak, jak powinno. Już od kilku ładnych godzin urządzenie działa bez jednego samoczynnego resetu.
Nie mam w ROM-ie sklepu AppsLib. Jest coś, co nazywa się GetJar. Oferta nie jest szczególnie wielka i kilku rzeczy mi brakuje...
Gdzie mogę szukać plików APK z darmowymi aplikacjami, które normalnie są dostępne przez Android Market?

Tak BTW może istnieją jakieś nieoficjalne ROM-y na ten tablet, które zawierałyby zestaw aplikacji Google wraz z prawidłowo, stabilnie działającym marketem?
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2012, 07:22:53 wysłana przez Atlantis »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 29, 2012, 13:45:15 »
no to najwyraźniej masz inne oprogramowanie niż testowany w redakcji egzemplarz

co do nieoficjalnych romow, jest CyanogenMod

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 29, 2012, 20:18:21 »
Ten CyanoGen pod Kyrosa posiada natywnie Market czy sytuacja wyglad tak samo jak w przypadku oryginalnego ROM-u?
Zainstalowalem z APK ten AppsLib. Niestety nie moge sie zalogowac. Zalozylem konto, ale przy probie wpisania loginu (maila) i hasla w aplikacji ta domaga sie powiazania konta z paypalem (ktorego nawet nie mam). WTF!? Nie chce kupowac platnych aplikacji... Czy bez tego beda dzialaly automatyczne aktualizacje?
Poza tym paru programow brakuje. Nie ma MX Video Playera, nie ma Skype'a, nie ma WiFiOnOff, BeyoundPada i wielu innych....

Moge jeszcze cos sprawdzic? Jest jeszcze jakas szansa na Android Market, ktory nie destabilizowalby systemu? A moze mam sie pogodzic z obecnym stanem rzeczy - niektorych aplikacji nie bedzie, inne bede musial instalowac i aktualizowac recznie. Zreszta i tak ten tablet pelni funkcje dodatkowego urzadzenia, specjalnie wygorowanych oczekiwan nie mialem decydujac sie na niego.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 29, 2012, 22:57:03 »
Jaką masz wersję systemu w tym Kyrosie? Trochę dziwna sprawa z tym że nie ma AppsLib. Tak to wygląda, jakby coś się zmieniło, może dlatego te paczki z Google Apps nie działają poprawnie. Bo rozumiem że wgrywałeś ten zestaw metodą bez roota, tą która podmienia ikonę aparatu na pulpicie na Market?

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 29, 2012, 23:59:53 »
Jaką masz wersję systemu w tym Kyrosie?

Wersja systemu: 2.3.3
Wersja jądra: 2.6.35.7
Numer kompilacji: MID7022 20111111

Trochę dziwna sprawa z tym że nie ma AppsLib. Tak to wygląda, jakby coś się zmieniło, może dlatego te paczki z Google Apps nie działają poprawnie. Bo rozumiem że wgrywałeś ten zestaw metodą bez roota, tą która podmienia ikonę aparatu na pulpicie na Market?

Tak. Robiłem wszystko zgodnie z TĄ INSTRUKCJĄ WIDEO. Skorzystałem z plików umieszczonych pod pierwszym linkiem w opisie. Potem jeszcze spróbowałem z nowszą wersją Android Market, znalezioną na jakimś forum. Tym razem nie instalowałem już dodatkowych aplikacji Google, żeby przekonać się, czy to przypadkiem nie GMail, Mapy albo GTalk był źródłem problemu. Niestety - już w niecałe 10 minut po zainstalowaniu Marketu tablet samoczynnie się zrestartował będąc w stanie uśpienia.

Jak rozumiem jest jeszcze jakiś jeden sposób, uwzględniający root? Może on by zadziałał? Jest jakakolwiek szansa na uzyskanie prawidłowo działającego Marketu, tudzież innych aplikacji od Google?

---
UPDATE: Dopiero teraz znalazłem trochę czasu, żeby wczytać się w stronę poświęconą CyanogenMod-owi dla tego Kyrosa. nie wygląda to wesoło. :/

this is a work-in-progress development project for porting CyanogenMod 7

not work:

3G, bluetooth, camera, hardware accelerated video, GPS, HDMI, and many things which you expect to work

issues

• mic input with stock apps
  • USB host on Scroll 7" resistive and 8"
  • USB mass storage mode (mount from PC) under some condition
  • some USB mouse
  • suspend/resume on Emdoor's tablet with Eclair ROM (a-rival PADs, EM51, and EM71 multitouch)

Toć to przecież jakaś wczesna beta...

Oj, bardzo nie wesoło, bardzo... Ja chciałem to zainstalować dążąc do prawidłowo działającego Marketu, a tutaj okazuje się, że straciłbym o wiele ważniejsze rzeczy, jak np. obsługę HDMI (fakt, że Kyros posiada to wyjście w znacznym stopniu zachęcił mnie do jego zakupu).

Więc może inaczej. Wspominałeś, że istnieje jakiś sposób instalowania Marketu przez roota. Mógłbym poprosić o więcej informacji? Googlując znalazłem tylko ten sposób, który wypróbowałem i który zawiódł.

Jeśli to się nie uda i jeśli ten CM7 faktycznie jest jak na razie tak słabo dopracowany jak piszą, to chyba odpuszczę sobie automatyczne aktualizacje i aplikacje Google i będę po prostu instalował z APK.

---
UPDATE: I jeszcze jedna dziwna rzecz. Zrobiłem w międzyczasie HR. Próbuję zainstalować AppsLib - tym razem wywala mi komunikat, że urządzenie nie jest z nim zgodne. APK Instalatora uruchomić nie mogę - wyłącza się sam zaraz po włączeniu. SYSTEM CZYSTY, TUŻ PO HR. HR robiłem zarówno spod systemu, jaki i spod menu Recovery. No co jest grane!?
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2012, 19:02:08 wysłana przez Atlantis »