Witam jako Symbianin i mam pytanie o kalendarz

• 21 Odpowiedzi
  • 1604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:35:42 »
Zakupilem wczoraj nokie N70. Chce sie pobawic Symbianem. Generalnie telefonik bardzo mi sie podoba. Na dzien dobry chce powklepywac kontakty, ktore mam na Palm Desktop. Korzystam tylko z Nokia PC Suite, nie korzystam z Outlooka - na moje potrzeby wystarczy zwykly backup telefonu.
Mam pytanie: jak wpisuje date urodzenia osoby w kontaktach, to w kalendarzu nie widze na tej dzien automatycznie wpisanej rocznicy.
W PalmOs to sie samo robi, w M$ robi to Outlook. A w Symbianie?

Pozdrawiam serdecznie
Janek

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:53:35 »
Chyba będziesz potrzebować dodatkowej aplikacji w tym celu. Potestuj jakieś aplikacje PIM zewnętrznych producentów. Nie potrafię za bardzo podać Ci konkretnych propozycji, bo to nigdy nie był dla mnie istotny element. Spróbuj samodzielnie poszukać w katalogu dostępnych aplikacji dla Series 60 1.x - 2.x. Być może Aqua Calendar będzie to umożliwiał? Lub jakaś specjalizowana aplikacja tylko do zapamiętywania rocznic?

BTW: witamy na grupie :).

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2006, 13:07:45 »
Rewelacyjnym PIM'em zewnetrznych producentow jest Papyrus http://www.[url=http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656][color=red][b][u][PIRACTWO][/u][/b][/color]/content/view/14/47/[/url]
Testowalem wiele aplikacji i ta jako jedyna spelnila moja wszystkie wymagaia.

Oto kilka cech programu, zaczerpnietych z powyzszej strony:
# możliwość tworzenia własnych kategorii zdarzeń
# możliwość ustawienia różnych kolorów dla różnych kategorii
# szybkie tworzenie nowych wpisów dzięki liście zdefiniowanych tematów i integracji z książką adresową.
# oddzielne alarmy dla każdego zdarzenia
# notatki

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2006, 13:59:33 »
A ew. cos freeware, zeby wyswietlac nadchodzace urodziny, tak jak vBirthday w ppc?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2006, 23:27:35 »
Obawiam się że żadna z dostępnych aplikacji tego typu nie jest freeware...

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2006, 00:29:24 »
Cytat: "bret"
Obawiam się że żadna z dostępnych aplikacji tego typu nie jest freeware...

Potwierdzam Twoje obawy Bret, szukalem i nie znalazlem nic freeware. Coz, trzeba sobie jakos poradzic :lol:

*

Offline janek72

• 256
Po 1 dniu RESPECT!
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2006, 09:58:37 »
OK, powklepuje sobie sam te rocznice, dla mnie to mniej bolesne niz uzywanie Outlooka.

Po pierwszym intensywnym dniu uzytkowania N70 jestem pod wrazeniem:
1. Isilo dziala!
2. Xlator! (tylko nie mam pamieci na wszystkie bazy - zakup wiekszej karty sie klania...)
3. Wprowadzanie tekstu calkiem calkiem, a polskie litery... Na PPC i PalmOs trzeba sie z tym bujac (lokalizacje itp...) a tutaj bajka.
4. Nie rozgryzlem dlaczego takie "Idź do" jako podreczny launcher z aplikacjami nie jest w pelni funkcjonalne, bo z zadnej aplikacji nie udalo mi sie stworzyc linka (zgodnie z opisem w helpie) do "Idź do", przykladowo Xlator, Isilo, kalkulator. Poradzilem sobie z tym tak, ze w menu glownym poprzesuwalem sobie ikony, tak, aby po wejsciu klawiszem menu moc cyframi od 1 do 9 wybierac najczesciej uzywane.
5. Tapeta Orange - poradzilem sobie tworzac odpowiednich rozmiarow jpg o jednolitym jasnym kolorze (zgodnym z kolorem mojego samochodu i kolorem moich oczu) R160 G160 B255, 174x143. Wszystko jest czytelne i ladnie wyglada. Jasno szary jest najbardziej czytelny, ale jest ponury. Faktem jest, ze Orange zachowuje sie bardzo po chamsku.
6. Internet na Tungsten T3 z N70 jako modem bluetooth śmiga jak trzeba! N70 samodzielnie oczywiscie tez.
7. Wywalilem QuickOffice i Tutorial, 6MB wiecej a i tak nigdy bym z tego nie skorzystal.

Mam jeszcze pytanie, czy ktos moglby polecic program do przechowywania tekstow w postaci zaszyfrowanej - odpowiednik Tombo w PPC i TopSecret w PalmOs. NIE CHCE nic zaawansowanego (typu eWallet) - chce jak najprostszy. Po prostu opcjonalna szyfracja, przegladanie i edycja plikow txt. Mam na mysli przechowywanie hasel, kodow, numerow PIN itp.

Pozdrawiam
Janek

*

lucass

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2006, 12:58:00 »
Smartphoneware Best Safe :P tylko nie wiem czy jest na N70..na S60 hula :P

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2006, 15:31:23 »
N70 ma S60 - hulac bedzie ;)

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 02, 2006, 17:44:29 »
Pobawilem sie chyba 7 programami no i jest zwyciezca:
http://www.allaboutsymbian.com/software/item/SafeNote_for_Series_601.php

Warto zobaczyc - importuje i otwiera tez pliki txt

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
Re: Po 1 dniu RESPECT!
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2006, 00:30:42 »
Cytat: "janek72"
Mam na mysli przechowywanie hasel, kodow, numerow PIN itp.

Hmm... a czemu by nie uzyc systemowego Portfela? Spelnia wiekszosc z podanych wymagan :)

*

Offline bret

• 1964
Re: Po 1 dniu RESPECT!
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2006, 03:07:55 »
Mam jeszcze pytanie, czy ktos moglby polecic program do przechowywania tekstow w postaci zaszyfrowanej
Programów tego typu jest dość sporo. Widzę że już znalazłeś coś co Ci odpowiada, możesz jednak jeszcze rzucić okiem tutaj (oczywiście, nie wszystkie te programy odpowiadają podanym założeniom, ale być może między nimi znajdziesz coś jeszcze lepszego niż SafeNote?).

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 03, 2006, 15:30:36 »
A gdzie jest ten systemowy Portel?

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 03, 2006, 16:13:09 »
Czyzby w N70 braklo portfela? ...w 6600 byl :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 03, 2006, 23:45:17 »
Wydaje mi się że nie ma. A przynajmniej nie ma o nim ani słowa w instrukcji obsługi.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 04, 2006, 14:59:18 »
Przeszukalem ja 2x z wielkim niedowierzaniem w oczach :) A jednak nie ma... Coz poradzic w koncu Nokia robila ten telefon, a oni tam maja czasem dziwne jazdy :) W takim razie przepraszam Cie Janek72 za wprowadzenie w blad, wybacz...  :oops: :wink:

*

Offline janek72

• 256
Mam dalej problem z kalendarzem
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 26, 2006, 07:24:01 »
Witam.

Jeszcze jedno pytanie o kalendarz. Pracowicie wpisałem te swoje rocznice. Zrobiłem backup pamięci na kartę. W serwisie Nokii wymienili mi firmware. Odzyskałem z backupu zawartość pamięci oprócz jednego - wklepanych pozycji do kalendarza. Restore zgłosił mi komunikat, że nie dało się odtworzyć jednego pliku.

W jaki sposób można sobie wyeksportować wpisane pozycje kalendarza, żeby potem można go było zaimportować? Nie używając Outlooka.
Czy jedyną drogą jest instalacja softu 3rd party zastępującego wbudowany kalendarz z własną bazą danych?

Znalazłem za pomocą file managera plik c:\system\data\calendar (bez rozszerzenia) ok. 10kB. To chyba to.  Tego pliku NIE MOGĘ skopiować na kartę (ani przez copy ani przez copy shared). Nawet, jeżeli bym to zrobił, to prawdopodobnie w drugą stronę nie dałoby rady.

Może jest jeszcze jakaś możliwość dostępu do danych urządzenia w trybie, kiedy urządzenie jest wyłączone? Pamięć główna w N70 jest nieulotna.

Pozdrawiam
Janek

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
Re: Mam dalej problem z kalendarzem
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 26, 2006, 18:02:56 »
Znalazłem za pomocą file managera plik c:\system\data\calendar (bez rozszerzenia) ok. 10kB. To chyba to.  Tego pliku NIE MOGĘ skopiować na kartę (ani przez copy ani przez copy shared). Nawet, jeżeli bym to zrobił, to prawdopodobnie w drugą stronę nie dałoby rady.

Mi ten pliczek udalo sie skopiowac w 6600 bez najmniejszego problemu, nie pamietam z jakiego FM korzystalem. Wrzucilem go do 95tki i cud, wszystkie wpisy sie pokazaly mym oczom po odpaleniu kalendarza :) Radze poszukac innych FM i sprawdzac, moze akurat, ktoremus sie uda skopiowac ten plik.

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 27, 2006, 07:45:45 »
OK znalazlem managera, ktorym skopiowalem. Gorzej w druga strone - za cholere nie da sie nadpisac pliku c:\system\data\calendar.
Probowalem jakies triki ze zmiana nazwy, otwieraniem kalendarza klikajac w inny plik.
Jest jakis proces w systemie, ktory ten plik chroni. Probowalem task managerem jakies dziwne procesy ubijac to 3 razy musialem wyjmowac baterie, bo urzadzenie odmawialo wspolpracy.

Co wiecej, standardowy backup w pcsuite (najnowsza wersja softu) backupuje mi wszystko OPRÓCZ jednego tylko pliku, the winner is: c:\system\data\calendar...

Jak znowu zrobie upgrade firmware, to znowu bede musial kalendarz wklepywac. Zapisalem sobie w pliku txt wszystkie rocznice.
Probowalem korzystac z Papyrus, ale on bazuje tak samo na tej systemowej bazie kalendarza , nie tworzy wlasnej.

Pozdrawiam
Janek
PS: Outlook - NO WAY!

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 27, 2006, 07:53:15 »
janek72,
Plik kalendarza zawsze jest blokowany przez system. Zamiast takich kombinacji, spróbuj eksportu (i późniejszego importu) przy pomocy Best vCal (freeware). Nie wiem czy to załapie również rocznice, ale wydaje mi się że powinno.

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 27, 2006, 11:37:37 »
bret

Jesteś wielki!

BTW (bardziej do adminów):  Trzeba zrobić jakiś podczepiony jeden temat w "Symbian Os", żeby ludzie dzielili się informacjami na temat pożytecznego softu, tak jak jest to w PPC.

Janek

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 28, 2006, 00:28:14 »
bret

Jesteś wielki!
Wiem :lol: ;).
Trzeba zrobić jakiś podczepiony jeden temat w "Symbian Os", żeby ludzie dzielili się informacjami na temat pożytecznego softu, tak jak jest to w PPC.
Dobra myśl. Zaraz to zrobię.