UWAGA na Nokia PC Suit

• 4 Odpowiedzi
  • 4337 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
UWAGA na Nokia PC Suit
« dnia: Sierpień 11, 2008, 07:36:55 »
Zachcialo mi sie wczoraj zsynchronizowac kontakty z telefonu Nokii na pocketa. Postanowilem zrobic to porzadnie - sciagnalem i zainstalowalem ich firmowy (darmowy) produkt czyli Nokia PC Suit. Zsynchronizowalem kontakty z Otlukiem Expresem, w Thundrbirdzie, ktorego uzywam zaimportowalem kontakty z Outlooka - wszystki ladnie poszlo.
No i postanowilem uruchomic FinchSync no i zaskoczenie - komp propponuje mi uruchomienie jakiegos instalatora Nokii  :O
Zglupialem zupelnie. Poniewaz ten program Nokii byl mi potrzebny jednorazowo - odinstalowalem, ale wtedy okazalo sie ze nie mam skojarzen z plikiem "jar" i FinchSync otwiera mi w Notatniku bo Nokia radosnie doszla do wniosku ze na kompie jedyne pliki jar to sa ich pliki - wrrrrr  :mad:
Po restarcie kompa trzeba bylo pokazac recznie jak ma system traktowac pliki jar - i teraz jest dobrze.
Ale te pomysly niektorych producentow oprogramowania sa "genialne"
Opisuje to bo ktos moze miec podobne przygody

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: UWAGA na Nokia PC Suit
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2008, 08:39:43 »
widocznie pliki jar były skojarzone z programem Nokii
w tej sytuacji to normalne że przy odinstalowaniu programu skojarzenie zostało zlikwidowane

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2008, 08:44:22 »
widocznie pliki jar były skojarzone z programem Nokii
Dokladnie - ale z tego wniosek, ze jak sie zainstalkuje program Nokia PC Suit to uzywanie jakichkolwiek innych programow JAR bedzie mocno urudnione. Typowo monopolistyczne podejscie  :mad:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2008, 09:19:02 »
pytanie brzmi czy wcześniej miałeś pliki jar skojarzone z inną aplikacją. Jeśli miałeś i program Nokii bez pytania o zgodę przypisał je do siebie a potem zlikwidował powiązanie zostawiając pliki jar "bezpańskimi" to rzeczywiście nie w porządku. Jeśli natomiast pliki jar przed instalacją programu Nokii nie były z niczym skojarzone to dezinstalacja przywróciła stan pierwotny i to jest ok. Skąd twórcy programu mogli wiedzieć że chcesz nadal używać plików jar i z jaką aplikacją?

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2008, 10:38:06 »
FinchSynca uzywalem (jest wlasnie jako plik JAR) ze starym pocketem i bylo OK, Byl oczywiscie skojarzony z Java.
Po trzech tygodniach bez pocketa - chcialem najpierw uwspolczesnic dane zapisywane w telefonie przez ten czas - dlatego tylko zainstalowalem ten program Nokii. No i on sam, bez pytania, bez informowania - zrobil swoje - dlatego warcze :)
Tak to bywa jak sie ma dwa rozne telefony - drugi to SE k800i i z nim nie ma zadnych problemow dzieki MyPhoneExplorer
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 10:40:08 wysłana przez t_e_d »