MapView GPS II

• 24 Odpowiedzi
  • 6566 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline derek

• 27
MapView GPS II
« dnia: Czerwiec 29, 2005, 22:40:56 »
Kto używa tego genialnego programu? Zapraszam do dyskusji. Do czego służą bazy DB? Jakie rozszerzenie mają te bazy?

MapView GPS II
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2005, 14:36:22 »
A posiadasz jakieś dobre mapy polski? Okolic Inowrocław, Bydgoszcz, Toruń? Z góry dzięki i pozdrawiam!
tripleP

*

Offline khak

• 768
MapView GPS II
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2005, 16:23:11 »
no wlasnie do czego?

MapView GPS II
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2005, 22:32:12 »
Wydaje mi się, że w tej bazie można przechowywać punkty typu restauracje, parkingi, stacje benz. itp. Ale pewien nie jestem.
tripleP

*

Offline derek

• 27
MapView GPS II
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2005, 07:18:50 »
Ja juz znam odpowiedz. Mozna zapoznac sie z tematem tu:
http://trainnet.trzepak.pl/a925/forum/index.php?showtopic=405
Pozniej dzialalem juz samodzielnie, recznie przerzucajac stworzona baze do N9500. To nawet dziala, ale obarczone jest pewnym bledem. W skrocie: bazy DB to zbior istotnych punktow w terenie z podaniem ich polozenia geograficznego.

[Dodano: 2005-07-25 07:32:03]
Poprawiony adres strony z programem nameserch
http://64.71.184.220/namesearch/wnsprog.html

MapView GPS II
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2005, 00:57:58 »
A gdzie znalesc mapy do tego programu ?:(

*

Offline samsa

• **
  • 123
MapView GPS II
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2005, 15:24:23 »
Cytat: Piotruś
A gdzie znalesc mapy do tego programu ?:(

Witam!
Wystarczy że jesteś w posiadaniu skanów map topograficznych (jeśli nie - polecam serwery grupowe ftp maniaków technologii gps ;). Taką mapkę przed przerzuceniem jej do telefonu należy skalibrować (chociaż istnieje też możliwość skalibrowania jej bezpośrednio w MapviewGPS) oraz przekonwertować do formatu akceptowalnego przez Mapview.
Program ten jest w 100% kompatybilny z OziExplorerem (trial do pobrania z www.oziexplorer.com). Po skalibrowaniu mapy w Ozi na PC (banalne, poza tym większość dostępnych  w sieci skanów map została już skalibrowana) wystarczy przekonwertować ją na PC za pomocą dołączonego do Mapview programu ogf2tool.exe. Wygenerowane w ten sposób zostają 2 pliki o rozszerzeniach .map i .ogf2. Teraz pozostaje jedynie przetransferować oba do telefonu i umieścić w folderze MapviewGPS\maps\.
W razie problemów polecam przestudiowanie FAQ dotyczących tej naprawdę niezłej darmowej aplikacji na stronie producenta (www.wild-mobile.com).

Program wart polecenia! Korzystam z niego od pewnego już czasu w połączeniu z N6600 i odbiornikiem gps na bluetooth i ciągle jestem pod wrażeniem ;)

Pozdrawiam symbian-forumowiczów! Dawid

MapView GPS II
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2005, 15:34:35 »
Witam wszystkich!
Tworcy programu MapViewGPS oferuja od niedawna platny SmartComGPS. Szczegoly tutaj
Jest naprawde wart swojej ceny! Jesli nie jestescie w stanie go nabyc w sposob proponowany przez tworcow tego programu, to moge sprobowac wam pomoc. Troche znam tych ludzi.

*

Offline samsa

• **
  • 123
MapView GPS II
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2005, 15:53:07 »
Witam!
Komercyjna wersja: 600 rubli lub $20 - jak kto woli ;). Testuję triala SmartComGps jak i MapviewGPS. Ten sam "silnik". SCGPS bogatszy o kilka funkcji. Zasadnicz różnica: MVGPS jest darmowy. Chociaż, jak by na to nie patrzeć - cena SCGPS nie jest wygórowana. W zamian  program oferuje wcale niemałe możliwości.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
MapView GPS II
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 02, 2005, 13:27:50 »
map do mapview szukaj w *****

*

Offline samsa

• **
  • 123
MapView GPS II
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2005, 15:09:35 »
Cytat: NePolyak
Witam wszystkich!
Jesli nie jestescie w stanie go nabyc w sposob proponowany przez tworcow tego programu, to moge sprobowac wam pomoc. Troche znam tych ludzi.

Privet nePolyak! Otlichna! :) Kiedy dojrzeję do decyzji kupna tego programu odezwę się, ok? Pozdrawiam!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MapView GPS II
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 02, 2005, 16:17:58 »
Cytat: kilazz

Prosze nie rob tego. Jest to niezgodne z regulaminem forum.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
MapView GPS II
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 02, 2005, 16:24:03 »
Cytat: jakub kańczugowski
Cytat: kilazz

Prosze nie rob tego. Jest to niezgodne z regulaminem forum.

Hmm...myslalem ze nielegalne jest podawanie konkretnych linkow? A tak wogole to czemu zeskanowane mapy sa nielegalne?

*

Offline kanczug

• 19211
MapView GPS II
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 02, 2005, 17:09:39 »
Jesli te mapy byly wydane przez jakas tam firme/wydawnictwo i Ty je skanujesz i upubliczniasz to jest to piractwo. Mamy tutaj zasade ze nie rozmawiamy na temat takiego pirackiego contentu. Tyczy sie to rowniez metod pozyskiwania takiego oprogramowania.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
MapView GPS II
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2005, 21:42:27 »
Ja mam maly problem z MapViewGps v2.52 i Nokia 7650 - mianowicie, jesli w czasie, gdy uruchomiony jest MVGPS przyjdzie np. SMS, albo wlaczy sie blokada klawiatury, pokazuje sie na dole ekranu normalne okienko z komunikatem (np. "Lock keypad"). Powoduje to zamglenie MVGPS (jak to w Series 60). Niestety po zniknieciu komunikatu, ekran MVGPS nadal pozostaje zamglony, co mi sie baaardzo nie podoba. Czy u was tez wystepuje ten problem?
Wyglada to tak - ekran normalny:
[pic=http://timokie.w.interia.pl/pdaclub/mapviewgps/mvgps1.jpg]
i zamglony  (choc powinien stac sie znow "normalny"):
[pic=http://timokie.w.interia.pl/pdaclub/mapviewgps/mvgps2.jpg]

*

Offline samsa

• **
  • 123
MapView GPS II
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 10, 2005, 00:06:57 »
@timokie
Witam! odkurzyłem poczciwą 7650, zainstalowałem MVGPS, poświęciłem sms-a ;). Faktycznie. Sprawdzałem na wersji 2.52 i wcześniejszej 2.12 beta. Byc może to kwestia firmware'u nokii (w N6600 nic podobnego się nie dzieje), a może niedopatrzenie programistów. Jak na razie jedyna recepta - zapisać tracka i zrestarować program. No i kategorycznie zabronić znajomym wysyłania smsów! ;) Pozdrawiam.

*

Offline timokie

• 610
MapView GPS II
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 10, 2005, 01:03:18 »
Dzieki - szczegolnie za ta SMS-owa ofiare :)) - no to wyglada to na problem Nokii 7650. Niech no mi tu jeszcze ktos zacznie wychwalac Symbiana, a krytykowac WinCE... Sprobuje skontaktowac sie z autorem MapViewGPS - moze sobie z tym poradzi.

*

Offline bret

• 1964
MapView GPS II
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 10, 2005, 02:18:23 »
Cytat: timokie
Niech no mi tu jeszcze ktos zacznie wychwalac Symbiana, a krytykowac WinCE...
No cóż... w takim razie, ja się nie odważę... :terrified: ;). Ośmielę się (mimo wszystko! :D) nieśmiało zauważyć że to może być problem aplikacji. MVGPS był pierwotnie aplikacją dla UIQ, dopiero potem autor przygotował wersję dla Series 80 i 60. I może stąd ten problem?

*

Offline timokie

• 610
MapView GPS II
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 10, 2005, 12:38:02 »
Na, ale skoro (jak pisze Samsa) na N6600 cos takiego nie wystepuje, to wyglada to na problem N7650 (nie S60 ogolnie, ale konkretnie tego modelu). Moze to kwestia nie najnowszego firmware w mojej Nokii? I tu znow przeszkoda: w PocketPC sciagnalbym po prostu najnowszy firmware ze strony producenta. Nokia oczywiscie uznala, ze uzytkownicy sa na upgrade firmware za glupi i takiej mozliwosci im nie dala :(

*

Offline kanczug

• 19211
MapView GPS II
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 10, 2005, 23:17:56 »
Nokia 6600 ma Series 60 II, a nie Series 60 I jak w N7650.

*

Offline derek

• 27
MapView GPS II
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 27, 2005, 07:51:49 »
Moje doświadczenia z MapView GPS II wskazują na to, ze program nie obsługuje DGPS, tzn nie daje możliwości załączenia odbioru tego sygnału z bt-338. Wydaje się również, zę jeśli załaczę zewnętrznie odbiór sygnału z satelity 33, to jest on ignorowany przez program MapView. Czy wiadomo jest komu kolwiek coś na temat, jakie programy na S80 z pewnością obsługują DGPS? Chciałbym wykonać kolejne testy.

*

Offline samsa

• **
  • 123
MapView GPS II
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 27, 2005, 12:45:18 »
Witam!
@derek
Znalazłem w sieci kilka programów obsługujących korekty DGPS. Niestety, są one na platformę S60 (nie wiem jak ma się sprawa kompatybilności S60 <-> S80), np.:
program wykorzystujący poprawki z EGNOS:
http://www.afischer-online.de/sos/AFTrack/index.html
oraz aplikacja do pobierania poprawek via GPRS z naziemnych stacji referencyjnych:
http://www.ntripper.com
pozdrawiam

*

Offline derek

• 27
MapView GPS II
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 27, 2005, 14:10:15 »
Niestety całkowity brak kompatybilności z platformą s80, ale dziękuję.

MapView GPS II
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 20, 2006, 14:01:22 »
witam
czy ktos mi pomoze i poda link do strony, gdzie mozna sciągnąć MapView GPS II ?
z góry dzieki

MapView GPS II
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 20, 2006, 14:15:26 »