uklad klawiatury w n9300 .... zrobil mi sie miszmasz :-((

• 24 Odpowiedzi
  • 4160 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« dnia: Kwiecień 04, 2006, 18:52:24 »
nowa i ladna nokia jw, polska i angielska wersja software .... dotychczas na innych egzemplarzach jak przelaczalem z jezyka menu POLSKI na ANGIELSKI (UK) .... mam wrazenie iz uklad klawiszy byl zachowany, teraz i na tym egz nie :-(((
telefon jest z orange, i z Polski, zaden import, polski napisy na gornym rzedzie klawiszy funkcyjnych

nie moge znalezc wogole kropki, nie moge znalezc jeszcze kilku innych klawiszy funkcyjnych, tzn sa one na klawiaturze ale nie moge ich z tej klawiatury wprowadzic, nic nie zmienialem, of kors o ile dobrze pamietam .... co moge zrobic ale klawisze "wrocily" na swoje miejsce ?

pozdr i dziekuje
;-))

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2006, 20:10:28 »
Pierwsze:
którą wer softu masz ?? Najnowszą (sprawdzasz *#0000#)
Dwa czy poprzednei tel też były orange ? (wiem że to teoria "spiskowa"ale w niejednym już modelu orange namieszało)
Czy format (najskoteczniejsze i "najprostrze wyjście) jest dużym problemem ?

Zaraz postaram się sprawdzić jak u mnie się to zachwuje.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2006, 22:27:56 »
*#0000# zamiast *#000# :)

(literówka)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2006, 23:39:37 »
u mnie po wpisaniu powyzszej kombinacji pojawilo sie

V 05.22 (01)
03-06-2005
RAE-6

czy to dobrze czy zle ?

BTW poprzednie 2szt byly z IDEA/Orange i jedna z ERA

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2006, 01:25:53 »
Cytat: "andy_bez_wandy"
czy to dobrze czy zle ?
Dobrze. To ostatnia wersja firmware, z tego co wiem. W mojej 9300 (ze starszym firmware) takiego efektu przy zmianie języka nie zauważam. Wszystko jest tak samo, niezależnie od tego czy wybrany język to polski czy angielski.

Myślę że jedyną rzeczą jaką możesz zrobić jest sformatowanie urządzenia - bo może np. jakaś aplikacja coś namieszała? No chyba że to właściwość akurat tego firmware (to musiałby potwierdzić ktoś z telefonem z tym samym firmware).

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2006, 09:00:36 »
Cytat: "_TB_TB_"
*#0000# zamiast *#000# :)

(literówka)

Faktycznie literóweczkę machnąłem zaraz poprawię.

Zmiana języka nie wpłynęła na układ klawiszy w żadnym telefonie. Ani z softem z plusa ani z softem z ery
Ale u siebie w 9500 zauwałyłem jeszcze jeden trick. Po zmnianie języka na ang zmienia  mi się też czas :( Fakt że mam starszy firmware w obu telefonach (a do serwisu to już na pewno nie oddam), ale mocno mnie to dziś zaskoczyło jak budzik nie zadzwonił :(

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2006, 21:54:18 »
Cytat: "bret"
Dobrze. To ostatnia wersja firmware, z tego co wiem. W mojej 9300 (ze starszym firmware) takiego efektu przy zmianie języka nie zauważam. Wszystko jest tak samo, niezależnie od tego czy wybrany język to polski czy angielski.

05.22(07) 04-11-2005 RAE-6

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2006, 22:08:33 »
Cytat: "Tytus68"
05.22(07) 04-11-2005 RAE-6
Git. Ale co masz właściwie na myśli? :) Że to jest ostatnia wersja? No cóż... zapewne tak, jednak sądząc z numeru wersji, to wciąż ta sama wersja firmware, tylko kompilacja późniejsza (różnice jeśli jakieś są, to kosmetyczne - gdyby były istotne, zostałby zmieniony również numer wersji).

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2006, 22:45:05 »
Mam na mysli ze to chyba ostatnia kompilacja (dzis zainstalowana w serwisie). Z widocznych zmian to chyba tylko mozliwosc synchronizacji TASKS z outlooka no i jak na razie brak info o bledach co chwile...;)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2006, 03:00:20 »
a wiec, w sumie nic sie nie zmienilo .... przy hard resecie zapytal standardowo czy jestesm pewien, bylem pewien, zapytal potem o wybor jezyka, wybralem angielski  i znowu ... kropki brak, teraz tez zauwazylem iz brak jest przecinka

na polskiej klawiaturze nokii 9300  
- przecinek jest nastepnym klawiszem w prawo obok strzalki w gore
- kropka jest nastepnym w prawo obok literki L

i sa to znaki tzw glowne na klawiaturze tzn powinny sie pojawiac bez wpisywania czy z SHIFTem czy z CTRL ale sie nie pojawiaja :-((

jesli nacisne
SHIFT + przecinek pojawia sie "?"
SHIFT + kropka pojawia sie ":"

sam klawisz z kropka pojawia sie ";" mimo ze to jest na klawiszu z przecinkiem
sam klawisz z przecinkiem pojawia sie "/"

co wiecej klawisze numerzyczne gory rzad z SHIFTem daja zupelnie cos innego niz jest na klawiaturze ... no i teraz zglupialem na dobre, nawet nawiasy sa przesuniete o jeden znak

co moge z tym zrobic bo zaczyna mi to naprawde przeszkadzac ? brak kropki oznacza ze nie moge napisac ani narmalnego zdania ani adresu email :-((((( zmiana jezyka menu na polski tez nic nie daje :-((

pozdr

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2006, 03:15:04 »
Dziwne... Pierwszy raz stykam się z takim problemem... Obawiam się że nie mam pomysłu co może być przyczyną (w 9300 nie ma możliwości zmiany mapy klawiatury, więc naprawdę nie wiem co to powoduje...)

Może ta 9300 ma wgraną "na lewo" jakąś dziwną wersję firmware? Czy w systemie (interfejsie) widzisz jakieś różnice w stosunku do poprawnie działającego egzemplarza?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2006, 03:31:27 »
no wlasnie, wszystko wyglada normalnie tylko jako ze telefon byl kupiony w Orange to zeby go uzywac musialem (przez znajomego) zdjac simlocka, czy fakt zdjecia simlocka z tej nokii w ciagu 20minut mogl spowodowac ale takie "spustoszenie" bo ja nie jestem specem a sam, de facto, nie sprawdzalem telefonu przed operacja zdjecia simlocka .... wiec nie mam porownania czy to moze byl efekt te operacji

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2006, 03:36:57 »
Aa... to może znajomy coś namieszał w trakcie zdejmowania simlocka? Co prawda, jedynie zgaduję, bo też na tym się nie znam. Samo zdjęcie simlocka (o ile nie było jakichś perturbacji) na pewno nie powinno tego powodować.

Coś mi wydaje że będziesz musiał ją dać do przeflashowania... To jedyne rozwiązanie problemu, jakie mi przychodzi do głowy - skoro format nic nie zmienił.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2006, 19:33:57 »
Cytat: "bret"
Coś mi wydaje że będziesz musiał ją dać do przeflashowania... To jedyne rozwiązanie problemu, jakie mi przychodzi do głowy - skoro format nic nie zmienił.

no i tydzien szukam, i pytam ludzi z warszawy kto mi zrobi na nowo flash mojej nokii ale slysze albo cene seriwsowa z salony nokii rzedu pln100-150+VAT albo ma to trwac okolo 1-2 tygodnie, co jest dla mnie nieporozumieniem :-(

czy ktos zna kogos w wawie kto by sie tego podjal nie dosc ze w racjonalnej cenie, to jeszcze i racjonlanym czasie ... i jescze zeby sie znal na tym i nie zepsul mi telefonu ?!

z gory dziekuje za odp

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 18, 2006, 19:41:38 »
A nie masz czasem sciagnietego simlocka????????? Bo słyszałem pogłoski, powtarzam ze słyszłem iz przy próbie zdjęcia simlocka z tego typu telefonu jakim jest nokia 9300 nstepuje przesunieci funkcji klawiszy o jeden w bok...........:) ale powtarzam to co mi ktoś powiedział......

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 18, 2006, 20:42:02 »
wlasnie mam sciagnietego simlocka z czegos co bylo zakupione oryginalnie w orange, i faktycznie niektore klawisze sa przesuniete .... ale niektorych tez nie ma,bo np. nie wiem gdzie mam szukac teraz kropki ?!

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 18, 2006, 20:57:52 »
Patrze własnie na klawiature w nokii i jedyne mozliwości to albo klawisz na którym jest @ albo litera "L".............chyba ze moze to byc jakis klawisz nad kropką czyli albo prawy shift albo litera "P"

Jeżeli tam nie ma to jest lekki problem z twoim telefonem........

I niestety nie słyszałęm nic o tym jak sie pozbyć takiego syfu.........

*

Offline Janeko

• **
  • 227
  • Sprzęt: iPhone 4, 3gs, 9300i, 6310i,
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 23, 2006, 10:00:37 »
lasek_kuba Wysłany: 18 Kwi 2006 18:41    Temat postu:  

--------------------------------------------------------------------------------

A nie masz czasem sciagnietego simlocka????????? Bo słyszałem pogłoski, powtarzam ze słyszłem iz przy próbie zdjęcia simlocka z tego typu telefonu jakim jest nokia 9300 nstepuje przesunieci funkcji klawiszy o jeden w bok........... ale powtarzam to co mi ktoś powiedział......

Miałem dwie 9300 jedną z ery drugą właśnie z orange i w obu ściągnięty simlock i nie było, żadnych problemów z klawiaturą ani z niczym innym
W 9300i sam ściągnąłem simlocka ( orange ) i też żadnych problemów

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 23, 2006, 14:11:37 »
To gratuluje, ze dałęś rade sciągnąc sam simlocka i nic ci sie nie zmasciło..............

Powtarzam tylko ze o tych teoretycznych błedach podczas sciągania simocka tylko słyszałem, sam jeszcze tego ie doświadczyłem i nie mam zamiaru, a nie odczuwam potrzeby sciągania smlocka........skoro ma sie karte w danej sieci i akurat telefon na całe szczescie tez jest w tej sieci to nie widze najmniejszych powodów zeby sie pozbywać sl.......:)

*

Offline Janeko

• **
  • 227
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 23, 2006, 16:41:27 »
No w takim przypadku to zrozumiałe :wink:  ale ja jeszcze używam SimDaty :)

*

Offline Janeko

• **
  • 227
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 23, 2006, 16:41:48 »
No w takim przypadku to zrozumiałe :wink:  ale ja jeszcze używam SimDaty :)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 29, 2006, 19:36:54 »
no i sie wyjasnilo, podczas sciagania simlocka "zginelo" czesc plikow jezykowych ... trzeba bylo wgrac wszystko od nowa i juz jest ok,i jest nawet kropka tam gdzie byc powinna ;-))

dziekuje wszystkim za pomoc i pozdr

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 30, 2006, 13:02:08 »
To ekstra, dobrze wiedzieć ze można sobie poradzić z takim syfem.......gratuluje ze ci sie udał.....dzięki za info, to juz na przyszłość bede wiedziaqł co trzeba zrobić jak by mi sie cos złego przytrafiło....Pozdro

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 30, 2006, 14:44:57 »

Może podzielisz się wiedzą jak to zrobić - Myślę iż wielu będzie Ci wdzięcznych.
potrzebna zgoda

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 30, 2006, 15:54:37 »
Cytat: "jas_pik"

Może podzielisz się wiedzą jak to zrobić - Myślę iż wielu będzie Ci wdzięcznych.

w moim przypadku wiedza byla prosta, zostawilem znajomemu telefon I po tygodniu go odebralem .... bylo zrobione, kosztowalo pln25
teraz bede musial odzyskac $$$ za kiepskie w efekcie zdjecie simlocka :-)
z tego co wiem to nie wiem jak ale zabraklo czesci plikow jezykowych I trzeba bylo okolo 200mb wgrywac wszystko do 9300 od nowa