TomTom6 i nokia N95 z wbudowanym GPS - nie moge uruchomic GPS.

• 11 Odpowiedzi
  • 2269 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline psg

• *
  • 85
TomTom6 i nokia N95 z wbudowanym GPS - nie moge uruchomic GPS.
« dnia: Listopad 22, 2007, 16:46:32 »
witam
TomTom6 i nokia N95 z wbudowanym GPS - nie moge uruchomic GPS. ta nokia ma GPS ale tomtom chce/szuka gps'a na bluetooth. czy mozna zmusic tomtom'a zeby "czytal" wbudowany gps N95?

*

Offline srwe

• **
  • 197
  • Sprzęt: N50 Premium
Odp: TomTom6 i nokia N95 z wbudowanym GPS - nie moge uruchomic GPS.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2007, 17:06:30 »
Z tego co mi wiadomo, a co da się przeczytać w dziale Symbiana chociażby na tym Forum, to TomTom w wersji 6 ma problemy z "widzeniem" wewnętrznego GPSu. W przeciwieństwie do pocketowej wersji, nie za bardzo się "lubi". Tj. twórcy tego programu raczej jak na razie nie przewidzieli takiej możliwości. W końcu kto trzeźwo myślący ładuje się w Symbiana, a tym bardziej w nawigacje. Swoją drogą, to w sumie dopiero jakoś dwa są takie telefony od Noki w wbudowanym GPSem, wić raczej słaby popyt :P
Ten wirus to posiadacz PDA inaczej nazywany użyszkodnik - coś zawsze namota i zwala na wirusy komputerowe.
PDAclub=syfbiany, wółemy i palmzłoschy :P
omnia złomnia :P

*

Offline psg

• *
  • 85
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2007, 21:05:19 »
no tak, pewnie w wersji 7 dopiero bedzie "widziec" wbudowany GPS.

masz moze jakiegos dobrego klienta FTP na symbiana?

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2007, 09:29:28 »
no tak, pewnie w wersji 7 dopiero bedzie "widziec" wbudowany GPS.

masz moze jakiegos dobrego klienta FTP na symbiana?

to juz raczej pytanie nie w tym dziale postawione

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2007, 12:12:01 »
Sprawdź - być może uda sie tak jak w niektórych urządzeniach z WM z wbudowanym GPS-em.
Wybierz GPS jako inne urządzenie NMEA uzyskasz wtedy dostęp do wyboru różnych portów i metodą prób znajdź.
potrzebna zgoda

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2007, 13:05:38 »
Sprawdź - być może uda sie tak jak w niektórych urządzeniach z WM z wbudowanym GPS-em.
Wybierz GPS jako inne urządzenie NMEA uzyskasz wtedy dostęp do wyboru różnych portów i metodą prób znajdź.

problem jest taki ze nie ma do wyboru NMEA,   mozna wybrac tylko bluetooth :)

*

Offline srwe

• **
  • 197
  • Sprzęt: N50 Premium
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2007, 13:12:44 »
Właśnie z takim samym problemem spotkałem się w 6110 Navigator. I za nic nie dało się skorzystać w TT. Tylko ten domyślny program Route go wykrywał, tyle że mapy to ma na prawdę....
Ten wirus to posiadacz PDA inaczej nazywany użyszkodnik - coś zawsze namota i zwala na wirusy komputerowe.
PDAclub=syfbiany, wółemy i palmzłoschy :P
omnia złomnia :P

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2007, 13:15:10 »
Nie wim ale może sie uda - poszukaj TT wersji dla E61
potrzebna zgoda

*

Offline 502423131

• 15
  • Sprzęt: iPhone 4
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2007, 14:18:33 »
Aktualnie ostatnia wersja TomTom 6.020 na symbiana nie obsługuje odbiornika GPS wbudowanego w telefon. A to dlatego, że gdy ona powstała Nokia nie miała telefonu z wbudowanym GPSem.
Właśnie z takim samym problemem spotkałem się w 6110 Navigator. I za nic nie dało się skorzystać w TT. Tylko ten domyślny program Route go wykrywał, tyle że mapy to ma na prawdę....
Tak się składa że żona ma nokię 6110 Navigator i pokrycie mapy na Polskę jest w niej lepsze niż w ostatnim TomTomie. Może masz starą wersje mapy, ostatnia wersja to 2006 Q4 (v. 1.15)
Z tego co mi wiadomo, a co da się przeczytać w dziale Symbiana chociażby na tym Forum, to TomTom w wersji 6 ma problemy z "widzeniem" wewnętrznego GPSu. W przeciwieństwie do pocketowej wersji, nie za bardzo się "lubi". Tj. twórcy tego programu raczej jak na razie nie przewidzieli takiej możliwości. W końcu kto trzeźwo myślący ładuje się w Symbiana, a tym bardziej w nawigacje. Swoją drogą, to w sumie dopiero jakoś dwa są takie telefony od Noki w wbudowanym GPSem, wić raczej słaby popyt :P

Nie wiem jakiego masz PPC i czy miałeś do czynienia z telefonami na platformie symbian ale jesteś w wielkim błędzie. Miałem wiele palmtopów i za każdym razem wracam do nokii konkretnie z serii Communicator i jestem zadowolony. Porównaj sobie najlepszego PPC do nokii E90 i zobaczysz jak działa mobilne biuro. Jak porównam przeglądanie stron www na palmie z rozdzielczością 320 na 240 do nokii e90 800 na 352 to jak porównać wrotki do samochodu. Poza tym nie wiem jak to możliwe że w Windows mobile nie ma standardowo programu do formatowania kart pamięci. Wiem że mogę go sobie zainstalować ale tak podstawowa funkcja powinna być w standarcie. Symbian jest stabilniejszy. Jedyne co mi szkoda to że nie ma automapy na symbiana. Wiem że są PPC z rozdzielczością 640 na 320 i większe ale zawsze coś im brakuje albo nie mają GPsu albo wspierają tylko transmisje danych w EDGE.

*

Offline fatboyx

• 35
    • Home Page
  • Sprzęt: Nokia E90 + Rikaline-GPS 6033
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 26, 2007, 22:51:23 »
Brak obsługi wbudowanego GPSa w Nokiach jest tylko i wyłącznie winą programistów Tomtoma. Problem polega na tym, że Tomtom korzysta na sztywno z szeregowego portu Bluetooth. Wedle instrukcji od symbiana każdy program korzystający w jakikolwiek sposób z odbiorników GPS powinien łączyć się z nim korzystając z Location API. Location API pozwala pozostawić sprzętową obsługę GPSu producentowi telefonu kompatybilność z przyszłościowymi rozwiązaniami. Location API powstało już za czasów TT5.0 wiec nie mozna mówić, że jak programowano TT6 to nie było telefonów s60 z GPSem. Symbian juz wtedy planował wprowadzenie GPS w przyszłości dlatego stworzył Location API. Jest kilka aplikacji które z tego korzystają i ich wersje sprzed 3 lat obsługuja GPS wbudowany w E90, N95 i 6110navigator.
Pozdrawiam
Michał Gałuszka

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 26, 2007, 23:16:18 »
Z tego co mi wiadomo TT7 ma wspierac wbudowane GPSy Nokii.

*

Adax82

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2007, 17:13:23 »
Tylko pytanie kiedy ma wyjść TT7?