Moim zdaniem 9500 nadję się idealnie do mail/sms/ (mms nigdy się nie zajmowałem).
Dla mnie dużą zaletą jest to, że te SMS/MMS/eMail jest dobrze zintegrowany w tym telefonie (no i z zewnątrz ciągle jest to po prostu telefon), nie trzeba do tego osobnych aplikacji, wszystko jest zintegrowane właściwie w jednym miejscu, włącznie z MMS.
W PPC Win5.0 jakoś nie trafia do mnie ten brak możliwości (standardowo) czytania maili w HTML, w Outlook Express na peceta mamy zintegrowaną pocztę, messenger i czytnik newsów, a w PPC nie ma nawet HTML/email. Dear Mr. Bill G., why?
Profimail ma jedną podstawową zaletę w stosunku do standardowego klienta-pozwala jako miejsce zapisywania maili wybrać kartę.
A to już coś, przy dużej liczbie maili może się przydać. Zobaczymy w praniu, ale myślę, że do mojego raczej sporadycznego korzystania mam szansę zmieścić się na pamięci wbudowanej. Na kartę pójdą mp3 :-)
Zastanawiam się cały czas jeszcze ewentualnie nad jakimś PPC z telefonem, ale na razie oprócz HTC Universala nie ma nic z VGA, a to jest również duuuża zaleta 9500, nawet biorąc pod uwagę, że ta VGA to jest tylko w poziomie. Miałem kiedyć okazję "poużywać" PPC i scrollowanie okna przeglądarki w poziomie nie było zbyt ciekawe.