Nokia E70? Ktoś to już używa?

• 8 Odpowiedzi
  • 1370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
« dnia: Maj 30, 2006, 09:50:50 »
Witam

Interesują mnie opinie o nowym telefoniku Noki E70. Mialem wcześniej 6820 i bardzo podoba mie się paten z otwieraną klawiaturką.

Martwi mnie tylko symbian- bo słyszałem że to powolny system (?)

Czy Ktoś ma jakieś opinie na temat pracy na symbianie lub doświadczenią z serią E (E60, E61, szczególnie z E70)?

Będę wdzięczny za wszelkie info?

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2006, 11:49:31 »
Jeśli chodzi o szybkość działania to nie musisz się martwić , hula dużo szybciej niż np. N90 .W końcu jest normalnie  działająca przeglądarka internetwa , sam się zastanawiam nad zmianą 9300i na E70. Jeśli chodzi o wi-fi też działa bardzo sprawnie , poza tym ma edge i umts który umila korzystanie z internetu .E61 jak dla mnie jest trochę nieporęczna , teraz korzystam z E60 jednak tęsknię za pełną klawiaturą

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2006, 12:16:54 »
Jakby na tym można było puścić Skype, to już bym go miał. Na razie różne źródła różnie podają: będzie można, ale nie wiadomo kiedy, nie będzie można... Mi się podoba ten myk z klawiaturą rozkładaną. Chociaż najpierw sprawdziłbym jak się na tym pisze. Wiem, że większość używa kciuków, ale ciekawe, czy by się dało 10 palcami...? Klawiatura musi do tego dość lekko chodzić. Ciekawe, ciekawe. Jakby koś miał z okolic Bydgoszczy/Poznania i mógł udostępnić do 3 min. testu klawiatury w realu...
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2006, 15:09:43 »
dzięki emes71. Mam nadzieję ze faktycznie szybkość symbiana bedzie OK.

Ciekawe czy da sie odpalic na E70 OPERĘ, bo na 6270 bzyka jak miło.

"Mi się podoba ten myk z klawiaturą rozkładaną. Chociaż najpierw sprawdziłbym jak się na tym pisze. Wiem, że większość używa kciuków, ale ciekawe, czy by się dało 10 palcami...? "

Klawiaturka z 6820 chodzi super, mam nadzieję że w E70 też! Ja osobiście pisałem kciukami i było OK!

Ktoś ma jescze jakieś opinie?

Niestety nie mam mozliwości testu. Musze kupić w ciemno  :(

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2006, 15:41:39 »
Opera mini i opera 8.60 działają bardzo dobrze

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2006, 16:02:42 »
Na N70 nie ma opery - tylko autorska przegladarka Nokii, ktora rozwala opere. Ponizej moja recenzja:

Nokia E70 - SCYZORYK NA MNIE WOŁAJĄ...

http://www.gsmarena.com/nokia_e70-1323.php

W Vobisie i na stronach Nokii pojawila sie oferta nabycia tego swietnie wyposazonego telefonu.

Poczatkowe ceny - zaczynajace sie od 1999zl - nie sa na kieszen wiekszosci z nas. Jednak telefon ze wzgledu na nowatorska w telefonach z Symbianem konstrukcje oraz wybitny ekran stanowi przedmiot porzadania nie jednej osoby.

16MLN kolorow - tego nie ma nawet N80, do tego dochodzi wiekszosc zalet Nokii N80, wszystkie topowe standardy transmisji danych, 75MB pamieci wewnetrznej, mocniejsze niz w N80 ogniwo (1150mAh), dajace swietne czasy rozmow -
GSM - 3,6-7,3 h,
WCDMA 2,5-3,9 h,
VoIP 4,3-6 h
i czuwania -
GSM - 7,2-9,3 dni,
WCDMA 7,0-9,2 dni,
VoIP 5,1-6,2 dni

Brakuje kamerki do videokonferencji, oraz 3mln pikseli i trybu makro w aparacie fotograficznym. Dostajemy za to 2mln-owy przetwornik CMOS, potrafiacy tak jak i N80 przechytywac 15klatek filmu na sekunde w rozdzielczosci CIF - 352 x 288 pikseli.

Telefon zopatrzono w szereg aplikacji biurowych, obsluge Push-to-Mail i Push-to-Talk. Nie bedziemy tez marudzic z powodu brakow pamieci - karty miniSD sa do zdobycia za bardzo przyzwoite ceny. Telefon podlaczony do USB zamienia sie w DataBank/Pendrive i nie sa konieczne dodatkowe sterowniki do jego obslugi w tym trybie. Oczywiscie PcSuite rozszerzy nam powyzsza funkcje o inne mozliwosci synchronizacyjne.

Design telefonu jest raczej meski, telefon nie jest maly. Wymiary: 117 x 53 x 22 mm i waga 127g sa konsekwencja estetycznego ukrycia wewnatrz tego telefonu kalwiatury QWERTY. Wielkosc klawiszy oraz ich rozstaw daja wygodna prace obureczna, bez zmeczenia stykajacych sie ze soba, w mniejszych konstrukcjach nadgarstkow.

Po rozlozeniu otrzymujemy klawiature o szerokosci samych klawiszy prawie 10cm.

Jednak rozstaw dloni jest wtedy szerszy nawet niz w przypadku kciukowego wprowadzania tekstu na N9500 (ok 16,5cm kontra 14,8cm). To ktore rozwiazanie jest wygodniejsze, zalezy od subiektywnych odczuc. Jedno jest pewne - E70 daje o wiele wieksza swobode wprowadzania tekstu niz Nokia E61, gdzie cale QWERTY musialo sie zmiescic na szerokosci zaledwie 6,6cm.

Znajomemu posiadaczowi N6822 nie musialem wiele tlumaczyc - od razu zapytal sie ILE??

I tu jest wspomniana na poczatku opisu wada - cena to wciaz 1999zl - oby spadla, bo internet w trybie landscape,

o tak duzej rozdzielczosci i szybkosci wyswietlania www, jest na razie na wyciagniecie reki tylko dla wybranych...

*

Offline hapej

• *
  • 63
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:21:56 »
Dziekuje Koledze Luin.

Teraz to musze go miec na BANK! Zaczynam zbierac kasę!

Jak bede mial i uzywal to postaram sie na forum podzielic uwagami (wrazeniami).

Przekonales mnie do bolu.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2006, 19:12:47 »
witam używam tego telefonu od niedawna, jestem w fazie zapoznawania się z symbianem i jego funkcjami ponieważ przesiadłem się z poczciwej 6230. Jak narazie widzę, że na dzień dzisiejszy brak jest softu dla symbiana OS 9.1., może ktoś wie gdzie znaleźć jakiegoś tomtoma dla tego telefonu bo ten dla starszych modeli np. N70 nie daje się zainstalować. Dalsze wrażenia podam później.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2006, 21:05:02 »
Cytat: "finio"
witam używam tego telefonu od niedawna, jestem w fazie zapoznawania się z symbianem i jego funkcjami ponieważ przesiadłem się z poczciwej 6230. Jak narazie widzę, że na dzień dzisiejszy brak jest softu dla symbiana OS 9.1., może ktoś wie gdzie znaleźć jakiegoś tomtoma dla tego telefonu bo ten dla starszych modeli np. N70 nie daje się zainstalować. Dalsze wrażenia podam później.
Tomtom wstepnie zapowiedziany jest na sierpien.

Aplikacje dla S60 3.0 znajdzies tu: http://my-symbian.com/s60v3/software/index.php