Sony-Ericsson P990i już dostępny!

• 28 Odpowiedzi
  • 2309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piop

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« dnia: Sierpień 27, 2006, 11:26:01 »
P990i można już kupić w Vobis za 2699zł i podobno ma też już być w sklepie firmowym Sony-Ericsson w podobnej cenie. Miłym zaskoczeniem jest cena- wcześniej mówiło się o mniej więcej 4000zł.
Jeśli ktoś jest już posiadaczem proszę o podzielenie się wrażeniami!

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 27, 2006, 17:09:26 »
Ja sie gleboko zastanawiam nad zakupem ale cena mnie troche odstrasza ;)

Tutaj jest fajny tekst http://www.mobile-review.com/review/sonyericsson-p990-en.shtml - duzo zdjec - jest tez co poczytac.

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2006, 19:45:37 »

*

Offline piop

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2006, 19:57:11 »
Przepraszam, nie zauważyłem! :(

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:30:19 »
Przyłączam się do prośby o opinie n/t tego sprzętu. Kto pierwszy z PDA-Clubu uzywa tego cuda niech da znać "co i jak?"!

*

Offline maciekmouse

• *
  • 74
  • Sprzęt: BlackBerry Bold
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:39:07 »
polecam odwiedziny na my-symbian.com. Tam na forum dowiesz się duzo ciekawych rzeczy na temat nie tylko P990i..

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 11, 2006, 18:26:45 »
mam p990 z vobisu, sprzet jest naprawde gody polecenia jezeli ktos potrzebuje miec sprzet ktory jest bardziej telefonem niz palmtopem, aparat robie bardzo dobre zdjecia, system dziala stabilnie dość szybko, i reszta same plusy, do minusów to moge zaliczyć słabą aplikacje do mp3, oraz chyba najgorsza wade tego telefonu głośnik, dzwonki mp3 są bardzo słabe, charczy przy wiekszości melodyjek a pozatym sam sygnał jest dość cichy w porównaniu z innymi fonami choćby se z520 albo innym soniaczem

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2006, 12:03:52 »
Cytat: "albizkit"
mam p990 z vobisu, sprzet jest naprawde gody polecenia jezeli ktos potrzebuje miec sprzet ktory jest bardziej telefonem niz palmtopem,

Dobrze to ująłeś - ja właśnie szukam czegoś takiego co jest przede wszystkim dobrym telefonem z możliwościami palmtopa

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2006, 22:14:34 »
Właśnie kupiłem P990 z Judei. Moje pozytywne wrażenie burzą te okropne śmieci  Orange'a. W porównaniu z M3000 jest bardziej plastikowy i lżejszy. Podobny jets również czas startu systemu. W porównaniu z P910 odpala się ciut wolniej.Zawiodłem się brakiem pokrowca w zestawie :-(. Duży plus za stację dokującą posiada ona aż 3 porty pozwalające podpiąć dodatkowe akcesoria. W końcu tez otrzymujemy ładowarkę do której można podłączyć zestaw słuchawkowy - w P910 było na to osobne gniazdko na micro jacka. Synchronizacja z komputerem (Outlook) przebiegła szybko i sprawnie.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2006, 01:12:39 »
opowiadaj dalej...  

np. jak smiga internet ? zycie baterii?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2006, 01:35:56 »
khak szkoda że nie zgadaliśmy się na spotkaniu, ale p 990 bije pod względem użyteczności czy baterii każde PPc czy WM. Funkcje PDA są natomiast nieco mniej zaawansowane  co wynika z nowego softu dla UIQ 3.0

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2006, 23:04:52 »
Xpablo :  za pozno przyszedlem ,nie moglem wczesniej.                                                Narazie jest jeszcze nie wiele napisane przez usytkownikow o 990 tce .Albo ja nie zagladam wszedzie.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2006, 01:06:40 »
No, w angielskiej części forum My-Symbian jest od groma wątków o P990i :).

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2006, 09:29:23 »
Tak ,wlasnie masz racje Bret .Na anglojezycznych stronkach duzo sie pisze o 990 .  Ciekaw jestem jak smiga  net (wylacznie w kontekscie polskich Opow komorkowych )  czy dobrze dziala jako modem przy podlaczeniu do kompa -czyli transfer 3G,  itp.  Moze bedzie nie bawem coraz wiecej nformacji.

Na marginesie dodam ze 4 moich znajomych (w tym 2 z pracy)  zrezygnowalo z zakupu w Orange jak i ogolnie zakupu 990 ze wzgledu na brak EDGE.  :(

*

Offline packer

• *
  • 61
  • Sprzęt: Acer n50 oraz Samsung I900 Omnia - na sprzedaż; Nokia N82, Nokia E51, Nokia E75, Motorola Milestone
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2006, 12:01:13 »
mam p990 z vobisu, sprzet jest naprawde gody polecenia jezeli ktos potrzebuje miec sprzet ktory jest bardziej telefonem niz palmtopem, aparat robie bardzo dobre zdjecia, system dziala stabilnie dość szybko, i reszta same plusy, do minusów to moge zaliczyć słabą aplikacje do mp3, oraz chyba najgorsza wade tego telefonu głośnik, dzwonki mp3 są bardzo słabe, charczy przy wiekszości melodyjek a pozatym sam sygnał jest dość cichy w porównaniu z innymi fonami choćby se z520 albo innym soniaczem

Ja dostalem ostatnio sluzbowe P990i (wczesniej mialem P910) i mam troche odmienna opinie. Przede wszystkim ladny wyswietlacz w porownaniu do P910, zdjecia lepsze niz z 2mpix aparatu w N6280, ale system w P990 chodzi moim zdaniem okropnie wolno (porownujac do P910), irytujaca jest tez nakladka Orange. Mam tez dziwny problem z videorozmowami - kiedy lacze sie z 6280 ja mam obraz z tego telefonu, ale na nokii nie ma obrazu z P990. Dziwne. Mial ktos podobne doswiadczenia? Dodam jeszcze, ze videorozmowa miedzy dwoma N6280 przebiega bez problemu.
Jako ciekawostke moge jeszcze powiedziec, ze P990 ktory dostalem kosztowal w ofercie dla klientow korporacyjnych 1 zl netto  :))

*

Offline NuLL

• 405
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 21, 2006, 13:25:36 »
A tych smieci z Orange wylaczyc nie mozna ??  :huh:

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 21, 2006, 14:20:13 »
Cytat: packer

Jako ciekawostke moge jeszcze powiedziec, ze P990 ktory dostalem kosztowal w ofercie dla klientow korporacyjnych 1 zl netto  :))

i chyba tyle jest wlasnie wart   ]:>

*

Offline NuLL

• 405
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 21, 2006, 14:53:20 »
i chyba tyle jest wlasnie wart

Miales go juz ??  ;)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 21, 2006, 23:43:04 »
Nie.
 To sarkazm :)
  Wyciagam tylko wniosek z opisu kolegi "packera". Jezeli faktycznie jest wolny soft.....

P990 z orange
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 22, 2006, 12:21:51 »
Powiem tak: KOSZMAR. Telefon jest wolny, bardzo wolny. Często się wiesza. Praca w internecie jest właściwie niemożliwa, skopiowanie czegoś i wysłanie np smsem - kończy się zawieszeniem tej dziwnej orangowej opery. Próba nakręcenia 10 s filmu kończy się całkowitym zwisem systemu. To co orange zrobił z tym telefonem woła o pomstę do nieba. Ktoś ma pomysł jak się tego g pozbyć? Pozdrawiam

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 24, 2006, 20:25:58 »
Skontaktuj się z serwisem.  Pewnie trzeba zmienić oprogramowanie. Pierwsze serie P990i w Polsce miały inną wersję oprogramowania i wieszały się często
Mam P990i od 2 tygodni. Wczesniej miałem najlepszy telefon jaki dotychczas wyprodukowano czyli Nokię 6310i która niestety po latach odmówiła posłuszeństwa, ale nie w tym rzecz.
SE P990i
Zalety:
- dotykowy ekran
- 65tys kolorów
- bardzo dobry aparat 2mln pixeli
- nagrywanie plików filmowych po 2,a nawet 4 minuty bez problemu
- bateria na początku to 1 dzień ale teraz to już nawet 4 dni dzwonienia

Wady:
-Orange menu. Nie wiem czemu ale mi się nie podoba :S
- punkt pierwszy sprawia iż czasami jest to wolny aparat zwłaszcza jak się go porówna do 6310i ale tamten był bez wodotrysków.
-bardzo dziwne i IMHO najgłupsza rzecz w tym telefonie to taka iż jak zamknie sie jakąkolwiek aplikację to pozostaje ona nadal otwarta dla systemu i trzeba ją ręcznie zamknąć. Tak nawet jest napisane w instrukcji
- brak EDGE
- brak edycji telefonu: kontakty, SMSy, ustawienia z poziomu komputera po podłączeniu USB, IR lub Bluetooth. W Nokii było to rewelacyjne rozwiązanie.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 24, 2006, 21:24:47 »
Cytat: "kadent"
Skontaktuj się z serwisem.  Pewnie trzeba zmienić oprogramowanie.
Może je sam zmienić w domu - od tego jest SE Update Service. Choć w przypadku "zbrandowanego" telefonu, może się okazać że SEUS poinformuje uprzejmie że nowszej wersji firmware nie ma - co niekoniecznie musi być prawdą, bo firmware dla telefonów przystosowanych przez operatora, zawsze jest najpierw przez niego dopuszczane do użycia i stąd opóźnienia. Ale można spróbować.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 25, 2006, 20:27:07 »
*kadent*  porownywanie (nawiazywanie) P990i  do  6310i   strasznie sie gryzie.

A oszczedzisz nam  porownan wyswietlaczy   990i  vs  6310i   ?

Obiecaj ze nie wspomnisz o nich  swoich postach ;)

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 04, 2006, 11:20:34 »
Bawiłem się SE P990i przez ostatni weekend i oto moje spostrzeżenia i odczucia:

1. Piękny, b. elegancki design ("robi wrażenie w towarzystwie"), niezła klawiatura numeryczna i joypad, piekne, czyste dźwięki (jakby 3D), b. dobry wyświetlacz, świetną sprawą jest pokrętło ("jog-dial"). I na tym kończą się plusy a zaczynają schody:
2. Bez sensu "klapka" - tzn. to co kryje się pod nią (pełna klawiatura) nie nadaje się do obsługi palcami (chyba że ktoś jest masochistą). Lepszym i prostszym rozwiązaniem byłby monoblock z tą samą klawiaturą numeryczną.
3. Menu - bardzo skomplikowane, zwłaszcza że co innego jest do dyspozycji z klapką otwartą a co innego z zamkniętą. Dla kogoś kto ma Nokię takie menu to jest dramat.
4. Bardzo wolna praca - wciskam klawisz a reakcja na ekranie jest ze zwłoką
5. Brak "profili" i "grup osób" - podstawa dobrego fonu, chyba że czegoś przeoczyłem z uwagi na wspomniane menu
6. Śliska obudowa - ciakawe ilu userom już się wysunął z łapek? I ciekawe z jakim skutkiem; obawiam się że klapka i ekran dotykowy mogłyby tego upadku nie przeżyć (czyli fon niemal do kasacji)
7. Dotykowy ekran wymusza delikatne obchodzenie się z całością - można zapomnieć o włożeniu go do kieszeni, w której jest jeszcze coś innego. Tu każda Nokia wygrywa.

Wniosek końcowy: ciekawa hybryda dla kogoś kto jest skłonny do sporych kompromisów. Z całą pewnością warto najpierw sobie go potestować bo jest to zupełnie nowatorskie rozwiązanie. I tak sobie głośno myślę że szkoda że Nokia nie próbuje czegoś takiego zrobić...

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 04, 2006, 13:39:23 »
Telefon mialem tylko w rekach przez chwile, ale podzielam opinie kolegi *niezawodnego*  .

Z tym ze i tak bym kupil ten fonik gdyby byl w cenie np .  1200 zl  ;)

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 04, 2006, 14:12:12 »
No to teraz dopiero dorzucę główną uwagę bo dopiero teraz miałem okazję trochę więcej pogadać (z uwagi na "wolny" weekend): słyszalność rozmowy jest bardzo kiepska.
Głośnik jest co prawda wystarczająco głośny i zapewne "wyraźny" ale nie wiedzieć czemu sama rozmowa słyszana jest ze sporymi zniekształceniami. Sprawdziłem to dokładnie - moi rozmówcy znajdowali się w "dobrych warunkach zasięgowym" a ja jestem w biurze gdzie na co dzień bez problemów konferuję przez moją wysłużoną Nokię.
Uważam że telefon biznesowy powinien przede wszystkim zapewniać dobrą jakość rozmowy a tu tak nie jest (porównanie z Nokią).

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 11, 2006, 21:55:43 »
Testowałem 5 szt. i wszystkie miały słyszalność jak żyletka. Może to wada "Twojego" egzemplarza? Potwierdzam, że czasem jest wolny, ale ma taki fajny patent jak samoprzeładowanie jak się go mocno zarżnie dużą ilością otwartego softu. Co do klapki - przydaje mi się w aucie - to oczywiście kwestia przyzwyczajenia jednak wybieranie numerów jest w tym wypadku duuuużo szybsze.

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 11, 2006, 22:00:36 »
Cytat: "bret"
Cytat: "kadent"
Skontaktuj się z serwisem.  Pewnie trzeba zmienić oprogramowanie.
Może je sam zmienić w domu - od tego jest SE Update Service. Choć w przypadku "zbrandowanego" telefonu, może się okazać że SEUS poinformuje uprzejmie że nowszej wersji firmware nie ma - co niekoniecznie musi być prawdą, bo firmware dla telefonów przystosowanych przez operatora, zawsze jest najpierw przez niego dopuszczane do użycia i stąd opóźnienia. Ale można spróbować.

Przerabiałem ten temat. Po odpaleniu programu serwisowego telefon się z aktualizował o nowy... dalej zabrandowany soft. Aby się tego cudeńka pozbyć konieczna jest wizyta w zaufanym serwisie - bo oficjalnie nic na to nie poradzą. Tylko illegal !!!

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
Odp: Sony-Ericsson P990i już dostępny!
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 21, 2007, 18:16:44 »
No cóż, jestem "archeologiem" odgrzebałem kolejny stary temat :)

Zastanawiam się nad zmianą sprzętu i rozpatrywałem zakup P990i, jak on ma się np. do Etena x500? Przewiduje korzystanie z GPS'u po Polsce, ale i TomTom mnie zadowoli, więc nie jest to kryterium. Interesuje mnie bardziej jakość "najlepszego" s-ericssona - warto go kupować, czy lepiej za czymś innym się rozejrzeć?
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)