Ciekaw jestem jak sprawuje się ta druga wersja tego telefonu, tzn. SE W950i...
Mam ten aparat od jakiegos czasu i z tego co widze, wypada lepiej niz M600.
Jak sie latwo domyslic kupilem go glownie z mysla o polaczeniu telefonu, palmtopa oraz mp3playera w jednym wszechstronnym urzadzeniu. I jako takie urzadzenie, sprawuje sie doskonale. Po pierwsze wbudowane 4GB wystarcza w zupelnosci, nawet przy mojej manii grabowania plyt w najwyzszej jakosci bitrate. Ekran przecudny, ladne kolory, precyzja rysika. Bateria 950mAh, coz tu zdania moga byc podzielone. Dla mnie wystarcza, gdyz odruchowo codziennie laduje Looxa720, Siemensa 65 i pare innych gadzetow, wiec musialem jedynie dokupic kolejna listwe:) A tak dla przykladu: dzis sluchalem muzyki przez wbudowany glosnik w pracy przez 3 godziny. Zniknelo 40% baterii. Uzywajac sluchawek energii ubywa oczywiscie mniej.
Niestety trudno mi cos powiedziec o 3maniu sygnalu w porownaniu do kolegi powyzej, gdyz SE W950 uzywam w Anglii w sieci O2, sygnal trzyma znakomicie, i z pewnoscia lepiej niz starusienki juz S65 (innymi slowy tam gdzie w pracy S65 traci kontakt ze swiatem, W950 nadal ma 1-2 kreski). Internet: opera mini, bez problemow (choc za duzo nie korzystam). Klawiatura: tu mogloby byc lepiej. Co prawda juz sie do niej przyzwyczailem, ale wciaz zdarza mi sie wciskanie przez przypadek sasiadujacych klawiszy. Brakuje mi dzoja, chocby takiego jak w S65. Genialny pomysl natomiast z klawiszem Walkman-1 wcisniecie kciukiem i player uruchamia sie w mgnieniu oka. Rozpoznawanie tekstu raczej poprawne, choc nawet na moim Looxie raczej nie korzystam z tej funkcji. Boczne klawisze dzialaja ok, pokretlo to strzal w 10. Jedynie klawisze zmiany poziomu dzwieku jakos tak czasem nie stykaja, ale rzadko z nich korzystam.
Jesli chodzi o funkcje playera: czyta duzy przedzial bitrate, lacznie ze zmiennym (metoda sredniej, MTHR). Mozna wybrac utwor do sluchania sposrod wszystkich znajdujacych sie na karcie, mozna wczytac playliste m3u, mozna wybrac danego artyste czy album. Troszke gorzej idzie mu rozpoznawanie albumow, np moja wlasna kopia oryginalnego krazka "Artur Lesicki Acoustic Harmony - An Unbelievable Silence" nazwanego wlasnei w ten sposob daje wynik w postaci 4 odrebnych albumow, kazdym zawierajacym rozne utwory. Jeszcze nie odkrylem dlaczego tak sie dzieje. Nie mniej jednak wystarczy wybrac odpowiednia playliste .m3u i problem znika z glowy. Utwory mozna ocenic, przyporzadkowac do jednego z kilku roznych "nastrojow" itp itd. Podobnie jak to ma miejsce w ipodach, tworzona jest bogata statystyka odtwarzan, dzieki czemu latwo mozna sie dowiedziec czego tak naprawde czesto sluchamy:) Wbudowany equalizer dziala ok. Nie korzystam ze standardowych sluchawek SE, zakupilem adapter do jacka z funkcja mikrofonu-nie musze odlaczac adaptera, zeby odebrac rozmowe).
Wiele osob omija ta komorke szerokim lukiem z powodu braku aparatu cyfrowego. Dla mnie to byla nawet zaleta. Aparat cyfrowy mam osobno, z 1.3megapikselowej matrycy w S65 korzystalem raz na ruski rok, zatem jej brak w W950 mnie nie wzruszyl.
Co jeszcze... design ;P ... wyglad tego telefonowalkmena wgiotl mnie w fotel od pierwszego wejrzenia.
Jest mi z nim dobrze (bez podtekstow ;P)
System dziala sprawnie, (ani jednej zawieszki w ciagu ponad 2 tygodni) choc jeszcze nie zaczalem sie nim bawic na powaznie. Nie mam doswiadczen z symbianem, poza krotkookresowymi spotkaniami z Siemensem SX1, postaram sie napisac cos wiecej za miesiac, dwa.
Nie wiem jeszcze dlaczego ale wbudowana zmiana funkcji jezyka na polski tlumaczy tylko czesc slow, czesc pozostawiajac w wersji angielskiej, podobnie dzialaja inne wudowane wersje jezykowe, choc tak naprawde mnie to nie interesuje (uzywam English).
Co do synchronizacji...mialem z tym sporo problemow (brak polaczenia przez usb). Choc zaznacze, ze transfer plikow w trybie fast dzialal bezproblemowo od chwili podlaczenia kabla. Jedynie ta synchronizacja...
To chyba tyle, na razie. Postaram sie, jak juz napisalem za miesiac napisac bardziej profesjonalna recenzje:)
Pozdro