Sony Ericsson M600i - opinia, recenzja

• 15 Odpowiedzi
  • 1456 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 20, 2007, 13:57:16 »
Witam.

Krótko opiszę wrażenia korzystania ze słuchawki Sony Ericsson M600i.

Kupiłem go w celu do którego go stworzono, czyli; rozmowy przez telefon i korzystanie z UMTS do poczty i internetu.

Wczesniej korzystałem z wielu telefonów i mam troszkę rozeznania.

- Telefon ma gorszy zasięg niż np. Nokia N70 i czasami (raz na tydzień)  w Warszawie ktoś się do mnie nie dodzwoni. Zasięg jest gorszy nawet niż w SE P900.

- internet - strony wyswietla świetnie, bardzo ładny wyrazisty ekran.
Jednak tak jak gprs- umts też ma problemy w porównaniu do Noki.

- na poczatku wydaje ci się że trafiłeś na świetny telefon, ale po krótkim użytkowaniu widzisz mankamenty z podstawowymi funkcjami jak telefon i internet

- poruszanie się po menu rysikiem jest szybkie i ekran dotykowy naprawdę jest czuły i precyzyjny. Jeżeli jednak chcesz napisać odręcznie notatkę w M600i następuje wyraźny krok w tył w stosunku do P900. Pisanie jest nieprecyzyjne, zwyczajnie "dziadoskie"

- telefon jest zgrabny i u mnie mieści się w portfelu

- aparat 2 może 3 mega powinien być

- muzyka jest ok i Eryk ma przewagę nad Nokią

- w dobie mini USB jest durne wejście do słuchawek, coś w rodzaju Noki

- bateria - skandal, niby pojemność 900 ale bateria to pomyłka,

- PC Suite w porównaniu do Noki to też pomyłka. Dziwne, pokrętne, "dziadowskie" Chciałem ustawić jako modem ale po 10 minutach jakiegoś wgrywania, przełączaniu i innych pierduł i głupot rzuciłem w kąt. W innych telefonach robi się to szybko i intuicyjnie

- dla telefonów UMTS w Polsce to podstawa i jeżeli ktoś napisał że nie ma Wlan i coś tam jeszcze to jest zamotany. To ma być mobilna rzecz a w Polsce tylko UMTS i GPRS jest w wielu miejscach

Podsumowując:
Napisałem tylko podstawowe rzeczy na tę chwilę
Czas by Nokia zajeła się ekranami dotykowymi bo Sony Ericsson jako wręcz monopolista w tej dziedzinie nie robi wyrażnego postępu. Czystając opinie i recenzje na jego temat myslałemże trafiłem na "swego" ale jest jednak roczarowanie.

Zalety:

- wyraźny ekran
- dobra widoczność stron internetowych
- jakość muzyki
- odtwarzanie video
- wielkość

Wady:

- bateria - tragedia, bez zapasowej nawet nie wychodź z domu
- pisanie odręczne notatek
- sprawność UMTS i GPRS
- PC Suite
- zestaw słuchawkowy ( najtańsza wersja )
- wejście ładowania i słuchawek
- zawiechy częste i wnerwiające
- brak zapasowego rysika
- mała klawiatura można było lepiej wykorystać powierzchnie, wirtualna też kiepska
- za mały ekran, w P900 był akurat. W M600i troszkę brakuje ale te troszkę ma znaczenie

Pozdrawiam

Na koniec rzecz przygnębiająca- niewiele jest lepszych urządzeń na rynku z tymi funkcjami

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2007, 14:36:21 »
brak aparatu wyeliminowal dla mnie ten telefon, szkoda fajnie wyglada

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
Re: Sony Ericsson M600i - opinia, recenzja
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 21, 2007, 23:31:59 »
Cytat: "leobukmacher"
(...)Czas by Nokia zajeła się ekranami dotykowymi bo Sony Ericsson jako wręcz monopolista w tej dziedzinie nie robi wyrażnego postępu. Czystając opinie i recenzje na jego temat myslałemże trafiłem na "swego" ale jest jednak roczarowanie.
(...)

Motorola całkiem dobrze radzi sobie pod względem dotykowych wyświetlaczy, niżej zamieszczam do jednego z wielu fajniejszych przykładów produktów tego producenta oferowanych na allegro:

("klawiatura" qwert, aparat, wi-fi, dotykowy wyśw., WIN.etc)
http://www.allegro.pl/item175838150__unikat_motorola_mpx_300_dot_lcd_wifi_cam_.html
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Re: Sony Ericsson M600i - opinia, recenzja
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2007, 23:41:20 »
Cytat: "McMike"
Motorola całkiem dobrze radzi sobie pod względem dotykowych wyświetlaczy, niżej zamieszczam do jednego z wielu fajniejszych przykładów produktów tego producenta oferowanych na allegro:

("klawiatura" qwert, aparat, wi-fi, dotykowy wyśw., WIN.etc)
http://www.allegro.pl/item175838150__unikat_motorola_mpx_300_dot_lcd_wifi_cam_.html

To akurat nie jest najlepszy przykład, bo ten MPx został swego czasu uznany za najbardziej nietrafiony produkt... Mówiło się o nim od bardzo dawna, atmosferę podgrzewała ciągle przekładana premiera (problemy z prototypami, problemy z produkcją, itd.), no i w końcu jak pojawił się finalny produkt, to już nikt go nie chciał... A inne produkty Motoroli z dotykowymi ekranami też jakoś się nie sprawdziły...

BTW:: mnie w Nokii E-61 nie przeszkadza brak dotykowego ekranu... przeciwnie, interfejs tego aparatu + układ klawiszy + dżojstik powodują, że całkiem dobrze się obsługuje się go jedną ręką - bez rysika.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 21, 2007, 23:45:03 »
Rozumiem, osobiście nie miałem tego modelu w rękach.
Ale miałem za to, jeden z modeli Axxx na systemie linux i muszę przyznać, że aż tak źle to nie chodziło, można spokojnie palcem dotykać ekran bez rysika i nadal chodzi, a znajomy raczej zadowolony, "bawiłem" się też Mio i gdyby niezbyt męski wygląd, też nie miałbym nic przeciwko :)

MPX 300 - to jest akurat fatalny przykład, wytłumacz poniżej
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2007, 12:59:31 »
Przekładana premiera tego telefonu była dlatego że ten pieknie wyglądający telefon zwyczajnie nie działał poprawnie. Nawet po wejściu na rynek telefon zachowuje się fatalnie czego główną przyczyną jest fatalnie działajaca pamięć operacyjna.

Jest to telefon za który facet chce ponad 1500 zł. Jego wartość to maxymalnie 500 zł i za około taką kwote może go sprzedać, chyba że trafi na jakiegoś naiwniaka.

Jest przynajmniej 10 modeli motoroli z ekranem dotykowym które lepiej się spisują i są to często starsze modele.

MPX 300 - bawiłem się nim chwile i dobrze że nie byłem jego właścicielem, bo otrzymał by kopa i wylądował w śmieciu. Nikomu bym nie sprzedał tego fatalnego urządzenia- wstyd.
Jest to stary model który nie jest konkurencyjny dla żadnego produktu o tych funkcjach.

Opisując model Eryka M600i chciałem opisać jak sprawdza się w normalnym życiu, a sprawdza się  średnio. Zawiechy, przerywanie łączności z internetem i problemy z zasięgiem. Czekam tylko aż Nokia zabierze się dobrze za dotykowe wyświetlacze i Erykom dziękuje bardzo.

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
Re: MPX 300 - to jest akurat fatalny przykład, wytłumacz pon
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2007, 21:59:12 »
(...)
Opisując model Eryka M600i chciałem opisać jak sprawdza się w normalnym życiu, a sprawdza się  średnio. Zawiechy, przerywanie łączności z internetem i problemy z zasięgiem. Czekam tylko aż Nokia zabierze się dobrze za dotykowe wyświetlacze i Erykom dziękuje bardzo.

A szkoda, bo Eryki były kiedyś na prawdę fajnymi telefonami i wszędzie T39m łapał zasięg, tam gdzie nokie już nie miały, no ale cóż...sony...wlazł i zrobił k..ę.

(...)Zawiechy, przerywanie łączności z internetem i problemy z zasięgiem. (...)

Mam też to samo w nokii 9300i, nową kupiłem na gwarancji jakiś czas temu.
Ostatnio zauważyłem, że zdarza jej się rozłączyć rozmowę po określonym czasie - np. jest to 1min 20 sek i tak pod rząd 3 razy.
Traci zasięg itd. po prostu kosmos.

Telefon oczywiście formatowałem.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Re: MPX 300 - to jest akurat fatalny przykład, wytłumacz pon
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2007, 23:49:07 »
Przekładana premiera tego telefonu była dlatego że ten pieknie wyglądający telefon zwyczajnie nie działał poprawnie. Nawet po wejściu na rynek telefon zachowuje się fatalnie czego główną przyczyną jest fatalnie działajaca pamięć operacyjna.

Jest to telefon za który facet chce ponad 1500 zł. Jego wartość to maxymalnie 500 zł i za około taką kwote może go sprzedać, chyba że trafi na jakiegoś naiwniaka.

Jest przynajmniej 10 modeli motoroli z ekranem dotykowym które lepiej się spisują i są to często starsze modele.

MPX 300 - bawiłem się nim chwile i dobrze że nie byłem jego właścicielem, bo otrzymał by kopa i wylądował w śmieciu. Nikomu bym nie sprzedał tego fatalnego urządzenia- wstyd.
Jest to stary model który nie jest konkurencyjny dla żadnego produktu o tych funkcjach.

Był taki moment, że ludziska byli tak napaleni na tego MPX-a (bo taka pierwotnie miała być jego nazwa) że gdzieś - albo tu na forum, albo na Alegro - ktoś dawał za niego 3 lub 4 tysiące PLN!!!

A co do M600i to bawiłem się nim przed zakupem E-61 i nie spodobał mi się ze względu na powolne działanie i mało intuicyjne menu - a wcześniej miałem P-800 i P-910, tak więc Symbianowe produkty tej firmy już znałem. A potem dałem się zauroczyć nowym Nokiom i jakoś nie tęsknię do rysika przy tego typu urządzeniach...

Ciekaw jestem jak sprawuje się ta druga wersja tego telefonu, tzn. SE W950i...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
Odp: Sony Ericsson M600i - opinia, recenzja
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2007, 04:10:03 »
Ciekaw jestem jak sprawuje się ta druga wersja tego telefonu, tzn. SE W950i...
Mam ten aparat od jakiegos czasu i z tego co widze, wypada lepiej niz M600.
Jak sie latwo domyslic kupilem go glownie z mysla o polaczeniu telefonu, palmtopa oraz mp3playera w jednym wszechstronnym urzadzeniu. I jako takie urzadzenie, sprawuje sie doskonale. Po pierwsze wbudowane 4GB wystarcza w zupelnosci, nawet przy mojej manii grabowania plyt w najwyzszej jakosci bitrate. Ekran przecudny, ladne kolory, precyzja rysika. Bateria 950mAh, coz tu zdania moga byc podzielone. Dla mnie wystarcza, gdyz odruchowo codziennie laduje Looxa720, Siemensa 65 i pare innych gadzetow, wiec musialem jedynie dokupic kolejna listwe:) A tak dla przykladu: dzis  sluchalem muzyki przez wbudowany glosnik w pracy przez 3 godziny. Zniknelo 40% baterii. Uzywajac sluchawek energii ubywa oczywiscie mniej.
Niestety trudno mi cos powiedziec o 3maniu sygnalu w porownaniu do kolegi powyzej, gdyz SE W950 uzywam w Anglii w sieci O2, sygnal trzyma znakomicie, i z pewnoscia lepiej niz starusienki juz S65 (innymi slowy tam gdzie w pracy S65 traci kontakt ze swiatem, W950 nadal ma 1-2 kreski). Internet: opera mini, bez problemow (choc za duzo nie korzystam). Klawiatura: tu mogloby byc lepiej. Co prawda juz sie do niej przyzwyczailem, ale wciaz zdarza mi sie wciskanie przez przypadek sasiadujacych klawiszy. Brakuje mi dzoja, chocby takiego jak w S65. Genialny pomysl natomiast z klawiszem Walkman-1 wcisniecie kciukiem i player uruchamia sie w mgnieniu oka. Rozpoznawanie tekstu raczej poprawne, choc nawet na moim Looxie raczej nie korzystam z tej funkcji. Boczne klawisze dzialaja ok, pokretlo to strzal w 10. Jedynie klawisze zmiany poziomu dzwieku jakos tak czasem nie stykaja, ale rzadko z nich korzystam.
Jesli chodzi o funkcje playera: czyta duzy przedzial bitrate, lacznie ze zmiennym (metoda sredniej, MTHR). Mozna wybrac utwor do sluchania sposrod wszystkich znajdujacych sie na karcie, mozna wczytac playliste m3u, mozna wybrac danego artyste czy album. Troszke gorzej idzie mu rozpoznawanie albumow, np moja wlasna kopia oryginalnego krazka "Artur Lesicki Acoustic Harmony - An Unbelievable Silence" nazwanego wlasnei w ten sposob daje wynik w postaci 4 odrebnych albumow, kazdym zawierajacym rozne utwory. Jeszcze nie odkrylem dlaczego tak sie dzieje. Nie mniej jednak wystarczy wybrac odpowiednia playliste .m3u i problem znika z glowy. Utwory mozna ocenic, przyporzadkowac do jednego z kilku roznych "nastrojow" itp itd. Podobnie jak to ma miejsce w ipodach, tworzona jest bogata statystyka odtwarzan, dzieki czemu latwo mozna sie dowiedziec czego tak naprawde czesto sluchamy:) Wbudowany equalizer dziala ok. Nie korzystam ze standardowych sluchawek SE, zakupilem adapter do jacka z funkcja mikrofonu-nie musze odlaczac adaptera, zeby odebrac rozmowe).
Wiele osob omija ta komorke szerokim lukiem z powodu braku aparatu cyfrowego. Dla mnie to byla nawet zaleta. Aparat cyfrowy mam osobno, z 1.3megapikselowej matrycy w S65 korzystalem raz na ruski rok, zatem jej brak w W950 mnie nie wzruszyl.
Co jeszcze... design ;P ... wyglad tego telefonowalkmena wgiotl mnie w fotel od pierwszego wejrzenia.
Jest mi z nim dobrze (bez podtekstow ;P)
System dziala sprawnie, (ani jednej zawieszki w ciagu ponad 2 tygodni) choc jeszcze nie zaczalem sie nim bawic na powaznie. Nie mam doswiadczen z symbianem, poza krotkookresowymi spotkaniami z Siemensem SX1, postaram sie napisac cos wiecej za miesiac, dwa.
Nie wiem jeszcze dlaczego ale wbudowana zmiana funkcji jezyka na polski tlumaczy tylko czesc slow, czesc pozostawiajac w wersji angielskiej, podobnie dzialaja inne wudowane wersje jezykowe, choc tak naprawde mnie to nie interesuje (uzywam English).
Co do synchronizacji...mialem z tym sporo problemow (brak polaczenia przez usb). Choc zaznacze, ze transfer plikow w trybie fast dzialal bezproblemowo od chwili podlaczenia kabla. Jedynie ta synchronizacja...
To chyba tyle, na razie. Postaram sie, jak juz napisalem za miesiac napisac bardziej profesjonalna recenzje:)
Pozdro
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 12:50:19 wysłana przez voydd »

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2007, 09:00:32 »
Miałem M600i przez około 2 tygodnie. Potwierdzam kiepskie opinie.
Uciekłem z niego i przesiadłem się na SE990i. Jest lepiej. Ale to też nie ideał. A ponieważ w drugiej kieszeni zawsze nosze palmtopa Asus 636, z kolei przeszkadzają mi gabaryty i ciężar...

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2007, 18:25:01 »
na początku myślałem o zakupie p990 ale przeszło mi po testach w salonie orange. na początku to nędzne orange menu a później gabaryty zrobiły złe wrażenie. decyzja padła na m600i, który ma tyle plusów co minusów. nokia to jednak mistrz i jak dotychczas nie podskoczy jej sony i gsm pda. trzeba czekać na nokie z dotykowym wyświetlaczem i z umts

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2007, 10:00:52 »
Cytat: leobukmacher
nokia to jednak mistrz i jak dotychczas nie podskoczy jej sony i gsm pda. trzeba czekać na nokie z dotykowym wyświetlaczem i z umts
Dobrze, że napisałeś "sony", bo rzeczywiście to już nie są /// (ericssony), "zwieśniaczyła" się f-ma strasznie, bo kiedyś większą rolę przywiązywali wykonaniu, jak i jakości wykonania...

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2007, 12:55:57 »
Witam

Użytkuje już miesiąc ten telefon i mam coś do dodania:

+ plusy to:
>>> telefon znacznie mniej się wiesza jezeli starannie otwierasz i zamykasz  aplikacje

- dodatkowe minusy to :
>>> jeżeli pada ostre światło dzienne lub słońce to prawie nie widać nic na ekranie
>>> bateria to wyjatkowe dziadostwo. Jak działa UMTS to szybkość utraty energii jest jak horror
>>> jak sobie przypomne ile trzeba wgrywania i cierpliwości żeby ustawić telefon jako modem do komputera to nie wróciłem już do tego tematu a działam tak od 5 lat z innymi telefonami
>>> instrukcja obsługii napisana tek jakby była pisana dla samego siebie
>>> w zakupionym telefonie ( Vobis ) był brak kilku programów

Na koniec: Po tylu wadach które opisałem teraz i wcześniej można powiedzieć że ten telefon to czystej krwi dziadostwo. Jednak nie powiem tego, dlatego że jest w tym telefonie coś co jeszcze nie pozwala dać mu mocnego kopa.
Dam mu jeszcze szanse, nie potrafie powiedzieć dlaczego - może dla przegladania internetu i jego prostego i funkcjonalnego wyglądu.
Dam jedną radę. Nie warto zmieniać P900 lub w miare nowej Noki na M600i. Rozczarowania praktycznie gwarantowane.
Fanklub M600i może jakiś powstanie ale to tak jakby zapisać się do fanklubu Lanosa

pozdrawiam

p.s. proszę pytać szczegółowo o jego funkcjonalność

*

Offline campo

• 14
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 08, 2007, 11:01:35 »
Ok, skoro mozna ;) to sie chetnie zapytam o kwestie czysto uzytkowe.
Otoz w jaki sposob, poza uzyciem wirtualnego przycisku na dotykowym ekranie, mozna odebrac nadchodzace polaczenie? JogDialem?
I czy jest mozliwosc, kiedy ktos do mnie dzwoni, wyciszenia dzwonka bez odrzucania polaczenia tak, aby mozna bylo nie robiac rabanu odjesc z telefonem w ustronne miejsce i tam spokojnie odebrac?

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 09, 2007, 05:58:29 »
Czy M600i / P990i mozna obslugiwac reka ? Mam Wizarda obecnie - i wnerwia mnie tej mozliwosci - bo np dodanie kogos do adresow to horror :(

Dla zainteresowanym - M600i z aparatem i WiFi ( chyba ) jest w stadium protypu z tego co wiem i M610i mozemy sie z jakis czas spodziewac

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 13, 2007, 03:03:52 »
Czy M600i / P990i mozna obslugiwac reka ? Mam Wizarda obecnie - i wnerwia mnie tej mozliwosci - bo np dodanie kogos do adresow to horror :(
Ja na W950i daje rade. Jest latwiej niz na Wizardzie (ktorego ma moja kobieta)