Smartfon "high end" w końcu 2006 roku

• 23 Odpowiedzi
  • 2621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Wrzesień 30, 2006, 01:50:03 »
Jak myslicie, który sprzęt z grupy smartfonów możnaby na dzień dzisiejszy uznać za "the best on the world"? Jakie należałoby przyjąć kryteria?

Akurat szukam czegoś dobrego dla siebie - cena nie gra roli (firma płaci) więc przyjąłem takie kryteria:
1. perfekcyjny telefon; rozbudowana książka adresowa, stabilny na 99% (bo w 100% nie wierzę), błyskawiczna rekacja, dobrej jakości dzwonki/głośniki (żeby nie rzęziło), wibra
2. szybka transmisja danych (jako modem do laptopa), sprawna synchronizacja danych z PC (Outlook), odczyt dokumentow MS Office
3. dobry (rozdzielczość) i wygodny (wielkość) wyświetlacz
4. sprawna przeglądarka internetowa
5. dobra ergonomia; wielkość (niezbyt duży), kształt, klawisze
6. dobra bateria (2 dni intensywnej pracy)
7. aparat robiący dobre fotki (jaki jest sens kiepskich fotek?)
8. ładny wygląd (znaczy się elegancki)
9. solidny - żeby np. przetrwał upadek z biurka na podłogę - (zdaża się w najlepszych rodzinach)
10. logiczny stosunek ceny do jakości (nie lubię przepłacać za coś co nie jest tego warte, nawet jeśli mnie stać)

Nie interesuje mnie WiFi i GPS (mam w zapasie palmtopta bo nie wierzę w dobre 1 urządzenie do wszystkiego, choć chętnie bym takowe miał), natomiast musi być BT ale to już raczej standart.

Ostatnio zwróciłem uwagę na Nokię N73, wcześniej SE P990, N71, N80 ale wszędzie widzę istotne wady. A może niekoniecznie Symbian?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2006, 09:44:30 »
Gdyby nie pkt. 7, to wg mnie spełnia Twoje wymaganie E61.
Ewentualnie poszukaj informacji o nowych Samsungach (D820/D900).
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline maryś

• **
  • 201
  • Katowice
  • Sprzęt: Loox 420+2GB, E50+1GB, LD-3W
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2006, 09:56:25 »
Witam.
Nowości : Nokia N75 , Nokia N95
Zapewne wszystkich kryteriów nie spełniają.
Pozdrawiam : Marian
Pozdrawiam : Marian

*

Offline pyr77

• 335
  • Sprzęt: iPhone 3GS 32GB; Galaxy Note
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2006, 16:35:09 »
I nowy LG z kamerka 5MP

*

Offline c0de

• 27
  • MyApple.pl
    • MyApple.pl
  • Sprzęt: iPhone 3G/Treo 650/Samsund D880
Re: Smartfon "high end" w końcu 2006 roku
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2006, 22:26:35 »
Cytat: "niezawodny"
Ostatnio zwróciłem uwagę na Nokię N73, wcześniej SE P990, N71, N80 ale wszędzie widzę istotne wady.

Jakie istotne wady widzisz w Nokii N80?

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2006, 22:50:03 »
Punkt 6 jest nierealny , poza tym N80 , N95 , N75

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2006, 17:10:52 »
Cytat: "emes71"
Punkt 6 jest nierealny , poza tym N80 , N95 , N75

N95 /75 to dopiero przyszłość a N80 nie działa z braku prądu - bateria do D

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2006, 20:56:54 »
A samsung i750  :S  pewnie też wszystkich wymogów nie spełni no i jest na windzie
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 26, 2006, 21:59:08 »
i to na jakiej windzie ! przestarzalej z lekka :)  

aaaale wizytowki mozna skanowac ,czyli do czegos sie nada tzw. "osobom aktywnym" ;)

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 26, 2006, 22:29:13 »
Cytat: "niezawodny"

N80 nie działa z braku prądu - bateria do D

A co jakby dokupić sobie powiększoną baterię ?
Szczerze sie mocno zastanawiam nad N80 i na allegro można kupić bateryjki li-polymer 2200mAh (czy jakoś tak) podczas gdy standard ma coś koło 800mAh. Są one oczywiście nie nokiowskie tylko jakies tam...
Co wy na to aby zastosować taki power? Czy można i jakie następstwa mogą być ewentualnie?
Pytam bo jest to jakieś rozwiązanie a sam jestem za używaniem original gadżetów.
Pzdr

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 27, 2006, 20:37:15 »
czesto to oszustwo. za 3-5 miesiecy batt bedzie trzymala tyle co Twoja orginalna z mniejsza pojmnoscia, albo bedzie sie wylaczal tel z polowa stanu naladowania. juz to przerabialem.....

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2006, 21:15:35 »
Cytat: "khak"
czesto to oszustwo. za 3-5 miesiecy batt bedzie trzymala tyle co Twoja orginalna z mniejsza pojmnoscia, albo bedzie sie wylaczal tel z polowa stanu naladowania. juz to przerabialem.....

No tak tylko czy taka bateria nie popsuje telefonu bo jeśli nie to jest to mimo wszystko jakieś wyjście. Najtańsza na allegro kosztuje koło 15 zł. Tak więc kupuje, używam 3 miechy i kosz i następna. Gorzej jak bateria może uszkodzic telefon.

*

Offline matlacki

• 33
  • Sprzęt: MDA IV / HTC Diamond - T-mobile UK - Rom Diamentowy 3.0 Lite
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2006, 19:50:43 »
Według mnie N73 spełnia praktycznie wszystkie wymagania jakie podałeś. Fotki robi nieziemskie i bateria tesz daje rade, no i wyświetlacz 320X240 (rewelacyjny).

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2006, 16:58:01 »
Cytat: "matlacki"
Według mnie N73 spełnia praktycznie wszystkie wymagania jakie podałeś. Fotki robi nieziemskie i bateria tesz daje rade, no i wyświetlacz 320X240 (rewelacyjny).

Zgadza się ale... Nokia zapomniała że dobry telefon musi mieć jeszcze dobre klawisze a w N73 są one wyjątkowo kiepskie - słabo oddzielone od siebie - łatwo wybrać nie ten co trzeba (wiem bo próbowałem przez chwilę w Media Markt). Jeśli używasz tego fona (bądź ktoś inny) to chętnie poznam opinię czy da się do tego przywyknąć.
Natomiast poza tym to faktycznie miód.
Jak dla mnie ideałem byłaby "skorupa" E60 i możliwości N73.
Trochę tego nie rozumiem dlaczego Nokia uważa że telefon biznesowy (np E60, E61) ma nie mieć aparatu fotograficznego. Wg mnie dobry fotoaparat, zwłaszcza z dobrym makro to bardzo przydatne narzędzie właśnie w biznesie (np. możliwość błyskawicznego skanowania dokumentów)

*

tramp

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 03, 2006, 20:16:42 »
najlepsza biznesowa funkcja takiego aparatu to oczywiście zdjęcia tzw. szpiegowskie :))))
"biznesowo" nieźle także wychodzą zdjęcia wrogich współpracowników w kiblu :))

*

Offline matlacki

• 33
  • Sprzęt: MDA IV / HTC Diamond - T-mobile UK - Rom Diamentowy 3.0 Lite
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2006, 11:56:32 »
Faktycznie, też miałem takie wrażenie ale po jednym dniu uzytkowania klawisze działały jak należy i nie wciskają sie przypadkowo inne. Poza tym każdy klawisz ma wyczuwalny uskok i dzięki temu dobrze sie je wyczuwa pod palcami. Myśle, że nie pobawiłeś się zbyt długo N73 i dlatego masz takie odczucia. Ja obiecałem sobie kiedyś, że już nigdy nie kupie żadnej Nokii. I tak też było dopóki nie zobaczyłem i pobawiłem się N73. Jak dla mnie ma wszystko czego potrzebuję i ku mojemu zaskoczeniu nawet standardowe słuchawki grają rewelacyjnie. Można mieć mieszane odczucia co do wyglądu ale to kwestia gustu.Wcześniejsze Nseries są bardzo eleganckie i mają aluminiowe dodatki natomiast N73 ma wygląd bardziej młodzieżowy, ale tak jak mówie nad tym można by długo dyskutować i moim zadniem to kwestia gustu.

*

Offline NuLL

• 405
  • Sprzęt: Nokia E50 :D
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 14, 2006, 20:44:31 »
1. perfekcyjny telefon; rozbudowana książka adresowa, stabilny na 99% (bo w 100% nie wierzę), błyskawiczna rekacja, dobrej jakości dzwonki/głośniki (żeby nie rzęziło), wibra
2. szybka transmisja danych (jako modem do laptopa), sprawna synchronizacja danych z PC (Outlook), odczyt dokumentow MS Office
3. dobry (rozdzielczość) i wygodny (wielkość) wyświetlacz
4. sprawna przeglądarka internetowa
5. dobra ergonomia; wielkość (niezbyt duży), kształt, klawisze
6. dobra bateria (2 dni intensywnej pracy)
7. aparat robiący dobre fotki (jaki jest sens kiepskich fotek?)
8. ładny wygląd (znaczy się elegancki)
9. solidny - żeby np. przetrwał upadek z biurka na podłogę - (zdaża się w najlepszych rodzinach)
10. logiczny stosunek ceny do jakości (nie lubię przepłacać za coś co nie jest tego warte, nawet jeśli mnie stać)

Bez dwoch zdan SE P990i  :P  :)

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 16, 2006, 22:54:03 »
Dzisiaj stałem się "szczęśliwym posiadaczem" N73. Do tego czasu głównie uzywałem Windows Mobile ze względu że mam z nimi stały kontakt w pracy. Stwierdziłem że mała odmiana nie zaszkodzi - nie będe ukrywał że również parametry telefonu bardzo mnie skusiły.

Moje główne uwagi:
1. Trudno się przestawić z okienek na symbiana (do tej pory używałem głównie Qtek S200, HTC TyTN oraz kilku Smartphonów na Mobile 5) - pierwsze kroki powalają na kolana
2. Brak synchronizacj z Outlookiem - chyba że coś przegapiłem
3. Łatwa synchronizacja kontaktów przez oprogramowanie nokii - ale to nie to samo
4. Moim zdaniem całkiem solidne wykonanie
5. Jak narazie wyglada na stabilny telefon - jedynie przy uruchamianiu aparatu odrobine się tnie
6. Jak dla mnie zdjęcia są już zupełnie zadawalające jak na "zdjęcia z telefonu"

To tak na początek - jak trochę się z nią oswoje to napisze więcej uwag.

Pozdrawiam

P.S. Jeszcze jedno - beznadziejny jest brak ładowania z USB. Prawdę mówiąc bardzo się przyzwyczaiłem do ładowania wszystkiego z jednego kabelka zarówno w domu, w biurze jak i w samochodzie.... szkoda :-(

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 11, 2006, 22:17:06 »
Stawiam na SE p990i Najlepszy aparat foto, super komplet akcesoriów dodatkowych - standard u tego producenta i design - choć to tylko kwestia gustu. A poza tym wspaniałe narzędzie pracy i zabawy.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 14, 2006, 00:39:15 »
Cytat: "tramp"
najlepsza biznesowa funkcja takiego aparatu to oczywiście zdjęcia tzw. szpiegowskie :))))
"biznesowo" nieźle także wychodzą zdjęcia wrogich współpracowników w kiblu :))

Dokładnie dlatego stricte biznesowe tele nie mają aparatu....
Nie można szpiegować konkurencji czy wynosić tajnych "obrazów" z własnej firmy...
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
@ 7. aparat robiący dobre fotki (jaki jest sens kiepskich fo
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 15, 2006, 00:58:32 »
Czy jest taka komórka, która robi "dobre" "zdjęcia"???
Może jestem zbytnim perfekcjonistą pod względem jakości zdjęć, ale dobre zdjęcie bierze się z dobrej optyki, a takiej komórkom jeszcze przez kilka lat będzie brakować i nikt mi nie wmówi, że ilość pixeli wpłynie na zadowalającą jakość zdjęcia.
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 15, 2006, 19:27:51 »
niezłe robi n73 i p990. Naprawde w wielkości takiej w jakiej się zwykle drukuje zdjęcia wystarczy (13x18, czy jakoś tak)

No ale jeśli jesteś perfekcjonistą...Mi np. zdjęcia takie jak w n73 wystarczyłyby w 100%

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 18, 2006, 19:45:11 »
Samsung i750 tez robi swietne zdjecia. Jest mniejszy od p990 i w przeciwienstwie do n73 ma wifi.

*

Offline niezawodny

• 793
Re: @ 7. aparat robiący dobre fotki (jaki jest sens kiepskic
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 19, 2006, 17:22:03 »
Cytat: "McMike"
Czy jest taka komórka, która robi "dobre" "zdjęcia"???
Może jestem zbytnim perfekcjonistą pod względem jakości zdjęć, ale dobre zdjęcie bierze się z dobrej optyki, a takiej komórkom jeszcze przez kilka lat będzie brakować i nikt mi nie wmówi, że ilość pixeli wpłynie na zadowalającą jakość zdjęcia.

Przez dobre zdjęcia zrobione komórką mam na myśli zdjęcia nadające się do "odczytania zarejestrowanej treści". Powinno być makro i jakaś lampa, żeby po ciemku działało. Natomiast chyba nikt zdrowy na umyśle nie będzie traktował najlepszej "foto-komórki" jako substytutu aparatu fotograficznego, skoro nowego Canona 4xx można już kupić za 350 Zł i którego mozliwości biją na głowę każdego smartfona za 3k PLN.
Rzecz w tym że takiego np. Canona nie zawsze mamy przy sobie a komórkę zawsze. Mnie osobiście nie raz zabrakło aparatu żeby coś "zarejestrować". Zdecydowanie wolałbym dobry aparat od np. WiFi