SE P910i czy Nokia 7710

• 5 Odpowiedzi
  • 858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SE P910i czy Nokia 7710
« dnia: Luty 26, 2006, 09:59:48 »
Witam!
Mam do wyboru dwa telefony SE P910i i Nokie 7710, ale nie mam pojęcia, który wybrać  :cry:  pomóżcie

*

Offline ziomel

• **
  • 148
SE P910i czy Nokia 7710
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2006, 13:36:01 »
zdecydowanie p910i
+wiecej programow(na 7710 chyba wcale nie ma)
+lepszy ekran
+dwie klawiatury
i tak ogolnie wudaje mi sie lepszy i poreczniejszy

*

Offline xpablo

• 1294
SE P910i czy Nokia 7710
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2006, 14:32:16 »
My też nie mamy pojęcia jak Ci doradzić bo nie napisałeś co jest dla Ciebie ważne.
O ile w sieci jest sporo opisów  SE p910 o tyle gorzej jest z 7710. To może ja coś o niej napiszę.
Wybrałem ją gównie ze względu na wyświetlacz. Jest wg mnie SUPER. jasny, czytelny ma dobrą rozdzielczość (dobra czyli ilośc pixeli do wielkości ekranu). Super na nim się czyta, przegląda strony WWW czy ogląda filmy. Ma też REWELACYJNE rozpoznawanie pisma. Obsługa jest intuicyjna, zbliżona do innych modeli nokii więc jeśli ktoś wcześniej bawił się nokią nie będzie miał problemów z tym telefonem.
Aparacik z nowym firmware zyskał lepsze fotki (1,3 mpix) ale dalej zapisuje je koszmarnie długo. Wg mnie jakość jest wystarczająca. Oto  
przykładowe zdjęcie
Fajnie działa na niej TomTom-naprawde  mile się go obsługuje.
Co do przeglądarki  nie bawiłem się nią za długo ale fakt że obsługuje kilka kont internetowych banków jest miłym zaskoczeniem. Fakt mogła by działać nieco szybciej ale jak mówiłem nie bawiłem się nią długo więc nie wiem czy winny był wolny transfer czy wolna przeglądarka. Może w wolnej chwili wrócę do testów.
Dla mnie ważna była jakość słuchanej muzy i jakość radia. I tu też plus dla tego telefonu. radyjko sprawdza się super, co do słuchania MP3 mam nadzieję że pojawi się nieco lepsze oprogramowanie niż wbudowany odtwarzacz, zresztą pierwsze prace są już prowadzone (choć w nim przeszkadza tylko obsługa playlisty). Musiałem też zmienić zestaw słuchawkowy który był do niej dodawny- wg mnie był za sztywny, może wyrobiłby się z czasem ale wolałem zmienić od razu-cierpliwośc nie jest moją mocną stroną :)
Miłym akcentem jest też obsługa "tematów" czy też skórek. Pojawia się ich całkiem sporo więc bez problemu można zmienić wygląd "pulpitu".
Podoba mi się też jakość połączeń z tego telefonu. głos jest wyraźny i jasno słyszalny. 7710 ma też wbudowany bardzo dobry zestaw głośnomówiący (moim zdaniem nawet lepszy niż ten w 9500).
7710 doskonale mi też służy jako "time killer" :D czyli konsola do gier. Osobiście używam PICODRIVE jako emulatora i wszelkiej maści ROMów, to połączenie daje naprawdę dużą wygodę grania jakiej moim zdaniem nie da się osiągnąć na p910 (UWAGA nigdy nie grałem na p910 więc nieco strzelam :D) Bateria o pojemności 1300 mAh starcza na 3-4 dni pracy ew dzień intensywnej zabawy (oczywiście pomijam sytuację włączonego Tomtoma-tu bez ładowarki samochodowej ani rusz)
7710 ma też wbudowaną wibrę-to jest coś czego brakuje mi w 9500 ale moim zdaniem mogłabybyć nieco mocniejsza. Czasmi zdaża się że jej nie czuję nosząc telefon w lużnych bojówkach.
Może słowo o minusach
Telefon niestety ma niedopracowany firmware, jeśli kiedyś nokia zrobi go na poziomie 9500 będzie to telefon jakiego długo się nie pozbędę. Bo w obecnej chwili niestety widać "bezład planowania" tego firmwaru. Albo to moje skrzywienie przez długi czas jednego rodzaju telefonów i nie potrafię się przestawić ?
Trzeba też powiedzieć że telefon jest dość wolny w obsłudze i gdyby to był mój jedyny telefon to nie wiem czy bym sie na niego zdecydował. Fakt pracuje stabilnie ale czasmi jeśli trzeba szybko zadzwonić to sięgam po 9500 gdzie zajmuje mi to 2 sekundy a nie "męczę" się z 7710 gdzie potrzebuję tych sekund 7 :D
Trzeba też zauważyć że s90 prawdopodobnie skończyła się z modelem 7710 i nie będzie jej juz na rynku więc deweloperzy trakują ten rynek po macoszemu i niestety pojawia się na nie niewielka ilość oprogramowania. Coć muszę przyznać że ostatnio chyba jednak coraz częściej wychodzą na nią programy. Choćby FullScreenCaller czy CallRecorder.
Pełna lista softu tutaj
Ja jednak ze swojej "mydelniczki" jestem zadowolony i chętnie z niej korzystam. Robiąc sobie z niej prezent na gwiazdkę rozważałem też wybór p910- jednak wygrała 7710 i myślę że teraz po dwóch miesiącach z niej korzystania powtórzyłbym ten wybór.

*

Offline bret

• 1964
SE P910i czy Nokia 7710
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 27, 2006, 04:26:07 »
Diasiol,
Wszystko zależy od przewidywanego zastosowania (jak będzie telefon wykorzystywany). Na ten temat nic nie napisałeś (jak słusznie xpablo zauważył), więc ciężko coś doradzić. To nie jest tak że 7710 jest obiektywnie lepsza / gorsza niż P910 (czy też vice versa) - każde urządzenie ma swoje wady i zalety. Wybór sprowadza się do dopasowania konkretnego urządzenia pod swoje wymagania. A o Twoich nic nie wiemy, póki co.

SE P910i czy Nokia 7710
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2006, 21:21:21 »
Temat można zamknąć, zakupiłem Nokie 7710 i jak narazie uważam to za słuszny wybór :)

*

Offline xpablo

• 1294
SE P910i czy Nokia 7710
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2006, 21:56:50 »
Fajnie :D Bardzo się ciesze że ktos jeszcze zdecydował się na ten telefon :D
Życzę miłej zabwy:D