se 910i korn exec

• 23 Odpowiedzi
  • 3497 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

se 910i korn exec
« dnia: Sierpień 03, 2005, 21:25:16 »
Witam bardzo często podczas otwierania programów pokazuje mi sie taki komuniukat .. program został zamkniety ... kod przyczyny KERN-EXEC...NUMER PRZYCZYNY 3  CZY KTOS Z SZANOWNYCH KLUBOWICZÓW MÓGŁBY MI POMÓC
POZDRAWIAM LOGOPEDA

se 910i korn exec
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2005, 08:45:27 »
Być moze instalujesz uszkodzone wersje programów. Moze te sisy pochodzą z dziwnych stron itp. Napisz przy jakich programach wywala taki komunikat, potem zainstaluj sobie sisa z pewnego źródła i sprawdz czy efekt bedzie ten sam. Mam u siebie w p910i zainstalowane mase softu gdzie 3/4 to programy i nic takiego nie miało miejsca.
Pozdr.

se 910i korn exec
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2005, 20:40:01 »
Sciągnołem sobie ostatnio kilka gier np. doom a albo jakis exhert, oczywiście te gry mi nie chodzą, natomiast " vraly" wgrany przez producenta chodzi idealnie, wydaje mi sie że kilka razy widziałem, tez ten komununikat podczas uruchamiania internetu. Nie wiem moze resset by cos pomógł, telefon jest nowy na gwarancji wiec zawsze pozostaje mi service.. ale to taki kawał aż pod piaseczno pozdrawiam log

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2005, 05:56:06 »
Zanim wybierzesz się do serwisu, najpierw sformatuj telefon. Być może będziesz mógł darować sobie wycieczkę pod Piaseczno :). Ponieważ jak dla mnie wygląda to na jakieś "namieszanie" w systemie (KERN-EXEC 3 to z tego co pamiętam jakiś błąd wskazujący na nieobsługiwany wyjątek - czyli np. odwołanie się do nieistniejącej komórki pamięci etc.). Zamiast godzinami szukać co może być przyczyną, chyba lepiej po prostu sformatować telefon (i kartę pamięci). Szczegóły tutaj (mój post): http://pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=19206

*

Offline james.c

• 19
  • Emigrant to tez Polak.......
se 910i korn exec
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2005, 13:20:06 »
Jak mialem wgranego Dooma tez pojawialy mi sie jakies dziwne komunikaty tego typu,potem nie szlo wykasowac Dooma i musialem formatowac telefon
Pierdo.e przemoc i jestem pewien ze mam racje ..( Acid Drinkers ) Beer for All.... :-)

se 910i korn exec
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2005, 18:29:09 »
Formatowane..... czy starce w tedy też system operacyjny symbian, wszystkie aplikacje jakie sie dostaje przy zakupie telefonu... ???

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
se 910i korn exec
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 09, 2005, 18:37:01 »
Wtedy zostanie tylko czysty system, czyli taki jaki miales po wyjeciu telefonu z pudelka.

se 910i korn exec
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 09, 2005, 23:00:15 »
DZIĘKI  SPRAWA JASNA

se 910i korn exec
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2005, 20:13:09 »
Witam serdecznie... przy instalowaniu jakichś programów np. Word , wyskakuje mi błąd " kod przyczyny kern-exec " lub inne.... czytając powyrzej odpowiedzi piszą ażebym formatował telefon lecz boje sie czy niestrace wszystkich danych w jezyku polskim i system... a że jestem początkującym właścicielem nokii 9210 niewiem dokładnie jak sie instaluje systemoperacyjny... prosze o odpowiedz na temat czy mozna to naprawić w inny sposób niz formatownie ... a jak niema innego sposobu to prosze bardzo o szczegółowy plan formatowania...

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2005, 20:59:53 »
Możesz zacząć od odświeżenia plików *.ini ( http://my-symbian.com/9210/faq/showquestion.php?fldAuto=24&faq=2 ). To odświeża tylko systemowe ustawienia, więc Twoje dane i aplikacje pozostaną nienaruszone (być może jednak będziesz zmuszony ponownie skonfigurować telefon, bo o ile dobrze pamiętam, ta procedura usuwa również konta pocztowe i punkty dostępowe - sensowne byłoby więc wcześniejsze wynotowanie sobie potrzebnych danych).

Jeśli to nie zmieni sytuacji, to zostaje tylko format - nie ma innej mniej "inwazyjnej" metody. Jednak nie ma potrzeby obawiać się formatu. Wszystko da się odtworzyć. Nie napisałeś jaką wersję 9210 posiadasz (9210 czy 9210i) - w zależności od tego, procedura formatu nieco się różni (tym przede wszystkim, że w 9210i nie ma potrzeby instalowania aplikacji systemowych dla karty pamięci - All_Memory_Card_Data.sis - gdyż to wszystko, w tym przypadku, jest w pamieci ROM telefonu). Jednak niezależnie od modelu, tutaj masz opisane "krok po kroku" jak to zrobić (oraz link do skróconej wersji po angielsku wraz ze zrzutami ekranu 9210) - wszystko jest w tym wątku: http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=3070 . Jeśli będziesz mieć jakieś pytania/problemy, to jestem do dyspozycji.

se 910i korn exec
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2005, 21:11:12 »
Bardzo dziękuje za odpowiedz... mój telefon to Nokia 9210  a nie 9210i, dziękuje za okazaną opmoc i zato ze pan ja ciągle oferuje... mam jeszcze jedno pytanie: 1. jak moża odświeżyć ten telefon.... proszę o odpowiedz... 2. po formatowaniu czy cały program operacyjny nokii bedzie po polsku czy zmieni sie jezyk... 3. czy moze zna pan jakieś strony internetowe z programami do tego modelu... proszę o odpowiedz i z góry dziekuje i pozdrawiam ... _-Tmk-_

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2005, 21:21:36 »
Ad.1.: No przecież podałem Ci link do całej procedury odświeżenia.
Ad.2.: A jaką masz wersję 9210? Miałeś od początku polski system, czy wgrywałeś lokalizację? W pierwszym przypadku wszystko będzie wciąż po polsku, w drugim trzeba po prostu ponownie zainstalować lokalizację.
Ad.3.: Wyżej podałem Ci link do najlepszej strony o Symbianie. Jest tam nie tylko polskie (i angielskie) forum, ale i obszerne działy dotyczące m.in. oprogramowania dla komunikatorów Nokii (np. pełny katalog dostępnego oprogramowania wraz z opisami), newsy czy sklep internetowy. Polecam.

Również pozdrawiam,
bret

se 910i korn exec
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 19, 2005, 21:38:19 »
witam ponownie... wszedłem na tego linka z odświeżeniem plików naciskam Ctrl+Shift + I ale nic mi niewyskakuje... co do polskiego oprogramowania to nieiwem czy od samego początku jest polskie menu bo go kupiłem przez internet używanego.. dlatego niewiem... a co do wersji telefonu to niewiem gdzie to pisze jaka mam wersje ale myśle że jest to wersja Biórowa  coś w stylu Windows XP profesional... bardzo bym prosił o odpowiedz i jeszcze czy ma może pan GG i jak by to niebyło problemem to prosze a żeby mi pan go podał to bedziemy sie szybciej kontaktować... jeszcze raz dziękje i pozdrawiam _-Tmk-_

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2005, 23:17:23 »
Cytat: _-TMK-_
wszedłem na tego linka z odświeżeniem plików naciskam Ctrl+Shift + I ale nic mi niewyskakuje...
Bo to wymaga pewnego wyczucia czasowego - tzn. trzeba wcisnąć tę kombinację w dokładnie określonym momencie, jak tylko zobaczysz ekran startowy 9210 (rączki z logo Nokia). Jeśli zrobisz to za wcześnie, lub za późno, to efekt będzie taki że system wystartuje normalnie. Wyciągnij baterię (lub odpal jakiś programik do restartu 9210 -> polecam podaną wcześniej stronkę), włóż baterię, i natychcmiast otwórz pokrywę 9210. Jak tylko zobaczysz ekran startowy, wtedy wciśnij tę kombinację. Nie zawsze się udaje, bo to naprawdę wymaga wyczucia. Jeśli nie wyszło, to próbuj jeszcze raz bo działa na 100%.
co do polskiego oprogramowania to nieiwem czy od samego początku jest polskie menu bo go kupiłem przez internet używanego..
A masz jakieś dokumenty od niego? Na pudełku być może będzie podana wersja. A jeśli nie, to sprawdź, czy w ogóle masz zainstalowany katalog lokalizacji (np. coś o nazwie Psiloc). Jeśli jest niezależna lokalizacja, to powinna być też ikona dostępowa w Extras (Dodatki) lub w Panelu sterowania (sorry, 9210 nie miałem w rękach dobre 3 lata, więc kupę szczegółów już nie pamiętam). Jeśli nie ma, to masz polską wersję firmware i nie ma potrzeby ponownej instalacji spolszczenia. W ogóle to jeśli miałbyś lokalizację Psiloca, to sprzedawca powinien Ci podać kod rejestracyjny aplikacji, bo to jest płatne. Jeśli nic nie wspomniał, to zapewne nie masz lokalizacji Psiloca, tylko bezpośrednio polski firmware. Jednak to są przypuszczenia w ciemno.
a co do wersji telefonu to niewiem gdzie to pisze jaka mam wersje ale myśle że jest to wersja Biórowa  coś w stylu Windows XP profesional... bardzo bym prosił o odpowiedz
Nie ma czegoś takiego jak wersja Biurowa 9210. Sa dwa (a właściwie trzy, ale to w tej chwili nieistotne) modele: 9210 i 9210i. Różnica dodatkowa, którą musisz sprawdzić przed formatem, to wersja firmware. W zależności od wersji firmware są wymagane inne pliki instalacyjne aplikacji systemowych (dostępne w serwisie www Nokii). Sprawdzasz wersję firmware przez wciśnięcie na klawiaturze zewnętrzej (nie tej w środku) sekwencji: *#0000#.
i jeszcze czy ma może pan GG i jak by to niebyło problemem to prosze a żeby mi pan go podał to bedziemy sie szybciej kontaktować.
Wiesz co? Poczytaj najpierw forum do którego podałem Ci linki - wyjaśni wiele kwestii. Nie ma sensu się powtarzać. 9210 masz chyba od bardzo niedawna? Zapoznałeś się z polską instrukcją obsługi? Jeśli nie, to jest dostępna tutaj:  http://nds1.nokia.com/phones/files/guides/9210_usersguide_pl.pdf . Potem poczytaj wskazane forum (a zwłaszcza wątki o formatowaniu 9210 - użyj funkcji "Szukaj", bo temat był poruszany przynajmniej kilka razy). Co prawda używam GG, ale rzadko tam siedzę, więc lepiej jakby coś to na maila lub w tym wątku. Postaram się Ci pomóc, ale sam też musisz co nieco poczytać - zdalnie nie zrobię wszystkiego za Ciebie, niestety :).
BTW: "Panowanie" to chyba możemy sobie darować?

se 910i korn exec
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2005, 18:49:07 »
witam ponownie... wchodze na tą strone lecz trzeba sie zalogować lecz niepotrafie sie zarejestrować... co do odświerzenia to zrobiłem to nacisłem klawisze CTRL+ Shift + I i usunąłem te pliki INI lecz dalej sie niechce nic instalować i wyskakują błędy ... myśle ze jedynym wyjściem jest format... prosił bym bardzo o szczegółowy opis formatowani lub jakąś strone internetową po polsku..prosze o odpowiedz , z góry dzięuje i pozdrawiam _-TMK-_

[Dodano: 2005-08-20 21:35:18]
witam wszystkich Klubowiczów... mam problem na nokii 9210... po sformatowaniu komunikatora zainstalowałem WORD-a ... lecz wyskakuje mi błąd ... APLIKACJA  CWORD
                               KOD PRZYCZYNY  WORD
                               NUMER PRZYCZYNY  1

prosze o pomoc co mam z tym zrobić.... z góry dziękuje i pozdrawiam
 _-TMK-_

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 20, 2005, 21:56:46 »
No cóż... to bez formatu się nie obejdzie... Powinieneś sformatować telefon - w tej sytuacji to jest jedyne rozwiązanie.

Co to znaczy że nie potrafisz się zarejestrować na My-Symbian? W czym problem? To jest jedyne miejsce gdzie można o tym poczytać po polsku. Naprawdę nie ma sensu się powtarzać - tam jest wszystko opisane. Ale jeśli wciąż będziesz mieć problem z dostępem do My-Symbian, to wkleję Ci tu ten opis.

se 910i korn exec
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 20, 2005, 22:00:58 »
WITAM PONOWNIE... nieznam zabardzo angielskiego bo jestem juz troszke starawy :D... gdyby to niebył problem to prosił bym o ten opis ze storny MY-Symbian... nawiązując do poprzedniej notki to ja ZROBIŁM JUZ FORMATA... i próbóje zainstalować np. Word-a lecz występuje mi błąd APLIKACJA CWORD
KOD PRZYCZYNY WORD
NUMER PRZYCZYNY 1.
proszę o pomoc...pozdrawiam

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 20, 2005, 22:39:22 »
Hm... to zrobiłeś ten format czy dopiero będziesz robić? Jeśli zrobiłeś, to czy zainstalowałeś aplikacje systemowe? Są to pliki All_Nokia_9210_Data.sis i All_Memory_Card_Data.sis (nazwy mogą odrobinę się różnić, bo to zależy od wersji firmware). Oba te pliki trzeba pobrać z serwisu Nokii i zainstalować w 9210, aby telefon działał poprawnie po formacie.

Tutaj masz opis procedury formatowania:
"1. Wyjmujesz baterię i odczekujesz 30 sek. (nie ortodoksyjne ).
2. Wkładasz baterię i gdy tylko zobaczysz ekran startowy (rączki z logo Nokii), wciskasz kombinację klawiszy: Ctrl+Shift+F. Wymaga to pewnej wprawy, bo musi to być w dokładnie określonym momencie. Być może więc będziesz musiał spróbować parę razy. Jeśli zrobisz to w odpowiednim momencie, zobaczysz komunikat z prośbą o potwierdzenie formatowania ("Format device?"), w przeciwnym przypadku 9210 ruszy normalnie i musisz próbować ponownie.

W ten sposób sformatujesz pamięć wewnętrzną 9210. Po tej operacji musisz zainstalować plik All_Nokia_9210_Data.sis (lub o nieco innej końcówce nazwy - w zależności od firmware). Wersję firmware sprawdzasz skrótem: *#0000# na klawiaturze telefonu, nie tej wewnętrznej.
Jeśli przymierzasz się do formatu, to radzę Ci jeszcze:
1. Zadbać o dane użytkownika: kontakty, kalendarz.
Możesz to zrobić synchronizując 9210 z Outlookiem, robiąc backup dysku na karcie pamięci (z poziomu File Managera) lub kopiując na PC pliki: C:/System/Data/Calendar (kalendarz; bez rozszerzenia - wymaga ustawienia w File Managerze wyświetlania plików systemowych (Menu->Ustawienia/Settings->Pokazuj katalog systemowy/Show system folder (lub jakoś podobnie - u mnie po formacie File Manager niespodziewanie zrobił się polski ).
Kontakty: tu będzie trochę trudniej. Podstawowej bazy (z dysku C: ) prawdopodobnie nie dasz rady skopiować ("plik w użyciu"). Musisz wszystkie kontakty przenieść do drugiej bazy na MMC (z poziomu aplikacji Contacts: Menu->More options->New Database->zaznaczyć (Ctrl+A) wszystkie kontakty-> i to samo menu: Move to... (lub Copy to...)->Nowa baza na MMC). I oczywiście, musisz zamknąć aplikację Contacts (np. Task Managerem).
Tak stworzona baza ma domyślnie nazwę: Contacts database.cdb (w polskim systemie będzie jakoś podobnie) i znajdziesz ją w katalogu: D:/System/Data. Tę bazę można skopiować bez problemu. Po formacie, po prostu przenosisz z powrotem wszystkie kontakty do bazy podstawowej w ten sam sposób.
Jeśli masz w 9210 istotne dla Ciebie maile/SMS-y, to kopiujesz jeszcze katalog C:/System/Mail (lub D:/System/Mail - w zależności od ustawionego miejsca przechowywania w aplikacji Messaging). Oczywiście, jeśli maile/SMS-y trzymasz na dysku C:, to wystarczy backup na MMC w File Managerze.
Sensownym będzie również wynotowanie ustawień WAP i punktu dostępowego do Internetu i wprowadzenie ich do Administrator Suite (plugin dla PC Suite dostępny w serwisie Nokii) - o ile oczywiście chcesz uniknąć ręcznego ustawiania - przy formacie to tracisz. To samo z kontami mailowymi. Też można je (ustawienia) wprowadzić do Admin Suite. Po formacie przywracasz te wszystkie ustawienia wciśnięciem jednego przycisku.
Na koniec sugeruję - jeśli przymierzasz się do formatu 9210 - również format karty pamięci. Choćby z tego względu że jeśli zostawisz kartę nie ruszoną, to nie będziesz mógł odinstalować przy pomocy apletu Install/Remove z panelu sterowania żadnej zainstalowanej na niej dodatkowej aplikacji - bo szlag trafia podczas formatu logi instalacyjne. Jeśli Twoja 9210 to wersja bez "i", to po formacie MMC (robisz to z poziomu File Managera), będziesz musiał jeszcze zainstalować na niej plik All_Memory_Card_Data.sis.

Możesz też po prostu zrobić w PC Suite backup całego urządzenia oraz sformatować 9210 i MMC. A po formacie przywócić całość. Jednak tego raczej nie polecam. Jeśli myślisz o formacie, to znaczy że w systemie coś działa nie tak. Może więc być tak że backupem przywrócisz te błędy. Oczywiście, jeśli format ma być "profilaktyczny" , a wszystko działa OK, to backup całości, format i przywócenie z backupu jest najprostszym rozwiązaniem. Jak pisze minister zdrowia: wybór należy do Ciebie  (co tyczy się również metod podanych wyżej)."

A co do rejestracji na My-Symbian: rejestrować musisz się w jęz. angielskim, ale po rejestracji możesz zmienić język forum na polski.

1). Otwierasz stronę główną forum: http://my-symbian.com/forum/index.php
2). Klikasz przycisk "Register" (po prawej, u góry strony)
3). Na wyświetlonym ekranie akceptujesz regulamin forum: klikasz tekst "I agree to these terms and rules of this board"
4). Otwiera się formularz z Twoim profilem. Wypełniasz kolejno:
Username - nazwa użytkownika, czyli pseudonim pod którym będziesz widoczny na forum.
E-mail address - Twój adres e-mail (każdy byle nie Hotmail). Nie może być fałszywy, bo to na niego przyjdzie link aktywacyjny rejestracji.
Password - hasło (dowolne, Ty decydujesz)
Confirm password - potwierdzenie hasła; wpisujesz je tutaj ponownie
5). Poniżej pozycji z potwierdzeniem hasła, jest okienko z kodem. Musisz przepisać ten kod do rubryki opisanej tekstem: Confirmation code

I to już wszystko. Poczekaj teraz na mail z linkiem aktywującym konto. Potem możesz już się zalogować (przycisk "Log in" na górze głównej strony). Gdy się zalogujesz, wybierasz przycisk "Profile" (chyba, ja mam ustawioną polską wersję forum - w każdym razie, jest to pierwszy przycisk od lewej u góry strony, w drugiej linijce) - otwiera się znany już Ci formularz z ustawieniami Twojego profilu. Przewijasz do dołu, do opcji "Board Language" i tam ustawiasz "Polish". Klikasz na samym dole przycisk "Send" (Wyślij) i masz forum po polsku. Teraz możesz jeszcze wypełnić dodatkowe rubryki profilu (nie jest to obowiązkowe), takie jak: model posiadanego telefonu, miasto zamieszkania, zainteresowania, nr. w komunikatorach internetowych etc. Nowi użytkownicy mają 2 dni blokady wysyłania postów, o ile dobrze pamiętam. Ale czytać możesz wszystko.

se 910i korn exec
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 22, 2005, 17:17:06 »
witam... dzięuje bardzo za ten opis.... zarejestrowąłem sie... potrzebuje ściągnąc plik " All_Nokia_9210_Data  4.13 "... gdyby to było możliwe prosze o linka ze stronką na której moge go ściągnąć... z góry dziękuje i pozdrawiam

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 22, 2005, 18:56:02 »
potrzebuje ściągnąc plik " All_Nokia_9210_Data  4.13 "... gdyby to było możliwe prosze o linka ze stronką na której moge go ściągnąć...
http://tinyurl.com/cxr9q

se 910i korn exec
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 08, 2005, 21:50:32 »
witam serdecznie ...dziękuje wszystkim za pomoc nieststy sam sobie nieporadziłem musiałem ja dać do serwisu a została wysłana do warszawy ale dziekuje za pomoc... lecz mam jeszcze jeden problem , na klawiaturze naciskam przycisk "Calendary" i wyskakuje mi UWAGA NIEPRAWIDŁOWE... prosze o odp z góry dziekuje i pozdrawiam

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 08, 2005, 22:15:36 »
Sformatować telefon - bo dalej jest zdaje się "zwalony".

se 910i korn exec
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 26, 2005, 19:43:00 »
Witam mam pytanie czy formatowanie SE 910i to wykonanie "reset główny"
   z menu "panel sterowania" bo problem polega na pokazaniu sie nieszczęsnego komunikatu "korn exec nr3" po zainstalowaniu legalnego
  programu"Naviexpert"

*

Offline bret

• 1964
se 910i korn exec
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 26, 2005, 22:52:50 »
Cytat: valdu
Witam mam pytanie czy formatowanie SE 910i to wykonanie "reset główny"
   z menu "panel sterowania"
Nie. To nie jest to samo. Formatowanie, to "wyczyszczenie" dysku C:. Można to zrobić z poziomu ukrytego menu serwisowego - poszukaj w tym wątku linka do szczegółów, bo już to podawałem.