Różnice pomiędzy Symbianami 40, 60, 80, 90 series

• 11 Odpowiedzi
  • 1945 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Marzec 02, 2006, 10:39:49 »
Jak w temacie tzn. na czym polegają różnice pomiędzy różnymi wersjami Symbiana?
W przypadku Windowsa nazwa wersji zawsze oznacza jego generację (tzn. okres powstania) i w danym okresie sprzedawany jest zwykle sprzęt z najnowszym windowsem. Natomiast przeglądając ofertę różnych telefonów Nokii z Symbianem zauważyłem że mają różne wersje Symbiana, niezależnie czy są to urządzenia nowe czy stare - nie widzę tu reguły. Domyślam się że chodzi o różnice w funkcjonalności (dobrze myślę?) a jeśli tak to czy ktoś mógłby wyjaśnić na czym polegają te różnice?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2006, 13:20:46 »
nie wiem jak stoisz z angielskim ale na stronie forum nokia
są linki do poszczególnych platform, pominięta jest tylko s90.
Podejrzewam że jest to spowodowane decyzją o zakończeniu tej platformy.
Pierwszym telefonem z tej serii była Nokia 7700 która NIGDY nie weszła do sprzedaży. Kolejnym i prawdopodobnie ostatnim już telefonem jest Nokia 7710
"cechą" tej serii jest duży dotykowy wyświetlacz, "mydelniczkowy" kształt i dość zaawansowane parametry.
Jeśli moja wypowiedz wyda Ci się nie wystarczjąca, daj znać postaram się opisać to szerzej.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2006, 18:51:18 »
Cytat: "xpablo"
Jeśli moja wypowiedz wyda Ci się nie wystarczjąca, daj znać postaram się opisać to szerzej.

Wydaje mi się niewystarczająca :wink:  bo zawęziłeś ją de facto do S90, która mnie akurat najmniej interesuje. Ale generalnie chciałem się dowiedzieć o logikę Symbiana jeśli chodzi o różne jego wersje, szczególnie 40 i 60 bo te są obecnie popularne (jakoś nie widzę S80).

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2006, 19:16:35 »
Witam!
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami i edycjami Symbiana: proponuję przejrzeć Symbian OS Checklist.
Wszystkie modele słuchawek symbianowych i ich charakterystykę znajdziesz tutaj.
Myślę, że na stronie www.symbian.com znajdziesz odpowiedzi na wszystkie dręczące Cię pytania ;-) .
Pozdrawiam!
P.S. Series 40 to nie Symbian.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2006, 20:41:43 »
No więc tak. Wersje symbiana to są takie:
6.1
7.0
8.0
9.0
9.1

Im nowsza tym lepsza.

A to 60, 40 itp to są SERIE (SERIES) i tak:
40 - to nie jest symbian (mały ekran, 2 softkeye), w praktyce wszystkie nie najnowze nokie bez symbiana, najnowsze mają już trochę inne parametry (seria 40 v2 lub 3, są też z QVGA)
60 - ekran o rozdzielczości 176 x 208, 2 softkeye, dżojstick
60 3rd (tzw nowa 60, po drodze była 2rd ale niewiele się różni od 60) - rodzielczość 352 x 416, 2 softkeye, dżojstick, obsługa trybu landscape
80 - pełna klawiatura qwerty, rozdziałka 200 x 480 (bodajże), 4 softkeye  - komunikatory
90 - ekran dotykowy, brak typowej klawiatury, nie pamietam rozdzialki, ale najwieksza ze wszystkich

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2006, 05:00:44 »
Cytat: "damga"
80 - pełna klawiatura qwerty, rozdziałka 200 x 480 (bodajże)
640 x 200 :).
Cytat: "damga"
90 - ekran dotykowy, brak typowej klawiatury, nie pamietam rozdzialki, ale najwieksza ze wszystkich
640 x 320 :).

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2006, 20:53:48 »
A czy można robić upgrady z wersji 8.0 do 9.0 oraz czy w serii S60 z 2nd do 3rd Edition ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Tatsu

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2006, 20:55:19 »
Niestety, nie można.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2006, 00:09:07 »
Cytat: "bret"
Niestety, nie można.

Z tego co się zdąrzyłem zorientować w temacie to generalnie urządzenia mobilne typu pockety czy smartfony nie są upgradeowalne do innych systemów operacyjnych poza fabrycznymi modyfikacjami dotychczasowego firmware. I podejrzewam że jest to kwestia integracji hardware z software, tzn. oprogramowanie jest z góry dedykowane pod określony sprzęt. Dobrzę myślę?

A co z aplikacjami w takim razie? Czy te na powiedzmy Series 60 pójdą na Symbianie 9,1 i odwrotnie?

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2006, 03:03:30 »
Cytat: "niezawodny"
Dobrzę myślę?
Jak najbardziej :). To jest system embedded, czyli budowany pod konkretny sprzęt.
A co z aplikacjami w takim razie?
To zależy. Aktualnie nie jest możliwe użycie aplikacji z jednej platformy (np. Series 80) na innej platformie (np. Series 60). I tu decydujące, jak na razie, znaczenie ma właśnie platforma, a nie wersja systemu. Symbian ponoć zmierza ku unifikacji, więc w przyszłości prawdopodobnie będzie jedna wspólna platforma. Aktualnie również w obrębie jednej platformy pojawiają się niekompatybilności, np. UIQ 3.0 jest całkowicie niekompatybilny z UIQ 2.x i wcześniejszym. Również nie wszystkie aplikacje dla Series 80 (Nokia 9210) działają poprawnie na Series 80 2.0 (Nokia 9300/i/9500).

Faktycznie, jest z tym lekki burd** i najwyższy czas aby to uporządkowali...

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2006, 23:02:47 »
Cytat: "bret"

Faktycznie, jest z tym lekki burd** i najwyższy czas aby to uporządkowali...

Czekałem na te słowa Bret! :wink:  
Bo też mi się tak wydawało że jest burdel z wersjami Symbiana ale nie byłem tego pewien - więc wolałem żeby to padło z bardziej autorytatywnych ust :wink:

Mówiąc krótko przydałby się 1 aktualny Symbian tak jak to jest z Windowsem. Różne psy można wieszać o MS ale nie to, że ma burdel z różnymi OS

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2006, 23:28:55 »
Mówiąc krótko przydałby się 1 aktualny Symbian tak jak to jest z Windowsem. Różne psy można wieszać o MS ale nie to, że ma burdel z różnymi OS
Symbian to też jeden system (w coraz to nowszych wersjach). Tylko działający w różnych interfejsach użytkownika. Platfomy (Series 60, 80, 90, UIQ) to właśnie odmienne rodzaje interfejsu użytkownika. W WM nie ma tego problemu - niezależnie od sposobu wprowadznia danych i sprzętowego wyposażenia urządzenia, masz ten sam interfejs.

Domyślam się że w przypadku Symbiana jest to spowodowane dużą odmiennością sprzętową urządzeń - czy też może odmiennością podejścia każdego z producentów, spowodowanego konkurencją (bo urządzeń na Symbianie nie produkuje jedna firma, a kilku licencjobiorców)? Mogę tylko zgadywać. Przyznam że nie wiem jak oni planują tę unifikację. Podobno ma to być jakaś zmodyfikowana wersja Series 60 - ale co wtedy z komunikatorami? Komunikator z Series 60?! Jakoś sobie tego nie wyobrażam.

Mam nadzieję że nowa zunifikowana platforma będzie po prostu zawierać wszystkie najważniejsze cechy aktualnych (obsługa ekranu dotykowego, klawiatury, różnych wielkości wyświetlacza i jego orientacji etc.).

Najwyższy czas po temu, bo takie rozwarstwienie rzeczywiście jest zdecydowanie wadą Symbiana.