Pytanie zwiazane z P910i:)

• 12 Odpowiedzi
  • 1370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 24, 2006, 16:27:59 »
Na poczatek chcialbym sie przywitac :)

Duzo posiwiecilem czasu na czytaniu postow zamieszczonych tutaj i wsumie dzieki ludziom piszacym na tym forum zdecydowalem sie na zakup p910i nie jest strasznie drogi a wynika ze fajna zabawka :)

Mialem kiedys Sx1 wiec juz mialem stycznosc z Symbianem :)

Moje pytanie jest takie szukam jakiegos programu w ktorym moge przegladac szczegolowo mape(dokladne odwzorowanie ulic) jakiegos miasta mianowicie chodzi mi tu o kraków.
Poprostu pytam czy jest program (a jesli jest to jaki i oczywiscie czy jest mapa krk) ktory dziala na zasadzie zwyklej mapy bez nawigacji gps

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczow

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2006, 17:10:08 »
Możesz sobie zainstalować np MapViewGPS i wrzucić zeskanowane mapy Krakowa. Bez problemu powinieneś je znaleść na serwerze rybnetu. Była też firma (której nazwy niestety nie pamiętam) która udostępniała mapy w Javie. Jednak najdokładniej to myślę że będzie to w naviexpercie z tym że mapy pobierasz online.

PS No i witam kolejnego "symbianowca" :D

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2006, 17:15:12 »
ok dzieki za blyskawiczna odpowiedz! a jest taki program ze wpisuje nazwe ulicy a on mi ja pokazuje na mapce ???

a co do naviexperta uzywajac tego programu caly czas jestem polaczony przez gprs? jesli tak to troszke kiepsko bo kasiorka leci :)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2006, 17:54:37 »
mam jeszcze 2 pytania calkiem z innej beczki mianowicie

1 inernet przez pc ok wiem ze jest tego duzo na forum i bede to zglebial pozniej (nie wydaje sie byc trudne)i moje pytanie
jakiego bt kupic do pc i czy bede mial polaczenie z p910i jesl bede oddalony ok 8 m od pc i miedzy nami bedzie kuchnia
(inny pokoj :| )
 2 karta SONY MEMORY STICK PRO DUO 1GB High Speed
(MSX-M1GN) czy bedzie hulac???

z gory dzieki za odpowiedz!!Pozdro

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 24, 2006, 20:23:22 »
Sugeruję unikać kart Sony Memory Stick DUO PRO.
Lepiej kupić SanDisk'a.

Powód? Karty Sony strasznie się wloką w P910i (zapraszam do lektury forum My-Symbian.com).
Np.
nie da się nagrywać filmików bezpośrednio na kartę, wczytywanie CZEGOKOLWIEK z karty trwa około 3x dłużej niż z 'defaultowej' 32MB/pam. wewnętrznej.
Zapis? Polecam wykonanie testu: eksport wszystkich kontaktów ('Backup') programem Contact Guide.
Na kartę Sony (512MB) trwa to bagatela - 6minut (89 kontaktów.....)
Do pamięci wewnętrznej - około 30 sekund.
Na kartę Sony 32MB trwa to około 40 - 45 sekund.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2006, 01:18:04 »
Cytat: "marcin1ek"
jakiego bt kupic do pc i czy bede mial polaczenie z p910i jesl bede oddalony ok 8 m od pc i miedzy nami bedzie kuchnia
(inny pokoj :| )
Ciężko zgadywać... Maksymalny zasięg BT to w tym przypadku 10m - i jest to wartość specyfikacyjna... Chyba wszystko zależy od tego z czego są ściany (jak bardzo będzie tłumiony) i jedyny sposób aby się przekonać to kupić i odpalić...

A jaki adapter? W zasadzie dowolny, choć osobiście ja bym preferował taki ze sterownikami WIDCOMM (choć z drugiej strony, jeśli masz XP SP2 to rzecz staje się mało istotna), np. któryś firmy Bluetake - mam jeden z ich produktów już ładne kilka lat i nie narzekam, działał ze wszystkimi telefonami z Symbian OS i BT, jakie miałem (czyli szt. 3 :))

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
Hello
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2006, 00:36:52 »
Na początku, tak samo jak i autor tego posta chciałbym się przywitać:)

:idea: Użyłem wyszukiwarki, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie, a że nie chce zakładać nowego tematu, bo pewnie już i tak masa się już natworzyła, wiec zadaje je w temacie najbliższym gnębiącego mnie zagadnienia.

:arrow: Otóż mam takie pytanie - który telefon ma lepszy zasięg - n9500 czy P910i.
Wiem, że nokia ma dobry zasięg, ale jednak jej gabaryty..przemawiają na korzyść s-e. Więc czy bardzo różnią się zasięgiem.

:idea: Mam w chwili obecnej sams. d600e i po prostu tragedia w domu przeprowadzić rozmowę, na nokii wszystko ok, motorolce i innych też (jakoś uchodzi w tłoku;) ), ale po prostu samsung w domku u mnie nie wyrabia, na dworze, wszędzie indziej poza domem wszystko jest ok, ale jednak bywa, że trzeba z kimś pogadać z komórki i tu pojawia się kłopot (dodam, że to nie zależy od operatora u mnie, tylko po prostu jest wynikiem tego, że mam grube ściany). Więc myślę ostatnio nad sprzedażą i kupnem, któregoś z ww. modeli i chciałbym poznać waszą opinię na temat ich zasięgu

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za odpowiedź
Michał
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2006, 00:44:30 »
Jeśli mógłbym swoje 3 grosze dorzucić do pytania a propos Bluetootha - to prawdę mówiąc wszystko zależy od ścian jakie masz u siebie w domu, ja np. kupiłem sobie ponąć z bardzo dobrym zasięgiem Bluetootha i okazało się że po wyjściu z pokoju traciłem zasięg połączenia, więc pozostaje Ci tak jak przedmówca napisał - kupić i przetestować;)

Zastanowiłbym się może nad takimi, które mają antenki - może one coś dają;)
Pozdr.
Michał

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2006, 02:17:36 »
Cytat: "McMike"
Zastanowiłbym się może nad takimi, które mają antenki - może one coś dają;)
Nie sądzę... Chyba na tym forum (ale głowy za to nie dam) widziałem fotki wnętrza takiego adaptera BT z anteną. Otóż, antena to tylko kawał plastiku - niepołączony z elektroniką adaptera. Nie wiem czy tak jest we wszystkich adapterach tego typu, ale po obejrzeniu tych fotek osobiście raczej nie liczyłbym na antenki :). Bluetooth 1.0 to 10 m zasięgu i raczej nic tego nie zmieni.

który telefon ma lepszy zasięg - n9500 czy P910i.
To by chyba trzeba było zrobić specjalistyczne badania żeby to obiektywnie ocenić... Nie miałem P910i (ostatni UIQ jaki miałem to P800), nie mam też 9500 - więc bezpośrednio nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Mogę tylko dodać że porównując P800 i 9300 nie widzę istotnej różnicy. Może P800 był troszkę gorszy, ale raczej bez wpływu na wykorzystanie. Myślę że 9500 nie powinna Cię zawieść, podobnie z P910i - choć lepiej byłoby to przetestować tam gdzie miałyby być używane, rzecz jasna. To trochę dziwne że w tak dużym mieście jak Warszawa masz takie problemy z zasięgiem... Nie mieszkasz w bunkrze, prawda? ;) Może faktycznie ten Samsung jest do niczego w tym względzie.

BTW: nie ma potrzeby dodawania kolejnego postu, jeśli o czymś zapomniałeś lub chcesz poruszyć kolejny temat (zgodny z tematem wątku!) - wystarczy edycja już wysłanego postu. Tak swoją drogą, to z tego wątku zrobił się trochę groch z kapustą... :) Unikajcie tego w przyszłości, proszę. Zapytanie o porównanie zasięgu telefonów zdecydowanie zasługiwało na osobny wątek - mnożenie tematów jest na forum bardzo źle widziane, ale nie należy też być aż tak ortodoksyjnym w tym względzie :).

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2006, 11:47:35 »
Więc od końca;)

OK, nie chciałem wyjśc po prostu na kolejnego kasztana, który mnoży wątki;) (ale jak moderatorowi się chce, to niech szatkuje;) ).
Wiem, że można zedytować, ale chciałem jakoś oddzielić kategoriami.

Tak - mieszkam w bunkrze - ściany mojego miejsca zamieszkania mają ok 1m grubości  8)

Zatem dziwna sprawa wynikła z tymi antenkami...
No ale piszemy o "adapterach", czyli pewnie macie na myśli takie na usb, a są przecież takie "adaptery bluetooth", które montuje się na płytę główną i do których podłączane są antenki - może koszt trochę droższy niż zwykłego B-T na USB, ale kto wie - może zasięg lepszy?
Widziałem takie BlueTooth'y montowane na slota z antenkami umożliwiającymi zamontowanie jej na obudowie (kabelek ok 30cm), bo są owszem takie z wystającą antenką jak to w routerach wi-fi, ale być może z nimi jest tak jak to właśnie jest z tymi, o których pisze przedmówca (będących celem testów na tym forum), a te które mają zewnętrzną antenę - w pełnym tego słowa znaczeniu - mają lepszy zasięg <?>
Pozdr

edited:
Ciekawe ile takie coś ma realnego zasięgu w domu:)
http://www.allegro.pl/item100532146_msi_bluetooth_100m_zasiegu_do_plyt_gl_msi.html
Piszą, że 200m, więc może to już lepszy niż te standardowe 100m, które spotyka się na USB.
Warunkiem tego B-T jest płyta MSI, ale są i inni przecież producenci - także uniwersalni.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2006, 21:53:52 »
OK, nie chciałem wyjśc po prostu na kolejnego kasztana, który mnoży wątki;).
OK, już nie zamierzam się czepiać :) - tym bardziej że tytuł wątku nie wskazuje jakie pytania nt. P910i :).
Tak - mieszkam w bunkrze - ściany mojego miejsca zamieszkania mają ok 1m grubości  8)
No to możesz mieć problem - w takiej sytuacji nie wydaje mi się dziwne że mogą byc problemy z zasięgiem. W takim razie, ja bym sugerował przetestowanie zasięgu w domu - może ktoś ze znajomych ma te telefony?
a te które mają zewnętrzną antenę - w pełnym tego słowa znaczeniu - mają lepszy zasięg <?>
Wiesz, osobiście wątpię. Bluetooth ma specyfikacje i tam jasno jest określone że wersja Class 1 ma zasięg do 100 m, a najpowszechniejsza Class 2 do 10 m właśnie. Nie słyszałem o żadnym "extenderze" zasięgu dla Class 2, jak to jest np. z szybkościami WiFi. Z drugiej strony, jeśli nawet masz adapter działający w zasięgu 100 m, to jeszcze urządzenie na "drugim końcu" musi mieć podobne możliwości. Jeśli np. BT w telefonie ma zasięg tylko 10m to i tak połączysz się z nim tylko w ramach tego zasięgu. Myślę że zewnętrzna antena (o ile faktycznie działa :)) poprawia jedynie jakość sygnału, bo zasięg raczej zależy w tym przypadku od mocy nadajnika - ale fachowcem w tych sprawach nie jestem, więc jeśli się mylę proszę mnie sprostować :).

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 27, 2006, 22:58:28 »
Co do bt to powiem, że wszystko zależy od telefonu. Posiadam bt i aktualnie obecnie dostępne takie nadajniki do podłączenia do kompa (przez USB) mają teoretycznie 100m zasiegu, więc wszystko leży w sile bt telefonu. Posiadam obecnie SE k700i(transfer 15kb/s) oraz N 6680(transfer 30kb/s) i powiem, że z pokoju komputerowego do mojego (tj. z 6-8 metrów przez 20-30cm scianę) SE jest wykrywany przez komputer i przesyła pliki, a N-ki już nie widzi.
Jest jeszcze jeden minus, najlepiej takie bt chwyta gdy poblizu są dwa urządzenia, a przy większej odległości transfer spada (w odległości około 30cm od nadajnika bt transfer do SE mam 15kb/s natomias przez ścianę jest mniej 5kb/s).
Biorąc pod uwagę, że p910 to SE to powinno widzieć go przez sciane tylko, że bedzie wolno wysyłać co przy duzych plikach jest dość uciążliwe.

Mimo wszystko polecam stary poczciwy kabelek (w wypadku SEp910 to stację dokującą :P)
htc hermes
rom: wm6.1 :banan:
radio rom: 1.50.00.00

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 28, 2006, 07:40:46 »
Cytat: "bret"
No to możesz mieć problem - w takiej sytuacji nie wydaje mi się dziwne że mogą byc problemy z zasięgiem. W takim razie, ja bym sugerował przetestowanie zasięgu w domu - może ktoś ze znajomych ma te telefony?

Tak właśnie zamierzam kogoś "zmolestować";) tylko muszę mieć też czas żeby przygotować się na rozczarowanie;) bo szczerze powiedziawszy napaliłem się już nawet i na 9500;)
Problemy z zasięgiem dopiero rozpoczęły się od jakiegoś czasu* - miesiąc, dwa... nie wiem, czy nie kombinują coś przy nadajnikach i to przez to, wcześniej spokojnie można było rozmawiać. Zastanawiam się, czy by tego nie zgłosić, no ale to już inny wątek;)
A propos wi-fi przy 10-20 metrach przez ścianę też tracę zasięg albo spada transfer:)
Dzięki Bret za pomoc:)

*) Mieszkam na skraju dwóch rejonów zasięgu sieci i też pewnie zasięg u mnie jest taki jaki jest...nawet stara 6310 u mnie traci zasięg:)