Więc od końca;)
OK, nie chciałem wyjśc po prostu na kolejnego kasztana, który mnoży wątki;) (ale jak moderatorowi się chce, to niech szatkuje;) ).
Wiem, że można zedytować, ale chciałem jakoś oddzielić kategoriami.
Tak - mieszkam w bunkrze - ściany mojego miejsca zamieszkania mają ok 1m grubości

Zatem dziwna sprawa wynikła z tymi antenkami...
No ale piszemy o "adapterach", czyli pewnie macie na myśli takie na usb, a są przecież takie "adaptery bluetooth", które montuje się na płytę główną i do których podłączane są antenki - może koszt trochę droższy niż zwykłego B-T na USB, ale kto wie - może zasięg lepszy?
Widziałem takie BlueTooth'y montowane na slota z antenkami umożliwiającymi zamontowanie jej na obudowie (kabelek ok 30cm), bo są owszem takie z wystającą antenką jak to w routerach wi-fi, ale być może z nimi jest tak jak to właśnie jest z tymi, o których pisze przedmówca (będących celem testów na tym forum), a te które mają zewnętrzną antenę - w pełnym tego słowa znaczeniu - mają lepszy zasięg <?>
Pozdr
edited:Ciekawe ile takie coś ma realnego zasięgu w domu:)
http://www.allegro.pl/item100532146_msi_bluetooth_100m_zasiegu_do_plyt_gl_msi.htmlPiszą, że 200m, więc może to już lepszy niż te standardowe 100m, które spotyka się na USB.
Warunkiem tego B-T jest płyta MSI, ale są i inni przecież producenci - także uniwersalni.