SM od wersji 3.10 ma nowy kodek Core, ktory okreslilbym jako rewolucje na S80 - wreszcie filmy da sie ogladac plynnie na pelnym ekranie.
bret nie podaje linku forum na ktorym opis umiescilem, czekam na werdykt - czy juz nie ma ku temu przeciwskazan:)
Umieszczam za to sam opis, wraz z fragmentem przykladowego filmu:
SmartMovie Mobile Video Converter
w obrazkach
Oto jak należy konwertować filmy, by działały płynnie i miały wbudowane czytelne, dobrze zsynchronizowane napisy.
Na start nalezy posiadac:- Najnowsza wersję SmartMovie Mobile Video Convertera ze strony producenta
LINK - Pakiet kodeków
FFDShow LINK
Teoria...Po zainstalowaniu obu aplikacji nalezy skonfigurowac FFDShow tak by automatycznie wczytywał napisy o tej samej nazwie co nazwa filmu, by przetwarzał całe klatki filmu i odpowiednio przesuwal napisy ku gorze (zapobiega to ich ucinaniu) oraz ustawic odpowiednia wielkość czcionki. *Różne są nastawy przeusnięcia napisów dla trybu przycięcia obrazu
MEDIUM i
FULL.
*Po każdej zmianie konfiguracji FFDShow należy
zapisać zmiany i wyłączyć konfigurator FFDShow oraz
zrestartować SmartMovie Mobile Video Converter - inaczej zmiany nie będą widoczne.
SmartMovie Mobile Video Converter musi mieć właczone kodowanie w rozdzielczosci 640x200 i nie powinien wczytywać napisów (robi to FFDShow).
Praktyka...Najpierw włączamy na komputerze:menu start>>programy>>ffdshow>>Configuration
Zaznaczamy opcję
Subtitles i ustawiamy czcionkę na
24 punkty:
Pozostawiając konfigurtor otwarty włączamy
SmartMovie Mobile Video Converter i wybieramy
Preferences - tam wprowadzamy następujące ustawienia:
I teraz sa 2 drogi kodowania w zależności od tego czy film jest na tyle panoramiczny by mogł być bez drastycznych przycięć odtwarzany w rozdzielczości 640x200 - czy też nie.
Zalecane przeze mnie nastawy dla trybu FULL to:W FFDShow ustawiamy poniższe nastawy, zapisujemy zmiany i wyłączamy konfigurator.
Następnie wczytujemy film, zaznaczamy interesujący nas fragment (ja zawsze wywalam napisy końcowe) i rozpoczynamy konwersje.
Przykładowy film:
Animatrix
Zalecane przeze mnie nastawy dla trybu MEDIUM to:
&
reszta jak wyżej.
Miłego konwertowania!!