programy na 9300i

• 19 Odpowiedzi
  • 3189 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline macu

• 10
programy na 9300i
« dnia: Czerwiec 04, 2006, 23:45:04 »
Witam
Na wstepie lojalnie informuje ze jestem zupelnie zielony w dziedzinie PDA.
Interesuje mnie Nokia 9300i.
Nie mam jednak pojecia jakiego rodzaju aplikacje mozna pod nia zainstalowac. Czy moge np. uzywac na niej gadu-gady, skype'a, cos a'la Word, jakis program do ogladania filmow.
jak w praktyce sprawdzaja sie takie wynalzaki?
Czy np. taka 9300i moze w jakims stopniu zastapic mi laptopa w czasie 3-miesiecznych wakacji?
z gory dzieki

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2006, 01:09:08 »
Z wymienionych zastosowań nie ma tylko możliwości użycia Skype. Jedyną taką usługą jak na razie jest Barablu (nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce).

Gadu Gadu można używać w kliencie Jabbera (konieczne konto na serwerze Jabbera i zarejestrowany na tymże serwerze transport GG).

Filmy można obejrzeć w SmartMovie (również z napisami).

Pliki Worda można przejrzeć i edytować np. w Documents To Go (również Excela). Podobno w najnowszej wersji wersji poprawili obsługę Unicode w Word To Go, więc powinno być mniej problemów z polskimi znakami (do tej pory dało się odpalić dokument z polskimi znakami, ale tylko w jednej wybranej - i wcześniej zainstalowanej w komunikatorze - czcionce). Excel To Go podobno ma wciąż z tym problem.

Jak to się sprawdza? W sumie z podanych zastosowań najgorzej sprawdza się oglądanie filmów. Tak panoramiczne proporcje wyświetlacza po prostu się do tego nie najlepiej nadają (jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda, to poszukaj w moich postach - gdzieś (niestety, nie pamiętam w tej chwili, gdzie) umieściłem zrzut z bety Core Pocket Media Player na 9300, w innych playerach wygląda to tak samo). Oczywiście, da się oglądać, ale po prostu kadr jest dość mały (nie ma mowy o prawdziwie pełnym ekranie).

A co do dostępnych aplikacji, to zapraszam tutaj.

Czy zastąpi laptopa? Cóż... to zależy przede wszystkim od tego co na nim robisz.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
programy na 9300i
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2006, 04:31:50 »
Prosze, o to screenshoty z SmartMovie, IM+ i Bombusa.
Przyda sie krotki opisik :)

Filmy:
2 pierwsze shoty od gory, jak widac, sa w rodzielczosci 508x400 pikseli, troszeczke sie tnie, lecz obejrzec sie da. 3 shot w 400x200 pikseli, bitrate: 288kbps - jakosc cud malina, plynnie sie odtwarza :) W oby 2 przypadkach, wlaczona opcja Reduce frames

GG:
IM+ [komercyjny]. Wedlug mnie, najlepszy klient Jabbera [obsluguje: GT, AOL, ICQ, Jabber, MSN, Yahoo]. A po nim Bombus [darmowy].

Mysle, ze te screenshoty rozjasnia troszeczke Twoje domysly :)

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2006, 04:40:20 »
Hm... chyba muszę ponownie przyjrzeć się SmartMovie... :D Ciekawe czy w końcu będzie ta wersja S80 TCPMP, czy nie będzie... Byle do 1.07 :) (w lipcu ponoć ma być - niestety, nie wiem czy akurat wersja dla Symbiana -  autor olał mojego maila i nic nie wiem :(). Dlaczego w ogóle o tym wspominam? :) Bo w becie TCPMP nic nie przycina...

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
programy na 9300i
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2006, 15:58:18 »
Bret, a moze zapodasz shoty z TCPMP, chetnie bym sobie zobaczyl jak to wyglada :)

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2006, 02:11:36 »
Proszę uprzejmie :):

Nie oddaje pełni możliwości TCPMP, bo to był plik z małym bitrate i stosunkowo małej (nie pamiętam dokładnie ile, na na pewno mniej niż 500 piseli na Twoich zrzutach) rozdzielczości (mam tylko kartę 128MB), oraz dodatkowo kompresja jpeg zrzutu. W realu wygląda wyraźnie lepiej.
Przykładów z większą rozdzielczością niestety już nie mam.

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
programy na 9300i
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:12:12 »
Dzieki :) Testowales max jaki mozna wyciagnac? I czy w ogole da sie odpalic film w 640x200 bez zacinania sie?
Jesli bylbys zainteresowany, mam na sprzedaz karte 512MB za 30PLN :)

*

Offline P10TR3K

• 404
  • Sprzęt: Lumia 800 / GT-S5360 / A810
programy na 9300i
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:28:07 »
Ta kartę to jaką masz?MMC,SD czy coś innego?I czy cena 30zł obowiazuje wszystkich,czy tylko dla Breta? :wink:  :)

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:42:39 »
Cytat: "yanek_00"
Testowales max jaki mozna wyciagnac? I czy w ogole da sie odpalic film w 640x200 bez zacinania sie?
Niestety, jak napisałem, nie miałem możliwości zaszaleć. Pamiętam że robiłem jeszcze jeden plik nieco większy, ale to nie bylo 640 x 200, najwyżej coś koło 400 x 180 czy coś takiego. W ogóle to wątpię czy 9300/9500 uciągnie płynnie aż 640 x 200 nawet w TCPMP, który jest wg. mnie szybszy niż SmartMovie (to jest CPU tylko 150 MHz, niestety). Choć ciekawie byłoby spróbować :).
Cytat: "yanek_00"
Jesli bylbys zainteresowany, mam na sprzedaz karte 512MB za 30PLN :)
MMC? Owszem, za tę cenę byłbym :). Używana, domyślam się?

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
programy na 9300i
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:54:12 »
Cytat: "bret"
MMC? Owszem, za tę cenę byłbym :). Używana, domyślam się?

MMC. Tak, uzywana jakis rok, moze troche mniej. Firmy Formel1 [czyli No Name], ale dziala!

Cytat: "P10TR3K"
Ta kartę to jaką masz?MMC,SD czy coś innego?I czy cena 30zł obowiazuje wszystkich,czy tylko dla Breta? Wink Smile

Oczywiscie, ze dla wszystkich, 30 PLN + przesylka [tyle ile kto czym chce przesylac :D] Jak co to ze Slaska jestem [okol. Zor, J-bia, Rybnika] ;)

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2006, 14:26:06 »
P10TR3K był pierwszy, to niech bierze jeśli chce :). Ja mogę poczekać - i tak do oglądania to Looxa używam...

*

Offline P10TR3K

• 404
  • Sprzęt: Lumia 800 / GT-S5360 / A810
programy na 9300i
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2006, 15:14:33 »
No to daj mi wiadomość priv-dogadamy się...Dzięki Bret :wink:

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
programy na 9300i
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2006, 22:36:36 »
SM od wersji 3.10 ma nowy kodek Core, ktory okreslilbym jako rewolucje na S80 - wreszcie filmy da sie ogladac plynnie na pelnym ekranie.

bret nie podaje linku forum na ktorym opis umiescilem, czekam na werdykt - czy juz nie ma ku temu przeciwskazan:)

Umieszczam za to sam opis, wraz z fragmentem przykladowego filmu:

SmartMovie Mobile Video Converter

w obrazkach

Oto jak należy konwertować filmy, by działały płynnie i miały wbudowane czytelne, dobrze zsynchronizowane napisy.

Na start nalezy posiadac:
- Najnowsza wersję SmartMovie Mobile Video Convertera ze strony producenta LINK
- Pakiet kodeków FFDShow LINK

Teoria...

Po zainstalowaniu obu aplikacji nalezy skonfigurowac FFDShow tak by automatycznie wczytywał napisy o tej samej nazwie co nazwa filmu, by przetwarzał całe klatki filmu i odpowiednio przesuwal napisy ku gorze (zapobiega to ich ucinaniu) oraz ustawic odpowiednia wielkość czcionki.
*Różne są nastawy przeusnięcia napisów dla trybu przycięcia obrazu MEDIUM i FULL.
*Po każdej zmianie konfiguracji FFDShow należy zapisać zmiany i wyłączyć konfigurator FFDShow oraz zrestartować SmartMovie Mobile Video Converter - inaczej zmiany nie będą widoczne.

SmartMovie Mobile Video Converter musi mieć właczone kodowanie w rozdzielczosci 640x200 i nie powinien wczytywać napisów (robi to FFDShow).

Praktyka...

Najpierw włączamy na komputerze:
menu start>>programy>>ffdshow>>Configuration

Zaznaczamy opcję Subtitles i ustawiamy czcionkę na 24 punkty:

Pozostawiając konfigurtor otwarty włączamy SmartMovie Mobile Video Converter i wybieramy Preferences - tam wprowadzamy następujące ustawienia:

I teraz sa 2 drogi kodowania w zależności od tego czy film jest na tyle panoramiczny by mogł być bez drastycznych przycięć odtwarzany w rozdzielczości 640x200 - czy też nie.

Zalecane przeze mnie nastawy dla trybu FULL to:

W FFDShow ustawiamy poniższe nastawy, zapisujemy zmiany i wyłączamy konfigurator.

Następnie wczytujemy film, zaznaczamy interesujący nas fragment (ja zawsze wywalam napisy końcowe) i rozpoczynamy konwersje.

Przykładowy film: Animatrix

Zalecane przeze mnie nastawy dla trybu MEDIUM to:

&

reszta jak wyżej.

Miłego konwertowania!!

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:08:24 »
Wiem że oni zmienili kodek na Core - sęk w tym że gdy próbowałem ten sam film przekodowany w PocketDivx Encoder na becie TCPMP i na SmartMovie, to w tym ostatnim wyraźnie się haczyło (być może dlatego że film robiony nie w konwerterze SM i bez żadnych "reduce frames"). Na forum zerknę,  oczywiście :). Jak tylko znajdę wolniejszą chwilę. Ciekawy opis - przyznam jednak że nie bardzo rozumiem potrzebę użycia ffdshow w tym przypadku.
Przyznam też że rozdzielczości 640 x 200 w TCPMP nie próbowałem. Sam jestem ciekaw co by z tego wyszło. Niestety, to musi poczekać aż kupię większą kartę pamięci.

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
programy na 9300i
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:21:05 »
Cytat: "bret"
Ciekawy opis - przyznam jednak że nie bardzo rozumiem potrzebę użycia ffdshow w tym przypadku.

Juz uzasadniam.

SM ma problemy z synchronizacja napisow. Napisy potrafia pozostawac na ekranie az wskoczy nastepna kwestia. Skoro i tak konwertujemy film, to czemu nie wkleic i samych napisow?? FFDShow robi to pod warunkiem, ze wlaczymy przetwarzanie calych klatek, a nie samo nalozenie napisow jak w standardowcyh playerach.

W tym trybie SM "dostaje" klatki filmu juz z napisami. Format obrazu zmienia sie wtedy na 3:4  - opisalem wiec jak przyciac tenze i jak wyjustowac napisy, by wszystko miescilo sie na ekranie N9300, napisy byly idealnie czytelne i nie przyciete.

Mozna probowac wiekszych bitrate-ow, jednak te ktore opisalem wyzej stanowia dla mnie optimum - nic sie przy nich nie zatka nawet przy dynamicznych scenach. (Patrz fragment Animatrixa)

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 08, 2006, 23:47:23 »
A... chyba że tak. Nie testowałem SM aż tak intensywnie żeby to wyszło. Kupiłem gdy TCPMP jeszcze nie było - wtedy nie było żadnej sensownej alternatywy. A potem to już tylko TCPMP używałem (wyjąwszy parę testów tego samego pliku w obu programach - tyle że akurat żadnego robionego w SM Converter). Ja do oglądania najczęściej używam Looxa, więc przyznam też że nie interesowało mnie to aż tak bardzo.

W każdym razie, chyba faktycznie warto spróbować. Ja się tym na pewno pobawię (z Twoimi ustawieniami :)) jak tylko zaopatrzę się w większą kartę - z 128MB to raczej nie ma sensu próbować (tym bardziej że te 128MB muszą zmieścić jeszcze trochę innych rzeczy). Animatrix faktycznie wygląda nieźle, jednak przyznam że dla mnie 12 fps to trochę za mało. Chyba wolałbym niższą rozdzielczość i płynniejszy obraz... No ale to subiektywna rzecz gustu :) i potestować można - może się przekonam? :)

*

Offline luin

• **
  • 143
    • TELEPOLIS.PL
programy na 9300i
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 09, 2006, 09:36:26 »
TCPMP na PPC daje o wiele wieksze mozliwosci, a sam sprzet stosowniejsza wydajnosc - takze nie dziwie sie Twojego braku zainteresowania.

Warto jednak pobawic sie, chocby po to by zobaczyc filmik tak jak w dawnej reklamie blueconnectu:)

programy na 9300i
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2006, 13:34:42 »
Cytat: "luin"
SM od wersji 3.10 ma nowy kodek Core, ktory okreslilbym jako rewolucje na S80 - wreszcie filmy da sie ogladac plynnie na pelnym ekranie.

Skad wytrzasnac ten kodek z SmartMovie wersji 3.10 ??? jest osobno czy w programie juz ?? jezeli ma ktos prosze o podeslanie... i jaka wogle jest to wersja CoreMp4 codec ??

Mam wersje smartmovie 2.60  i codeki z tej strony

http://www.lonelycatgames.com/index.php?chapter=smartmovie

i zacina ten matrix na pelnym ekranie w NOKI 9300i

I zna ktos moze jakies strony z filami 3GP albo avi do Noki 9300 albo ogolnie do telefonow z mniejszymi rozdzielczosciami...

.

programy na 9300i
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2006, 10:38:02 »
Cytat: "luin"

bret nie podaje linku forum na ktorym opis umiescilem, czekam na werdykt - czy juz nie ma ku temu przeciwskazan:)

Umieszczam za to sam opis, wraz z fragmentem przykladowego filmu:
wtam
mam prosbe moglbys pod zdieciami wpisac jakie to byly ustawienia ? bo zdiecia juz wygalsy . a chcialbym przerobic kilka filmow i nie wiem jak poustawiac , zeby bylo ok

*

Offline bret

• 1964
programy na 9300i
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2006, 16:13:00 »
Myślę że można podać link bezpośrednio do cytowanego opisu luina - jak zauważyłem, koledzy starają się bardzo żeby n9x.pl nie zamieniło się w warezownię.

http://n9x.pl/viewtopic.php?p=10082#10082