Program do czyszczenia ...

• 7 Odpowiedzi
  • 1309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 09, 2006, 12:36:19 »
Witam wszystkich:)
Czy ktos może podać nazwe programiku do usuwania plików które zawsze zostaja po deinstalacji gry lub jakiegoś programu systematycznie zmiejszając pamięc telefonu.

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2006, 14:44:31 »
Witam!
Niestety nie jesteśmy czarodziejami ;-) ... Napisz chociaż jaki masz telefon??
Jeśli masz SE UIQ, spróbuj Disc cleaner'a.
Jeśli masz Nokię series60, 80 - chyba Cię zmartwię - nie słyszałem o takim programie. Pozostaje ręczne usuwanie zbędnych plików, ale to jak gra w rosyjską ruletkę ;-) Odradzam niedoświadczonym :) .
Ewentualnie spróbować możesz Appman'a. Podobno czasem pokazuje "śmieci" pozostające po deinstalacji, które można usunąć.

cd.
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2006, 18:51:42 »
...o żesz,faktycznie zapomniałem dodac iz chodzi mi i N 6680.Oczywiście mam osławionego wg mnie dobrego"FExplorera"ale tam faktycznie trzeba wiedzeic co usunąć.Poradz jeśli takowa Twa wola:) co zatem można usówać o ile można tak łatwo do tego podejść jak pisze.Pozdrówka.

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2006, 20:34:22 »
Witam ponownie.
Najprościej przeprowadzić co jakiś czas format karty/telefonu. Niestety wiąże się to jak wiadomo z koniecznością ponownego instalowania wszystkiego od nowa i przywracania ustawień/kontaktów itd. Jednak to najpewniejsza metoda na pozbycie się wszystkich nieużywanych już pozostałości po aplikacjach. W zasadzie deinstalator usuwa większość plików zaistalowanej aplikacji - a przynajmniej powinien. Zostają zazwyczaj po niej pliki z ustawieniami konfiguracyjnymi: *.ini, *.cfg (uwaga na systemowe pliki .ini!), czasem jakieś biblioteki, logi, sejwy ;-) z gierek, dane zapisane przez użytkownika itp. Ma to pewną zaletę - przy ponownej instalacji programu przywracane są ustawienia programu jakie poprzednio ustawiłeś.
W zasadzie pliki te nie mają dużej objętości, więc korzyść z ich wyszukiwania i zabawy w usuwanie jest raczej żadna. Istnieje możliwość "podejrzenia" gdzie zostały zainstalowane poszczególne składniki aplikacji, ale z plików tych korzysta deinstalator, więc je na pewno odistaluje bez Twojej pomocy.
Reasumując - FORMAT C: dobry na wszystko  8)
Pozdrawiam

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2006, 06:52:23 »
Zgadzam się z przedmówcą :). Można sobie ułatwić cały proces, tworząc np. kopie bezpieczeństwa samego systemu (wszystko skonfigurowane, ale zero aplikacji) i np. systemu + zestawu najczęściej używanych aplikacji. Posiadając taką kopię, odwieżenie systemu sprowadza się do jej przywrócenia (oczywiście, tym samym szlag trafia wszystkie dane zapisane po zrobieniu kopii, np. odebrane SMSy czy maile, dokumenty etc., ale coś za coś...).

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2006, 09:28:44 »
Cytat: "bret"
Zgadzam się z przedmówcą :).

Pozdrawiam!

Cytat: "bret"
(oczywiście, tym samym szlag trafia wszystkie dane zapisane po zrobieniu kopii, np. odebrane SMSy czy maile, dokumenty etc., ale coś za coś...).

Sms-y i maile (niestety bez załączników) przed formatem można w prosty sposób archiwizować na PC. Ja wykorzystuję do tego celu MsgSaver'a (od niedawna freeware!!! :) ) zamiennie z SmsExporter'em (również darmowy).
Polecam, bo to naprawdę niezłe i przydatne aplikacje.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2006, 00:02:55 »
Cytat: "samsa"
Ja wykorzystuję do tego celu MsgSaver'a (od niedawna freeware!!! :) ) zamiennie z SmsExporter'em (również darmowy).
Polecam, bo to naprawdę niezłe i przydatne aplikacje.

i to sa dobre wiesci ze sa wreszcie darmowe ..... dziekuje za info

Dzieki:)
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:34:55 »
Witam Panowie.Dziekuje za informacje.