Nokia 6260 i MapViewGPSII

• 2 Odpowiedzi
  • 722 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jeg

• 2
« dnia: Kwiecień 02, 2006, 18:50:40 »
czesc
czy ktos uzywal MapViewGPSII na Nokia6260?
program dziala, GPS takze, ale nie moge wczytac map.
mam je wpisane w Documents/MapViewGPS/maps.
mapy sa rozszerz .map i ozf2.
niby prawidlowom ale mapy automatycznie nie laduje i jej nie widzi nawet w komendzie -wybierz mape.
moze mi ktos pomoc?
dzieki

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2006, 08:13:39 »
Witam!
Wydaje mi się, że może to być kwestia konwersji pliku. MapViewGPS wymaga plików z rozszerzeniem *.ogf2, niekompatybilnych z *.ozf2. konwerter (ogf2tool) znajdziesz tutaj.
Jeśli posiadasz mapy w formacie Oziego, chyba trzeba je będzie przekonwertować do zwykłej bitmapy lub jpeg-a i wtedy wrzucić do konwertera MVGPS. Następnym krokiem będzie wklejenie przetworzonego pliku do folderu o którym wspomniałeś (łącznie z plikiem kalibracyjnym *.map Oziego). Oba pliki muszą mieć identyczne nazwy! Powinno poskutkować.
Pozdrawiam!

*

Offline jeg

• 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:36:18 »
Dzięki.
Faktycznie nie konwertowałem. Jednak po dokonaniu konwertacji dalej nic nie widzę.
Sprawdzałem w rosyjkim forum i znalazłem zapis że komuś się to samo działo z Nokią 6260. Jednak nie wiadomo czym się tak naprawdę sprawa zakończyła. Na koniec stwierdzenie było takie, że należało wpisać mapy w pamięć telefonu i że pamięć telefonu jest zbyt mała.
Sam zastanawiam się dlaczego się uparłem na GPS w komórce, mogąc chodzić lub jeździć z palmpopem.
Bardzo Ci serdecznie dziękuję za pomoc.
Na razie jestem uparciuchem i szukam rozwiązania - jakiego? Nie mam zielonego pojęcia.
Pozdrawiam.
Jeg