Problem z bombusem i nokia 6680

• 9 Odpowiedzi
  • 1212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maxxo

• 18
« dnia: Maj 11, 2006, 21:11:09 »
Witam serdecznie
Mam problem z Bombusem i Nokia 6680 - jako aplikacja javowa odpala sie ona w telefonie i po ustawieniu jej w trybie ssl korzystam sobie normalnie z aplikacji. Robie to dosyc intensywnie - po jakims czasie okolo 1 godziny nastepuje zwis niektorych funkcji bombusa - nie mozna wchodzic w kontakt i odpisywac na przychodzace nadal tresci. Raz nawet pojawil sie komunikat brak pamieci.
Mam wiec pytanie - czy macie takie problemy ? czy jest to problem ze stronicowaniem pamieci - korzystajac z FEexplorera zauwazylem ze znika poprostu duza czesc pamieci ram ktorej owy telefon nie ma jednak az tak duzo - bo 2 mb - po godzinie rozmawiania zostaje juz nawet ponizej megabajta - co tutaj zrobic :( ? Na nokii 6020 bez ssl i na motoroli v980 w trybie ssl - wszystko smiga w najlepszym porzadku - az dziw bierze ze niby taki smartfon a zapycha sie javowa aplikacja.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2006, 21:39:35 »
Na pewno nie masz w tle jakiejś innej aplikacji / procesu który żre RAM? Spróbuj zrestartować telefon i uruchomić tylko Bombusa (i wyłącz autostart wszelkich innych aplikacji które mają tę opcję, albo odinstaluj takie aplikacje co do których masz podejrzenie że mogą się automatycznie uruchamiać po starcie systemu (lub ich część może się uruchamiać podczas startu systemu). Możesz też sformatować telefon i na czystym systemie zainstalować tylko samego Bombusa - wtedy na pewno wykluczysz wpływ innych aplikacji - jednak to będzie sporo zachodu bez gwarancji powodzenia... Być może ta aplikacja tak właśnie się zachowuje na 6680...

Ewentualnie, jeśli masz jakąś starszą wersję firmware, być może update firmware coś by pomogło. Ale przyznam że to wszystko to zgadywanie (nie zetknąłem się z takim problemem do tej pory).

*

Offline maxxo

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2006, 21:59:36 »
Dziekuje serdecznie za szybka odpowiedz :) - niestety jestem malym lamerem w zakresie uzytkowania 6680 - jak mozna wylaczyc autostart aplikacji ?? - czy owym programem taskspy ?? - rzeczywiscie w FEexplorerze jest troche odpalonych aplikacji tylko nie wiem ktore sa tymi wewnetrznymi telefonu a ktore odpalajacymi sie dodatkowo

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2006, 23:49:22 »
W Symbianie nie ma ogólnego ustawienia autostartu (jak w Windows). Aplikacja która może się tak uruchamiać powinna mieć możliwość zarządzania tym w jej opcjach. Niestety, nie każda pozwala to włączać i wyłączać (są takie których przeznaczeniem jest właśnie działanie wyłącznie w tle i taka opcja nie miałaby sensu). Jeśli nie wiesz co jest czym, to raczej nie próbuj "zabijać" procesów, bo to może skończyć się zwiską systemu.

W tej sytuacji, ja sugeruję:
- odinstalowanie wszystkich dodatkowych aplikacji oprócz Bombusa
- restart telefonu
- odpalenie Bombusa i obserwację jego zachowania
- instalację po kolei używanych aplikacji i obserwację za każdym razem czy coś się zmienia

Albo:
- format telefonu (również w ten sposób)
- instalację tylko Bombusa
- obserwację jego zachowania
- instalację po kolei używanych aplikacji i za każdym razem sprawdzanie zachowania Bombusa

Bardzo pracochłonne niestety (format czyści całkowicie pamięć wewnętrzną, więc konieczne będzie również ponowne skonfigurowanoe telefonu (punkty dostępowe, konta e-mail)). I przyznam że nie mam pojęcia co u Ciebie to powoduje. Ja używam Bombusa na 9300 i nigdy nie zauważyłem podobnych problemów (co prawda, to nie musi o niczym świadczyć, bo to nie to samo). Nie słyszałem również aby ktoś miał podobny problem. Masz trochę wolnego czasu, to próbuj z formatem - jak dobrze pójdzie, odkryjesz przyczynę (przy zalożeniu że to wina jakiejś aplikacji - a nie dam za to głowy, niestety...).

*

Offline maxxo

• 18
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 12, 2006, 00:26:02 »
Dziekuje grupowemu Guru za kompleksowe rady :) - zrobie wszystko po kolei jak przykazano bo niestety mam problem - z wieloma aplikacjami - rowniez z S60Internet Radio - shoutcastowym playerem ktory wywala sie po paru sekundach - jest zreszta opcja zrzutu pamieci telefonu na karte wiec zrobie sobie backup.
Nie wiem czy zmiana firmwareu moze cos zmienic mam wzglednie nowa - bo przedostatnia wersje czyli 4.04 - w kazdym razie potestuje sprawe - jeszcze raz dziekuje i dam znac co wyszlo mi na zle lub dobre - dzieki !

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 12, 2006, 00:52:54 »
No to może faktycznie format telefonu jest dobrym pomysłem. Na wszelki wypadek sformatuj również kartę pamięci. I ja bym raczej nie przywracał pełnego backupu (bo może zawierać uszkodzony plik / pliki systemowe i wrócisz do punktu wyjścia). Sugeruję raczej archwizację najważniejszych danych (synchronizację z Outlookiem żeby zachować kontakty, ewentualnie użycie aplikacji: Best vCal (eksport danych kalendarza i ToDo), Best vCard (eksport kontaktów) (obie freeware) i Best MessageStorer (eksport wiadomości (SMS, MMS, e-mail), komercyjna (jest trial)). A instalację używanych aplikacji zrobić od nowa.

*

Offline maxxo

• 18
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 12, 2006, 21:16:30 »
hmm sformatowalem telefon - choc trzymalem te 3 przyciski i wlacznik i nic sie nie dzialo - zadnego napisu formatting czy czegokolwiek - rzeczywiscie po wlaczeniu jednak telefonu - zniknely themy ustawienia apn wiadomosci itd itd itd - s60 internet radio pogrywal juz sobie z minute - meczylem bombusa i nie chcial sie zawiesic narazie - zobaczymy ale tendencje sa dobre !

*

Offline maxxo

• 18
:(
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2006, 21:46:11 »
niestety napisalem do Autora w/w aplikacji i potwierdza on moj problem a szkoda :(

It is too pity, but this bug is in S60 java machine. This bug is not
localized yet, researches are still in progress, but i have no any
friends with S60 devices living in neighbourhood.

All I know about this bug - used memory grows when garbage collector
has been called. And if you look at memory counter in Bombus (in About
dialog) you sould see that "total" heap size increases much faster
than "used"="total"-"free" heap size. Some users reported to me that
there are no memory leak if Bombus displays stadard dialogs, like
About, Options, etc, not roster or message list, which are
Bombus-drawn.

wstyd !! jak cholera - wymienilem firmware na nowe 5.05 i nic - to samo !! a ja myslalem ze javowe aplikacje beda chodzic na takim smartfonie :(

pozdrawiam ale nie nokie :)

Maxxo

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2006, 22:08:13 »
No cóż... faktycznie szkoda. Niestety, o programowaniu to ja wiem mniej niż nic :) :roll:, więc nie mam żadnej sensownej rady w tym przypadku. Mogę tylko dodać że Bombus używany na 9300 nie sprawia takich problemów (choć prawdą jest też że nie używałem go jeszcze zbyt intensywnie).

Może w tej sytuacji rozważ jakąś alternatywę? Bombus nie jest jedyną dostępną aplikacją tego typu. Jest jeszcze np. IM+, który nie należy do tanich (to nie jest freeware), ale jest niezły i być może sprawdzi się na 6680 lepiej niż Bombus. Dostępne jest jeszcze parę innych aplikacji tego typu, np. TipicME (freeware, ale też aplikacja Java) i kilka innych (ale raczej dla innych sieci niż jabber, np. ICQ czy AOL).

*

Offline maxxo

• 18
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 19, 2006, 19:36:37 »
Dziekuje jak zwykle za odpowiedz - poszukam alternatywnego klienta - zobacze czy inne aplikacje javowe maja problem ze zwalnianiem pamieci - moze to rzuci nowe swiatlo na ta sprawe tym bardziej ze robilem testy z super starymi wersjami bombusa i efekty sa przerazajace- pamiec zapelnia sie tragicznie szybko - widac postep w nowych wersjach - wiec tendencja jest bardzo krzepiaca :)