gps nokia n- gage

• 10 Odpowiedzi
  • 1510 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gps nokia n- gage
« dnia: Wrzesień 03, 2005, 11:37:16 »
witam mam pytanie otuz probuje zainstalowac programmm gps na
> noki n-gage jednak zaden z programow ktore prubowalem nie
> dzial jestem ciekawy czy wogule jest mozliwosc odczytanie
> takich wiadomosci porzez BT a jezeli tak to jaki to program
> przegladalem forum ale jestem poczatkujacy i nie zabardzo
> rozumiem progray kture instalowalem byly pod wersje 60 wiec
> tu raczej beldu nie popelnile prosze o pomoc i z gory dziekuje  

*

Offline bret

• 1964
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2005, 22:38:30 »
Obejrzyj sobie dział GPS/Navigation katalogu programów dla Series 60, na My-Symbian.com: http://my-symbian.com/7650/applications/category.php?fldAuto=30 . Potestuj, być może któraś z aplikacji będzie Ci odpowiadać.

Podobno interesujący (i bezpłatny) jest MapViewGPS: http://my-symbian.com/7650/applications/applications.php?faq=30&fldAuto=1201

gps nokia n- gage
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2005, 14:02:11 »
czyli jest mozliwosc nawigowania przez bt ??

*

Offline bret

• 1964
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2005, 14:40:14 »
Zależy co rozumiesz przez "nawigowanie" :) ;). Ale tak, możliwości są (przynajmniej teoretycznie - N-Gage nie miałem okazji używać, więc nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce). Z tego co wiem, N-Gage funkcjonalnie odpowiada Nokii 3650 (jeśli chodzi o funkcje smartphone), więc jeśli coś działa na 3650 to i na N-Gage powinno.

gps nokia n- gage
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 08, 2005, 10:28:23 »
chodzi mo najprostrze funkcje wystarczy mi jak mi bedzie predkosc pokazywac  tylko zaden program mmmmmi nie dziala znaczy zainstalowac spoko tylko nie wyswietla paremetrow nic sie nie zmienia

*

Offline samsa

• **
  • 123
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2005, 10:36:19 »
Witam!
A może nie sparowałeś urządzeń ze sobą przez bluetooth - nie widzą się i stąd brak komunikacji gps -> nokia?

*

Offline bret

• 1964
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2005, 11:00:55 »
Dokładnie. Pin_ki, włącz odbiornik GPS, sparuj go z N-Gage i dopiero wtedy odpalaj program do GPS.

*

Offline kilazz

• **
  • 218
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2005, 09:42:57 »
hmm podejrzewam ze kolega wogole nie ma odbiornika GPS przez to nic mu niedziala :) Sam bluetooth nie zapewni nawigacji, tylko polaczenie z odbiornikiem GPS ktory najpierw musisz kupic :)

gps nokia n- gage
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2005, 12:49:29 »
racja nie mam odbiornika dlatego na poczatku pytalem czy jest mozliwosc przez sam bluetoot lub  w jakis inny sposob myslałem ze byc moze dzieki antena dawaczym da sie uzyskac jakiekolwiek dane
jestem poczatkujacy wiec prosze sie nie smiac

*

Offline bret

• 1964
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2005, 15:03:39 »
A... no tak...

*

Offline samsa

• **
  • 123
gps nokia n- gage
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2005, 23:21:35 »
@Pin_ki
No to bez odbiornika gps ani rusz ;).
Istnieje jednak możliwość "nawigowania" bez żadnego dodatkowego sprzętu. Wystarczy że jesteś w zasięgu sieci GSM. Telefon komunikując się z siecią wysyła dane niezbędne do jego "namierzenia" jak również odbiera wiele użytecznych informacji m.in. o numerach identyfikacyjnych stacji bazowych (BTS-ów), mocy sygnału czy odległości od nadajnika. Istnieją firmy oferujące usługi oparte na lokalizacji w ten właśnie sposób.Co prawda w porównaniu z gps to metoda bardzo uproszczona i mało dokładna (błąd lokalizacji od kilkudziesięciu m do kilku km) ale zawsze.
Jeśli temat Cię zainteresuje - kilka ciekawych programów dla nokii wykorzystujących tę metodę oraz pokazujących niektóre z w/w parametrów sieci:
Cellspotting (www.cellspotting.com)
miniGPS i where I am? (www.psiloc.com)
GSM Position Locator (www.microdene.com)
Celltrack (www.afischer-online.de)