Parę pytań do użytkowników 9300(i)

• 40 Odpowiedzi
  • 3176 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Parę pytań do użytkowników 9300(i)
« dnia: Kwiecień 08, 2008, 23:03:04 »
Miałem kiedyś wielką chrapkę na ten telefon, ale w końcu jakoś zacząłem się rozglądać za Wizardem, więc plany poszły w odstawkę, zaniechałem także szukania informacji, kilka pytań jednak ciągle mnie ciekawi. ;P
1) Jak wygląda szybkość systemu? 150 MHz to niewiele, działa na tyle szybko, żeby użytkownik nie dostawał szewskiej pasji? ;) Jak wygląda przeglądanie Internetu - nie ma przydługich zacięć przy przewijaniu strony np.?
2) Oprogramowanie biurowe - niestety z Symbianem s60v2 miałem złe doświadczenia - oprogramowanie kiepsko sobie radziło z dokumentami Worda, czasem po dokonaniu jakichś zmian można się było pożegnać z formatowaniem, właściwie zawsze znikały załączniki. Bez porównania z softem dostępnym pod PalmOS czy WM. A jak to wygląda pod s80? Można spokojnie edytować dokumenty bez obawy, że zostaną zmasakrowane? Wystarczy wbudowane oprogramowanie, czy warto zainstalować jakieś zewnętrzne? Dokumenty konwertują się przy synchronizacji z PC (jak pod PalmOSem) czy też telefon obsługuje je w takiej formie, jak na PC?
3) Nawigacja - co prawda dla mnie nawigacja pod Symbianem zawsze była bardziej ciekawostką niż funkcją używaną na co dzień... Wiem, że działa TomTom. Niestety - informacji która wersja nie udało mi się wygrzebać. TT5 jak pod s60v2 czy może jest też wersja TT6 na starsze komunikatory Nokii? ;)
4) Multimedia i stereo: jaka jest w końcu oficjalna wersja. Jest stereo czy go nie ma? Dźwięk w słuchawkach jest słaby czy wystarczający? Bo w sieci spotykam się z bardzo odmiennymi opiniami. ;)
5) Różnice cen - czy ktoś rozumie o co chodzi z cenami w komisach. Telefony ostatnio rzadko widywane, a jeśli już, to w cenie 2x większej niż na Allegro. Wiem, że komisy lubią narzucać sobie spore marże, ale żeby aż takie???

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
Odp: Parę pytań do użytkowników 9300(i)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:30:19 »
1. ja działam i nie dostaje. najgorsze jest włączanie go. trwa baardzo długo. potem już chodzi w miare szybko.
2. opera mini -> przycięć brak, to samo na standardowej przeglądarce. internet działa dobrze.
co do dokumentów to owszem, da się przeglądać i edytować .doc tylko, że giną nam polskie literki. plik konwertuje się w urządzeniu.
3. jest tom tom na s80 i działa  :)
4. stereo jest. dźwięk jak na telefon biznesowy jest dobry. oczywiście jeśli podłączymy dobre słuchawki. ja słuchałem na senheisser mx500 i  :O~. nie spodziewałem się, że bedzie tak dobrze grał. chociaż do jakości irivera to mu brakuje..
wada jest taka, że odtwarzacz mp3 jest bardzo niewygodny w obsłudze.
5.a to nasza wina?  :P komisy muszą zarabiać, więc sprzedają drożej. a te telefony dla zwykłego kowalskiego to najnowsze super mega wszystkomające komóry... każdy się dziwi, jak mu mówie, że za 350zł moge mu sprzedać swojego 9300  :mrgreen:

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:09:56 »
Wizard tez sie dluga wlacza.;)
A ktora wersja TomToma? Piatka czy szostka?
Jak sie strony renderuja na Operze Mini? Prawidlowo wygladaja?
Jest jakies lekarstwo na gubienie pl literek? Pamietam, ze na PalmOSie byly te same problemy i ktos napisal makro do Worda.:) Przypisow nie wcina?

*

damist

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:28:28 »
Wizard tez sie dluga wlacza.;)
To fakt ale nie tyle co Nokia :)
Jak sie strony renderuja na Operze Mini? Prawidlowo wygladaja?
Opera działa bardzo szybko , szybciej niż standardowa przeglądarka. Co do wyświetlania stron to telefon ma rozdzielczość 640x200 więc strony muszą być poprawnie wyświetlane :) PDAclub jest w pełni wyswietlany i nie trzeba przewijać , allegro również .
est jakies lekarstwo na gubienie pl literek?
U mnie nie gubi ogonków :) Zależy to od formatu w jakim jest plik testowy.
 Od siebie dodam że telefon idealny do internetu i do pisania . Wolę go do tego sto razy  niż pocketa :)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2008, 17:18:22 »
A jaki format plikow tekstowych jest obslugiwany najlepiej pod katem polskich literek? Czy z Wordem 2003 nie ma problemow? Jak rozumiem telefon konwertuje plik przy otwieraniu (importuje jego zawartosc). A w druga strone jak to wyglada? Mozna zwyczajnie zgrac i otworzyc na pc potem?
Jak w koncu jest z wersja TomToma?:)
Tak ogolnie waszym zdaniem sprzet wart posiadania dla kogos, kto lubi takie zabawki i na codzien uzywa HTC?
A wlasnie, jak sie pisze kciukami w porownaniu np. do Wizarda? I ile dokladnie trwa ten przydlugi start?;)

*

damist

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2008, 18:23:20 »
Powiem tak. PDA włączam raz na tydzień bo system jest bardzo stabilny zaś telefon jak nie chcem żeby któs do mnie dzwonił :P Ten długi czas uruchamiania tyczy się tylko systemu bo sam telefon włącza się w parę sekund chyba że wyjęliśmy z niego baterie i włączamy obie części. Tak że więc sam telefon włączasz i wyłączasz w parę sekund.
Tak ogolnie waszym zdaniem sprzet wart posiadania dla kogos, kto lubi takie zabawki i na codzien uzywa HTC?
Zależy. Palmtopa Tobie nie zastąpi więc nie warto pozbywać się pocketa żeby kupić nokię :P Jednak do internetu i wiadomości e-mail /sms jest nie zastąpiony i jak raz kupisz to przestaniesz z tych funkcji korzystać na pockecie.

A wlasnie, jak sie pisze kciukami w porownaniu np. do Wizarda
Lepszej klawiatury w żadnym PDA nie miałem :) Szybko i bezbłędnie
Czy z Wordem 2003 nie ma problemow?
nie
A jaki format plikow tekstowych jest obslugiwany najlepiej pod katem polskich literek?
szczerze to nie pamiętam ale chyba był to .rtf bo .doc na 100% ogonków nie wyświetla chyba że piszemy treść na nokii wtedy będą.
Mozna zwyczajnie zgrac i otworzyc na pc potem?
oczywiście

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2008, 19:42:41 »
Ten długi czas uruchamiania tyczy się tylko systemu bo sam telefon włącza się w parę sekund chyba że wyjęliśmy z niego baterie i włączamy obie części. Tak że więc sam telefon włączasz i wyłączasz w parę sekund.

Hmm... To znaczy przez włączanie telefonu rozumiesz wybudzenie go, a przez włączenie systemu ponowne uruchomienie po "twardym" wyłączeniu, tak? Taka analogia nasuwa mi się w odniesieniu do Wizarda - nie wiem jak to zostało rozwiązanie w Nokii. ;)

Zależy. Palmtopa Tobie nie zastąpi więc nie warto pozbywać się pocketa żeby kupić nokię język Jednak do internetu i wiadomości e-mail /sms jest nie zastąpiony i jak raz kupisz to przestaniesz z tych funkcji korzystać na pockecie.

Nie to, żebym myślał o zakupie na dniach - zwyczajnie lubię mieć informacje o jakimś interesującym sprzęcie, a kto wie... Nokię na pewno lepiej się nosi w kieszeni niż palmfona HTC, poza tym ja PDA i tak używam głównie do Office'a, PIMa, Internetu, do tego oczywiście tel/sms. Jednak oczywiście są pewne zastosowania, w których jest niezastąpiony - jak nawigacja na ten przykład. Nie ma porównania z symbianem, więc o pozbywaniu się czegokolwiek nie myślę. ;P

szczerze to nie pamiętam ale chyba był to .rtf bo .doc na 100% ogonków nie wyświetla chyba że piszemy treść na nokii wtedy będą.

Możesz szerzej opisać znaczenie słów "nie wyświetla"? ;P Polskie literki jedynie nie pokazują się na ekranie urządzenia, czy dokument zostaje trwale zmasakrowany i wprowadzone krzaczki są potem widoczne również po otwarciu tekstu na PC?

*

damist

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2008, 19:51:00 »
Hmm... To znaczy przez włączanie telefonu rozumiesz wybudzenie go, a przez włączenie systemu ponowne uruchomienie po "twardym" wyłączeniu, tak? Taka analogia nasuwa mi się w odniesieniu do Wizarda - nie wiem jak to zostało rozwiązanie w Nokii. mruga
Telefon a to w srodku jest od siebie nie zależne  :) Telefonem steruje zwykły soft nokii zaś PDA Symbian więc wyłączając telefon wyłączasz go calkowicie nie hibernując PDA , który działa jak przed wyłączeniem telefonu . :)
o pozbywaniu się czegokolwiek nie myślę. ;P

i bardzo dobrze :) Ja raz tak zrobiłem to po dwóch tygodniach musiałem kupić pocketa :P
Możesz szerzej opisać znaczenie słów "nie wyświetla"? ;P Polskie literki jedynie nie pokazują się na ekranie urządzenia, czy dokument zostaje trwale zmasakrowany i wprowadzone krzaczki są potem widoczne również po otwarciu tekstu na PC?

Nokia zjada literki z ogonkami . ( przyklad : jechać - jecha )
czyli poprostu ich nie wyświetla :P
Dokumenty nie są zmasakrowane na PC i działają prawidłowo :)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2008, 22:02:58 »
Telefon a to w srodku jest od siebie nie zależne  wesoły Telefonem steruje zwykły soft nokii zaś PDA Symbian więc wyłączając telefon wyłączasz go calkowicie nie hibernując PDA , który działa jak przed wyłączeniem telefonu

Ale z poziomu PDA też mam pełny dostęp do funkcji telefonu, jak SMS, książka adresowa itp.? Telefon również da mi jakiś podstawowy dostęp do danych zapisanych w PDA, np. kalendarza/terminarza, czy też te dwa moduły są bardziej rozdzielone względem siebie?

Nokia zjada literki z ogonkami . ( przyklad : jechać - jecha )
czyli poprostu ich nie wyświetla język

Hmm... Tak mi przyszło do głowy, może to głupota, ale lubię znać odpowiedź, gdy coś mnie zastanawia. ;)
Jeśli mamy takie "jecha" i wciśniemy kilka razy backspace, to takie niewidoczne "ć" zostanie usunięte wraz z całym słowem, czy program je oszczędzi? ;)

*

Offline piotrz

• 431
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 22:26:53 »
co do pkt 2. to nie wiem, nie próbowałem ;)

a co do pkt1.
tak, z poziomu wewnętrznego wyświetlacza można dostać się do wiadomości, kontaktów. jeśli zadzownisz z trybu pda, to będziesz prowadził rozmowę w trybie głosnomówiącym :)
kalendarza na zewnętrznym ekranie nie ma. są wiadomośći, książka telefoniczna, historia połączeń, ustawienia, sim extra i to chyba wszystko.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2008, 19:50:18 »
i bardzo dobrze wesoły Ja raz tak zrobiłem to po dwóch tygodniach musiałem kupić pocketa język

A możesz tak z grubsza powiedzieć czego brakowało? To znaczy w jakich dziedzinach komunikator był w stanie zastąpić PPC, a w jakich pozostawał z tłu i czuło się brak drugiego urządzenia? ;)

*

damist

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2008, 20:03:24 »
i bardzo dobrze wesoły Ja raz tak zrobiłem to po dwóch tygodniach musiałem kupić pocketa język

A możesz tak z grubsza powiedzieć czego brakowało? To znaczy w jakich dziedzinach komunikator był w stanie zastąpić PPC, a w jakich pozostawał z tłu i czuło się brak drugiego urządzenia? ;)
brakowało mi :
- dotykowego ekranu
-sporej ilości programów , które sa mi na co dzień potrzebne
-dobrej obslugi  pulpitu zdalnego
-możliwości lączenia się z siecią domową w tym dyskami sieciowymi
- Mini USB ( wnerwiające wejscie USB ( wszędzie musiałem nosić ze sobą kabel )
-AM
Brakowało by mi po pozbyciu się nokii :
-klawiatury
-szybkiego i prostego wifi
-niezależnego modułu GSM od PDA
-ekranu i jego rozdzielczości
-czasu czuwania
Teraz mam i pocketa i nokię więc lepiej chyba być nie może :P

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2008, 21:03:33 »
sporej ilości programów , które sa mi na co dzień potrzebne

Hmm... Jakiś przykład? :)

ekranu i jego rozdzielczości

Do ebooków ten ekran jest równie rewelacyjny, co do Internetu? ;)

*

damist

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2008, 21:12:35 »
Do ebooków ten ekran jest równie rewelacyjny, co do Internetu? ;)

Jak dla mnie przyjemniejszy znacznie od VGA w Pocket PC :P
Hmm... Jakiś przykład? :)
Szczerze to za dużo musiał bym tu pisać :P Symbian s80 jest bardzo ubogi w dodatkowy soft w porównaniu do s60 czy WM.

*

grand65

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2008, 19:45:58 »
Ja uzywalem nokii9300i i nokii9500..Przez prawie rok glownie 9500 stanowila moja podstawe w komunikacji ze swiatem i internetem.Powiem tak,to jedno z lepszych urzadzen do internetu i poczty email jakie sa na rynku..Chociaz stare..ale.Swietnie to dziala z navigacja..zadnych zaciec.Mam bardzo mile wrazenia z uzywania tego smartphona.Zamieszczam link na moja stronka na youtube z filmikiem z moja stara 9500 i tomtomem w "akcji"Jakbys mial jakies pytania w tej materii daj mi znac.Postaram sie podzielic wiedza moze nie za duza,ale nabyta w praktyce.

http://www.youtube.com/garandrifle

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2008, 20:10:01 »
"Jakbys mial jakies pytania w tej materii daj mi znac.Postaram sie podzielic wiedza moze nie za duza,ale nabyta w praktyce.

W takim razie mam jedno pytanie. ;) Dużo dobrego mówisz o 9500, napisałeś też, że używałeś 9300. W jakim stopniu rzeczy, które napisałeś o 9500 są też adekwatne do możliwości starszego modelu? ;)

*

Offline piotrz

• 431
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2008, 12:43:22 »
9300 to mniejsza 9500 bez aparatu i wifi -> wniosek jest prosty, obydwa urządzenia mają podobne możliwości wady i zalety.  :)

*

damist

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 25, 2008, 13:39:45 »
Pierw wyszedł model 9500 a dopiero później 9300 . Oba modele pracują pod kontrolą tego samego systemu operacyjnego i oba mają identyczne parametry pomijając brak wifi i aparatu modelu 9300. Jeżeli aparat jest komuś zbędny to polecam model 9300i ponieważ jest mniejszy , ładniejszy i posiada szybsze wifi od modelu 9500.

*

grand65

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 26, 2008, 09:59:01 »
Koledzy podali ci roznice,ja dodam od siebie jeszcze kilka plusow na 9500.Wiekszy lcd i przez to jest wygodniejsze przegladanie stron i edycja emaili i dokumentow.Tomtom lepiej widoczny przy navigacji np.w aucie.Aparat chociaz kiepski bo tylko vga przydaje sie chocby do wyslania "szybkiej" fotki emailem.Wifi..bez tego nie ma ,przynajmniej dla mnie,pda lub smartphona.Glowna wada tych smartphonow to zawiasy i elastomer.Na to trzeba bardzo uwazac.Ja uzywalem po 9300 nokii 9500 przez okolo rok.Dobra zabawka. 

*

damist

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 26, 2008, 10:07:56 »
Koledzy podali ci roznice,ja dodam od siebie jeszcze kilka plusow na 9500.Wiekszy lcd i przez to jest wygodniejsze przegladanie stron i edycja emaili i dokumentow.
Owszem ale zapomniałeś jeszcze o jednym plusie 9500 , klawiaturze :wink:
Jak dla mnie ta w 9500 jest wygodniejsza od 93xx

*

grand65

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 26, 2008, 10:43:23 »
Swieta racja!!!Zapomnialem!Klawiaturka jest o niebo lepsza od 9300.POZDROWIONKA

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 26, 2008, 14:01:31 »
Koledzy podali ci roznice,ja dodam od siebie jeszcze kilka plusow na 9500.Wiekszy lcd i przez to jest wygodniejsze przegladanie stron i edycja emaili i dokumentow.Tomtom lepiej widoczny przy navigacji np.w aucie.

No właśnie, ale zapewne coś za coś i o wiele gorzej leży w kieszeni, o ile w ogóle nie odpada takie noszenie w przypadku tego modelu. ;) Taka 9300/9300i pewnie i tak ma dużo czytelniejszy ekranik niż większość współczesnych palmfonów (2,6 - 2,8").
BTW jestem lekko zaskoczony - sprawdziłem cenę 9500 na Allegro i okazuje się, że jest jednak tańszy od 9300i, nawet wyraźnie. :)

*

damist

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 26, 2008, 14:18:58 »
No właśnie, ale zapewne coś za coś i o wiele gorzej leży w kieszeni, o ile w ogóle nie odpada takie noszenie w przypadku tego modelu. ;) Taka 9300/9300i pewnie i tak ma dużo czytelniejszy ekranik niż większość współczesnych palmfonów (2,6 - 2,8").
Co tu porównywać......
Ekranik idealny dzięki całkiem wysokiej rozdzielczości do internetu i poczty elektronicznej . Pod tym względem pocket jak dla mnie odpadał

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 26, 2008, 14:54:28 »
A jak wygląda noszenie w kieszeni w przypadku 9500? Da się, czy raczej odpada?
Pocketa i tak w ten sposób nie noszę - bez kabury/etui szkoda wycierającego się ekranu, warstwy dotykowej, obudowy, jak również systemu rozsuwania klawiatury. W etui lub tym bardziej kaburze odpada - za bardzo wypycha kieszenie. ;P

*

damist

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 26, 2008, 15:55:34 »
A jak wygląda noszenie w kieszeni w przypadku 9500?
Z noszeniem w kieszeni to są i problemy już nawet z 93xx :P Jednak zależy to wyłącznie jak się ubierasz bo nie kiedy jej nie czuć a czasem czuć i to aż za bardzo :wink:

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 26, 2008, 17:02:55 »
A jak wygląda noszenie w kieszeni w przypadku 9500?
Z noszeniem w kieszeni to są i problemy już nawet z 93xx :P Jednak zależy to wyłącznie jak się ubierasz bo nie kiedy jej nie czuć a czasem czuć i to aż za bardzo :wink:

Miałem okazję widzieć 9300 na żywo i moje wrażenia są takie, że jest tylko trochę większa od 6630, do której noszenia w kieszeni bardzo szybko się przyzwyczaiłem. Zwykle noszę zwykłe dżinsy, nie jakieś specjalnie obcisłe, ale też nie zostawiające tyle luzu co u wszelkiego rodzaju skejciarskiej młodzieży. :P
Mam wrażenie, że z noszeniem 9300 nie miałbym wielkich problemów, ale czy 9500 to już nie jest właśnie przekroczenie tej granicy, gdzie się już nie da normalnie nosić takiego telefonu w kieszeni spodni i zostaje kurtka/marynarka, ewentualnie kabura na pasku? ;)

*

grand65

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 26, 2008, 17:20:37 »
Ja sobie rozmiarami glowy nie zawracalem...ale to ja.Nawet nokia e90 nie jest mala.Tego typu zabawki nie naleza do kategorii "voge"..albo moda albo funkcjonalnosc..Poza tym bez przesady..dobry futeral ze skory na pasku zalatwia sprawe..Ja uzywalem dodatkowo sluchawki bluetooth wiec jesli  ktos dzwonil to nawet nie dotykalem pda.I tak do dzisjaj nosze dwa telefony..jeden do internetu,poczty email i tych wszystkich opcji z siecia.I drugi tylko do rozmow.Do sieci na pda uzywam tylko opcji iplus...Do rozmow mam zupelnie inna taryfe w innej sieci.Spraw sobie 9300...za jakis czas odczujesz potrzebe posiadania 9500..To raczej pewne ze cie bedzie korcilo..Ja wytrzymalem kwartal.Teraz jesli mialbym miec communicator to tylko 90-tka.I tak sobie sprawie bo n95 mnie zaczyna wkur...........iac.Wiec pewnie za niebawem poleci do do "ludzi" a za to wezme ostatnia wersje Communicatora.czego sobie i innym zycze!!

*

damist

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 26, 2008, 17:27:26 »
grand65 - widzę że używałeś identycznie nokii jak ja :ok: Teraz przerzuciłem się z komunikatora na nokie 6310i i powiem szczerze że komunikatorek był minimalnie większy za to bardziej funkcjonalny jednak na chwilę obecną potrzebowałem zwykłego telefonu z którego można dzwonić i nie myśleć o baterii czy o systemie na rzecz universala , który jak wiadomo jest gigantem w porównaniu z komunikatorem :wink:

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 26, 2008, 20:37:56 »
a sobie rozmiarami glowy nie zawracalem...ale to ja.Nawet nokia e90 nie jest mala.Tego typu zabawki nie naleza do kategorii "voge"..albo moda albo funkcjonalnosc.

A czy ja gdziekolwiek pisałem o modzie? :) Na błyszczącym, płaskim Samsungu mi nie zależy - cenie sobie właśnie funkcjonalność, ale do funkcjonalności należy też kwestia tego, czy można ten sprzęt włożyć do kieszeni. Rzecz jasna nie jest to dla mnie żadna kwestia pierwszorzędna i jestem z tego w stanie spokojnie zrezygnować. :) Jak mówiłem - jedynie zbieram informacje. ;)

Poza tym bez przesady..dobry futeral ze skory na pasku zalatwia sprawe.

Niby tak. Te, które Nokia daje w zestawie (bo chyba daje) mają taką "klamrę", którą zakłada się na pasek, czy "oczko" przez które pasek się przeciąga? W Wizardzie mam to pierwsze rozwiązanie i zwyczajnie wolę nie nosić go w ten sposób - obawiam się o stabilność takiego umocowania kabury na pasku. ;)

Ja uzywalem dodatkowo sluchawki bluetooth wiec jesli  ktos dzwonil to nawet nie dotykalem pda.I tak do dzisjaj nosze dwa telefony..jeden do internetu,poczty email i tych wszystkich opcji z siecia.I drugi tylko do rozmow.Do sieci na pda uzywam tylko opcji iplus...Do rozmow mam zupelnie inna taryfe w innej sieci.

Nad słuchawką BT myślałem, ale doszedłem do wniosku, że nie jest mi to aż tak koniecznie potrzebne - za dużo nie dzwonię, więc dodatkowy "smukły" telefon też jest zbędny. Specjalnych taryf do transmisji danych też nie wymagam - podstawowym zastosowaniem PDA jest dla mnie edycja dokumentów oraz komunikacja za pomocą e-mail/IM. Ze stron korzystam często, to prawda - ale nie są one zwykle zbyt złożone (wersje mobilne) oraz mam w miarę dobry dostęp do AP (mógłby być co prawda lepszy). Teraz zastanawiam się nad tym pakietem 20 MB na transmisję danych GPRS, do wykupienia w Plusie dla abonentów - jak dla mnie wystarczy. ;)

Spraw sobie 9300...za jakis czas odczujesz potrzebe posiadania 9500..To raczej pewne ze cie bedzie korcilo..Ja wytrzymalem kwartal.

Właśnie dlatego zbieram informacje - może lepiej jednak kupić od razu lepszy produkt, biorąc pod uwagę różnice w cenie? ;)

Teraz jesli mialbym miec communicator to tylko 90-tka

Wciąż jednak odrobinę za drogo jak dla mnie. ;)

*

grand65

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 26, 2008, 22:11:03 »
Z ta moda to "metafora taka"Nie zawracaj sobie tym zwrotem glowy..A co do danych i oplacalnosci taryf.Jak na razie iplusa lub orange free z cenami za 100kb nic nie przebije.Uzywam iplusa od 2lat.Duuuuzo danych dziennie "przerabiam"..ostatnio na raz pobralem avasta antyvirusa bezposrednio na pda...to 26mb na jeden raz.'usialem zainstalowac na laptopie jaki mialem w pracy do zrobienia antyvirus a innego dostepu do sieci niz gsm nie bylo..I trzeba bylo przez hsdpa zassac.Ale takie sytuacje sie czasami trafiaja.Poza tym  codziennie skype na pda zecz jasna.GG mobilne...poczta email,czasami sporo zalacznikow.Powiem tak..ja uzwam intensywnie sieci.20mb...Zdecydowanie za malo.Ale to dla mnie!Co do ceny  smartphonow..Moja opinja jest taka ze czasem lepiej wydac troche wiecej i miec spokoj na troche dluzej.