P900 - różne pytania

• 24 Odpowiedzi
  • 1620 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P900 - różne pytania
« dnia: Wrzesień 19, 2006, 23:04:30 »
Mam gorąca prośbę. Czy jest jakaś możliwość skopiowania nr telefonów z p900 na karte bezpośrednio w telefonie czy trzeba jakieś progsy?? jesli tak to jakie??potrzebowałbym odpowiedz jak najszybciej.
I takie pytanie już nie na "gwałt" :P
wiem, że obsługuje mpeg4 ale jak z 3gp? jak stworzę 3gp przez mpeg4 to p900 bedzie go czytać??
Z góry wielkie dzięki.
htc hermes
rom: wm6.1 :banan:
radio rom: 1.50.00.00

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:43:18 »
1) spróbuj wysłać całą zawartość książki adresowej ('Wyślij ten folder' albo jakoś tak - nie miałem P900 w rękach od BARDZO dawna) jako vCard np przez e-mail, ALE nie wysyłaj, a jedynie zapisz w 'Kopiach roboczych'
2) dowolnym file managerem na P900 przeszukaj katalog c:\system\mail\ - w którymś z podkatalogów będzie plik z rozszerzeniem .vcf (najczęściej jest to All.vcf; użyj narzędzia do wyszukiwania plików, poszukaj *.vcf)
3) przekopiuj ten plik na kartę pamięci
4) gotowe:) Traz, żeby przywrócić kontakty - dwutap na plik VCF w dowolnym managerze plików by zaimportować wpisy do książki.

3gp powinny działać.

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 17:46:22 »
Jakoś wszystko się udało:)
Ale teraz mam dwa, w sumie trywialne pytania, mimo wszystko mam z tym problem. Jak włączyć raport doręczeń SMS (patrzyłem na instrukcje we wszystkie strony i nie znalazłem) i jak ustawić podsumowanie po połączeniu. Co do drugiego to nie wiem czy to nie jest w defaul-towych ustawieniech bo miałem k700i i coś takiego było. z góry dzięki.
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2006, 18:49:29 »
Raport doręczenia, z tego co pamiętam, włącza się każdorazowo dla konkretnej wiadomości (w okienku edycji wiadomości któraś z zakładek). Nie ma możliwości stałego ich włączenia dla wszystkich wysyłanych wiadomości (co jest z lekka idiotyczne, to prawda :) ). Nie wiem niestety nic o podsumowaniu.

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 23, 2006, 21:47:58 »
Co do tych raportów to faktycznie lekko idiotyczne, a na dodatek to za mało powiedziane:] mam nadzieję, zę na sofcie p910i jest to usunięte bo chyba bede się przymierzac do tego manewru. Wiem, że BT szfankuje ale nie używam go często wiec moze się obejdzie.
Mam jeszcze tego rodzaju pytanie, czy jest jakis programik dzięki któremu mógłbym instalowac aplikacje przez BT do p900?? Stacji dokującej jeszcze nie mam, ale po prostu potrzebuję na gwałt zainstalować pare rzeczy
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 23, 2006, 23:58:58 »
Po tym upgrade firmware P900@P910 nie tylko BT może szwankować - będziesz mieć również mniej pamięci RAM. Czyli możliwe że bardziej pamięciożerne aplikacje (np. gra V-Rally, przeglądarka www i duża strona etc.) po prostu się nie uruchomią. Ja bym sprzedał P900 i dołożył do P910.

Co do instalacji aplikacji via BT: po prostu prześlij sobie do telefonu plik nazwa_aplikacji.sis i tam go odpal w jakimś menedżerze plików, np. w tym ze SMana - to uruchomi instalację aplikacji. Do tego PC Suite nie jest niezbędne.

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2006, 17:26:35 »
hyhy, z bt wyczailem doslownie pare minut przed Twoim postem:D:D:D:D
jeszcze jedno pytanko. Skonfigurowalem sobie siec(sms ze strony sony) sciągnąlem opere mini ale mimo tego nie moge otworzyc zadnej strony;/ po prostu czy przy tescie czy polaczeniu jakos się "zatyka". Polaczenie jest (ikona na pasku)wybrane przez to co z sms-a dostalem i potem znikome wyslane kB sa ale nic nie laduje sie. Mozesz mi jakos pomóc??
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2006, 19:28:37 »
Która sieć GSM, jaki punkt dostępowy? Czy wbudowana przeglądarka www też nie działa?

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:46:58 »
Sieć era, wbudowana też nie działa. Pewnie się zbłaźnię ale trudno :P , nie wiem co masz na mysli przez pkt dostępowy?
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2006, 00:13:45 »
Cytat: "humanelimination"
nie wiem co masz na mysli przez pkt dostępowy?
Jak nazywa się połączenie którego chcesz użyć? Ewentualnie, co jest wpisane w pozycji "Adres", we właściwościach połączenia (Panel sterowania -> Konta Internetowe -> wybrać nazwę połączenia -> Edytuj -> zakładka Zaawansowane. Powinno tam być "erainternet".

Skoro wbudowana przeglądarka też nie działa (a maile możesz odbierać?), to prawdopodobnie masz błędnie skonfigurowany telefon (bo zakładam że usługę GPRS masz aktywną dla używanej karty SIM?).

Edit: spróbuj użyć konfiguratora zdalnego ze strony Ery:
http://www.era.pl/index.php?id=zd_konf&section=indy (jako usługę należy wybrać "Internet"). Wcześniej skasowałbym w telefonie wszystkie konta internetowe jakie masz w tej chwili (przy pomocy tego konfiguratora możesz jeszcze zdefiniować punkty dostępowe do MMS i WAP (GPRS), więc możesz zacząć od zera).

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2006, 19:20:04 »
Super:) Zrobiłem z tego konfiguratora ery i wszystko smiga:) Opera działa gładziutko, stronki się ładują się świetnie. Jeszcze zaraz sprawdzę pocztę ale to już chyba czysta formalność:)
Wielkie dzięki bret:)

PS. a znasz jakiś konverter (darmowy)na 3gp króty będzie tworzył rozdzielczość p900??:D
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2006, 23:31:05 »
Cytat: "humanelimination"
PS. a znasz jakiś konverter (darmowy)na 3gp króty będzie tworzył rozdzielczość p900??:D
Najlepszy jest chyba Xilisoft 3GP Video Converter (niestety nie jest bezpłatny). Bezpłatne to np.:
Mobile 3GP converter
Mobile Media Converter
Tutaj: http://www.freedownloadscenter.com/Best/_3gp-convert.html znajdziesz od groma tego typu aplikacji.
Z tego co wiem, tylko pvAuthor ma domyślnie zdefiniowany profil dla P800/900/910. Zapewne da się to ustawić również w przynajmniej niektórych z pozostałych aplikacji (ostatecznie to tylko sprawa wyboru rozdzielczości i ew. zmniejszenia nieco klatek / sek.).

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 27, 2006, 22:32:46 »
Czy wiesz w jaki sposób mógłbym zmienić standardowe ikony na jakieś ładniejsze? Czy są gdzieś jakieś gotowce?
Nie orientujesz się może czy nie dało by rady przeprogramować softu (flasha) p900 tak aby czytał karty powyżej 128? Przypuszczam ze po prostu jest to programowa blokada (w p910i wątpię by uzyli innego rodzaju czytnika) tylko czy da się to jakoś obejsć w inny sposób jak przeflashowywanie p900->p910i.
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 27, 2006, 22:46:39 »
P900 ma obsługę tematów ("themes") - w sieci jest bez liku stron z gotowymi tematami, np.: http://gallery.mobile9.com/c/sony-ericsson-p900p900i-themes/1/. Polecam Google.

Do całkowitego przeobrażenia interfejsu użytkownika polecam zaś aplikację Tracker. W sieci znajdziesz również wiele gotowych skinów dla tego programu.

Niestety, jedyny sposób aby uzyskać w P900 obsługę kart pamięci powyżej 128 MB to przeflashowanie tym nieoficjalnym firmware P910.

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 29, 2006, 22:05:17 »
Jak już się pytam o rózne rzeczy to zapytam i o to. Mam problem z wymianą plików. Mianowicie chodzi o to, że mam wykryty fołn, mam możliwość synchronizacji ale za "Chiny ludowe" nie mogę znaleść żadnej ocji aby wrzucić pliki bezpośrednio na karte pamięci. Pomóż prosze.
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 29, 2006, 23:23:48 »
Wypróbuj PC File Manager. Nie pamiętam jak to wygląda w PC Suite dla P900, ale w tej aplikacji na pewno będziesz mieć  również możliwość kopiowania na kartę pamięci (z obsługą analogiczną do Eksploratora Windows). Jednak ja bym sugerował zakup czytnika kart na USB (USB 2.0 najlepiej, oczywiście). Koszt od kilkudziesięciu złotych, a jest szybciej i pewniej (nawet nie ma co porównywać z Bluetooth). Ja nie wyobrażam sobie używania telefonu z Symbianem bez czytnika. Oczywiście da się - ale czytnik to zdecydowanie optymalne rozwiązanie (nie mówiąc już o przesyłaniu na kartę dużych plików - wtedy jest to jedyne sensowne rozwiązanie).

BTW: pozwoliłem sobie zmienić temat wątku - bo zawartość ma już niewiele wspólnego z pierwotnym pytaniem :).

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 04, 2006, 18:05:47 »
hyhy, skoro juz zmieniony temat to się bede pytać:D
co do przefalshowania to wiesz może czy usprawniło by działanie filmów? bo jak na razie to troszkę szarpie w trybie pełnoekranowym. chyba, że jest to sprawa procesora.
i czy jest moze jakiś player (z konwerterem) divix na wzór poruszanego aktualnie dla symbian 3rd edit?
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 04, 2006, 23:00:57 »
Wydaje mi się że to sprawa nie procesora, a odpowiedniego przygotowania pliku wideo. Być może niektóre właściwości pliku (np. framerate, jakość dźwięku) są na poziomie zbyt dużym dla P900. Przeflashowanie nie będzie miało wg. mnie żadnego znaczenia.

Jeśli masz z tym problemy, to może spróbuj SmartMovie? Dołączny konwerter dość łatwo się konfiguruje, więc mógłbyś poeksperymentować, a najnowsze wersje SM są już naprawdę szybkie (zmiana wykorzystywanego kodeka). Ewentualnie wypróbuj PocketDivxEncoder. Ja się tym nie zajmowałem zbyt wiele, więc nie podam Ci żadnych idealnych ustawień kodowania pliku wideo. Zamiast tego, sugeruję przeszukanie angielskiej grupy UIQ 2.x na forum My-Symbian.com. Jest tam m.in. obszerny poradnik na temat odtwarzania wideo na P900 (czy może P910?). Szukaj autora "BengalBoy".

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 16, 2006, 23:24:49 »
Trochę mekoła jestem:P
A znasz może jakiś dobry progam, nie stricte converter ani "for mobile" który przerabia na mpeg-4?
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 17, 2006, 14:31:22 »
Niestety, jak wyżej napisałem, wystarcza mi SM, TCPMP i PocketDivx Encoder. Nie używałem żadnej innej aplikacji tego typu, nie potrafię więc nic doradzić. Może ktoś kto używa formatu mpeg4 coś doradzi.

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 20, 2006, 22:58:39 »
Eh, szkoda. bo właśnie SM jest płatne a nie wiem jeszcze czy przypadkiem nie będe się przerzucał na ppc niedługo.Wtedy TCPMP i luzik. bedę węszył dalej:D
htc hermes

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 23, 2006, 08:27:36 »
A czy masz może jakiś dobry przetestowany (ale w pełni darmowy) program do czytania pdf-ów i ebook-ów?? Wiem, że do ebook-ów dobry jest mobipocket ale nie wiem jak się nim posługiwać.
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 24, 2006, 14:51:13 »
Co do pdf, to darmowy jest jedynie Adobe Reader. Natomiast jeśli chodzi o e-booki, to faktycznie Mobipocket nie ma konkurencji. W czym problem? Ja nigdy nie miałem z nim żadnych większych problemów, a obsługa jest prosta jak drut.

Edit: dodam jeszcze że Mobipocket doskonale sprawdza się jako czytnik pdf, ale wymaga to wcześniejszej konwersji pliku pdf na prc. Można to zrobić w bezpłatnym Mobipocket Reader Desktop (http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/ProductDetailsReader.asp).

P900 - różne pytania
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 24, 2006, 18:24:16 »
albo mnie nie zrozumiales albo ja jestem glupi :P . chodzio mi o pdf-a i e-booka na p900.
czy wystarczy ze pdf-a wrzuce na telefon??

co do mobi to moze dlatego, ze jest po niemiecku i nie dokońca lapie:D
htc hermes

*

Offline bret

• 1964
P900 - różne pytania
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 24, 2006, 18:35:50 »
Zrozumiałem :). Po prostu pobierz sobie angielską wersję UIQ Mobipocket Readera z Mobipocket.com. Jest bezpłatny.

Tak jak wyżej napisałem, Mobipocket nie potrafi bezpośrednio czytać pdf - wymagana jest konwersja. Zrobisz to w desktopowym kliencie Mobipocket (zresztą bardzo wygodnym: organizacja biblioteki, czytnik RSS, przesyłanie plików na telefon, konwersja) Mobipocket Reader Desktop. Nie wystarczy więc tylko wrzucić plik pdf do telefonu.