p900 - resztki folii

• 10 Odpowiedzi
  • 1375 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p900 - resztki folii
« dnia: Luty 10, 2006, 15:13:49 »
Czesc,

jako ze odzwyam sie po raz pierwszy, witam wszystkich serdecznie.

Od kilku dni jestem posiadaczem SE P900. Telefon kupilem uzywany,
mial folie ochronna na ekranie.  Folia byla dosyc porysowana, wiec postanowilem
kupic nowa (Brando).

Aby usunac stara folie, odkleilem jej rog (byl jakis milimetr miejsca miedzy brzegiem
folii i koncem ekranu) i delikatnie zaczalem odrywac ja od ekranu. Gdy juz polowa
folii byla odklejona, nagle zmniejszyl sie opor z jakim odchodzila ona od ekranu.
Dokladnie w tym miejscu widnieje teraz kreska. Palcem mozna wyczuc przejscie miedzy
dwoma powierzchniami. Wyglada to tak, jakby pozostala bardzo cieniutka warstwa
folii. Probowalem ja odkleic, ale bez rezultatu.

Najgorsze jest to, ze po nalozeniu nowej folii, przez ekran przechodzi linia (wynik tego, ze w miejscu przejscia miedzy obszarami jest powietrze).
Mam nadzieje, ze nie zerwalem czesci ekranu ;-)

Czy mozecie poradzic w jaki sposob pozbyc sie tego problemu?

Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam,
Jacek

*

Offline bret

• 1964
p900 - resztki folii
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2006, 03:35:10 »
Bardzo dziwna sprawa. Porządna folia jest adhezywna (bezklejowa) i nie ma prawa zostawić żadnych resztek w czasie odklejania.

W tej sytuacji, o ile to rzeczywiście są resztki kleju, jedyne wyjście jakie widzę to spróbować to zetrzeć jakimś delikatnym detergentem i miękką szmatką. To może być trudne. Niestety, nie potrafię Ci doradzić żadnego środka do tego celu (i szczerze mówiąc, raczej bym nie chciał, bo nie chcę brać odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia wyświetlacza).

W każdym razie, jeśli zdecydujesz się na jakieś próby, to bądź ostrożny. W żadnym razie nie pryskaj / polewaj samego wyświetlacza tylko szmatkę i nie używaj zbyt dużego nacisku. Sorry, nie miałem takiego problemu (używałem tylko folii Brando), więc naprawdę nie potrafię doradzić czegoś bardziej konkretnego. Może poczekaj trochę - a nuż trafi się ktoś kto miał podobny problem i będzie mógł doradzić coś konkretnego.

*

Offline fnek

• 41
p900 - resztki folii
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2006, 14:16:59 »
a nie da rady rozkręcić telefonu i sprawdzić czy przypadkiem folia nie była łaczona lub nacieta a krawedzie drugiej czesci znajdują sie pod obudową?
ja jak kretyn na swojego phona dałem folie choć już była jedna warstwa :P ale to widac po zozkręceniu [tutaj dodaje ze folia była w idealnym stanie i bezbłednie naklejona].
i polecam naklejanie na cały wyświetlacz folia nie odchodzi przy rogach dlatego ze nie ma do nich dostępu.
'Celem życia jest rozwój własnej indywidualności. Dać wyraz swej istocie- oto nasze zadanie na ziemi...a jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest poddanie się jej...".

*

Offline bret

• 1964
p900 - resztki folii
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2006, 14:41:39 »
Wiesz... jeśli użyjesz dobrej folii, to takie kombinacje są wg. mnie raczej zbędne, bo folia przylega na całej długości i w rogach nie odchodzi - ba, jest spory problem z jej odczepieniem, nawet po długim czasie :). Choć oczywiście można i tak - to faktycznie jest idealne nałożenie gdy brzegi obudowy przykrywają folię - tylko czy jest sens rozkręcać cały telefon tylko po to aby folię nałożyć? No, co kto lubi... :)

p900 - resztki folii
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2006, 16:32:23 »
Takie samo pytanie zadalem na http://www.forum-se.pl.
Jeden z kolegow napisal, ze mial podobny problem i pomogl
mu .... zmywacz do poznakci.
Podchodze do tego z mala rezerwa ;-), ale kto wie, czy nie
sprobuje.

*

Offline bret

• 1964
p900 - resztki folii
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2006, 16:53:43 »
To jest jakiś pomysł - ale przyznam że też bym się nieco obawiał tego próbować... Choć z drugiej strony, ja próbowałem na wyświetlaczu nawet Displexu :) (z niezłym w sumie rezultatem) - tyle że to był P800, a nie P900. A to może być różnica...

p900 - resztki folii
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2006, 17:00:20 »
A jak myslisz, jest taka mozliwosc ze zdzierajac folie zdarlem jakas warstwe wyswietlacza?

*

Offline bret

• 1964
p900 - resztki folii
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2006, 19:45:29 »
To jest chyba mało prawdopodobne. Bardziej obawiałbym się po prostu uszkodzenia warstwy dotykowej.

p900 - resztki folii
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2006, 16:00:41 »
spróbuj dobrym środkiem do czyszczenia ekranów laptopowych lub izopropanolem - przynajmniej ja bym tak zrobił ale każdy robi to na własną odpowiedzialność, zmywacz do paznokci jest chyba na bazie acetonu a on potrafi rozpuścić tworzywa sztuczne

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
p900 - resztki folii
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 26, 2006, 19:45:04 »
Ze zmywaczem napewno uwazaj na wszelkiego rodzaju napisy! Bo te mozna latwo zmyc. Ja tak sie pozbylem napisu w 6600 :) Ale wyswietlacza/obudowy nie zmatowilo. Na szczescie.

p900 - resztki folii
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2006, 13:38:56 »
Trochę pewnie po sprawie - ale czy patrzyłeś na to miejsce przez zwykłe szkło powiększające ? dodatkowo jakiś marker (aby wiedzieć co jest wyżej a co niżej - zwykła zaostrzona zapałka pomoże / bądź ostrożny oczywiście!). Jeśli to coś przywarło to:
1) Jest to resztka kleju - np. ktoś użył dawno temu dwóch oddzielnych kawałków kleju, folia była kijowa - cokolwiek:
Zamiast chemii można użyć mocnej taśmy klejącej i spróbować "przekleić" zabrudzenie na taśmę, delikatnie stukając w to miejsce
2) Jest to coś z ekranem (wada materiału?)  ja się poddaję :)

Tak czy inaczej bądź bardzo ostrożny...