CZY można wymieniać symbiony w N70

• 16 Odpowiedzi
  • 1469 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 02, 2006, 14:51:06 »
Mam zamiar kupic sobie ten telefonik i niewiem jak jest z symbionem bp do tej pory miałem  se k750i
Jakie są zalety a jakie wady symbiona ??

Poszukuje również ciekawych programików do N70

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2006, 15:26:58 »
Symbion... hehe, nie wiem czemu ale mi tu slaska gwara zalatuje :P

Wada telefonow z Symbianem jest zapewne mulenie sie systemu, oraz krotki czas dzialania na bateri.
Zaleta jest mozliwosc instalowania programow, ktorych jest masa na ten i inne telefony s60 :)

A ciekawe programy mozesz znalezc tutaj.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2006, 06:39:23 »
Cytat: "yanek_00"
Wada telefonow z Symbianem jest zapewne mulenie sie systemu, oraz krotki czas dzialania na bateri.
E...? :) Nie można tak uogólniać. Wszystko zależy od tego o jakim konkretnie telefonie mowa. Jedne mulą, inne nie. A przeważająca większość pracuje na baterii dłużej niż porównywalne smartphone'y Windows Mobile.

Stwierdzenie o muleniu się systemu może i być zasadne w przypadku N70 (choć wątpię aby było uciążliwe), krótki czas pracy na baterii już raczej nie.

A zalety?
- stabilność
- łatwość konfiguracji
- łatwość obsługi
- bezproblemowe działanie funkcji komunikacyjnych z poziomu praktycznie każdej aplikacji gdzie to jest sensowne
- w przypadku Series 60 (N70) cała kupa dostępnego oprogramowania, pozwalająca znacznie rozszerzyć funkcjonalność telefonu (to dotyczy wszystkich telefonów z Symbianem, tylko ta kupa jest niekiedy mniejsza niż w tym przypadku :))

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2006, 16:35:17 »
Cytat: "bret"
Nie można tak uogólniać. Wszystko zależy od tego o jakim konkretnie telefonie mowa. Jedne mulą, inne nie. A przeważająca większość pracuje na baterii dłużej niż porównywalne smartphone'y Windows Mobile.

Muli sie wszystko z S60 [bez 3rd edition] oprocz 6630 :) Jedne bardziej, drugie mniej, ale bezwzglednym pozostaje fakt, ze sie mula.

Fakt, za bardzo ugolonilem, ale 'symbianowce' i tak maja krotki czas dzialania na aku w porownaniu do 'zwyklych' telefonow. Do WM porownywac nie moge bo moj jedyny kontakt z tym systemem to napisanie smsa na C550 :)

Cytat: "bret"
- łatwość konfiguracji
- łatwość obsługi

Z tym sie niestety nie zgodze, jesli ktos nie ma 'zylki komputerowca' z tymi telefonami bedzie mial problem sobie poradzic :) Mam za przyklad kolege, ktory na blaszaku potrafi odpalic IE i Sapera, kupil odemnie 6600. No i ile godzin tlumaczenia bylo po co, dlaczego, jak, gdzie, itp. Po prostu strach sie bac :)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2006, 23:29:46 »
No cóż... ja porównuję z funkcjonalnie podobnymi urządzeniami (bo chyba tylko to ma sens - to nie są "normalne" telefony, a coś więcej). Jeśli kolega miał problem z 6600, to nie chciałbym być świadkiem jego prób konfiguracji jakiegoś sprzętu z WM for Smartphone :). Wg. mnie Symbian jest logiczny, a nie tak zamotany jak Windows Mobile (jeśli chodzi o konfigurację). Poznawszy ogólną strukturę interfejsu, można działać nawet bez czytania instrukcji (czego jednak nie polecam! :)).

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
heh
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2006, 14:43:55 »
powiem tak. Bylem do przedwczoraj 6cio miesiecznym uzytkownikiem n6670 i wymienilem toto na k750i
Jestem w niebo wziety...

a programy instaluje na ppc :)

jedynym programem jaki uzywalem na symbianie to Blue Sky do GPS na BT jak nie chcialo mi sie pocketa odpalac czyl izadko :)

do czego jeszcze mozna uzywac takiego symbiana? bo edycja excela/worda/ ogladanie zdjec/filmow mija sie z celem na takim ekranie imho

dobrze sie zastanow co potrzebujesz od telefonu

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
Re: heh
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2006, 14:55:49 »
Cytat: "Rzuf"
do czego jeszcze mozna uzywac takiego symbiana? bo edycja excela/worda/ ogladanie zdjec/filmow mija sie z celem na takim ekranie

Wymienie Ci kilka opcji :)
- Slownik Ang-Pol, Pol-Ang i Encyklopedia [w szkole niezastapione :]
- IRC, GG, SSH
- eBooki
- MP3
- Gry

A innych zastosowan jest cala masa :)

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2006, 15:19:38 »
no dobra

od tego mam pocket pc :)

gry: za maly ekran :)
ebooki: przeczytalem pol ksiazki jak mialem mojego ppc w naprawie, nawet moze byc ale wole ... wiekszy ekran :)
irc/gg/ssh bez pelnej klawy? hmmm
mp3 mam w ppc choc w tym k750i jest doskonalej jakosci :)

takze jesli ktos zamierza do tego kupic telefon to ja takiej osobie zaproponuje ppc zamiast telefonu :)

a telefon musi miec jak dla mnie:
-szybkie menu
-blueooth
-gprs
-trzymac minimum 3 dni na bakteriach (weekend ;) )
no i moze wydac sie smieszne ale dobry aparat ;)
moja nokia n6670 przez 6 miechow zebralem ponad 600zdjeci, ot nie mam przy sobie calyczas aparatu normalnego i nie zamiezam go wszeidzei nosic (cyfraka) a sytuacje ciekawe zdazaja sie codzien...
i nic nie przebije 2mpix z optycznym autofokusem (jak ktos chce przykaldowe foty niech poda majla :) )

aha i juz ktos sobie poradzil jak wpisywac smsy bez pliterek zeby smsy byly normalnej dlugosci a nie krotsze? w k750i mam to w standardzie ;)

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2006, 16:00:17 »
- Wiadomo, ze wiekszy wyswietlacz jest wygodniejszy i lepszy.
- Klawiatura... hmm jesli chcialbym Cie lapac za slowka, moglbym powiedziec ze s80 ma pelna klawiature, lecz nie o tej series mowa :] Fakt, pewnie bazgranie ryskiem, czy tam jakas QWERTY klawiaturka w PPC jest lepsze od marnych 10 klawiszy :)
Zgodze sie z Toba w wiekszosci z podanych argumentow, lecz jest jedno ale :) PPC jest WIELKI i koszmarnie drogi.

Jesli byloby mnie stac na PPC i telefon. To bez wachania wymienilbym, moja 95tke na jakiegos PPC, a do tego jakis telefonik + iPlus ;)

I wymaganie dobrego aparatu w komorce nie jest dla mnie smieszne, poniewaz sam jestem zwolennikiem takiego cykania zdjec. Swoja 6600 zrobilem dobrze, ponad 2000 fotek przez rok. Teraz mam 9500 i jestem bardzo nieszczesliwy, poniewaz aparat w tym telefonie nie robi zdjec a mozaiki jakies :)

Co do SMSow i PL znakow. Jezyk wprowadzania tekstu trzeba ustawic na Angielski i wtedy tez automatycznie nie ma PL znaczkow. Lecz odpada slownik T9 ;]

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2006, 16:15:33 »
ppc koszmarnie drogi?
a n70 nie? w jego cenie mamy ppc z bluetooth ;)

no niestety uzywam T9 i sobie nie wyobrazam inaczej ;)

a co bys powiedzial np na hp 1940 z bt + set610 :) bys sie w 1100 zmiescil :P

no ale aparat marny...

imho jesli ktos potrzebuje multimediow i telefonu moze zainwestowac w ktoras z nowych nokii (mi osobiscie podoba sie e60 :) ale nie ma aprata :(

ale ja np. musze miec dostep do wifi i plikow w natywnych doc i xls :)

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2006, 16:24:23 »
Lecz N70 daja w abo a HP1940 nie :) i ten HaPek to juz troszeczke przezytek :) ja osobiscie celowal bym w cos z polki powyzej 1,5tys. A do tego klawa na BT jakies karty pokrowce i inne duperele... to kosztuje :)
Nie wyobrazasz sobie zycia bez T9? Ja jakos nigdy sie nie przekonalem do teog sposobu wprowadzania slow i dlatego jego brak nie razil mnie w s60 :)

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2006, 16:35:26 »
klawa albo serial albo irda proponuje, bt zzera energie a w placzaniu np z wifi to juz kosmos :P

a co to cen ja nawet nie wiem ile kosztuje n70 normalnie :P podejrzewam ze kolo 1400zl wiec tylko chcialem napisac ze da sie kupic tel z bt i gprs razem z ppc za ta cene ;)

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 04, 2006, 17:00:23 »
Ir i kabelek odpada... Panie, my tu mamy juz 21 wiek ;) A jak zzera prad... no coz, mi[!] to akurat nie przeszkadza, wazne aby urzadzenie wytrzymalo od ladowania do ladowania i tyle. Zawsze mozna dokupic baterie.
N70 na alledrogo mozna bez problemu wychaczyc za 900PLN [z simem na pomaranczke] 1100 bez.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 04, 2006, 19:57:59 »
Taka dyskusja jest trochę bez sensu, Panowie :). Ponieważ wszystko zależy od tego jak zamierzamy sprzęt wykorzystać i jedynie pod tym kątem należy wybierać. Moim skromnym zdaniem sprzęt z Symbianem jest równie dobry jak ten z WM - tylko stabilniejszy :D :P.

To po prostu kwestia dobrania konkretnego modelu do własnych upodobań, możliwości finansowych i przewidywanych zastosowań. W Symbianie mamy do dyspozycji bardzo szeroką gamę urządzeń, z różnymi typami interfejsów użytkownika (pełna klawiatura, kciukowa, telefoniczny keypad, ekran dotykowy i rozpoznawanie pisma) i z równie szeroką gamą wielkości wyświetlacza: od 176 x 208 do 640 x 320 pikseli, z WiFi, bez WiFi, z UMTS, bez UMTS, z aparatem foto (również 2Mpix), albo bez aparatu, itd.

Nie widzę żadnej szczególnej przewagi WM (no może poza ilością dostępnego oprogramowania - choć dla Symbian OS wcale nie jest go tak  mało).

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:18:52 »
Panowie zaskocze Was.

Za 1000 PLN sprzedalem Eten m500, kupilem N70 i na razie nie zaluje. Etena kupilem, bo myslalem, ze zastapi mi Tungstena T3 w kategorii rozrywki i ebookow, ale w koncu sromotnie przegral - niestety nie mozna porownac 320x240 z 320x480.
To, co biznesowo chce miec przy sobie - kalendarz, kontakty, szyfrowany portfel kodow i PIN-ow, slowniki, robienie notatek, telefon, przyzwoity aparat foto - mam w N70. A co najwazniejsze, bez uzywania przekletego rysika. A ebooki sobie wieczorkiem czytam na T3.

Co kto lubi.

Pozdrawiam
Janek

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:51:56 »
Cytat: "janek72"
Panowie zaskocze Was.
Akurat ja nie jestem zaskoczony :).

*

lucass

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:42:51 »
ja zastapilem Treo  Nokia Ngage i nie załuje :P choc sadze ze niedługo nadejdzie czas na 6680 :P...a do ebooków to tez mam tungstena :P